Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje ulje sipate u fordove?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Re: Koje ulje sipate u fordove?

Poruka od bojcistv » četvrtak, 27. dec. 2012. u 10:24h

Pa onda kino u svakom slucaju. Ja cu onda uzeti i pivu...slane su kokice a djesh pit' vodu...
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » četvrtak, 27. dec. 2012. u 11:15h

Dragomir piše:Slika
macaneli piše:Slika
Šta je ovo?Svi jedu kokice. hahahaha
Slika Slika

sOmir
Poruka: 165
Član foruma od: subota, 8. okt. 2011. u 23:45h

Poruka od sOmir » četvrtak, 27. dec. 2012. u 16:10h

Ne znam da li je neko postavljao, ali evo prevod Ruskog testa, nije nešto bajan na Engleskom ali poprilično je dobar. Obuhvata dosta ulja, pa pogledajte :)

http://translate.google.com/translate?h ... CDUQ7gEwAA

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 28. dec. 2012. u 11:03h

jel treba da zagori ko ciganski tiganj ili ne? :D

znaci polimerizacija ili depoziti..jer i poznata i manje poznata ulja imaju oba.. :wtf:

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 28. dec. 2012. u 11:34h

To ti ostane u motoru nakon nekog vremena. Naravno da su ulja bez depozita, ne daj Boze polimera, bolja. Polimeri (u narodu poznati kao "sludge") nisu nimalo prihvatljivi.
Na tom sajtu sam vidio da Castrol 5w30 A1 tzv Ford ulje (pretpostavljam da je to Formula F) zagorilo najstrasnije.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 28. dec. 2012. u 11:54h

al zato ulje Volga SAE 20 jedno od naboljih..ni depozita ni zagotetine.. hahahaha

Slika

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 28. dec. 2012. u 12:01h

Pa zato sto je zaista bazirano na PAO osnovi, a ne na nekoj synthetic blend sta ti ja znam osnovi. Nema lazi nema prevare. Imas i Fuchs i BP Visco ulja bez icega, ni depozita ni polimera. I onaj Castrol edge 0w40 je ludilo od ulja.

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » petak, 28. dec. 2012. u 12:03h

Interesantno je bas za castrol magnetic a3/b4 10w40, c3 5w30, a3/b4 5w30 tolika razlika. Edge je jos najgore pokazao u ovom testu a vazi za kvalitetnije ulje. Steta sto nisu sproveli ispitivanje habanja cisto da steknemo neku prestavu o kvalitetu ulja.
P.S. Ja nisam video castrol a1 5w30?
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 28. dec. 2012. u 12:05h

Slika
CASTROL MAGNATEC SAE 5W30 A1 "For Ford Engines" Sediments thickening.
Evo ga

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » petak, 28. dec. 2012. u 12:14h

Ne bi trebalo da je ovo Formula F. Mislim da je je BP Visco 5000 FE 5W-30 ono sto pakuju u Ford kantice.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 28. dec. 2012. u 12:17h

bojcistv piše: I onaj Castrol edge 0w40 je ludilo od ulja.
i ludilo od cene.. :)

stvarno ima naopakih rezultata u testu.. :)

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 28. dec. 2012. u 12:51h

Ne bi trebalo da je ovo Formula F. Mislim da je je BP Visco 5000 FE 5W-30 ono sto pakuju u Ford kantice.
Ovdje je to BP ulje za Fordove 25 KM/lit sto je skuplje od mnogih poznatijih ulja. Formula je oko 15-16 KM pa mi nelogichno da je to isto ulje. Prevelika je razlika u cijeni. Znam da je BP vlasnik Castrola, ali mislim da se njihova ulja prodaju posebno i da Ford ima ugovor sa Castrolom za tu Formulu. Negdje sam i procitao (ako ne na Talkfordu) da je Formula ustvari taj Castrol Magnatec. A i u zvanicnom katalogu dijelova za Ford navode da se ulja nabavljaju kroz distributivnu mrezu Castrola sto me navodi na zakljucak da mozda i nece praviti tu Formulu vise. Posebno zato sto je, mislim u avgustu ove godine, izasao novi 913D standard za Fordova motorna ulja.

Ma nije taj Castrol toliko skup. Eto mislim da je na nivou tog BP Visco FE 5w30, a sigurno je kvalitetnije ulje jer je izmedju ostalog propisano i za Focus RS u koji nikako ne moze FE 5w30.

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 28. dec. 2012. u 14:30h

ovde je mislim 16-17 evra/L taj castrol

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 28. dec. 2012. u 14:40h

Liqui Moly 0w40 Synthol Energy za Focus RS je ovdje oko 25 KM/lit. U principu isto ulje. Mislim da i Castrol i Liqui Moly nabavljaju PAO bazu od ExxonMobila.

Neša
VIP
Poruka: 5052
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » petak, 28. dec. 2012. u 23:56h

Danas kupio formulu f 5-30 u Grand motors Nis i sada ima oznaku A5-B5 :woohoo: Sve sto je potrebno vasem fordu da radi kao da je izasao iz fabrike. Kod Gagija je jeftinije nego u Grandu,blago vama beogradjanima sto imate Gagija :jeeej:
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

wilson
Poruka: 111
Član foruma od: sreda, 26. dec. 2012. u 09:23h
Kontakt:

Poruka od wilson » subota, 29. dec. 2012. u 14:28h

Juče bio kod majstora da uradim mali servis, i čovek mi stavio Elf 10w 40 a ne kako je kataloški preporučeno 5w30.
Ja se začudio što mi sada sipa ovo a on mi reče, nemoj da brineš, pokazalo se u eksploataciji u našim uslovima
daleko bolje. Inače Focus 1.4 ZETEC SE 2004g.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 29. dec. 2012. u 15:23h

Pozdravi majstora i reci mu da se drži kečeva i jugića što se tiče održavanja.

Jako pametno što ti u ovako lepim zimskim uslovima sipa gušće ulje i to ulje koje potpuno ne odgovara fordovima.

Zetec SE isključivo 5w30 i kraj.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

nenad031
Poruka: 51
Član foruma od: nedelja, 21. avg. 2011. u 11:29h

Poruka od nenad031 » subota, 29. dec. 2012. u 16:48h

Koje ulje ide u menjac tddi, i koji je interval zamene? Na mom Focusu Italijan tesko da ga je menjao.

wilson
Kontakt:

Poruka od wilson » subota, 29. dec. 2012. u 18:44h

Defintivino mi nista nije jasno. Citao sam, mnogi koriste u istom motoru 10w40 iako fabrika preporučuje 5w30
Izgleda da postoji povezanost sa godinama eksploatacije i uljem. Jer koliko sam shvatio 10w40 počinju da koriste
kod motora koji je 10g u eksploataciji jer motoru tada više prija polusitentika.

Čitam na nekom hrvatskom sajtu o kolima, da majstori preporučuju baš 10w40 kod motora koji rade već 10 godina.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 29. dec. 2012. u 18:57h

Pa šta ja da im radim ako su oni dunsteri... pa nije to zastava da posle 100k km ili ne znam koliko godina da moraš da sipaš gušće ulje ili će ti sve iscureti na dihtunge.

To su ostale navike od nekih tamo starih majstora koji obožavaju da krknu gušće i jeftinije ulje jer će jelde kao da ga troši manje nego ređe i kvalitetnije ulje.

Ako ćemo tako onda bi moj auto trebao tog istog 5w30 ulja da troši 10 litara na 1000km pošto je stariji za 6-7 godina nego tvoj motor. (naravno,ne troši ga)

Generalno 16v motori svi troše ulje kad ga teraš... pa makar mu sipao i sae90 ulje a najsrećniji je konkretno Zetec SE kad mu sipaš full sintetiku 5w30 zato što dobro podmazuje i lako se vrti sa istim.

E sad ti nastavi kako god hoćeš ali generalno više će ti trošiti tog 10w40 ulja nego 5w30 i skratićeš vek motoru.
Slika

wilson
Kontakt:

Poruka od wilson » subota, 29. dec. 2012. u 19:16h

Markedjani piše:Markedjani
ma ja sam se najviše iznervirao zbog ovog ulja. Hteo sam odmah danas da ga izvadim i stavim 5w
Ali mi drug koji je serviser kaže, nema potrebe, majstor je sigurno mislio da ti je auto prešao boga
oca a ti mu nisi rekao da nije prešao ni 80,000 pa ti je zato sipao to da ti manje trošu ulje i kao
teraj ga tako slobodno 10,000 neće se motoru ništa desiti ali posle stavi 5w i koristi samo njega.

Pa šta misliš, da ga vadim ili da ga ostavim? E da, on mi kaže da je habanje na ovom ulju najviše tokom
hladnog starta ali da je to sve zanemarljivo ako pričamo o jednom servisnom periodu.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 29. dec. 2012. u 19:23h

Ne moraš odmah da menjaš ali na sledećoj zameni obavezno 5w30 naša preporuka Ford Formula F.

Dokle god je motor dobar ne treba menjati ono što je fabrika preporučila pa makar prešao i 700k km.
Slika

wilson
Kontakt:

Poruka od wilson » subota, 29. dec. 2012. u 19:30h

Hvala puno, sada si me umirio : ))

Čudno je što gledam knjigu od Focusa iz Poljske i tamo stoji da se za Zetec Se koriste 5w i 10w

A u mojoj knjižici stoji samo 5w. Znači, teram ga 10k ovako a posle Formula F i dok auto bude radio
to je to : ))
Markedjani piše:Dokle god je motor dobar ne treba menjati ono što je fabrika preporučila pa makar prešao i 700k km.
To je to

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 30. dec. 2012. u 11:07h

Ma nece nista lose da ti se desi sa 10w40 uljem ali u principu sipaj ono sto je preporucila fabrika. U knjizici za moj Mondeo stoji da se moze sipati 5w30, 10w40 i 5w40 mada je prva preporuka da se sipa Ford Formula E (tada nije bilo ove F verzije). 10w40 je malo manje viskozno ulje i sto ti rece Markedjani ne bi trebalo da se sipa zimi ali nece nista da ti skodi autu. Samo no sikiriki.

wilson
Kontakt:

Poruka od wilson » ponedeljak, 31. dec. 2012. u 18:09h

bojcistv piše:Ma nece nista lose da ti se desi sa 10w40 uljem ali u principu sipaj ono sto je preporucila fabrika. U knjizici za moj Mondeo stoji da se moze sipati 5w30, 10w40 i 5w40 mada je prva preporuka da se sipa Ford Formula E (tada nije bilo ove F verzije). 10w40 je malo manje viskozno ulje i sto ti rece Markedjani ne bi trebalo da se sipa zimi ali nece nista da ti skodi autu. Samo no sikiriki.
Naučiću više o mehanici nego što sam želeo : )) Hvala na pojašnjenju. Nema potrebe više da dramim : ))

E da, društvo, jeste off topic ali srećna vam svima Nova Godina i sve najbolje vama, vašoj porodici i vašim fordovima :)

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“