Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje ulje sipate u fordove?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Koje ulje sipate u fordove?

Poruka od Markedjani » petak, 18. jan. 2013. u 10:08h

Onda menjas motor.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » petak, 18. jan. 2013. u 10:10h

Dok ne ispusti dusu ne menjam :diablo: .
Poslednja izmena: BojanM, na dan petak, 18. jan. 2013. u 10:33h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne citiraj poruku iznad svoje :)
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

Mondeo1313
Poruka: 49
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:45h

Poruka od Mondeo1313 » petak, 18. jan. 2013. u 13:56h

Добро... а шта је са утицајем плина и типом уља, које да сипам....

Поздрав!!!

Gosa46

Poruka od Gosa46 » petak, 18. jan. 2013. u 21:26h

Moze Ford ulje bez problema ali isto tako moze od drugog proizvodjaca sa fordovom specifikacijom.

- LIQUI MOLY Leichtlauf Special F 5 W-30,
- MOTUL Specific 913C 5W-30,
- KROON Duranza LSP 5W-30,
- TEXACO Havoline Energy 5W-30,
- OMV Bixxol Special FO SAE 5W-30 (na njihovim pumpama ima i zaliha istog ulja sa specifikacijom ...913B),
- BP (British Petrol) Visco 5000 FE 5W-30,
- CASTROL Magnatec A1,
- VALVOLINE Synpower FE 5W-30,
- HAVOLINE Energy 5W-30,
- ARAL HighTronic F 5W-30,
- FUCHS Titan Supersyn F SAE 5W-30,
- MOBIL Super 3000 XI FE 5W-30 (fully syntetic),
- SHELL Helix Ultra AF 5W-30 (ACEA A5/B5),
- TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE NFC 5W-30,
Ima ih jos...
Uglavnom fordova ulja su odgovarajuca jer imaju malo sulfatnog pepela sto je veoma bitno kod motora koja koriste gas.

Spisak preuzet sa: http://motornaulja.blogspot.com/2012/03 ... -oils.html

charuga77
Poruka: 60
Član foruma od: subota, 12. maj 2012. u 23:11h

Poruka od charuga77 » petak, 18. jan. 2013. u 22:47h

bojcistv piše:Mislim na tom motoru da to iznosi oko 1 litar. Ulje treba da stoji na max a ne sredini.
Jesenas sam bio kod vulkanizera i do mene parkiran isto Focus MK1. Raspricam se se vlasnikom o nasim Focusima i ubaci se vulkanizer u pricu. Kaze: "Slusam vas celo vreme, vozio sam Mondea na gas nekoliko godina.Primetio sam da kad je ulje na max trosi ga u nekoj ok kolicini. A kad je na sredini da je potrosnja zanemariljiva. Maltene tu potrosnja stane. I da je Mondeo najbolje voziti sa uljem na sredini."

Zanimljivo zapazanje! Moze biti tacno, a i ne mora! :-)
Focus 1.4 2002.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » subota, 19. jan. 2013. u 10:47h

Pa ako trosi ulje onda je svejedno na kojem je nivou. Trosice ga dok ga ne potrosi.
Inace svaki, ali bas svaki motor trosi ulje. Samo sto se ta potrosnja kod vecine motora ne primjeti na mjeracu, jer je od mijenjanja do mijenjanja prilicno mala. Na 1.9 TDI motorima VW-a fabrika je predvidjela potrosnju 1 do 1,5 dcl/1000 km kao normalnu.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 19. jan. 2013. u 10:58h

a za 2.0 tdi je duplo..:D

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » subota, 19. jan. 2013. u 14:23h

Pa zar nije sve jasno što se tiče nivoa ulja?
Slika
Slika Slika

macaneli
VIP
Poruka: 9926
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » subota, 19. jan. 2013. u 14:24h

predcednice jel moze sindikat da ostampa par hiljada upustava za ulje i da podeli clanovima? hahahaha
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma

Poruka od Lale » subota, 19. jan. 2013. u 14:25h

To će nam biti sledeća akcija. mrgreen
Sad smo još zauzeti oko trafo stanice. hahahaha
Slika Slika

Mondeo1313

Poruka od Mondeo1313 » ponedeljak, 21. jan. 2013. u 08:51h

Хвала на одговору/има...

Гоша46: прије овога мондеа сам имао фиесту Зетек 1.25 2000. годиште... :)

Поздрав!!!

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 21. jan. 2013. u 22:26h

Čisto koga interesuje, da pročita. Ford uvodi nove standarde za motorna ulja u benzinskim eco-boost motorima 5w20 WSS-M2C948-B i za dizele 5w30 Ford WSS-M2C913-D.
http://kabukasmorphs.blogspot.com/2012/ ... -cars.html

Mislim da na našim prostorima nema mnogo vozila koja zahtijevaju ove standarde ali eto rekoh čisto da se zna.
Naravno ovo sve u saradnji sa Castrolom i koliko sam razumio ta se ulja nabavljaju kroz ovlašćene servise i kod ovlašćenih distributera Castrola.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Gosa46

Poruka od Gosa46 » ponedeljak, 21. jan. 2013. u 22:40h

http://www.machinerylubrication.com/Read/518/motor-oils
To determine if SAE 5W-20 oils provide the same level of protection as SAE 5W-30 oils, Dagenham Motors in England, one of the largest Ford dealers in Europe, was consulted. SAE 5W-30 is required for warranty purposes in England, and SAE 5W-20 is not even available. If SAE 5W-20 were better for both fuel economy and wear, why would Ford not recommend it for its same engines in Europe?
Postavio sam vec negde ovaj sajta u ovoj temi ali nije lose da se nadovezem na predhodni post.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 22. jan. 2013. u 01:08h

ta gradacija je dobra ako pomesa ulje i vodu, ne moras da sredjujes nista..:D

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » utorak, 22. jan. 2013. u 14:59h

milan_gt piše:a za 2.0 tdi je duplo..:D
Mozda,mada ja sam imao Tourana sa 2.0TDi PD motorom i nije trosio nista ulja.

Jel skupo Mobil 5w30 formula fe 4100din/6l?

VladimirKI
Poruka: 30
Član foruma od: subota, 22. sep. 2012. u 09:38h

Poruka od VladimirKI » utorak, 29. jan. 2013. u 12:08h

Ne bih dalje da trolujem deo sa gasnim sistemima, pa bih ovde pitao. Da li neko zna koliko bi bila neka optimalna potrošnja ulja, mislim od menjanja do menjanja na Fiesti 1996 1.1, ugrađen gas, ajde da kažem mešovite vožnje otvoreno gradska. Ulje zamenjeno prošle nedelje Ford formula 10-40. Ovde sam čitao da svaki motor mora da troši ulje samo nisam našao ništa što je približno mom pa da uporedim. Hvala svima na odgovorima.
koji je najbolji auto-NOV!

popovicvl
Poruka: 5655
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » sreda, 30. jan. 2013. u 13:04h

http://motornaulja.blogspot.com/2011/10 ... rious.html

"Još bih se osvrnuo na Ford i GM ulja koja su u testu raznih sintetičkih ulja (raznih viskoziteta i standarda) prošla jako dobro (Ford) i jako loše (GM). GM je bilo sedmo u grupi od osam ulja a Ford drugo.

GM je zaista loše prošao jer nije ni imao jaku konkurenciju (uglavnom robne marke namenjene posebnom proizvođaču automobila, motora). Zaključak da ulje zadovoljava te da može biti solidno makar za vrsu vozila kojima je namenjeno iako je tek pristojnog (ispunjava norme) opšteg kvaliteta. Još je lošije (čudnije) po GM robnu marku jer se radilo o „Super Synthetic“ ulju (a ne PS varijanti).

Ford je sa druge pokazao zavidan kvalitet i ukupno zauzeo odlično drugo mesto. No i da je tako (a pitanje je) više se radi o tome da Ford ozbiljno shvata rusko tržište te da na njega šalje najbolji kvalitet jer je u igri mnogo veći novac (sami automobili). U pitanju je Ford Formula SD ulje."

Mondeo1313

Poruka od Mondeo1313 » četvrtak, 31. jan. 2013. u 14:02h

За ВладимираКI,

мислим да констатација да мотор мора да троши уље не стоји у потпуности. То све зависи искључиво од стања у коме се налази мотор, тј. да ли је мотор очуван или није, односно како је ауто вожен до тада. Све ово се, нормално, да видјети и голим оком.

Ако се ауто форсира приликом вожње, дакле ако се вози на великим обртајима, послије неког времена, прво се појављује нешто као роса на саставним дијеловима мотора а то се као што рекох може видјети када подигнеш хаубу. Након тога се, због великих притисака, појављује и лагано пропуштање уља кроз диф(х)тунге, које због гравитације почиње да цури на доњем дијелу мотора/мјењача. Нормално, ово се не дешава за неко кратко вријеме, већ су то просто "етапе" у раду самог мотора.

Дакле, уколико је мотор добро очуван, цурења уља нема, што је мотор више раубован, већа је вјероватноћа да ће уље да цури тако да је то на крају свве ствар стања мотора.

Оно што свак може да уради јесте да констатује колико му уља троши мотор (уколико троши) и да на основу тога на неки начин "Предвиди" животни вијек мотора.

Можда једна корисна ствар из праксе; имао сам фиесту 2000. зетек 1.25 бензин (без плина) и трошила ми је неких 0.8-1.0 литара 10-40 уља а када сам сипао 5-40, није више од 0.5 литара на стандардних 8.000 - 9.000 км када сам мијењао уље.

Ето, ако шта буде од користи...

Поздрав!!!

Intertic
Poruka: 182
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 22:43h

Poruka od Intertic » četvrtak, 31. jan. 2013. u 14:27h

Sta mislite o Castrol Edge 5w30 ulju za Ford Focus 1.6 tdci 110 ks, 2007. godiste? Vjerovatno cete reci da ne komplikujem i da sipam ford formulu, ali nisam siguran koliko je originalno ovdje kod mene.

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 31. jan. 2013. u 14:53h

Jel' to ovo ulje?
https://docs.google.com/viewer?url=http ... 30-FST.pdf
Slika
Ako jeste onda mislim da moze da ide u tvoj Fokus, narocito sto ispunjava ACEA C3 jer pretpostavljam da tvoj auto ima DPF.
Evo sta kaze tehnicko uputstvo za ovo ulje...
Castrol EDGE 5W-30 is approved for use in VW Group vehicles that require a VW 504 00 / 507 00 5W-30 lubricant including vehicles with
variable service intervals and diesel vehicles equiped with a diesel particulate filter.

Intertic

Poruka od Intertic » četvrtak, 31. jan. 2013. u 14:58h

Jeste, takvo ulje je u pitanju. Ima DPF. Malo buni sto na listu proizvodjaca kojima je namjenjeno nistu stavili i Ford.

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 31. jan. 2013. u 15:42h

Ma ne sekiraj se zbog toga. Ovo je full synthetic ulje sa Low SAPS nivoom koji je jako bitan zbog DPF-a.
Nisu stavili Forda na listu jer je tzv HTHS kooeficijent ovog ulja iznad 3,5 pa nije strogo gledano Fuel Economy ulje (Odnosno ne zadovoljava ACEA A5/B5 standarde "A5/B5 Stable, stay-in-grade oil intended for use at extended drain intervals in high performance gasoline and car + light van diesel engines designed to be capable of using low friction low viscosity oils with a High temperature / High shear rate viscosity of 2.9 to 3.5 mPa.s. These oils may be unsuitable for use in some engines. Consult owner manual or handbook if in doubt.." ) mada to u principu nije toliko bitno nego ispunjava ACEA C3 standard ( Stable, stay-in-grade oil intended for use as catalyst compatible oil in vehicles with DPF and TWC in high performance car and light van diesel and gasoline engines. These oils will increase the DPF and TWC life.)
Ako te interesuje da malo procitas oko uticaja sumpora na DPF evo neki lik
https://docs.google.com/viewer?url=http ... 1323962836

Intertic

Poruka od Intertic » četvrtak, 31. jan. 2013. u 15:46h

Odlicno, hvala ti puno na detaljnim informacijama.

VladimirKI
Poruka: 30
Član foruma od: subota, 22. sep. 2012. u 09:38h

Poruka od VladimirKI » četvrtak, 31. jan. 2013. u 16:41h

Mondeo1313 piše:За ВладимираКI,
Можда једна корисна ствар из праксе; имао сам фиесту 2000. зетек 1.25 бензин (без плина) и трошила ми је неких 0.8-1.0 литара 10-40 уља а када сам сипао 5-40, није више од 0.5 литара на стандардних 8.000 - 9.000 км када сам мијењао уље.

Ето, ако шта буде од користи...

Поздрав!!!
Da ne bih pravio tepih od posta malo sam skratio vaš, nadam se da se ne ljutite. Samo da pojasnim, ne mislim da je "normalno" da svaki motor troši ulje, ali sam čitajući ovde neke postove tako zaključio i logički kad se razmišlja prosto je nemoguće da se ne potroši ulje, samo je stvar količine potrošenog ulja. Ovo što sam naveo kao vaš citat mi svakako pomaže da mogu da imam bar neku predstavu o "normalnoj" potrošnji ulja od zamene do zamene. Hvala vam mnogo na izdvojenom vremenu.

PS
zaboravih, motor je suv, nigde nema ulja ni u tragovima, svakako ću pratiti nivo sad posle zamene pa ću da vidim troši li sam motor ili je jednostavno bilo vreme za zamenu ulja
koji je najbolji auto-NOV!

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma

Poruka od Lale » četvrtak, 31. jan. 2013. u 19:26h

Pedeset strana o ulju? :punnish:
Slika Slika

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“