TDCI 1.6 - Prevencija
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 2
- Član foruma od: ponedeljak, 25. mar. 2013. u 19:05h
TDCI 1.6 - Prevencija
Ford Focus 1.6 TDCI 90, 2008.
Iz vise izvora sam cuo da se kod 1.6 TDCI / HDI motora desi da se zagusi dovod ulja u
trubinu i da trubina zbog toga strada, te da je prilikom zamene turbine potrebno ocstiti
motor u od ostataka prvljastine, strugotine, zgrusavanja kako ne bi stradala i nova turbina.
Jedan od clanova (ako ne grsim Ljubavnik1 )
je vec ostavio jako koristan post sa fotografijama turbine i preporukom
da se pri zameni ulja i filtera ocisti karter, mrezica uljnog usisnika i uljno crevo turbine.
Pitanja
- da li ima jos neka preporuka, kako bih sprecio da mi se tako nesto dogodi ?
- da li je osnovana prica, da su uzok zagusenja, brizgaljke-dizne, odnosno da se
ako sam dobro razumeo, one "olabave" pa se zaptivka ili podloska dizne
izgori ili raspadne pa ti parcici dospeju u ulje, ili ulje tu sagori, oksidira, zgrusa se ...
Na zalost, nisam dobro shvatio sta se tu desava, svako pojasnjenje je dobro doslo.
Bio bih vam vrlo zahvalan na odgovoru
Iz vise izvora sam cuo da se kod 1.6 TDCI / HDI motora desi da se zagusi dovod ulja u
trubinu i da trubina zbog toga strada, te da je prilikom zamene turbine potrebno ocstiti
motor u od ostataka prvljastine, strugotine, zgrusavanja kako ne bi stradala i nova turbina.
Jedan od clanova (ako ne grsim Ljubavnik1 )
je vec ostavio jako koristan post sa fotografijama turbine i preporukom
da se pri zameni ulja i filtera ocisti karter, mrezica uljnog usisnika i uljno crevo turbine.
Pitanja
- da li ima jos neka preporuka, kako bih sprecio da mi se tako nesto dogodi ?
- da li je osnovana prica, da su uzok zagusenja, brizgaljke-dizne, odnosno da se
ako sam dobro razumeo, one "olabave" pa se zaptivka ili podloska dizne
izgori ili raspadne pa ti parcici dospeju u ulje, ili ulje tu sagori, oksidira, zgrusa se ...
Na zalost, nisam dobro shvatio sta se tu desava, svako pojasnjenje je dobro doslo.
Bio bih vam vrlo zahvalan na odgovoru
- nikola_focus
- Poruka: 1492
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Re: TDCI 1.6 - Prevencija
Svakako je preporucljivo da se ocisti karter i sve ostalo u tom delu motora kada se kupi auto od nepoznatog vlasnika, jer ipak ne znas sa sigurnoscu kada je menjano ulje, i kakvo je sipano. Preporuka je da se izbace sita koja su na cevima koja vode ulje u turbinu (mislim da ih ima 2), i da zamena ulja bude do 10000 km. Za ovo oko dizni nisam siguran, mada mislim da nema veze sa ovim oko ulja.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
- Poruka: 2
- Član foruma od: ponedeljak, 25. mar. 2013. u 19:05h
Hvala Nikola,
molim i ostale da podele svoja iskustva i saznanja po pitanju prevencije kod TDCI 1.6 motora.
Naravno i ako neko zna da li su uzrok prljanja dovoda ulja ostaci od dizne ili ugrusci ako dizna lose zaptiva.
Kod mene je vlasnik neposredno pre prodaje menjao jednu diznu.
( kako kaze: izgubio je na snazi i osetio dizel u kabini ... )
Koristi ili ne aditive za ciscenje za ulje ?
molim i ostale da podele svoja iskustva i saznanja po pitanju prevencije kod TDCI 1.6 motora.
Naravno i ako neko zna da li su uzrok prljanja dovoda ulja ostaci od dizne ili ugrusci ako dizna lose zaptiva.
Kod mene je vlasnik neposredno pre prodaje menjao jednu diznu.
( kako kaze: izgubio je na snazi i osetio dizel u kabini ... )
Koristi ili ne aditive za ciscenje za ulje ?
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Koliko ja znam kod tih motora se sita zapusavaju zbog koksiranog ulja, prvi put cujem to za dizne.
Dakle koksirano ulje koje se stvara zbog produzenog servisnog intervala ostaje na situ (zato je to sito i stavljeno tu), a naravno polse nekoliko tih duzih zamena ulja skupi se dovoljno otpada da zacepi sito.
Zato je bitno da se ulje menja na manjoj kilometrazi tj 10k km, i ne bi trebalo da bude problema (naravno uz uklanjanje sita), pod uslovom da je sad sve ispravno.
Ako gresim ispravice me neko, vezano za ovo za podloske dizni.
Dakle koksirano ulje koje se stvara zbog produzenog servisnog intervala ostaje na situ (zato je to sito i stavljeno tu), a naravno polse nekoliko tih duzih zamena ulja skupi se dovoljno otpada da zacepi sito.
Zato je bitno da se ulje menja na manjoj kilometrazi tj 10k km, i ne bi trebalo da bude problema (naravno uz uklanjanje sita), pod uslovom da je sad sve ispravno.
Ako gresim ispravice me neko, vezano za ovo za podloske dizni.
Fiesta!!
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Ovo ulje bi trebalo da ima podosta deterdzenata u sebi, tako da ne bi bilo loše da ga naliješ jednu ili dve zamene, ako je motor zaprljan iznutra.
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... nt&land=DE
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... nt&land=DE
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
-
- Poruka: 23
- Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 20:06h
Odlicna tema.
Ima dosta primera po netu, postoji cak i Fordov sluzbeni tehnicki bilten koji opisuje korake pri zameni ulja u takvim slucajevima. E sad, pitanje je zasto serviseri to ne pregledavaju prilikom zamene ulja (ni zvanicni, ni nezvanicni servisi).
Zipa ovo za rastavljen motor sa tim problemom: http://www.assuredperformance.ie/assets ... issues.pdf
Evo informacija iz prve ruke; vozim 1.6TDCi vec 3 godine, i menjam ulje na 10.000 (zadnje na 7.500), sipano uvek Formula F ulje i za sada nije bilo problema.
Posto mi uskoro ide mali servis, pitanje za servisere tj. Dragomira:
Koliko ce kostati skidanje kartera, pregled istog, ispiranje ako je potrebno kao i pregled tih sita na cevi koja ide u turbinu?

Zipa ovo za rastavljen motor sa tim problemom: http://www.assuredperformance.ie/assets ... issues.pdf
Evo informacija iz prve ruke; vozim 1.6TDCi vec 3 godine, i menjam ulje na 10.000 (zadnje na 7.500), sipano uvek Formula F ulje i za sada nije bilo problema.
Posto mi uskoro ide mali servis, pitanje za servisere tj. Dragomira:
Koliko ce kostati skidanje kartera, pregled istog, ispiranje ako je potrebno kao i pregled tih sita na cevi koja ide u turbinu?