Luft u poluosovinama
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 26
- Član foruma od: nedelja, 3. maj 2020. u 16:03h
Luft u poluosovinama
Pozdrav forumaši imam problem pa bih vam bio zahvalan kada bih mi neko možda pomogao da ga rešim,naime vozim fokusa karavan 1.8 tddi 2001 god.i čuje mi se lupanje u prednjem trapu kada idem po neravnom i prelazim preko rupa ili ležećih,skinem točak jedan pa drugi i primetim da mi i jedna i druga poluosovina imaju luft kada ih mrdam napred nazad,da li neko možda zna šta bih to moglo biti,dali je samo neki ležaj ili ću morati da menjam komplet poluosovine?
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Re: Luft u poluosovinama
Полуосовина увек има луфта када је мрдаш напред-назад . Једноставно то је геометриска ствар .
То што ти лупа на неравнинама , 90 % су стабилизатори , тј. њихове кугле које су у пластичном лежишту . Од 800 до 1200 динара је један , треба ти пар . Добију луфт од 10 000 - 50 000 км , све завис од квалитета и где возиш . Мењају се за 5 минута , можда ни точак не мора да се скине да би се променили .
Луфт у полуосовинама је на окретање и на ексцентрицитет ( бем ти реч , једва је написа ) . То је оно што лупа код њих , или прави вибрације . Оне лупају од промене обртонг момента , а не по рупама . И то се чује као , клик-клак . Вибрације су им гора бољка , то опасно иритира и разбија све гумене делове вешања
То што ти лупа на неравнинама , 90 % су стабилизатори , тј. њихове кугле које су у пластичном лежишту . Од 800 до 1200 динара је један , треба ти пар . Добију луфт од 10 000 - 50 000 км , све завис од квалитета и где возиш . Мењају се за 5 минута , можда ни точак не мора да се скине да би се променили .
Луфт у полуосовинама је на окретање и на ексцентрицитет ( бем ти реч , једва је написа ) . То је оно што лупа код њих , или прави вибрације . Оне лупају од промене обртонг момента , а не по рупама . И то се чује као , клик-клак . Вибрације су им гора бољка , то опасно иритира и разбија све гумене делове вешања
-
- Poruka: 169
- Član foruma od: četvrtak, 26. mar. 2020. u 16:54h
Ubacicu se na ovu temu. Vozim fiestu i do skoro je bila na 14icama celicnim, dok su bile one desavalo se da auto trese ali jedino od 100kmh + nije vukao u stranu niti su se javljale vibracije na manjim brzinama.
Od pre mesec dana mozda i manje, stavio sam alu 15ice ( i ne fabricku dimenziju gume 195/55/15 )
Auto je poceo da trese pri ubrzanjima od 60 pa na gore, znaci kad god dam gas da ubrzam javljaju se vibracije ( trese auto ).
Bio sam u pinosavi i rekli su mi da je ostala bez masti i da je ostecena desna poluosovina, podmazali je, izbrusili i problem je prigusen da kazem tako, posto se i dalje trese auto ali dosta blaze i vuce mi u levu stranu..
Koliko je pametno voziti tako ?
Trenutno ne mogu da popravim to, ali cim budem mogao hocu.. Inace putujem svaki dan otprilike 50-100km
Od pre mesec dana mozda i manje, stavio sam alu 15ice ( i ne fabricku dimenziju gume 195/55/15 )
Auto je poceo da trese pri ubrzanjima od 60 pa na gore, znaci kad god dam gas da ubrzam javljaju se vibracije ( trese auto ).
Bio sam u pinosavi i rekli su mi da je ostala bez masti i da je ostecena desna poluosovina, podmazali je, izbrusili i problem je prigusen da kazem tako, posto se i dalje trese auto ali dosta blaze i vuce mi u levu stranu..
Koliko je pametno voziti tako ?
Trenutno ne mogu da popravim to, ali cim budem mogao hocu.. Inace putujem svaki dan otprilike 50-100km
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ako trese samo na ubrzanju onda je problem do poluosovine odnosno do neke šolje ili zgloba. Izbegavaš ubrzanja pod punim gasom, urbzavaj tako da što manje trese i .... može se vozi tako do plate ili kada god već bude prilika za trošak 
To što je nefabrička dimenzija gume nije nikakav problem, ali ne znamo u kakvom su ti stanju (verovatno polovne) gume i felne, a to isto uzrokuje konstantne vibracije.

To što je nefabrička dimenzija gume nije nikakav problem, ali ne znamo u kakvom su ti stanju (verovatno polovne) gume i felne, a to isto uzrokuje konstantne vibracije.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
Van ok probaću da mu zamenim stabilizatore,hvala ti na odgovoru,ako slučajno ne rešim problem eto mene opet.
- ljuba power
- Poruka: 2710
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
prvo proveri gde ima lufta,da ih ne menjaš bez razloga.a zamena za 5.min to zaboravi...vrlo lako se može desiti da ti zatreba i brusilica ako su fabrički,tj nisu nikad menjani
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
@Acnzje
Ja na jednom ne-Fordu vozim preko 100k km sa povrmenim tresenjem na ubrzanju preko 90-100km/h usled nemogucnosti nabavke kvalitetnih poluosovina. Cak sta se i ne pogorsava, navikao sam. Tako da vozi slobodno dok ne bude prilike za zamenu.
Ja na jednom ne-Fordu vozim preko 100k km sa povrmenim tresenjem na ubrzanju preko 90-100km/h usled nemogucnosti nabavke kvalitetnih poluosovina. Cak sta se i ne pogorsava, navikao sam. Tako da vozi slobodno dok ne bude prilike za zamenu.
Fiesta!!
-
Van,pa gledao sam gde ima lufta i primetio sam samo to na poluosovini,na stabilizatorima nisam primetio luft,sad ja sam pokušavao da ih mrdam rukom možda treba neka jača sila da bih primetio luft.
-
- Poruka: 169
- Član foruma od: četvrtak, 26. mar. 2020. u 16:54h
Polovne ali u odlicnom stanju, felne takodje zdrave, prave (ostecene ali nisu krive) sve 4 gume izbalansirane tako da sam siguran da je poluosovina.911s [SK] piše: ↑četvrtak, 7. maj 2020. u 03:50hAko trese samo na ubrzanju onda je problem do poluosovine odnosno do neke šolje ili zgloba. Izbegavaš ubrzanja pod punim gasom, urbzavaj tako da što manje trese i .... može se vozi tako do plate ili kada god već bude prilika za trošak
Hvala na odgovoru, to me zanimalo samo da li smem tako da vozim, jasno je da cim budem mogao menjam je
Kod mene je tako bilo sa predhodnim gumama, od kad sam stavio ove verovatno ima vece opterecenje pa se oseca i na drugim brzinama. Cim se zaletim dovoljno i pustim gas ne desava se nista, znaci samo ubrzanja.
Hvala na odgovoru vozicu ovako dok ne bude bilo kesa za zamenu
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Тај луфт је минималан , баланс штангле су дебеле . Луфт таман толики да прави звук и ништа више од тога .
Чаура кугле је пластична и у њој се појави луфт. Сем што иритира нема других нус појава . Наравно ако лупа ненормално онда може да испадне стабилизатор са кугле , па да крене да качи у делове вешања , е онда је то катастрофа.