Grand Motors banner Euro Auto banner Auto otpad Sole banner Led Shop banner Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Često postavljana pitanja

Problemi prilikom prijave i registracije

Zašto ne mogu da se prijavim?
Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi ovo moglo da se desi. Pre svega, proverite da li su korisničko ime i šifra koju kucate ispravni. Ako jesu, kontaktirajte administraciju foruma radi provere da li Vam je iz nekog razloga zabranjen pristup. Takođe je moguće da sam web server ima neku grešku u konfiguraciji koju treba ispraviti.
Vrh

Zbog čega uopšte moram da se registrujem?
Zavisi, možda i ne morate. Forum zahteva da budete registrovani samo ukoliko želite da učestvujete u diskusijama na forumu, dok postojeće diskusije možete da čitate i kao gost foruma. Ipak, registracija će Vam dati pristup dodatnim mogućnostima koje nisu dostupne gostima na forumu, kao što je podešavanje avatara, slanje privatnih poruka, pristup posebnim korisničkim grupama itd. Potrebno je svega par trenutaka za registraciju, pa Vam preporučujemo da to i uradite.
Vrh

Zašto me automatski odjavljujete sa foruma?
Sem u slučaju da ste prilikom prijave na forum izabrali opciju Automatski me prijavi pri svakoj poseti, štrikliranjem odgovarajuće kućice na formularu, forum će poštovati maksimalno predefinisano vreme trajanja prijave na forum. Ovo je napravljeno sa ciljem da se spreči zloupotreba korisničkih naloga od strane trećih lica u slučaju da korisnik nenamerno ostane prijavljen na nekom tuđem računaru sa kojeg je trenutno pristupao forumu. Ako želite da ostanete prijavljeni i po isteku tog predefinisanog vremena, izaberite navedenu opciju. Naglašavamo da ovo nije preporučljivo kada forumu pristupate sa računara koji delite sa još nekim, kao što su računari u internet kafeima, u računskim centrima, u biblioteci, u studentskom domu i slično. Ako ne vidite ovu opciju na formularu za prijavu na forum, to znači da je isključena iz nekog razloga od strane administracije foruma.
Vrh

Kako da sprečim prikazivanje mog korisničkog imena u spisku prisutnih korisnika?
U okviru Vašeg Korisničkog kontrolnog panela, pod „Podešavanjima foruma“, nalazi se opcija Sakrij moje prisustvo na forumu. Ako je uključite, tako što obeležite Da pored naziva opcije, bićete vidljivi samo administratorima, moderatorima i sami sebi. Što se svih ostalih tiče, bićete ubrojani u skrivene korisnike.
Vrh

Ne sećam se svoje šifre!
Bez panike! Iako ne postoji način da vam kažemo koju ste šifru prethodno koristili, jednostavnim postupkom možete da postavite novu šifru. Pređite na formular za prijavu na forum i tamo kliknite na link Zaboravljena šifra. Ispratite uputstva koja Vam ponudi forum i ubrzo bi trebalo da Vam ponovo bude omogućena prijava na forum.
Vrh

Registracija je uspela, ali ne mogu da se prijavim!
Pre svega, proverite da li su korisničko ime i šifra koju kucate ispravni. Ako jesu, onda postoje dva moguća scenarija. U slučaju da je na forumu uključena COPPA zaštita a prilikom registracije ste naveli da ste mlađi od 13 godina, moraćete da ispratite uputstva koja ste dobili u e-mail poruci. Takođe, forum može da zahteva da nova registracija bude aktivirana, bilo tako što ćete kliknuti na link koji Vam bude dostavljen u e-mail poruci, ili odgovarajućom akcijom od strane administrator. Tak onda Vam može biti omogućeno da se prijavite na forum; odgovarajuće obaveštenje Vam je prikazano tokom procesa registracije. Ako Vam je poslata e-mail poruka, pratite uputstva koja su u njoj navedena. Ako niste dobili poruku na e-mail adresu koju ste naveli, možda ste upisali pogrešnu adresu ili je poruku zadržao spam/junk filter (odnosno drugi način za eliminaciju neželjene pošte). Ako ste sigurni da ste sve uradili na ispravan način, pokušajte da stupite u kontakt sa administracijom foruma za dalje informacije.
Vrh

Svojevremeno sam se registrovao, ali više ne mogu da se prijavim?!
Kontaktirajte administraciju foruma kako biste proverili da li Vaš nalog iz sigurnosnih razloga deaktiviran ili obrisan. Deaktivacija je obično način da se spreči zloupotreba naloga kod kojih duže vreme nije zabeležena aktivnost i koji ne zadovoljavaju aktuelna podešavanja sigurnosti na forumu. Deaktivirani nalozi mogu da se ponovo aktiviraju na zahtev korisnika. Brisanje naloga može biti rezultat takve zloupotrebe ili — kao krajnja mera — način da se smanji veličina baze podataka uklanjanjem neaktivnih korisnika. Ako se ovo desilo, ponovo se registrujte i pokušajte da budete aktivniji u diskusijama.
Vrh

Šta je to COPPA?
COPPA, odnosno Child Online Privacy and Protection Act je zakon donesen 1998. u SAD koji se odnosi na web stranice kojima potencijalno mogu da pristupaju maloletna lica, mlađa od 13 godina, i koji propisuje da za prikupljanje ličnih informacija od dotičnih vlasnici web stranice moraju da obezbede pismenu saglasnost ili neki drugi vid potvrde od strane roditelja ili staratelja maloletnog lica, kojim se eksplicitno dozvoljava prikupljanje ličnih informacija koje omogućavaju da navedeno lice mlađe od 13 godina bude lično identifikovano (… collection of personally identifiable information from a minor under the age of 13). S obzirom na to da je forumski softver phpBB razvijan u SAD, ovaj uslov je ugrađen u sam način kako softver funkcioniše. Ako niste sigurni da li je ovaj propis primenjiv u Vašem slučaju, ili u slučaju web stranice na kojoj pokušavate da se registrujete, slobodni ste da potražite savet od ljudi iz pravne struke. Molimo da imate na umu da niti osoblje ove web stranice, kao ni proizvođač phpBB softvera, nisu u mogućnosti da vam pruže pravnu pomoć bilo koje vrste.
Vrh

Zbog čega ne mogu da se registrujem?
Ako ste sigurni da ste sve drugo uradili kako treba i ispunili sve postavljene uslove, postoji mogućnost da je vlasnik web stranice zabranio Vašu IP adresu ili sprečio prijavljivanje korisničkim imenom koje pokušavate da registrujete kao svoje. Takođe, postoji mogućnost da je vlasnik web stranice iz nekog razloga onemogućio registracije, i time sprečio povećanje broja korisnika. Za dalje korake stupite u kontakt sa administracijom foruma.
Vrh

Šta radi opcija „Obriši sve kolačiće foruma“?
Ova opcija uklanja sve kolačiće koje je na Vaš računar sačuvao phpBB softver i koji čuvaju podatke vezane za Vašu prijavu na forum. Ti podaci još omogućavaju pojedine druge korisničke funkcije, kao što je mogućnost pamćenja do koje tačke ste stigli sa čitanjem poruka, pod uslovom da je ta mogućnost uključena na forumu. Ako imate probleme sa prijavljivanjem ili odjavljivanjem, brisanje kolačića foruma može da pomogne.
Vrh

Korisničke postavke i podešavanja

Kako da izmenim svoja podešavanja?
Ako ste registrovani korisnik, sva Vaša podešavanja se čuvaju u bazi podataka foruma. Da biste ih izmenili, posetite Vaš Korisnički kontrolni panel; link ka njemu se obično nalazi na vrhu svake stranice foruma. Sistem će Vam omogućiti izmenu svih dostupnih postavki i podešavanja.
Vrh

Sat vam nije tačan!
Moguće je da Vam se prikazuje vreme iz vremenske zone koja je različita od one u kojoj se trenutno nalazite. Ako je to slučaj, posetite Vaš Korisnički kontrolni panel i promenite Vašu vremensku zonu na vrednost koja odgovara Vašoj trenutnoj lokaciji, npr. London, Beograd, Moskva, Njujork, Sidnej, itd. Imajte na umu da promenu vremenske zone, kao i većinu drugih podešavanja, mogu da obave samo registrovani korisnici. Ako se do sada niste registrovali, ovo može da bude pravi trenutak da to učinite.
Vrh

Promenio sam i vremensku zonu, ali prikazano vreme i dalje nije tačno!
Ako ste sigurni da ste na ispravan način podesili vremensku zonu i opciju letnjeg računanja vremena (DST), a vreme koje je navedeno u naznaci „Sada je…“ ili vremena postavljanja novih poruka nisu ispravna, onda postoji verovatnoća da je podešavanje sata na serveru neispravno. Ako primetite ovo, obavestite administraciju foruma kako bi ovaj nedostatak bio otklonjen.
Vrh

Moj jezik nije na spisku ponuđenih!
Najverovatnije administrator nije instalirao odgovarajući jezički paket, a manje je verovatno da sam phpBB nije ni preveden na jezik koji Vi preferirate. U prvom slučaju, pokušajte da stupite u kontakt sa administracijom foruma i postavite pitanje da li postoji mogućnost da se doda jezički paket koji Vam je potreban. Ako takav jezički paket nije dostupan, možda biste želeli da se sami prihvatite prevođenja? Više informacija o tome možete pronaći na web stranici phpBB projekta (link se nalazi u dnu svake stranice foruma)
Vrh

Kako da prikažem sliku pored mog korisničkog imena?
Postoje dve vrste slika koje mogu da se prikažu uz vaše korisničko ime na stanicama za pregledanje poruka. Prvu čine slike koje su povezane sa činom (korisničkim rangom) koji imate na forumu. Drugoj vrsti pripadaju slike po ličnom izboru korisnika, poznate i kao avatari, koje su obično većih dimenzija i najčešće jedinstvene (nije poželjno da dva korisnika koriste iste ili veoma slične avatare). Postavljanje avatara je opcija čija dostupnost zavisi od izbora administracije foruma, uključujući tu i izbor načina kojim će postavljanje avatara biti omogućeno. Ako niste u mogućnosti da postavite svoj avatar, kontaktirajte administraciju foruma i raspitajte se koji su razlozi za to.
Vrh

Koji je moj čin i kako da ga promenim?
Čin, tj. korisnički rang, koji se pojavljuje ispod Vašeg korisničkog imena, dodeljuje se prema Vašim zaslugama na forumu (npr. broj napisanih poruka u kategorijama u kojima se poruke broje) odnosno statusu koji uživate po nekom drugom osnovu (npr. redovno izmirenje klupske članarine, pripadnost nekoj grupi korisnika, i slično). Na žalost, osim ako ste postali administrator na forumu, nećete imati privilegije da promenite naziv bilo kog čina. Molimo Vas da ne zloupotrebljavate forum praveći nepotrebne poruke u nadi da ćete tako stići do višeg čina. Ovakvo ponašanje je lako uočiti, najčešće se ne toleriše, a moderatori i administratori imaju mogućnost da Vam jednostavno umanje broj registrovanih poruka i da Vas time ražaluju na niži čin.
Vrh

Kada kliknem na link za slanje e-mail poruke korisniku, forum traži da se prijavim?
Samo registrovani korisnici imaju mogućnost da šalju e-mail poruke drugim korisnicima putem formulara za slanje ugrađenog u forum, pa i to samo ako je administrator uključilo ovu mogućnost. Ovo je preventivna mera kako bi se sprečila zlonamerna upotreba sistema za slanje e-mail poruka od strane anonimnih korisnika.
Vrh

Problemi sa pisanjem i slanjem poruka

Kako se postavlja nova tema na forumu?
Da biste postavili novu temu na forumu, kliknite na dugme „Nova tema“ u pregledu poruka koje pripadaju odgovarajućoj kategoriji ili podforumu. Na ovom forumu je neophodno da budete registrovani i prijavljeni na forum kako bi Vam bilo omogućeno pisanje poruka. Spisak privilegija koje su Vam dodeljene u svakom pojedinačnom podforumu ili kategoriji je pobrojan pri dnu pregleda poruka u toj kategoriji, pod naslovom „Privilegije u ovoj kategoriji“. Na primer: U ovoj kategoriji možete da postavljate nove teme, u ovoj kategoriji možete da glasate, itd.
Vrh

Kako da izmenim ili obrišem poruku?
Osim ako ste administrator ili moderator foruma, dozvoljeno Vam je da uređujete ili brišete isključivo svoje poruke. Uređivanje, odnosno menjanje poruka, radi se tako što kliknete na dugme „Uredi“ pored odgovarajuće poruke pre isteka određenog vremenskog intervala od trenutka slanja poruke. Ako je neko u međuvremenu odgovorio na Vašu poruku, nakon što pošaljete njen izmenjen sadržaj, ispod nje će se pojaviti kratak tekst koji navodi koliko je puta poruka izmenjena, kao i datum, odnosno vreme njene poslednje izmene. Napominjemo da će se ovo pojaviti samo ako je neko poslao poruku u istoj temi posle Vaše poruke; u slučaju da je neko od moderatora ili administratora uređivao Vašu poruku, ovaj tekst se neće pojavljivati, sem kada neko od njih iskoristi mogućnost da ostavi belešku o razlogu za izmenu poruke — ali to je prepušteno njihovoj volji. Imajte na umu da obični korisnici nemaju privilegiju da obrišu poruku nakon što je iza nje napravljen makar i jedan odgovor u toj temi.
Vrh

Kako da dodam potpis mojoj poruci?
Da biste dodali potpis svojoj poruci, morate prvo da ga stvorite putem Vašeg Korisničkog kontrolnog panela. Kada to uradite, možete da štriklirate kućicu „Priključi potpis“ ispod formulara za slanje poruke kako bi potpis bio dodat Vašoj poruci. Takođe, možete automatski da priključite potpis svakoj poruci koju napišete, uključivanjem odgovarajuće opcije u Vašim podrazumevanim podešavanjima poruka, a koju ćete pronaći u okviru sekcije „Podešavanja foruma“ Korisničkog kontrolnog panela. U svakom slučaju, čak i kada je ta opcija uključena, imaćete mogućnost da za svaku pojedinačnu poruku odaberete da li želite da joj potpis bude priključen, tako što ćete skinuti štriklu sa kućice za priključivanje potpisa ispod formulara za slanje poruke.
Vrh

Kako da pokrenem glasanje?
U toku postavljanja nove teme ili prilikom uređivanja prve poruke u temi, kliknite na listić „Pravljenje glasanja“ ispod glavnog formulara za pisanje poruke. Ako Vam ovaj listić nije vidljiv, najverovatnije nemate adekvatne privilegije za pokretanje glasanja. Za pravljenje glasanja, unesite naslov i najmanje dva izbora u odgovarajuća polja, vodeći računa da je svaka opcija za glasanje na odvojenoj liniji u okviru za unos teksta. Takođe, menjajući sadržaj polja „Opcija po korisniku“ možete da odredite za koji najveći broj opcija jedan korisnik može da se opredeli, zatim možete da ograničite koliko će dana trajati glasanje (0 dana znači da će glasanje trajati beskonačno) i, na kraju, štriklirajući odgovarajuću kućicu omogućavate korisnicima da izmene svoj glas izborom neke druge opcije.
Vrh

Zbog čega ne mogu da dodam još opcija za glasanje?
Maksimalan broj opcija za glasanje je postavljen od strane administracije foruma. Ako smatrate da Vam je neophodno da dodate više od dozvoljenog broja opcija u glasanje, kontaktirajte administraciju foruma.
Vrh

Kako da uredim ili uklonim glasanje?
Kao i u slučaju poruka, glasanje može da uređuje samo pokretač teme, moderator ili administrator. Da biste izmenili bilo šta u vezi glasanja, kliknite na dugme „Uredi“ na prvoj poruci u temi; glasanje je uvek priključeno prvoj poruci. Ako još uvek nije zabeležen nijedan glas, korisnik može da ukloni glasanje ili da izmeni bilo koju opciju glasanja. Međutim, ako su neki članovi foruma već dali svoje glasove, samo če moderatori ili administratori moći da urede ili obrišu glasanje. Ovo je urađeno sa ciljem da se spreči da neodgovorni pokretači glasanja naprasno izmene opcije za koje se glasa, po sopstvenom nahođenju, u pola glasanja.
Vrh

Zbog čega ne mogu da pristupim forumu / kategoriji / podforumu?
Pristup forumu ili njegovim segmentima može da bude ograničen samo na određene korisnike ili grupe korisnika. Da biste mogli da pregledate spisak poruka, čitate ili pišete poruke u istom, moguće je da su Vam neophodne posebne privilegije. Kontaktirajte administraciju foruma ukoliko želite da saznate pod kojim uslovima možete da dobijete pristup ovim segmentima foruma.
Vrh

Zbog čega ne mogu da priključim datoteke poruci?
Dozvole za priključivanje datoteke se dodeljuju kroz podešavanja kategorije, privilegije korisničke grupe ili samog korisnika. Administracija foruma može da omogući priključivanje datoteka samo u pojedinim kategorijama, samo pojedinim grupama korisnika, odnosno pojedinačnim korisnicima. Priključivanje datoteka je u ovom trenutku isključeno i ne očekujemo da će biti u skorije doba uključeno. Ukoliko želite da priložite datoteku, predlažemo Vam da iskoristite neki od brojnih servisa za postavljanje datoteka sa slobodnim ili zaštićenim javnim pristupom. Za sva dopunska pitanja možete da kontaktirate administraciju foruma.
Vrh

Zašto sam dobio opomenu?
Svaki forum i njegovi administratori imaju sopstveni skup pravila koja sprovode na web stranici koju posećujete. Ako ste prekršili neko od tih pravila, može Vam biti izdata opomena. Imajte na umu da je ovo odluka administracije foruma, i tvorci phpBB softvera nemaju nikakve veze sa upozorenjima koja se daju na bilo kojoj tuđoj web stranici. Kontaktirajte administraciju foruma ako niste sigurni zbog čega Vam je izdata opomena.
Vrh

Kako mogu da prijavim poruke moderatoru?
Ako je administracija foruma omogućila tu opciju, u uglu poruke koju želite da prijavite bi trebalo da Vam bude vidljivo dugme za prijavljivanje poruke. Kliknite na to dugme i sistem će Vas provesti kroz neophodne korake za prijavu poruke.
Vrh

Šta predstavlja dugme „Sačuvaj nacrt“ u formularu za slanje poruke?
Ono Vam daje mogućnost da sačuvate već napisan tekst kako biste ga dovršili i poslali u nekom kasnijem trenutku. Sačuvane nacrte koje želite da dovršite ćete pronaći u Korisničkom kontrolnom panelu.
Vrh

Zbog čega je potrebno da moja poruka bude odobrena?
Administracija foruma je možda odlučila da poruke koje pišete u nekoj kategoriji moraju da budu prethodno revidirane i odobrene od strane moderatora ili administratora. Takođe, moguće je i da ste učlanjeni u korisničku grupu čije poruke moraju da budu odobrene da bi se pojavile na forumu (npr. novoregistrovani korisnici). Molimo Vas da kontaktirate administraciju foruma za više podataka na ovu temu.
Vrh

Kako da osvežim svoju temu?
Pojam „osvežavanje teme“, u ovom smislu, označava postupak kojim se tema postavlja na vrh prve stranice spiska poruka (tj. među najnovije poruke), kako bi bila vidljivija čitaocima. Klikom na link „Osveži temu“, tokom čitanja teme, učinićete upravo to. Međutim, ako Vam ovaj link nije vidljiv, onda može biti da je osvežavanje teme isključeno ili da interval vremena koji mora da prođe između dva osvežavanja još nije protekao. Tema se, takođe, može jednostavno osvežiti odgovorom na nju, ali vodite računa da tim odgovorom ne narušavate pravila foruma odnosno kategorije u kojoj to radite.
Vrh

Formatiranje poruka i vrste tema

Šta su to BBCode komande?
BBCode komande su posebna implementacija HTML jezika, koje nude izvrsnu kontrolu nad formatiranjem pojedinih elemenata poruke. Korišćenje BBCode komandi Vam može omogućiti administrator, ali takođe može i da bude isključeno na nivou poruke skidanjem štrikle sa odgovarajuće opcije. Same BBCode komande liče na njihove pandane u HTML-u, ali se tagovi (komande za obeležavanje elemenata) obeležavaju uglastim zagradama „[“ i „]“ umesto oznaka „<“ i „>“ koje koristi HTML. Za više informacija o BBCode komandama pripremili smo Vam odvojen vodič kojem možete da pristupite sa stranice za pisanje poruke.
Vrh

Smem li da koristim HTML?
Ne. Iz bezbednosnih razloga, na ovom forumu ne postoji mogućnost da se koristi čist HTML i da se izvrši u telu poruke. Najbitnije opcije formatiranja za koje biste želeli da koristite HTML mogu da se umesto toga izvedu koristeći BBCode komande.
Vrh

Šta su to emotikoni?
Emotikoni, ili u žargonu „smajliji“, su male slike koje se prikazuju u tekstu poruke umesto unesenog kratkog koda (kombinacije znakova), i služe kako bi se iskazalo ili naglasilo osećanje koje bi na drugi način bilo veoma teško iskazati u tekstu. Primeri ovih kodova su: :) što označava radost, ili :( što označava tugu. Celokupan spisak emotikona može da se vidi u formularu za pisanje poruka. Ipak, pokušajte da ne preterujete sa „smajlijima“, pošto veoma lako poruka može da se pretvori u sopstvenu parodiju i postane potpuno nečitljiva, a tada bi moderator morao da reaguje i da ih obriše ili čak ukloni celu poruku. Administracija foruma takođe može da postavi ograničenje maksimalnog broja emotikona koje možete da iskoristite u jednoj poruci.
Vrh

Mogu li da postavljam slike?
Da, slike mogu da se prikazuju u Vašim porukama. Postavljenje slika je na ovom forumu dozvoljeno samo njihovim objavljivanjem na javno dostupnom web serveru, odnosno na servisu za postavljanje slika, i postavljanjem linka ka istim (primer: http://www.example.com/my-picture.gif). Sem u slučaju da je računar koji koristite ujedno i javno dostupan web server, nećete moći da postavite link ka slici koja se nalazi na Vašem ličnomračunaru, a takođe ni slike za pristup kojima je neophodno da se korisnik prijavi na dotični sistem (npr. prilozi iz poruka na Hotmail / Yahoo! Mail nalozima; web stranice zaštićene šifrom ili blokadom direktnog pristupa sa strane; itd.) Da biste prikazali sliku, koristite BBCode komandu [img].
Vrh

Šta su to globalna obaveštenje?
Globalna obaveštenja sadrže bitne informacije i trebalo bi da ih pročitate kad god je to moguće. Ona će se pojavljivati na vrhu svake kategorije i u okviru Vašeg Korisničkog kontrolnog panela. Privilegije za postavljanje globalnih obaveštenja dodeljuje administracija foruma.
Vrh

Šta su to obaveštenja?
Obaveštenja najčešće sadrže bitne informacije u vezi kategorije koju trenutno pregledate i trebalo bi da ih pročitate kad god je to moguće. Obaveštenja se pojavljuju na vrhu svake stranice u kategoriji u kojoj su objavljena. Kao i u slučaju globalnih obaveštenja, privilegije za postavljanje obaveštenja dodeljuje administracija foruma.
Vrh

Šta su to fiksirane teme?
Fiksirane teme u okviru kategorije pojavljuju se ispod obaveštenja i samo na prvoj stranici kategorije. One često sadrže veoma bitne stvari, pa da bi trebalo da ih pročitate kad god je to moguće. Kao i u prethodna dva slučaja, privilegije za postavljanje fiksiranih tema dodeljuje administracija foruma.
Vrh

Šta predstavljaju zaključane teme?
Zaključane teme su one teme u kojima korisnici ne mogu više da pišu odgovore, a eventualno glasanje koje je bilo priključeno ovakvoj temi je automatski okončano. Teme mogu da budu zaključane iz mnogobrojnih razloga a samo zaključavanje je mogao da napravi bilo koji moderator ili administrator. Takođe, može Vam biti omogućeno da zaključavate sopstvene teme, ako Vam je takvu privilegiju dodelila administracija foruma.
Vrh

Šta su ikonice tema?
Ikonice tema su slike po izboru autora, povezane sa porukama, kako bi se naznačio njihov sadržaj. Mogućnost korišćenja ikonica tema zavisi od privilegija postavljenih od strane administracije foruma.
Vrh

Korisnički nivoi i grupe

Šta predstavljaju administratori?
Administratori su članovi kojima je dodeljen najviši nivo kontrole nad čitavim forumom. Ovi članovi mogu da upravljaju svim aspektima funkcionisanja foruma, uključujući dodelu i oduzimanje privilegija, zabrane pristupa korisnicima, stvaranje korisničkih grupa, proglašavanje moderatora itd. u zavisnosti od toga koliko privilegija je osnivač foruma dodelio drugim administratorima. Oni mogu da imaju i pune moderatorske privilegije nad svim kategorijama, takođe u zavisnosti od podešavanja koja je postavio osnivač foruma.
Vrh

Šta predstavljaju moderatori?
Moderatori su pojedinci (odnosno, grupa pojedinaca) koji se svakodnevno brinu o funkcionisanju foruma. Njima je data dozvola da uređuju ili brišu poruke, kao i da zaključavaju, otključavaju, pomeraju, brišu i dele teme u kategorijama kojima upravljaju. Uopšteno govoreći, uloga moderatora je da spreče druge korisnike u kršenju pravila foruma, pisanju poruka koje se ne drže navedene teme (off-topic) odnosno poruke pogrdnog ili uvredljivog sadržaja.
Vrh

Šta su to grupe korisnika?
Grupe korisnika predstavljaju način za razdvajanje forumske zajednica (tj. svih korisnika) u odeljenja (grupe) kojima administratori foruma mogu da upravljaju. Svaki korisnik može biti član više od jedne grupe i svakoj grupi mogu biti dodeljene individualne privilegije. Ovo daje administratorima jednostavan način za izmenu privilegija većem broju korisnika odjednom, npr. dodelu moderatorskih dozvola ili omogućavanje pristupa privatnim ili skrivenim kategorijama.
Vrh

Gde se nalaze grupe korisnika i kako da se pridružim nekoj od njih?
Sve grupe možete da vidite u Vašem korisničkom kontrolnom panelu, otvaranjem listića „Grupe korisnika“. Ako poželite da se pridružite nekoj od njih, biće potrebno da kliknite na odgovarajuće dugme. Imajte na umu, ipak, da nisu sve grupe dostupne za učlanjivanje. Za neke će Vam biti potrebno nečije odobrenje pre nego što budete učlanjeni, druge mogu imati zatvoren krug članova ili čak da članstvo u tim grupama bude prikriveno. Ako je grupa otvorena, možete da joj se pridružite klikom na odgovarajuće dugme. Ako je potrebno odobrenje da biste se učlanili, to odobrenje možete da zatražite klikom na odgovarajuće dugme. Vođa grupe će morati da odobri Vaš zahtev, i može od Vas da zahteva obrazloženje zašto želite da se priključite grupi. Molimo Vas da ne kinjite vođe grupa ako odbiju Vaš zahtev; oni imaju svoje razloge zašto su to uradili.
Vrh

Kako se postaje vođa grupe korisnika?
Vođa grupe korisnika je obično postavljen u trenutku stvaranja grupe od strane administracije foruma. Ako želite da stvorite grupu korisnika, prvi korak bi trebalo da bude kontaktiranje administratora; pokušajte da nekome od njih pošaljete privatnu poruku.
Vrh

Zašto su neke grupe korisnika prikazane drugom bojom?
Administracija foruma može odabrati da dodeli određenu boju članovima neke grupe korisnika radi njihovog jednostavnijeg prepoznavanja.
Vrh

What is a “Default usergroup”?
If you are a member of more than one usergroup, your default is used to determine which group colour and group rank should be shown for you by default. The board administrator may grant you permission to change your default usergroup via your User Control Panel.
Vrh

What is “The team” link?
This page provides you with a list of board staff, including board administrators and moderators and other details such as the forums they moderate.
Vrh

Private Messaging

I cannot send private messages!
There are three reasons for this; you are not registered and/or not logged on, the board administrator has disabled private messaging for the entire board, or the board administrator has prevented you from sending messages. Contact a board administrator for more information.
Vrh

I keep getting unwanted private messages!
You can block a user from sending you private messages by using message rules within your User Control Panel. If you are receiving abusive private messages from a particular user, inform a board administrator; they have the power to prevent a user from sending private messages.
Vrh

I have received a spamming or abusive e-mail from someone on this board!
We are sorry to hear that. The e-mail form feature of this board includes safeguards to try and track users who send such posts, so e-mail the board administrator with a full copy of the e-mail you received. It is very important that this includes the headers that contain the details of the user that sent the e-mail. The board administrator can then take action.
Vrh

Friends and Foes

What are my Friends and Foes lists?
You can use these lists to organise other members of the board. Members added to your friends list will be listed within your User Control Panel for quick access to see their online status and to send them private messages. Subject to template support, posts from these users may also be highlighted. If you add a user to your foes list, any posts they make will be hidden by default.
Vrh

How can I add / remove users to my Friends or Foes list?
You can add users to your list in two ways. Within each user’s profile, there is a link to add them to either your Friend or Foe list. Alternatively, from your User Control Panel, you can directly add users by entering their member name. You may also remove users from your list using the same page.
Vrh

Searching the Forums

How can I search a forum or forums?
Enter a search term in the search box located on the index, forum or topic pages. Advanced search can be accessed by clicking the “Advance Search” link which is available on all pages on the forum. How to access the search may depend on the style used.
Vrh

Why does my search return no results?
Your search was probably too vague and included many common terms which are not indexed by phpBB3. Be more specific and use the options available within Advanced search.
Vrh

Why does my search return a blank page!?
Your search returned too many results for the webserver to handle. Use “Advanced search” and be more specific in the terms used and forums that are to be searched.
Vrh

How do I search for members?
Visit to the “Members” page and click the “Find a member” link.
Vrh

How can I find my own posts and topics?
Your own posts can be retrieved either by clicking the “Search user’s posts” within the User Control Panel or via your own profile page. To search for your topics, use the Advanced search page and fill in the various options appropriately.
Vrh

Topic Subscriptions and Bookmarks

What is the difference between bookmarking and subscribing?
Bookmarking in phpBB3 is much like bookmarking in your web browser. You aren’t alerted when there’s an update, but you can come back to the topic later. Subscribing, however, will notify you when there is an update to the topic or forum on the board via your preferred method or methods.
Vrh

How do I subscribe to specific forums or topics?
To subscribe to a specific forum, click the “Subscribe forum” link upon entering the forum. To subscribe to a topic, reply to the topic with the subscribe checkbox checked or click the “Subscribe topic” link within the topic itself.
Vrh

How do I remove my subscriptions?
To remove your subscriptions, go to your User Control Panel and follow the links to your subscriptions.
Vrh

Attachments

What attachments are allowed on this board?
Each board administrator can allow or disallow certain attachment types. If you are unsure what is allowed to be uploaded, contact the board administrator for assistance.
Vrh

How do I find all my attachments?
To find your list of attachments that you have uploaded, go to your User Control Panel and follow the links to the attachments section.
Vrh

phpBB 3 Issues

Who wrote this bulletin board?
This software (in its unmodified form) is produced, released and is copyright phpBB Group. It is made available under the GNU General Public License and may be freely distributed. See the link for more details.
Vrh

Why isn’t X feature available?
This software was written by and licensed through phpBB Group. If you believe a feature needs to be added please visit the phpBB Ideas Centre, where you can upvote existing ideas or suggest new features.
Vrh

Who do I contact about abusive and/or legal matters related to this board?
Any of the administrators listed on the “The team” page should be an appropriate point of contact for your complaints. If this still gets no response then you should contact the owner of the domain (do a whois lookup) or, if this is running on a free service (e.g. Yahoo!, free.fr, f2s.com, etc.), the management or abuse department of that service. Please note that the phpBB Group has absolutely no jurisdiction and cannot in any way be held liable over how, where or by whom this board is used. Do not contact the phpBB Group in relation to any legal (cease and desist, liable, defamatory comment, etc.) matter not directly related to the phpBB.com website or the discrete software of phpBB itself. If you do e-mail phpBB Group about any third party use of this software then you should expect a terse response or no response at all.
Vrh