Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje ulje sipate u fordove?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

ivca
Poruka: 120
Član foruma od: petak, 29. jan. 2010. u 23:07h

Re: Koje ulje sipate u fordove?

Poruka od ivca » nedelja, 2. dec. 2012. u 23:26h

Optima Supervisk 15W40 je bilo u njemu kad sam ga kupio, bar po flasama u gepeku i pod haobom mogu da zakljucim. To ulje sam mu i sipao, opet je mator pa bi nesto kvalitetnije.
Hvala puno :beer:
Slika Slika

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 3. dec. 2012. u 09:41h

Liqui Moly Super Leichtlauf 10W-40 je sintetika i nije nesto skup (ovdje je kantica od 5 litara oko 25 Eura). Ekstra ulje. Svaka preporuka.
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... db=web.nsf
Ako ti je skupo sipaj Modricu 10w40 ili FAM. Obe su polusintetike ali ekstra ulja i sve preporuke.
I sto rece Markedjani lakse ce da motor vrti 10w40 zimi.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » ponedeljak, 3. dec. 2012. u 15:19h

bojcistv piše:Liqui Moly Super Leichtlauf 10W-40 je sintetika i nije nesto skup (ovdje je kantica od 5 litara oko 25 Eura). Ekstra ulje. Svaka preporuka.
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... db=web.nsf
Ako ti je skupo sipaj Modricu 10w40 ili FAM. Obe su polusintetike ali ekstra ulja i sve preporuke.
I sto rece Markedjani lakse ce da motor vrti 10w40 zimi.
Ovo ulje nije sintetika i blize je mineralnom po sastavu (HC osnova) ali bez obzira na to ulje je kvalitetno.
Dosta proizvodjaca ovakva ulja caste dodatim natpisom ''sinteticke tehnologije'' :diablo: . Modricino ulje , na primer 10w40 sity je HC osnove a kod nas se stvarnom zivotu prodaje kao polusintetika...
Prava polusintetika bi po pravilu trebala da bude mesavina cistog sintetickog ulja i mineralnog ulja.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 3. dec. 2012. u 21:05h

Koliko je meni poznato hidrokrekovana ulja jesu sintetička ili sintetičkim tehnologijama dobijena ulja i nisu isto što i polusintetika. Ako pogledaš sajt Liqui Molija vidjećeš da oni dijele ulja na mineralna, polusintetička, sintetičkim tehnologijama dobijena i potpuno sintetička ulja. Ako se ne varam i Ford Formula F je sintetičkim tehnologijama dobijeno ulje, što će reći sintetika. Evo i wikipedia to kaže.
Types

Synthetic Base Stocks
Synthetic motor oils are man made oils from the following classes of lubricants:
Polyalphaolefin (PAO) = American Petroleum Institute (API) Group IV base oil
Synthetic esters, etc. = API Group V base oils (non-PAO synthetics, including diesters, polyolesters, alklylated napthlenes, alkyklated benzenes, etc.)
Hydrocracked/Hydroisomerized = API Group III base oils. Chevron, Shell, and other petrochemical companies developed processes involving catalytic conversion of feed stocks under pressure in the presence of hydrogen into high-quality mineral lubricating oil. In 2005, production of GTL (gas-to-liquid) Group III base stocks began, the best of which perform much like polyalphaolefin. Group III-base stocks are widely permitted to be marketed as synthetic motor oil with few exceptions where they are not allowed to be marketed as "synthetic" (for example, Germany).
Semi-synthetic oil
Semi-synthetic oils (also called 'synthetic blends') are blends of mineral oil with no more than 30% synthetic oil. Designed to have many of the benefits of synthetic oil without matching the cost of pure synthetic oil. Motul introduced the first semi-synthetic motor oil in 1966.[14]
Lubricants that have synthetic base stocks even lower 30%, high-performance additive packs consisting of esters can also be considered synthetic lubricants. In general, ratio of the synthetic base stock is used to define commodity codes among the customs declarations of tax purposes.
Other base stocks
Group II- and Group III-type base stocks help to formulate more economic-type semi-synthetic lubricants. Group I-, II-, II+-, and III-type mineral-base oil stocks are widely used in combination with additive packages, performance packages, and ester and/or Group IV polyalphaolefins in order to formulate semi-synthetic-based lubricants. Group III base oils are sometimes considered synthetic, but they are still classified as highest-top-level mineral-base stocks. A Synthetic or Synthesized material is one that is produced by combining or building individual units into a unified entry. Synthetic base stocks as described above are man-made and tailored to have a controlled molecular structure with predictable properties, unlike mineral base oils, which are complex mixtures of naturally occurring hydrocarbons
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 3. dec. 2012. u 21:09h

jel se opet vracamo na ono da formula nije full sintetik?

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 3. dec. 2012. u 21:17h

Evo piše da nije
Slika
a mislim da proizvođači vole naglasiti ako jeste
Slika

Tako da što se mene tiče ja se ne vraćam na to. To je barem jasno.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 3. dec. 2012. u 21:31h

:bravo:

i ja sam valvolin co'ek, bas te gradacije :)

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 3. dec. 2012. u 21:38h

Ja sipam Liqui Moly sa identičnim specifikacijama (VW 505.01 i ACEA C3) kao i taj Valvoline samo je moj sintetika, a taj Valvoline je full sintetika i ovdje je prilično skup.

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » ponedeljak, 3. dec. 2012. u 22:42h

bojcistv piše:Ja sipam Liqui Moly sa identičnim specifikacijama (VW 505.01 i ACEA C3) kao i taj Valvoline samo je moj sintetika, a taj Valvoline je full sintetika i ovdje je prilično skup.
Liqui Moly je podelio ulja kako treba thumbsuph za razliku od drugih koji vole da prodaju sinteticke tehnologije nekako vise uz sintetiku jer je bolja reklama.
Ja sam samo rekao da sinteticke tehnologije nisu isto sto i ''Full Sintetic'' i da su bliza mineralnom ulju nego pravoj sintetici a i ti si naveo isto to samo sto dolazimo do razlicitog zakljucka.
Malo bolje je objasnjeno na blogu pa ko voli neka procita jer ima dosta interesantnih podataka.
http://motornaulja.blogspot.com/2009/04 ... zvora.html
P.S.
Skupa je i ovde prava sintetika.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 4. dec. 2012. u 00:19h

Prestanite da čitate blog od tog čoveka i biće vam lakše.

Napiše vam sve i na kraju vam objasni u suštini... ništa.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » utorak, 4. dec. 2012. u 00:54h

Fora je što on piše dosta toga stručnog, ali smo mi realno slabo obrazovani u tom segmentu hemije da bismo ga sve razumeli.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » utorak, 4. dec. 2012. u 01:02h

Ma ok drago mi je ali me nervira sto se on od svega sto pise na kulturan nacin ogradi od toga sto je napisao... kao sto rekoh gore,kaze ti sve ali ti u sustini nije rekao nista.

Plus sam citao dosta nebuloza tipa menjanje mineralnog ulja na 12-13k km i tako te stvari.
Slika

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 4. dec. 2012. u 09:25h

Svi se danas ograđuju druže. Meni je taj blog proširio vidike što se tiče ulja, a i generalno mi je drago da saznam i naučim nešto. Poenta je u tome što ljudi traže jednostavne odgovore na komplikovana pitanja, a to ne ide. Niko ti ništa danas ne garantuje pa ni Stevo koji piše taj blog, a bogami i neki malo veći igrači kao što su trgovci i proizvođači. Meni lično je koristilo to što sam tamo pročitao, ali naravno ja mogu da govorim samo u svoje ime.
Što se ulja tiče i podjele na sintetička i ova druga to je danas više pravno pitanje jer se recimo u Americi pod tim imenom smiju prodavati i HC ulja dok u Evropi ne smiju i mislim da se još uvijek vodi spor oko toga. Koliko mi potrošači imamo koristi od toga svega ne znam. Meni je bitan kvalitet, cijena i naročito porijeklo jer mi je jasno da i veliki i renomirani proizvođači na naše tržište guraju raznorazno smeće jer im se jednostavno može, nema kontrole i zaštite.

lenny
Poruka: 25
Član foruma od: ponedeljak, 12. nov. 2012. u 21:41h
Kontakt:

Poruka od lenny » četvrtak, 6. dec. 2012. u 17:58h

Pozdrav svima.
Nije bilo šanse da pročitam celu temu i dalje nisam načisto koje ulje najviše odgovara ovom mom fokusu.
Na prethodnom servisu majstor mi je rekao da je sipao Castrol 10W-40, nisam dobio nikakvu potvrdu, praznu kanticu, ništa, a vreme je za novi servis.
Drugi majstor mi je rekao da sipam 5W-30, pa sam samo još više zbunjen.
Motor je 1.8 TDDi, prešao je 76.000 km.
S tim u vezi, da li je vreme za zamenu zupčastog kaiša, ili može da sačeka do proleća (još 10-ak hiljada km)?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » četvrtak, 6. dec. 2012. u 18:13h

gde ti nije jasno... već 46 stranica ko papagaji se ponavljamo da se sipa 5w30 u Focusa dizela :D

Zupčasti kaiš obavezno zameni ako nikad nije menjan.
Slika

lenny
Poruka: 25
Član foruma od: ponedeljak, 12. nov. 2012. u 21:41h
Kontakt:

Poruka od lenny » četvrtak, 6. dec. 2012. u 19:03h

Hvala Predsedniče, samo me nemojte banovati (još) thumbsuph

mt82
Poruka: 41
Član foruma od: četvrtak, 13. dec. 2012. u 10:13h

Poruka od mt82 » četvrtak, 13. dec. 2012. u 10:43h

Pre par dana sam uzeo Focus 1.8 TDCI (85kW) 2003. godište. Auto je uvezeno i Njemačke. Čovek od kog sam ga uzeo drži prodavnicu autodelova i zastupnik je Modriče i u cenu auta je bilo uračunato da će on promeniti ulje i filter, što je i uradio, ali ja ne mogu da znam koje je on ulje sipao. On je predlagao Modriču, ja sam insistirao na Shell, Mobil ili nešto slično, jer sam ta ulja koristio u starim automobilima. On kaže da je stavio Castrol 10w40, jer je navodno zvao Fordov servis i da su mu tamo rekli da je bolje da sipa to ulje jer je motor stariji. Ne planiram sad da menjam ulje, jer šta god da je nasuo biće dobro do leta, jer ja ne prelazim mnogo. Interesuje me koje ulje da sipam idući put. Gledao sam u prodavnici Fordovo ulje 5w30 je medju jeftinijima. Da li treba njega da koristim?

Vidim da je 5w30 preporuka, ali me buni ovo njegovo da su mu u servisu rekli da je za straije motore bolje 10w40.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » četvrtak, 13. dec. 2012. u 11:12h

Sipaj 5W30 i ne razmisljaj mnogo... "Fordovih servisa" imas koliko hoces koji nemaju pojma ;)
Slika

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » četvrtak, 13. dec. 2012. u 11:17h

Klasika, ono kad prodavci krenu da se prave pametni ili "majstori", svejedno... sipana je pogresna gradacija, tim gore sto je zima.. napisao si koje ide, sad kako hoces..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

mt82
Poruka: 41
Član foruma od: četvrtak, 13. dec. 2012. u 10:13h

Poruka od mt82 » četvrtak, 13. dec. 2012. u 11:31h

U subotu sam svakako zakazao u servisu da pregledaju kaiševe, antifriz, disk pločice...
Pa ću videti da možda i ulje promenim, a prešao sam manje od 100km sa ovim.

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 13. dec. 2012. u 12:13h

Super sto nisi mnogo presao,zameni ga,nije to preveliki trosak,a to ulje prodaj majstoru.. mrgreen

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » petak, 14. dec. 2012. u 17:48h

Goran Mond piše:Moja preporuka malo pristrasna ali sta cu, Ford 15w40 Super multigrade za kola do 90 godine izuzev za RS,XR,Cosworth.Posle 90 godine u sve mozete da sipate 5w30 Ford Formulu F,koja je od ove godine puna sintetika i proizvodi ga Castrol u saradnji sa Fordom(do 15000 km zamena),ako auto troskari ulje mozete sipati i 10w40 ali je ono gusce samo na nizim temperaturama,kad auto dostigne radnu temperaturu ulje 5w30 je postojanije i teze isparava sto je zasluga pune sintetike.Filteri naravno Motorcraft (Mann,Knecht,Bosch),mada ako niste pri keshu mogu i neke Italijanske zamene Meat & Doria,Champion..
http://ford.sklep.pl/pl,product,388392, ... hetic.html
..OK, teže isparava, a šta s semeringom na radilici... još kad sam kupio polovni auto 2002 je tamo vlažno, ali ne gubim ulje, bar s 10w-40... a šuba me da probam s 5w-30... b.t.w., kod nas je mala razlika u ceni između 10w-40 i 5w-30, 300mkd/litar i 350mkd/litar..
.. a jel neko koristio LUK 5W-40 semisynthetic ??... 1000mkd/4 litara (kanta)

kazalajt
Poruka: 291
Član foruma od: utorak, 16. feb. 2010. u 22:54h

Poruka od kazalajt » nedelja, 16. dec. 2012. u 15:02h

Pozdrav svima, sta se radi?
Zamenio sam ulje dan pred ovaj sneg pa nikako da se sastavim da dodjem opet ovde. Inace odkako sam sipao 10w40 druga prica je skroz u radu motora, u pozitivnom smislu naravno. Malopre sam otisao da malo upalim auto i izvadim sipkicu da vidim ulje kad ono imam sta i da vidim, beli talog na dnu sipkice, otvorim cep na njemu isto beli sloj, ima li mozda to neke veze sa ovom zimom ili sa uljem 10w40 ili je mozda malo pomesao vodu i ulje??? :'(
Inace sipao sam Ford ulje. :)
Hvala u napred

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » nedelja, 16. dec. 2012. u 15:06h

To je ok,ne brini se.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 16. dec. 2012. u 15:28h

Ako voziš non stop kratke relacije to je normalno.
Slika

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“