Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

1.6 16v zetec-se, da li da menjam ulje ?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
focus MK1
Poruka: 7
Član foruma od: utorak, 13. dec. 2011. u 22:33h

1.6 16v zetec-se, da li da menjam ulje ?

Poruka od focus MK1 » petak, 16. dec. 2011. u 14:04h

Uzeo sam zetec-se 1.6, 16V pre par nedelja sa proverenih 136.000 km (2004 god.) , tako da je prethodni vlasnik pre 1000 km menjao ulje u ovlastenom servisu, gde su mu od pocetka sipali SAE 10W-40, s pricom da je za starije? motore bolje to nego 5W-30.
E sad, ne bi to mene zaintrigiralo suvise, da nisam primetio da sada na auspuhu dimi vise nego sto to mom ukusu odgovara. Takodje, kad ga upalim, imam utisak kao da radi pod saugom, ali mozda je to i normalno, ne znam jer nemam nikakvu referencu ni iskustvo sa focusom mrgreen.
Da li pije ulje, to zasad ne mogu da procenim, jer sam do sada presao svega 300 km, ali kad sam ga uzimao, nisam primetio eksces. dimljenje, a na meracu pokazuje da je kolicina ok.
- Da li kvalitet benzina moze da ima ikakve veze sa ovim?
(prvi put sam sipao na OMV,tad kao da mi nije dimio, a kasnije na Lukoil...)
- Drugo, dali preporucujete da menjam ulje na 5w-30 i filter, iako je menjan pre 1000 km, ili da ga teram do sledeceg servisa ovako?!
- Da li bi zamena ulja popravila stanje oko dimljenja, i koliko bi me to kostalo u kompletu? (ne znam dali je ispiranje motora neophodno, ali znam da je filter pod mora )

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Re: 1.6 16v zetec-se, da li da menjam ulje ?

Poruka od oristic » petak, 16. dec. 2011. u 14:21h

ovo je apsolvirano vise puta, ali ajde, ulje obavezno 5w 30, zbog konstrukcije motora! Zameni ga, dakle, i ne moras da peres motor nego neka se dobro ocedi kad sipas 5w 30, filter obavezno drugi! Ako sam razumeo auto dimi, da li je to dim ili para koja se cesto javlja u ogromnm kolicinama sa ovakvim vremenom napolju??? Kvalitet goriva jeste diskutabilan kod nas ali ne bi trebalo da utice na kolicinu dima .....
Razlika izmedju dimljenja zbog loseg motora i vodene pare je ta sto se para brzo razilazi i ne smrdi mnogo.... :)
Normalno je da radi kao na visim obrtajima jer je hladan, oko 1250, 1200..., bitno je da se smanje kad se ugreje!
Poslednja izmena: oristic, na dan petak, 16. dec. 2011. u 14:38h. Ukupno izmenjeno 1 put.

popovicvl
Poruka: 5657
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » petak, 16. dec. 2011. u 14:29h

Prvo nisam skontao jel dimi ili ne?

U ZetecSE ide iskljucivo 5W30. Moj stari Focus je propao zbog koriscenja 10W40 ulja. Kad sam skontao da je odavno trebalo voditi o tome racuna, bilo je kasno. Pio je ulje, dimio je na auspuhu. Pokusao sam da sredim stvar sa zamenom gumica na ventilima (preporucujem i tebi, cisto preventivno, oko 70 E sa rukama), ali problem je u donjem delu motora, tj. na uljnim karikama. Pio je 50 do 100 E ulja na 10 000 km, jednostavno treba da se otvori motor i vidi sta je sa njim, mozda manja intervencija moze da sredi stvar, a mozda i drugi motor.

Sta da ti sad kazem kad je auto od starta tretiran sa 10W40.

Ford Formula F 5W30 5l kanta je 2500 din, filter ulja 500, ispirac 500 (mada ispiranje moze napraviti u tvom slucaju vise problema), ruke od 0 do 500. Neka je sa srecom, valjda nije kasno za zamenu.

focus MK1

Poruka od focus MK1 » petak, 16. dec. 2011. u 14:41h

Ruku na srce, neuk sam po ovim pitanjima, pa odgovor za @oristic jeste da ne znam kako proceniti da li je to dim ili para, kad je napolju ovakvo vreme. mrgreen
I da, citao sam postove i skontao da je 5w-30 ono pravo, samo me je interesovalo, da li preporucujete da ga menjam odmah ili kasnije, no i to mi je sad jasno. Hvala!
Istina je, smanje se obrtaji kad se ugreje...
@popoivvl,
nadam se da nije kasno. Pravac prodavnica!

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » petak, 16. dec. 2011. u 14:45h

Odma to zameni, a post sam dopunio predhodni pa procitaj, moze se ralikovati para od dima, to sma namerno napisao jer se na ovakvom vremenu desvaju veliki oblaci pare pogotovu uvece....Kad zamenis ulje videces, prati ga na meracu, a manje se opterecuj dimom, za sad...nadamo se najboljem! Obrtaji ne bi smeli da idu iznad 1200 kad je hladan skroz!

coanew
Poruka: 112
Član foruma od: petak, 17. dec. 2010. u 11:44h

Poruka od coanew » petak, 16. dec. 2011. u 16:04h

zasto bi ga menjao ako ga je sipao ovlasteni servis i dokumentovao kod sebe (tako da mozes da proveris tacnost podataka koje ti je dao prodavac)
ko ce tebi garantovati ako se nesto desi motoru?
servis u kom je odrzavan ili pojedinci sa foruma

mbole
Poruka: 14958
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 16. dec. 2011. u 16:09h

Taman koliko ce mu garantovati i taj isti servis (u kome usput budi receno uglavnom rade dunsteri, cast izuzecima).

Fabrika koja je napravila taj motor je napisala da u njega ide Formula 5W-30
Djak pesak :)

coanew
Poruka: 112
Član foruma od: petak, 17. dec. 2010. u 11:44h

Poruka od coanew » petak, 16. dec. 2011. u 16:12h

evo ti druze malo citaj o uljima
http://www.maziva.org/index.php?option= ... &Itemid=78
ja bih ipak verovao u servis (kao i u njihovu garanciju)

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » petak, 16. dec. 2011. u 18:56h

Zameni odmah ulje i filter.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 16. dec. 2011. u 19:42h

@coanew
Predpostavljam da je u pitanju mk1 focus, o kakvoj garanciji pricamo?
Garancija da je sve zamenjeno - mozda, ali garanciju na ispravnost motora sigurno nece.

Kao sto sam ranije rekao, tumacenje nekih majstora da 10w40 ide zato sto je "stariji motor" ne pije vodu, a koliko ce motor krace trajati sa takvim uljem (ako uopste) zavisi od slucaja do slucaja. Nije za dzabe to navedeno kao alternativa od strane proizvodjaca, da je toliko dobro i da stalno treba da se sipa ne bi navodili 5w30 uopste. Napisao sam vec svoje misljenje detaljno u drugoj temi pa ne bih da se ponavljam.

Proizvodjaci kroz godine postojanja nekog modela menjaju preporuke za specifikaciju ulja, i to u 99% slucajeva na bolje, sinteticko.... Ali nasi majstori oce da skrate radni vek motorima koji su vec na pola radnog veka :/ . A zasto? Usteda od celih 5-6e kod zamene ulja, genijalno.

@pokretac teme
I ja ti savetujem zamenu ulja ali nemoj da se zacudis ako 5w30 krene da ti trosi u vecim kolicinama, to je onda nazalost znak da je prelazak na 5w30 izvrsen kasno (tj da je dugo vozen na 10w40). Nadam se da nije doslo do toga, a ako ipak ne budes hteo da zamenis ulje onda bar prati da li trosi to 10w40, ako ga trosi onda teraj dok ide i sipaj 10w40, dok ne bude morao da se otvara motor. Ako ne trosi, predji na 5w30 i prati potrosnju, mozda ce sad nesto malo tog ulja trositi u odnosu na 10w40, ali ako 10w40 ne trosi, cenim da ce i kolicina potrosenog 5w30 biti mizerna.

Sent using Tapatalk
Fiesta!!

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » subota, 17. dec. 2011. u 08:53h

focus MK1 piše:Uzeo sam zetec-se 1.6, 16V pre par nedelja sa proverenih 136.000 km (2004 god.) , tako da je prethodni vlasnik pre 1000 km menjao ulje u ovlastenom servisu, gde su mu od pocetka sipali SAE 10W-40,
...
sada na auspuhu dimi vise nego sto to mom ukusu odgovara.
...
Da li bi zamena ulja popravila stanje oko dimljenja, i koliko bi me to kostalo u kompletu? (ne znam dali je ispiranje motora neophodno, ali znam da je filter pod mora )
Nevezano za dimljenje 2 stvari UVEK moraš da radiš, a to su:
1. Čim kupiš polovan auto odmah promeniš ulje i filtere (ulje, vazduh, gorivo, i ako imaš - klime), (i ko ima zupčasti kaiš).
2. U Zetec SE motor sipaš ulje 5W30

Srećom po tebe, druga stvar ti je sadržana u prvoj, zato, odradi to kako treba radi svoje sigurnosti.

Niko, i zapamti, NIKO ti ne može garantovati da je sve što je prodavac rekao o skorom servisu (pre 100 - 300 - 1000 Km) istina.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

focus MK1

Poruka od focus MK1 » nedelja, 18. dec. 2011. u 22:04h

Prvo, hvala svima na odgovorima! thumbsuph

Proverio sam i nije dim vec para, definitivno! Ulje na zadnjih 3000 km takodje nije trosio. Inace, prethodni vlasnik je covek u koga verujem i uveren sam da ga nije ubijao, sto se i uostalom vidi i oseti na kolima. Takodje sam uveren da je poslednji servis izvrsen onako kako pise u knjizici!

No, ja sam kupio sam ulje u Grand m-u, 5w-30, zajedno sa filtrom a menjacu ga sutra ujutru, izaslo je onolko kolko ste i rekli. Ali sam dobio dosta cudan odgovor, kada sam im tamo objasnio sta zelim da uradim. Naime, majstor ili magacioner na smeni mi je samouvereno poceo objasnjavati da nema nikakve razlike izmedju 10w-40 i 5-30, i da su oba polusinteticka ulja, wtf?? ... No, nisam ga puno slusao i uzeo 5w, onako kako ste i vi predlagali.

Ali u medjuvremenu su mi se pojavili jos neki problemi:
Kad smo ga pre kupovine prikljucili (lampica motoroa nije svetlila), racunar je pokazivao samo neregularan rad na jednom ventilu. Posle prevezenih 300 km mi se upalila lampica motora, odneo da ga prikljuce ponovo, pa je pored ventila, racunar registrovao neku vrstu neregularnosti kod katalizatora. No, s obzirom da se lampica ugasila nakon prilkjucivanja, majstor nista nije dirao, a za ventil mi je rekao da nije strasno i da moze jos... no izgleda da je moglo jos 200 km.... Sada dok je hladan motor, pri malim obrtajima osetim kako motor stuca i da slabo vuce, ali onda kad malo jace pritisnem po 2 put, onda se oporavi i krene.

Sta mislite, da li je u pitanju to sto je ventil defintivno 'pukao pa mi jedan cilindar stane?

popovicvl
Poruka: 5657
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 19. dec. 2011. u 08:23h

focus MK1 piše:Naime, majstor ili magacioner na smeni mi je samouvereno poceo objasnjavati da nema nikakve razlike izmedju 10w-40 i 5-30, i da su oba polusinteticka ulja, wtf?? ... No, nisam ga puno slusao i uzeo 5w, onako kako ste i vi predlagali.
mbole piše:Taman koliko ce mu garantovati i taj isti servis (u kome usput budi receno uglavnom rade dunsteri, cast izuzecima).
Povezao bih ova dva posta. Sve je receno.

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“