Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Često postavljana pitanja

Problemi prilikom prijave i registracije

Zbog čega uopšte moram da se registrujem?
Zavisi, možda i ne morate. Forum zahteva da budete registrovani samo ukoliko želite da učestvujete u diskusijama na forumu, dok postojeće diskusije možete da čitate i kao gost foruma. Ipak, registracija će vam dati pristup dodatnim mogućnostima koje nisu dostupne gostima na forumu, kao što su: podešavanje avatara, slanje privatnih poruka, pristup posebnim grupama korisnika itd. Potrebno je svega par trenutaka za registraciju, pa vam preporučujemo da to i uradite.
Vrh
Šta je to COPPA?
COPPA, odnosno Child Online Privacy and Protection Act je zakon donesen 1998. u SAD, koji se odnosi na web stranice kojima bi mogla da pristupaju lica mlađa od 13 godina. Taj zakon propisuje da vlasnici web stranice moraju da obezbede pismenu saglasnost ili neki drugi vid odobrenja za prikupljanje ličnih podataka. Takvo odobrenje mogu da daju roditelji ili staratelji maloletnog lica, i njime se eksplicitno dozvoljava prikupljanje podataka koji omogućavaju da navedeno lice, mlađe od 13 godina, bude lično identifikovano („… collection of personally identifiable information from a minor under the age of 13“). S obzirom na to da je naš forumski softver phpBB razvijan u SAD i mora da zadovolji tamošnje propise, ovaj uslov je ugrađen u sam način kako softver funkcioniše. Ako niste sigurni da li je ovaj propis primenjiv u vašem slučaju, ili u slučaju web stranice na kojoj pokušavate da se registrujete, slobodni ste da potražite savet od ljudi iz pravne struke. Molimo da imate na umu da niti osoblje ove web stranice, kao ni proizvođač phpBB softvera, nisu u mogućnosti da vam pruže pravnu pomoć bilo koje vrste.
Vrh
Zbog čega ne mogu da se registrujem?
Ako ste sigurni da ste sve drugo uradili kako treba, kao i da ste ispunili sve postavljene uslove, postoji mogućnost da je administracija foruma zabranila vašu IP adresu ili sprečila prijavljivanje korisničkim imenom koje pokušavate da registrujete kao svoje. Takođe, postoji mogućnost da su nove registracije iz nekog razloga onemogućene, i time sprečeno povećanje broja korisnika. Za dalje korake stupite u kontakt sa administracijom foruma.
Vrh
Registracija je uspela, ali ne mogu da se prijavim!
Pre svega, proverite da li su korisničko ime i šifra koju kucate ispravni. Ako jesu, onda postoje dva moguća scenarija. U slučaju da je na forumu uključena COPPA zaštita a prilikom registracije ste naveli da ste mlađi od 13 godina, moraćete da ispratite uputstva koja ste dobili u e-mail poruci. Takođe, forum može da zahteva da nova registracija bude aktivirana, bilo na način da kliknete na link koji vam je dostavljen u e-mail poruci, ili odgovarajućom akcijom od strane administratora. Tek vam onda može biti omogućeno da se prijavite na forum; obaveštenje koje odgovara vašem slučaju je prikazano tokom postupka registracije. Ako vam je poslata e-mail poruka, pratite uputstva koja su u njoj navedena. Ako niste dobili poruku na e-mail adresu koju ste naveli, možda ste upisali pogrešnu adresu ili je poruku zadržao spam/junk filter (odnosno drugi način za eliminaciju neželjene pošte). Ako ste sigurni da ste sve uradili na ispravan način, pokušajte da stupite u kontakt sa administracijom foruma za dalje informacije.
Vrh
Zašto ne mogu da se prijavim?
Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi ovo moglo da se desi. Pre svega, proverite da li su korisničko ime i šifra koju kucate ispravni. Ako jesu, kontaktirajte administraciju foruma radi provere da li vam je iz nekog razloga zabranjen pristup. Takođe je moguće da sam web server ima neku grešku u konfiguraciji koju treba ispraviti, što će administracija foruma takođe biti u mogućnosti da identifikuje.
Vrh
Svojevremeno sam se registrovao, ali više ne mogu da se prijavim?!
Kontaktirajte administraciju foruma kako biste proverili da li je vaš nalog iz sigurnosnih razloga deaktiviran ili obrisan. Deaktivacija je obično način da se spreči zloupotreba naloga kod kojih duže vreme nije zabeležena aktivnost, koji nisu aktivirani u skladu sa pravilima, odnosno koji ne zadovoljavaju aktuelna podešavanja sigurnosti na forumu. Deaktivirani nalozi mogu da se ponovo aktiviraju na zahtev korisnika. Brisanje naloga može biti rezultat nekog oblika zloupotrebe foruma, ili — kao krajnja mera — način da se smanji veličina baze podataka uklanjanjem neaktivnih korisnika. Ako se ovo desilo, ponovo se registrujte i pokušajte da budete aktivniji u diskusijama. Ako ste zaboravili svoje korisničko ime, kontaktirajte administraciju foruma.
Vrh
Ne sećam se svoje šifre!
Bez panike! Iako ne postoji način da vam kažemo koju ste šifru prethodno koristili, jednostavnim postupkom možete da postavite novu šifru. Pređite na formular za prijavu na forum i tamo kliknite na link Zaboravljena šifra. Ispratite uputstva koja vam ponudi forum i ubrzo bi trebalo da vam ponovo bude omogućena prijava na forum. Ako iz nekog razloga ne uspete da postavite novu šifru, kontaktirajte administraciju foruma.
Vrh
Zašto me automatski odjavljujete sa foruma?
Ako ste propustili da prilikom prijave na forum obeležite opciju Automatski me prijavi pri svakoj poseti, štrikliranjem odgovarajuće kućice na formularu, forum će poštovati predefinisano maksimalno vreme trajanja prijave na forum. Ovo je urađeno sa ciljem da se spreči zloupotreba korisničkih naloga od strane trećih lica, u slučaju da korisnik nenamerno ostane prijavljen na nekom tuđem računaru, koji je privremeno koristio za pristup forumu. Ako želite da ostanete prijavljeni i po isteku tog predefinisanog vremena, uključite navedenu opciju prilikom sledeće prijave na forum. Naglašavamo da ovo nije preporučljivo kada forumu pristupate sa računara koji delite sa još nekim, kao što su računari u internet kafeima, u računskim centrima, u biblioteci, u studentskom domu i slično. Ako ne vidite ovu opciju na formularu za prijavu na forum, to znači da je ona iz nekog razloga isključena od strane administracije foruma.
Vrh
Šta radi opcija „Obriši kolačiće (cookies)“?
Ova opcija uklanja sve „kolačiće“ koje je na vašem računaru sačuvao phpBB softver, a u kojima se čuvaju podaci vezani za vašu prijavu na forum. Ti podaci omogućavaju još neke korisničke funkcije, na primer: pamćenje do koje tačke ste stigli sa čitanjem poruka (pod uslovom da je ta mogućnost uključena na forumu). Imajte na umu da brisanje kolačića foruma može da pomogne u nekim slučajevima kada se jave problemi sa prijavljivanjem ili odjavljivanjem sa foruma.
Vrh

Korisničke postavke i podešavanja

Kako da izmenim svoja podešavanja?
Ako ste registrovani korisnik, sva vaša podešavanja se čuvaju u bazi podataka foruma. Da biste ih izmenili, posetite vaš Korisnički kontrolni panel; link ka njemu ćete naći kada kliknete na vaše korisničko ime pri vrhu svake stranice foruma. Ovaj panel će vam omogućiti izmenu svih dostupnih postavki i podešavanja.
Vrh
Kako da sprečim prikazivanje mog korisničkog imena u spisku prisutnih korisnika?
U okviru vašeg Korisničkog kontrolnog panela, pod „Podešavanjima foruma“, nalazi se opcija Sakrij moje prisustvo na forumu. Ako uključite ovu opciju, bićete vidljivi samo administratorima, moderatorima i sami sebi. Što se svih ostalih tiče, bićete ubrojani u „skrivene korisnike“.
Vrh
Sat na forumu vam nije tačan!
Postoji mogućnost da vam se prikazuje vreme iz vremenske zone koja je različita od one u kojoj se trenutno nalazite. Ako je to slučaj, posetite vaš Korisnički kontrolni panel i podesite vašu vremensku zonu u skladu sa trenutnom lokacijom na kojoj se nalazite (npr. Beograd, London, Moskva, Njujork, Sidnej, itd.) Imajte na umu da promenu vremenske zone, kao i većinu drugih podešavanja, mogu da obave samo registrovani korisnici. Ako se do sada niste registrovali, ovo može da bude pravi trenutak da to učinite.
Vrh
Promenio sam i vremensku zonu, ali prikazano vreme i dalje nije tačno!
Ako ste sigurni da ste na ispravan način podesili vremensku zonu a vremena prikazana na stranicama foruma i dalje nisu ispravna, onda postoji verovatnoća da je podešavanje sata na serveru neispravno. Ako primetite ovo, obavestite administraciju foruma kako bi ovaj nedostatak bio otklonjen.
Vrh
Moj jezik nije na spisku ponuđenih!
Najverovatnije administrator nije instalirao odgovarajući jezički paket, a manje je verovatno da sam phpBB nije ni preveden na vama razumljiv(iji) jezik. U prvom slučaju, pokušajte da stupite u kontakt sa administracijom foruma i postavite pitanje da li postoji mogućnost da se doda jezički paket koji vam je potreban. Ako takav jezički paket nije dostupan, možda biste želeli da se sami prihvatite prevođenja? Više informacija o tome možete pronaći na web stranici phpBB projekta (link se nalazi u dnu svake stranice foruma).
Vrh
Šta predstavljaju slike koje se pojavljuju pored korisničkog imena?
Postoje dve vrste slika koje mogu da se prikažu uz vaše korisničko ime na stanicama za pregledanje poruka. Prvu čine slike koje su povezane sa činom (korisničkim rangom) koji imate na forumu. Drugoj vrsti pripadaju slike po ličnom izboru korisnika, poznate i kao avatari, koje su obično većih dimenzija i najčešće jedinstvene (nije poželjno da dva korisnika koriste iste ili veoma slične avatare).
Vrh
Kako da prikažem avatar?
U okviru vašeg Korisničkog kontrolnog panela, pod opcijom „Profil“ možete da dodate avatar korišćenjem jedne od četiri mogućnosti: upotrebom Gravatar servisa, izborom iz galerije, pozivanjem slike sa udaljene lokacije, ili postavljanjem datoteke sa slikom po sopstvenom izboru. Postavljanje avatara je opcija čija dostupnost zavisi od izbora administracije foruma, uključujući tu i izbor načina na koji će postavljanje avatara biti omogućeno. Ako niste u mogućnosti da postavite svoj avatar, kontaktirajte administraciju foruma i raspitajte se koji su razlozi za to.
Vrh
Koji je moj čin i kako da ga promenim?
Čin, tj. korisnički rang, koji se pojavljuje ispod vašeg korisničkog imena, dodeljuje se prema vašim zaslugama na forumu (npr. broj napisanih poruka u odeljcima u kojima se poruke broje) odnosno statusu koji uživate po nekom drugom osnovu (npr. redovno izmirenje klupske članarine, pripadnost nekoj grupi korisnika, i slično). Na žalost, samo administratori foruma imaju privilegije za promenu naziva bilo kog čina. Od vas se zahteva da ne zloupotrebljavate forum praveći nepotrebne i besmislene poruke, u nadi da ćete tako „prečicom“ stići do višeg čina. Ovakvo ponašanje je lako uočiti, najčešće se ne toleriše, a moderatori i administratori imaju mogućnost da vam jednostavno umanje broj registrovanih poruka i da vas time vrate na niži čin.
Vrh
Kada kliknem na link za slanje e-mail poruke korisniku, forum traži da se prijavim?
Samo registrovani korisnici imaju mogućnost da šalju e-mail poruke drugim korisnicima putem formulara za slanje koji je ugrađen u forum, pa i tada je ta mogućnost dostupna samo ako ju je administrator uključio. Ovo je preventivna mera, kako bi se sprečila zlonamerna upotreba sistema za slanje e-mail poruka od strane anonimnih korisnika.
Vrh

Problemi sa pisanjem i slanjem poruka

Kako da postavim odgovor ili započnem novu temu na forumu?
Da biste postavili novu temu na forumu, kliknite na dugme „Nova tema“ u pregledu poruka koje pripadaju odgovarajućem odeljku ili podforumu. Da biste odgovorili na postoječu temu, kliknite na dugme „Odgovori“. Na ovom forumu je neophodno da budete registrovani i prijavljeni na forum kako bi vam opcije za pisanje tema/poruka postale dostupne. Spisak privilegija koje su vam dodeljene u svakom pojedinačnom podforumu ili odeljku, pobrojan je pri dnu stranice sa pregledom poruka u tom odeljku, pod naslovom „Privilegije u ovom odeljku“. Na primer: možete da postavljate nove teme u ovom odeljku, možete da glasate u ovom odeljku, itd.
Vrh
Kako da izmenim ili obrišem poruku?
Osim ako ste administrator ili moderator foruma, jedino vam je dozvoljeno da uređujete ili brišete svoje poruke. Uređivanje, odnosno menjanje poruka, radi se tako što kliknete na dugme „Uredi“ pored odgovarajuće poruke. U nekim slučajevima postoji ograničen vremenski interval od trenutka slanja poruke u kojem je ova opcija dostupna. Ako je neko u međuvremenu odgovorio na vašu poruku, nakon što pošaljete njen izmenjen sadržaj, ispod nje će se pojaviti kratak tekst koji navodi koliko je puta poruka izmenjena – kao i datum, odnosno vreme njene poslednje izmene. Podvlačimo da će se ovo pojaviti samo ako je neko poslao poruku u istoj temi posle vaše poruke. U slučaju da je član administracije foruma uređivao vašu poruku, ovaj tekst se neće pojavljivati, sem kada neko od njih svojevoljno iskoristi mogućnost da ostavi belešku o razlogu za izmenu poruke. Imajte na umu da obični korisnici nemaju privilegiju da obrišu svoju poruku nakon što je iza nje napravljen makar i jedan odgovor u toj temi.
Vrh
Kako da dodam potpis mojoj poruci?
Da biste dodali potpis svojoj poruci, morate prvo da ga stvorite putem vašeg Korisničkog kontrolnog panela. Kada to uradite, možete da štriklirate kućicu „Priključi potpis“ ispod formulara za slanje poruke kako bi potpis bio dodat vašoj poruci. Takođe, možete izabrati da se potpis automatski priključi svakoj poruci koju napišete, uključivanjem odgovarajuće opcije u vašim podrazumevanim podešavanjima poruka, a koju ćete pronaći u okviru sekcije „Podešavanja foruma“ Korisničkog kontrolnog panela. Čak i kada je ta opcija uključena, imaćete mogućnost da za svaku pojedinačnu poruku odaberete želite li da joj dodate potpis, tako što ćete skinuti štriklu sa kućice za priključivanje potpisa, ispod formulara za slanje poruke.
Vrh
Kako da pokrenem glasanje?
U toku postavljanja nove teme ili prilikom uređivanja prve poruke u temi, kliknite na listić „Pravljenje glasanja“ ispod glavnog formulara za pisanje poruke. Ako vam ovaj listić nije vidljiv, najverovatnije nemate adekvatne privilegije za pokretanje glasanja. Za pravljenje glasanja, unesite naslov i najmanje dva izbora u odgovarajuća polja, vodeći računa da je svaka opcija za glasanje na odvojenoj liniji u okviru za unos teksta. Takođe, menjajući sadržaj polja „Opcija po korisniku“ možete da odredite za koji najveći broj opcija jedan korisnik može da se opredeli, zatim možete da ograničite koliko će dana trajati glasanje (0 dana znači da će glasanje trajati beskonačno) i, na kraju, štriklirajući odgovarajuću kućicu omogućavate korisnicima da izmene svoj glas izborom neke druge opcije.
Vrh
Zbog čega ne mogu da dodam još opcija za glasanje?
Maksimalan broj opcija za glasanje je postavljen od strane administracije foruma. Ako smatrate da vam je neophodno da dodate više od dozvoljenog broja opcija u glasanje, kontaktirajte administraciju foruma.
Vrh
Kako da uredim ili uklonim glasanje?
Kao i u slučaju poruka, glasanje može da uređuje samo pokretač teme, moderator ili administrator. Da biste izmenili bilo šta u vezi glasanja, kliknite na dugme „Uredi“ na prvoj poruci u temi; glasanje je uvek priključeno prvoj poruci. Ako još uvek nije zabeležen nijedan glas, korisnik može da ukloni glasanje ili da izmeni bilo koju opciju glasanja. Međutim, ako su neki članovi foruma već dali svoje glasove, samo če moderatori ili administratori moći da urede ili obrišu glasanje. Ovo je urađeno sa ciljem da se spreči da neodgovorni pokretači glasanja naprasno izmene opcije za koje se glasa, po sopstvenom nahođenju, u pola glasanja.
Vrh
Zbog čega ne mogu da pristupim forumu / odeljku / podforumu?
Pristup forumu ili njegovim segmentima može da bude ograničen samo na određene korisnike ili grupe korisnika. Da biste mogli da pregledate spisak poruka, čitate ili pišete poruke u istom, moguće je da su vam neophodne posebne privilegije. Kontaktirajte administraciju foruma ukoliko želite da saznate pod kojim uslovima možete da dobijete pristup ovim segmentima foruma.
Vrh
Zbog čega ne mogu da priložim datoteke poruci?
Dozvole za prilaganje datoteke se dodeljuju kroz podešavanja odeljka, privilegije korisnikove grupe ili samog korisnika. Administracija foruma može da omogući prilaganje datoteka samo u pojedinim odeljcima, samo pojedinim grupama korisnika, odnosno pojedinačnim korisnicima. Imajući to u vidu, obaveštavamo vas da je prilaganje datoteka u ovom trenutku isključeno, kao i da se ne očekuje uključenje ove opcije u skorije doba. Ukoliko želite da priložite datoteku, predlažemo vam da iskoristite neki od brojnih servisa za postavljanje datoteka sa slobodnim ili zaštićenim javnim pristupom. Za sva dopunska pitanja možete da kontaktirate administraciju foruma.
Vrh
Zašto sam dobio opomenu?
Svaki forum i njegovi administratori imaju sopstveni skup pravila koja sprovode na web stranici koju posećujete. Ako ste prekršili neko od tih pravila, može vam biti izdata opomena. Imajte na umu da je ovo odluka administracije foruma, i tvorci phpBB softvera nemaju nikakve veze sa upozorenjima koja se daju na bilo kojoj tuđoj web stranici. Kontaktirajte administraciju foruma ako niste sigurni zbog čega vam je izdata opomena.
Vrh
Kako mogu da prijavim poruke moderatoru?
Ako je administracija foruma omogućila tu opciju, u uglu poruke koju želite da prijavite bi trebalo da vam bude vidljivo dugme za prijavljivanje poruke. Kliknite na to dugme i sistem će vas provesti kroz neophodne korake za prijavu poruke.
Vrh
Šta predstavlja dugme „Sačuvaj nacrt“ u formularu za slanje poruke?
Ono vam daje mogućnost da sačuvate već napisan tekst kako biste ga dovršili i poslali u nekom kasnijem trenutku. Sačuvane nacrte koje želite da dovršite ćete pronaći u Korisničkom kontrolnom panelu.
Vrh
Zbog čega je potrebno da moja poruka bude odobrena?
Administracija foruma može da odluči da poruke koje pišete u nekom odeljku moraju da budu prethodno revidirane i odobrene od strane moderatora ili administratora. Takođe, moguće je i da ste učlanjeni u grupu korisnika čije poruke moraju da budu odobrene da bi se pojavile na forumu (npr. novoregistrovani korisnici). Molimo da kontaktirate administraciju foruma za više podataka na ovu temu.
Vrh
HELP_FAQ_POSTING_BUMP_QUESTION
Pojam „osvežavanje teme“, u ovom smislu, označava postupak kojim se tema postavlja na vrh prve stranice spiska poruka (tj. među najnovije poruke), kako bi bila vidljivija čitaocima. Klikom na link „Osveži temu“, tokom čitanja teme, učinićete upravo to. Međutim, ako vam ovaj link nije vidljiv, onda u pitanju može biti da je osvežavanje teme isključeno ili da interval vremena koji mora da prođe između dva osvežavanja još nije protekao. Tema se, takođe, može jednostavno osvežiti odgovorom na nju, ali vodite računa da tim odgovorom ne narušavate pravila foruma odnosno odeljka u kojem to radite.
Vrh

Formatiranje poruka i vrste tema

Šta su to BBCode komande?
BBCode komande su posebna implementacija HTML jezika, koje nude izvrsnu kontrolu nad formatiranjem pojedinih elemenata poruke. Korišćenje BBCode komandi vam može omogućiti administrator, ali takođe može i da bude isključeno na nivou poruke skidanjem štrikle sa odgovarajuće opcije. Same BBCode komande liče na njihove pandane u HTML-u, ali se tagovi (komande za obeležavanje elemenata) obeležavaju uglastim zagradama „[“ i „]“ umesto oznaka „<“ i „>“ koje koristi HTML. Za više informacija o BBCode komandama pripremili smo vam odvojen vodič kojem možete da pristupite sa stranice za pisanje poruke.
Vrh
Smem li da koristim HTML?
Ne. Iz bezbednosnih razloga, na ovom forumu ne postoji mogućnost da se koristi čist HTML i da se kao takav prikaže (renderuje) u telu poruke. Najbitnije opcije formatiranja koje biste želeli da postignete upotrebom HTML-a mogu da se izvedu koristeći BBCode komande.
Vrh
Šta su to emotikoni?
Emotikoni, ili u žargonu „smajliji“, su male slike koje se prikazuju u tekstu poruke umesto unesenog kratkog koda (kombinacije znakova), i služe kako bi se iskazalo ili naglasilo osećanje koje bi na drugi način bilo veoma teško iskazati u tekstu. Primeri ovih kodova su: :) što označava radost, ili :( što označava tugu. Celokupan spisak emotikona može da se vidi u okviru formulara za pisanje poruka. Ipak, pokušajte da ne preterujete sa „smajlijima“, pošto veoma lako poruka može da se pretvori u sopstvenu parodiju i postane potpuno nečitljiva, a tada bi moderator mogao da reaguje i da obriše prekobrojne emotikone ili čak ukloni celu poruku. Administracija foruma takođe može da postavi ograničenje maksimalnog broja emotikona koje možete da iskoristite u jednoj poruci.
Vrh
Mogu li da objavljujem slike?
Da, slike mogu da se prikazuju u vašim porukama. Postavljenje slika je na ovom forumu dozvoljeno samo putem njihovog objavljivanja na javno dostupnom web serveru, odnosno na javnom servisu za deljenje slika, i navođenjem linka ka istima (primer: http://www.example.com/my-picture.gif ) u poruci. Osim u slučaju da je računar koji koristite ujedno i javno dostupan web server, nećete moći da postavite link ka slici koja se nalazi na vašem ličnom računaru, a takođe ni slike koje su nedostupne bez prijave korisnika na dotični sistem (npr. prilozi iz poruka na Gmail / Yahoo! Mail nalozima; web stranice zaštićene šifrom ili blokadom direktnog pristupa sa Interneta / firewall-om; itd.) Da biste prikazali sliku u okviru poruke, umesto linka ka njoj, koristite BBCode komandu [img].
Vrh
Šta su to opšte objave?
Opšte objave sadrže bitne informacije i trebalo bi da ih pročitate kad god je to moguće. One će se pojavljivati na vrhu svakog odeljka i u okviru vašeg Korisničkog kontrolnog panela. Privilegije za postavljanje opštih objava dodeljuje administracija foruma.
Vrh
Šta su to objave?
Objave najčešće sadrže bitne informacije u vezi odeljka koji trenutno pregledate i trebalo bi da ih pročitate kad god je to moguće. Objave se pojavljuju na vrhu svake stranice u odeljku u kojem su objavljene. Kao i u slučaju opštih objava, privilegije za postavljanje objava dodeljuje administracija foruma.
Vrh
Šta su to fiksirane teme?
Fiksirane teme u okviru odeljka pojavljuju se ispod objava, i to samo na prvoj stranici odeljka. One često sadrže veoma bitne stvari, pa bi trebalo da ih pročitate kad god je to moguće. Kao što je to slučaj sa objavama i opštim objavama, privilegije za postavljanje fiksiranih tema dodeljuje administracija foruma.
Vrh
Šta predstavljaju zaključane teme?
Zaključane teme su one teme u kojima korisnici ne mogu više da pišu odgovore, a eventualno glasanje koje je bilo priključeno ovakvoj temi je automatski okončano. Teme mogu da budu zaključane iz mnogobrojnih razloga, a sam čin zaključavanja je mogao da izvede bilo koji moderator ili administrator. Takođe, može vam biti dostupna mogućnost da zaključavate sopstvene teme, ako je vam je tu privilegiju dodelila administracija foruma.
Vrh
Šta su ikonice tema?
Ikonice tema su slike po izboru autora, povezane sa porukama, kako bi se naznačio njihov sadržaj. Mogućnost korišćenja ikonica tema zavisi od privilegija postavljenih od strane administracije foruma.
Vrh

Korisnički nivoi i grupe

Šta predstavljaju administratori?
Administratori su članovi kojima je dodeljen najviši nivo kontrole nad čitavim forumom. Ovi članovi mogu da upravljaju svim aspektima funkcionisanja foruma, uključujući dodelu i oduzimanje privilegija, zabrane pristupa korisnicima, stvaranje korisničkih grupa, proglašavanje moderatora itd. – u zavisnosti od toga koliko privilegija je osnivač foruma dodelio drugim administratorima. Oni mogu da imaju i pune moderatorske privilegije nad svim odeljcima, takođe u zavisnosti od podešavanja koja je postavio osnivač foruma.
Vrh
Šta predstavljaju moderatori?
Moderatori su pojedinci (odnosno, grupa pojedinaca) koji se svakodnevno brinu o funkcionisanju foruma. Njima je data dozvola da uređuju ili brišu poruke, kao i da zaključavaju, otključavaju, pomeraju, brišu i dele teme u odeljcima kojima upravljaju. Uopšteno govoreći, uloga moderatora je da spreče druge korisnike u kršenju pravila foruma, pisanju poruka koje se ne drže navedene teme (off-topic) odnosno poruke pogrdnog ili uvredljivog sadržaja.
Vrh
Šta predstavljaju grupe korisnika?
UGrupe korisnika su način za razdvajanje forumske zajednice (tj. svih korisnika) u celine (grupe) kojima administratori foruma mogu da upravljaju. Svaki korisnik može biti član više od jedne grupe i svakoj grupi mogu biti dodeljene individualne privilegije. Ovo daje administratorima jednostavan način za istovremeno uređivanje privilegija većeg broja korisnika, npr. dodelu moderatorskih dozvola ili omogućavanje pristupa privatnim ili skrivenim odeljcima.
Vrh
Gde se nalaze grupe korisnika i kako da se pridružim nekoj od njih?
Sve grupe možete da vidite u vašem korisničkom kontrolnom panelu, otvaranjem listića „Grupe korisnika“. Ako poželite da se pridružite nekoj od njih, biće potrebno da kliknite na odgovarajuće dugme. Imajte na umu, ipak, da nisu sve grupe dostupne za učlanjivanje. Za neke će vam biti potrebno nečije odobrenje pre nego što budete učlanjeni, druge mogu imati zatvoren krug članova ili čak da članstvo u tim grupama bude prikriveno. Ako je grupa otvorena, možete da joj se pridružite klikom na odgovarajuće dugme. Ako je potrebno odobrenje da biste se učlanili, to odobrenje možete da zatražite klikom na odgovarajuće dugme. Vođa grupe će morati da odobri vaš zahtev, i može da zahteva obrazloženje zašto želite da se priključite grupi. Molimo da ne maltretirate vođe grupa ako odbiju vaš zahtev; oni imaju svoje razloge zašto su to uradili.
Vrh
Kako se postaje vođa grupe korisnika?
Vođa grupe korisnika je obično postavljen u trenutku stvaranja grupe od strane administracije foruma. Ako želite da stvorite grupu korisnika, prvi korak bi trebalo da bude kontaktiranje administratora; pokušajte da nekome od njih pošaljete privatnu poruku.
Vrh
Zašto su neke grupe korisnika prikazane drugom bojom?
Administracija foruma može izabrati da dodeli određenu boju članovima neke grupe korisnika radi njihovog jednostavnijeg prepoznavanja.
Vrh
Šta predstavlja „Primarna grupa korisnika“?
Ako ste učlanjeni u više grupa korisnika, na osnovu podešavanja vaše primarne grupe određuje se, između ostalog, kojom će bojom grupe i uz koji čin grupe (kao obeležjima pripadnosti grupi) biti prikazano vaše korisničko ime. Administracija foruma može da dodeli privilegiju da samostalno promenite vašu primarnu grupu putem Korisničkog kontrolnog panela.
Vrh
Šta predstavlja stranica „Članovi tima“?
Ova stranica vam pruža informacije o osoblju foruma, uključujući spisak administratora i moderatora, odnosno foruma, odeljaka i podforuma koje oni uređuju.
Vrh

Slanje privatnih poruka

Ne mogu da šaljem privatne poruke!
Postoje tri mogućnosti zbog kojih bi ovo moglo da se događa; niste se registrovali i/ili niste prijavljeni na forum; administracija foruma je ukinula mogućnost slanja privatnih poruka na nivou celog foruma; ili je administrator samo vama oduzeo privilegiju za slanje privatnih poruka. Kontaktirajte administraciju foruma kako biste dobili podrobnije informacije.
Vrh
Uporno dobijam neželjene privatne poruke!
Kroz definisanje pravila za privatne poruke u vašem Korisničkom kontrolnom panelu, imate mogućnost automatskog brisanja privatnih poruka od određenog korisnika. Ako dobijate poruke pogrdnog ili uvredljivog sadržaja od određenog korisnika, prijavite te poruke administraciji foruma; oni imaju moć da spreče korisnika da šalje privatne poruke.
Vrh
Primio sam neželjenu (spam) ili pogrdnu e-mail poruku od nekoga na ovom forumu!
Žao nam je što to čujemo. Mogućnost slanja e-mail poruka putem formulara na ovom forumu sadrži zaštitne mehanizme u cilju praćenja koji šalju takve poruke, stoga prosledite administraciji foruma u formi priloga (Forward as Attachment) celokupnu e-mail poruku koju ste primili. Veoma je bitno da ovo ne bude jednostavna prosleđena poruka (Forward, Reply) već da u njoj bude sadržano i zaglavlje sa detaljima koji mogu da pomognu u otkrivanju korisnika koji je poslao e-mail poruku. Administracija foruma će na osnovu toga preduzeti neophodne dalje korake.
Vrh

Prijatelji i protivnici

Šta predstavljaju moje liste prijatelja i protivnika?
Ove liste možete da koristite kako biste po sopstvenoj volji grupisali druge članove foruma. Spisak korisnika koje ste dodali u vašu listu prijatelja će biti prikazan u okviru vašeg Korisničkog kontrolnog panela kako biste imali brzi pregled njihove prisutnosti na forumu, ili da biste lakše mogli da im uputite privatnu poruku. Zavisno od upotrebljenog stila prikaza foruma, poruke od ovih korisnika mogu da budu istaknute u sandučetu. Ako dodate korisnika u vašu listu protivnika, sve poruke koje taj korisnik napiše na forumu biće automatski prikrivene.
Vrh
Kako se radi dodavanje/uklanjanje korisnika u listama prijatelja i protivnika?
Za dodavanje korisnika vašim listama imate na raspolaganju dve mogućnosti. U okviru pregleda profila svakog korisnika, postoje linkovi „Dodaj prijatelja“, odnosno „Dodaj protivnika“, kojima se dotični dodaje odgovarajućoj listi. Alternativno, iz vašeg Korisničkog kontrolnog panela – na listiću „Prijatelji i protivnici“ – možete da dodate korisnike jednoj ili drugoj listi, direktnim unošenjem njihovog korisničkog imena. Putem iste stranice možete i da uklonite korisnike iz liste.
Vrh

Pretraga foruma

Kako mogu da pretražim forum, odeljke ili podforume?
Unesite pojam koji pretražujete u polje za pretragu koje se nalazi pri vrhu indeksne stranice, pregledima foruma ili tema. Naprednoj pretrazi ćete pristupiti klikom na link „Napredna pretraga“ koji je dostupan na svakoj stranici foruma. Određene funkcionalnosti sistema pretrage zavise od upotrebljenog stila prikaza foruma.
Vrh
Zbog čega moja pretraga ne daje rezultate?
Pojam koji pretražujete je verovatno bio suviše neodređen ili je sadržao mnoge uobičajene reči koje sistem za pretragu foruma ignoriše. Pokušajte da potražite neki konkretniji pojam i koristite dostupne opcije sistema Napredne pretrage.
Vrh
Zbog čega sam kao rezultat pretrage dobio praznu stranicu!?
Čestitamo, pretraga koju ste uneli je vratila toliko rezultata da web server to nije mogao da isprati. Koristite „Naprednu pretragu“ i budite konkretniji u pogledu pojmova koje pretražujete, odnosno smanjite broj odeljaka i podforuma u kojima treba obaviti pretragu.
Vrh
Na koji način mogu da pretražim spisak korisnika?
Ako je ova mogućnost aktivirana, naći ćete je na stranici „Članovi“, u obliku linka pod nazivom „Pronađi člana“.
Vrh
Na koji način mogu da pronađem sopstvene poruke i teme?
Do poruka koje ste napisali možete da dođete bilo klikom na link „Prikaz vaših poruka“ u okviru pregleda vašeg Korisničkog kontrolnog panela, bilo klikom na link „Poruke ovog korisnika“ na pregledu vašeg profila, ili klikom na meni „Prečice“ pri vrhu stranica foruma. Da biste potražili vaše teme, iskoristite odgovarajuće opcije u okviru „Napredne pretrage“.
Vrh

Prijave za praćenje i obeležene teme

Koja je razlika između obeležavanja teme i prijave za praćenje?
U phpBB verziji 3.0, obeležavanje teme je umnogome podsećalo na dodavanje beleške (bookmark) u programu za pregled internet stranica. Ni na koji način niste obaveštavani kada se neka stranica ažurira, beleška je bila samo olakšica za pronalaženje teme. Od phpBB verzije 3.1, obeležavanje teme više podseća na prijavu za praćenje teme. Možete da dobijete obaveštenje kada je u obeleženoj temi došlo do neke promene. S druge strane, prijava za praćenje radi kako na nivou teme, tako i na nivou podforuma ili odeljka, i dobićete obaveštenje kada se bilo koja od stavki koje pratite izmeni. Obaveštavanje po beleškama i prijavama za pračenje može se podesiti putem Korisničkog kontrolnog panela, na listiću „Podešavanja foruma“.
Vrh
Kako da dodam belešku ili da se prijavim za praćenje određenih tema?
Možete da obeležite ili da se prijavite za praćenje određene teme klikom na odgovarajući link u meniju „Alati za temu“, koji se nalazi na zgodnom mestu, blizu vrha i dna stranice sa prikazom toka diskusije u temi.
Slanje odgovora na temu sa uključenom opcijom „Obaveštavaj me o odgovorima“ bićete automatski prijavljeni za praćenje te teme.
Vrh
Kako da se prijavim za praćenje određenog odeljka ili podforuma?
Da biste se prijavili za praćenje određenog dela foruma, kliknite na link „Prijavi se za praćenje odeljka“ na dnu stranice sa pregledom poruka iz tog dela foruma.
Vrh
Kako da se prekinem praćenje teme, odeljka ili podforuma?
Da biste se odjavili sa praćenja neke teme ili dela foruma, u vašem Korisničkom kontrolnom panelu kliknite na link ka vašim prijavama za praćenje.
Vrh

Priložene datoteke

Koje vrste datoteka je dozvoljeno priložiti porukama na ovom forumu?
U ovom trenutku nije dozvoljeno prilagati datoteke porukama na ovom forumu. Administracija foruma može da omogući ili onemogući prilaganje određenih tipova datoteka. Ako imate pitanje u vezi prilaganja datoteka porukama, obratite se administraciji foruma za dalje informacije.
Vrh
Kako da dođem do spiska datoteka koje su priložene mojim porukama?
Da biste pronašli spisak priloženih datoteka koje ste postavili na forum, u vašem Korisničkom kontrolnom panelu potražite link koji vodi ka delu za uređivanje priloženih datoteka.
Vrh

Pitanja vezana za phpBB softver

Ko je napisao softver za ovaj forum?
Ovaj softver (u njegovom neizmenjenom obliku) je proizveden, distribuiran i zaštićen autorskim pravima od strane kompanije phpBB Limited, SAD. Softver je učinjen dostupnim pod GNU opštom javnom licencom, verzije 2 (GPL-2.0) i može se slobodno distribuirati. Pogledajte stranicu O phpBB-u (na engleskom jeziku) za više detalja.
Vrh
Zbog čega ta-i-ta mogućnost nije na raspolaganju?
Ovaj softver je napisan i licenciran od strane kompanije phpBB Limited. Ako verujete da bi neku mogućnost trebalo pridodati softveru, molimo da posetite stranicu phpBB centar za ideje (na engleskom jeziku), gde možete da date svoj glas nekoj od postojećih ideja ili da predložite nove mogućnosti.
Vrh
Koga da kontaktiram sa pitanjima u vezi zloupotrebe ili pravnim pitanjima u vezi sa ovim forumom?
Bilo ko od administratora navedenih na stranici „Članovi tima“ bi trebalo da bude prigodna osoba za kontakt u vezi sa vašim primedbama. Ako na ovaj način ne budete dobili nikakav odgovor, trebalo bi da kontaktirate vlasnika domena (uradite tzv. whois pretragu) odnosno, ako je ovaj forum postavljen na besplatnom web hosting servisu (npr. Yahoo!, free.fr, f2s.com, itd.), nadležna je uprava odnosno služba za rešavanje pritužbi tog servisa. Imajte na umu da phpBB Limited nema apsolutno nikakvu nadležnost i ne može se ni na koji način smatrati odgovornim u pogledu toga kako se, gde i od strane koga ovaj forum koristi. Nemojte kontaktirati phpBB Limited u vezi sa bilo kakvim pravnim stvarima (povreda prava, uvreda, kleveta, etc.) osim onih koje su diretno u vezi sa web stranicom phpBB.com ili diskretnim softverom samog phpBB-a. Ako ipak pošaljete e-mail poruku na adresu phpBB Limited o bilo kakvoj stvari koja se tiče trećeg lica koje koristi ovaj softver, u najboljem slučaju možete da očekujete sažet odgovor ili čak i nikakav odgovor.
Vrh
Kako da kontaktiram administraciju foruma?
Svi korisnici foruma mogu da iskoriste formular „Kontaktirajte nas“, ako je tu opciju omogućio osnivač foruma.
Članovi foruma mogu takođe da iskoriste link „Članovi tima“ kako bi kontaktirali pojedinačne članove administracije foruma.
Vrh