Poruka
od fancy » nedelja, 22. maj 2011. u 09:51h
Da li si zaista apsolutno siguran da nikako ne možeš da dođeš do originalnog adaptera od osobe od koje si kupio auto? Pogledaj za svaki slučaj još jednom po kasetama i svim mestima u automobilu gde mogu da se ostave sitnice.
Zašto ti ovo pričam - zato što je poenta tih sigurnosnih matica/šrafova da budu unikatni, da ne postoje dva ista kako bi u potpunosti mogli da opravdaju svoju funkciju, a to je, da štite točak od skidanja. U praksi, u principu, mogu da se nađu slični/isti primerci, ali toliko je mala verovatnoća da se to desi u tvojoj okolini (od par stotina kilometara) da je bolje da odmah kreneš da razmišljaš o planu B.
A pre nego izložimo šta je plan B, možda ipak da JOŠ JEDNOM probaš da nađeš originalni adapter, prevrni auto naglavačke, pogledaj da nije negde ispao ispod sedišta, pogledaj bilo gde, vidi još jednom ako možeš da dođeš do originalnog vlasnika jer...
...je Plan B bolno rešenje za felnu (ekstremno i za delove vešanja tog točka). OK, može da se izvede da ne boli, ali nisam nešto sklon da dam kredita ovdašnjim vulkanizerima / limarima, kakogod. Sve u svemu, varijante skidanja sigurnosnog šrafa / matice za koje znam su dve:
1. Na postojeći šraf / maticu se zavari standardna glava koja ulazi u ključ i zatim se preko nje odšrafi.
2. Primenom sile i odgovarajućih alata (od kojih je jedan čekić / macola) se izobliči glava toliko da može nečim da se obuhvati, stegne i odšrafi.
(postoje verovatno neki slični postupci koji se u principu svode na čistu magiju, tj. oganj i mač)
Shvataš zašto bi možda prvo ipak mogao da učiniš sve u svojoj moći da pronađeš originalni adapter.
Ajde, za svaki slučaj, slikaj na šta ti taj sigurnosni šraf liči, okači ovde sliku, pa se može desiti da neko ima sličan, ili čak, pade mi na pamet čovek koji pravi te sigurnosne matice i šrafove, pa da ga kontaktiraš da ti napravi adapter, pa da ne moraš da primenjuješ silu, a i korisno je da sačuvaš te sigurnosne šrafove, imaju svoju funkciju. Negde sam već po forumu postovao njegov telefon, uradi search, naći ćeš, zove se Mirko Borđoški.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X