Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje ulje sipate u fordove?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Re: Koje ulje sipate u fordove?

Poruka od fancy » sreda, 4. jul 2012. u 11:15h

Dobro, i..? Ono, dobro je da kupiš 200 - 500 l tog ulja tamo pa valjaš ovde? By all means thumbsuph
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » sreda, 4. jul 2012. u 11:16h

Jbt, šta je tačno super u ceni 17.5 KM?
Mozda to da je u drugim radnjama 24 KM :). Posmatras tu cijenu relativno druze...u odnosu na druge radnje za isto ulje.

Sto se tice uporedjivanja sa gajbom pive onda je katastrofa...kupis gajbu Nektara (10 litara piva jbt) i jos ti vrate 3 KM kusura pa imas i za cigara. :) Mada ne mos' pivo sipati u Forda.

1500 dinara? Jel to skoro 15 evra majke ti?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 4. jul 2012. u 11:25h

13€
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 4. jul 2012. u 11:28h

13 evra = 25,35 KM
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » sreda, 4. jul 2012. u 20:58h

bojcistv piše:Za sve ljude sa ovih nasih prostora (Banja Luka i okolina) obavijest da se gore navedeno Catrol ulje moze nabaviti i u Vidri d.o.o. po super cijenama. Castrol edge TD 5w40 kao na gornjoj slici je 17,5 KM. Porijeklo i orginalnost su zagarantovani tako da nema brige oko toga jer znamo kako se ta Castrol ulja vole kopirati :).
A "Castrol MAGNATEC 5W-30 A1" nigdje... Apeluj!
"Unitrade" čak dila "BP", ali veze da znaju za nama odgovarajuće ulje...

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 4. jul 2012. u 21:49h

Apelovacu druze Aco! Nista se ne sekiraj. Moracemo malo promijeniti razmisljanje nasih ljudi o Fordu.
U svakom slucaju u Mondeo TDCi se mirne duse moze sipati Castrol Edge TD 5w40 jer ispunjava ACEA C3 i VW 505.01 specifikacije sto je OK za Fordov motor. Provjereno. :)
P.S. Danas su mi ljudi tamo rekli da su u pregovorima da dobiju Liqui Moly proizvode pa ocekuj uskoro i to ulje zajedno sa njihovim aditivima, naravno. :)

dusan80
Poruka: 293
Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h

Poruka od dusan80 » sreda, 4. jul 2012. u 23:17h

bojcistv piše:Apelovacu druze Aco! Nista se ne sekiraj. Moracemo malo promijeniti razmisljanje nasih ljudi o Fordu.
U svakom slucaju u Mondeo TDCi se mirne duse moze sipati Castrol Edge TD 5w40 jer ispunjava ACEA C3 i VW 505.01 specifikacije sto je OK za Fordov motor. Provjereno. :)
P.S. Danas su mi ljudi tamo rekli da su u pregovorima da dobiju Liqui Moly proizvode pa ocekuj uskoro i to ulje zajedno sa njihovim aditivima, naravno. :)
E to bi bilo odlično!! thumbsuph
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!

IgorD
Poruka: 44
Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 10:50h

Poruka od IgorD » četvrtak, 5. jul 2012. u 00:48h

Najvažnije je ne kupiti falš ulje. Falš ulja po ambalaži izgledaju isto ili vrlo slično originalu.
Sve fabrike automobila imaju ugovor sa nekim proizvođačem ulja, pa ga "preporučuju".To se menja u skladu sa tržištem i to nema nikakve veze.
Priče da pojedini motori traže određenog proizvođača ulja su bajke, pa u F1 promene proizvođača ulja i nikom ništa. Bitno je da ulje ispunjava fabričke specifikacije.
Zato, bitno je gde i od koga se kupuje ulje, bolje original Optimu nego falš šta god da piše.
Sad pošto živimo u državi koja je takva kakva je, oprez i samo oprez i kupovina od poznatog.

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 5. jul 2012. u 07:50h

Sve fabrike automobila imaju ugovor sa nekim proizvođačem ulja, pa ga "preporučuju".To se menja u skladu sa tržištem i to nema nikakve veze.
Upravo to ja tvrdim svo vrijeme. Cudo ti je taj marketnig.

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » četvrtak, 5. jul 2012. u 09:11h

To je ziva istina ali neke kompanije su tako napravile sebi medvedju uslugu jer npr. svi znaju da u Renault zadnjih 50god ide Elf ulje i iako je ulje extra kvaliteta,90% ljudi koji voze BMW,Audi,Ford,Opel itd. nece da sipa Elf jer misle da to ulje ide samo u Reno.

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 5. jul 2012. u 10:19h

Isto kao sto ljudi misle da Total ide samo u Pezo. Padne Pezo pali su i oni.
To je zamka marketinske strategije onih lijepo obuchenih "istrazivaca trzista" i "market makera".

IgorD
Poruka: 44
Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 10:50h

Poruka od IgorD » četvrtak, 5. jul 2012. u 12:17h

Ima logike, ali mislim da je npr. Total mnog veći od PSA grupe. Za Elf ne znam detalje, ali obzirom na kvalitet dizel motora, Reno će propasti ubrzo. U mom Fordu je Total ulje, jer sam kupio gde moj majstor kupuje i od uvoznika je. Za sada, nakon 10000km je sve super, još 5000 plafon pa ga menjam.
Zaboravio si kod menadžera da pomeneš korporativnu odgovornost! :jeeej:

Loyale

Poruka od Loyale » četvrtak, 5. jul 2012. u 12:26h

A team bilding?
Kaki mi se od tih novih pojmova i izraza. :mad:

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 5. jul 2012. u 12:47h

Joj samo smisljaju te engleske nazive (account manager, key account manager, sales manager i sl) koje kad cujes mislis da je nosilac titule neko i nesto, kad ono samo obichni trgovac.

Sto se tice ulja, ponovo za ljude iz Banja Luke i okolice, Vidra d.o.o pocela da radi i Liqui Moly ulja. Ulja za Forda sa "C" specifikacijom 16 KM po litri dok je ovo sa "B" specifikacijom 15,4 KM.
Top Tec 4100 5w40 koje moze i da se sipa u Forda (narocito je pogodno za vozila sa gasom) je 63,5 KM kantica od 5 litara i 15 KM po litri.
Nabavili su i sve vrste njihovih aditiva pa ko voli nek izvoli. Meni licno je ovo bas sjajna vijest. Liqui Moly je stvarno vrhunsko ulje i sto je najvaznije nema falsha i kopiranja. A i cijene su vise nego pristojne.

PMilan
Poruka: 726
Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h

Poruka od PMilan » četvrtak, 5. jul 2012. u 22:35h

Narode, problem, pomagajte. Pre 60k km je odradjena puna generalna na autu (pukao zupcasti) i posle 60k auto nikako nije hteo da upali, nigde nije imao karika, pre par dana i to zamenjeno.

I sad dolazimo do problema, a da nisam slucajno iscitao ovu temu nebi ni znao: kada je motor uradjen, a i pre toga za redovne servise, a i sada kada sam ponovo uradio karike majstor je sipao Optima Tirbo Sint 15w40, da li je to problem obzirom da Fordovi uglavnom koriste 5w30 i 5w40, dal da sto pre menjam ulje ili smem da sacekam i na kraju koje ulje mogu da sipam jer kod mene u gradu cu tesko naci Ford Formulu?

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 5. jul 2012. u 22:37h

ja mislim da je to pre do karika..

PMilan

Poruka od PMilan » četvrtak, 5. jul 2012. u 22:40h

Tvoje nije da mislis tvoje je da radis hahahaha :.!.: i ja predpostavljam da je prvi put stavio slabe-lose karike, al utice li ulje na njihovo habanje?

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 5. jul 2012. u 22:44h

nije za tvoj moped ni 5/30 ni 5/40 (iako sam ja sipao u taj isti motor samo 5/40)

PMilan

Poruka od PMilan » četvrtak, 5. jul 2012. u 22:46h

nego koji je moj?

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 5. jul 2012. u 22:47h

e to ti ne znam :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 5. jul 2012. u 22:52h

ivan_031 piše:kod mene u gradu cu tesko naci Ford Formulu?
Najmanji problem da ti neko brzom poštom pošalje kanticu tog ulja :)
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

PMilan

Poruka od PMilan » četvrtak, 5. jul 2012. u 22:55h

ma naslo bi se ulje, nego jel da ga menjam pod hitno il moze da saceka, treba li da se pere motor prilikom menjanja?

CrnaTica
Poruka: 363
Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h

Poruka od CrnaTica » petak, 6. jul 2012. u 10:04h

ivan_031 piše:Narode, problem, pomagajte. Pre 60k km je odradjena puna generalna na autu (pukao zupcasti) i posle 60k auto nikako nije hteo da upali, nigde nije imao karika, pre par dana i to zamenjeno.

I sad dolazimo do problema, a da nisam slucajno iscitao ovu temu nebi ni znao: kada je motor uradjen, a i pre toga za redovne servise, a i sada kada sam ponovo uradio karike majstor je sipao Optima Tirbo Sint 15w40, da li je to problem obzirom da Fordovi uglavnom koriste 5w30 i 5w40, dal da sto pre menjam ulje ili smem da sacekam i na kraju koje ulje mogu da sipam jer kod mene u gradu cu tesko naci Ford Formulu?
u endura motor (piše na poklopcu ventila) ide 5w30, njega su oko 1998. počeli ugrađivat
a u starije ide 10w40

ne moraš ispirat ništa ;)

nego, na koju foru si uspio potrošit karike nakon samo 60k?
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana mrgreen

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » petak, 6. jul 2012. u 20:46h

Stvarno kako nije imao karika? Nisu ugradjene, potrosene ili je doslo do havarije? Ako je sipano gusce ulje sa novim karikama ce vrlo brzo biti razbijeno sto moze ubrzati habanje motora i potrosnju ulja. Postoji odgovarajuce ulje koje nije fordovo ali ima a fordovu specifikaciju pa njega mozes sipati.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

Loyale

Poruka od Loyale » petak, 6. jul 2012. u 21:07h

Ne bih da se pravim pametan ali mislim da ti je bitnije da sipas kvalitetno ulje renomiranog proizvodjaca nego da gledas ima li Fordovu specifikaciju.Strogo pridrzavanje specifikacije je potrebno pre nego sto si radio generalnu i neophodno za specificne motore npr. sa FAP ili DPF filterom,nekom posebnom turbinom ili sistemom ubrizgavanja kao sto ima,recimo,VW pumpa-dizna.
Za benzinca ili klasicnog turbo dizela iz 90-ih godina sasvim je dovoljno (cak idealno) kvalitetno 10w40 koje ces menjati na 7-8hkm i nema problema.

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“