Zupčasti kaiš - rok trajanja
Moderator: Dragomir
- pele
- Poruka: 48
- Član foruma od: sreda, 9. jan. 2013. u 22:55h
Zupčasti kaiš - rok trajanja
Jednostavno pitanje - da li zupčasti kaiš ima rok trajanja uskladišten, u kutiji. Jednostavno, može li se desiti da vam prodaju zupčasti koji već 6-7 godina stoji u prodavnici? Ima li načina da se to provjeri?
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: Zupčasti kaiš - rok trajanja
Nemam realno ideju, ali ako se u eksploataciji rok trajanja ne određuje godinama nego pređenom kilometražom (neko to može da spuca za godinu dana, neko neće ni za 10 godina) logika bi nalagala da 5-6-7 godina na polici ne utiče na kvalitet ili ispravnost kaiša.
Naravno, kvalitet izrade dela igra ulogu, ako je proizvođač bio dovoljno lud da upotrebi neku mešavinu koja se razgrađuje sama od sebe bez ikakvog naprezanja, valjalo bi razmisliti i koliko bi takav deo bio upotrebljiv čak i da je nov-novcat.
Naravno, kvalitet izrade dela igra ulogu, ako je proizvođač bio dovoljno lud da upotrebi neku mešavinu koja se razgrađuje sama od sebe bez ikakvog naprezanja, valjalo bi razmisliti i koliko bi takav deo bio upotrebljiv čak i da je nov-novcat.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- PMilan
- Poruka: 726
- Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h
Moze da istruli ako se skladisti u vlaznom prostoru. Meni je jedan takav pukao posle 30k km.
- oristic
- Poruka: 1035
- Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h
Ja imam ovakvo vidjenje i ako ne znam sa sigurnoscu za kais, ali svaki proizvod ozbiljnog proizvodjaca bi morao da ima rok trajanja ili rok skladistenja do otvaranja i pravila za skladistenje pre otvaranja i td. Trebalo bi da pise nesto ukoliko mu stajanje u kutiji skodi, prosto!
- Ratibor
- Poruka: 236
- Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h
Jos interesantnije pitanje meni kao laiku je zasto su kaisevi za benzince vise nego duplo jeftiniji nego za dizele.
Moj ford stari nikad se ne kvari
- backarelli
- Poruka: 418
- Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h
Naravno da ima !!! To je bitna stavka kod zupčastog kaiša . Svaka od ozbiljnijih firmi zastarele zalihe "spaljuje" .pele piše:Jednostavno pitanje - da li zupčasti kaiš ima rok trajanja uskladišten, u kutiji. Jednostavno, može li se desiti da vam prodaju zupčasti koji već 6-7 godina stoji u prodavnici? Ima li načina da se to provjeri?
Logike ima, ali nije u startu tačna !BojanM piše:Nemam realno ideju, ali ako se u eksploataciji rok trajanja ne određuje godinama nego pređenom kilometražom (neko to može da spuca za godinu dana, neko neće ni za 10 godina) logika bi nalagala da 5-6-7 godina na polici ne utiče na kvalitet ili ispravnost kaiša.
Svaka servisna informacija nalaže , da ful servis u koju spada i obavezna zamena kaiša , ima i svoj vremenski rok , a ne samo predjenu kilometražu .
Što znači , ako auto (da lupim vreme) stoji 10god i pritom predje 5k km , takodje je zreo za full servis i zamenu zupčastog . Kao što , recimo, guma ima svoj rok trajanja , tako i kaiš ima.
Ratibor piše:Jos interesantnije pitanje meni kao laiku je zasto su kaisevi za benzince vise nego duplo jeftiniji nego za dizele.
Struktura kaiša za benzince nije ista kao za dizele, zbog samog stepena kompresije i sprezanja kaiša. Znači , sama izrada kaiša za dizela je skuplja, te je i krajnja cena veća ....

- Ratibor
Ne razumem kakve veze ima kaiš sa kompresijom!? Zamajac je taj koji akumulira energiju i koristi je u sledecem taktu da nabije kompresiju u cilindru. Jedino dodatno opterecenje koje ima zupcasti kod dizela jeste pumpa visokog pritiska.
Moj ford stari nikad se ne kvari
- BojanM
- BOFH
@backarelli: Fala "čika Momo", svakog dana ponešto naučim.
Bez namere da umanjim vrednost informacije, ja i rekoh da realno nemam ideju, to je bilo čisto nagađanje sa moje strane.
Čitajući sad malo po netu, proizvođači uglavnom navode 6-8 godina kao životni vek kaiša, na automobilu u radnom stanju (što se otprilike uklapa sa proizvođačkom preporukom; UK izvori uglavnom kažu da je na mom autu, recimo, promena predviđena na 60000 milja pri pretpostavljenoj godišnjoj "miljaži" od 10000... noviji automobili imaju drastično produžene intervale servisa). Takođe se kaže da montiran ali van upotrebe, kaiš već posle 6 meseci može da bude za bacanje jer može da se deformiše (a opet u praksi znam za primere da je kaiš normalno funkcionisao posle dugogodišnjeg stajanja, mada je dobro pitanje koliko mu je to skratilo vek).
Što se tiče životnog veka "na polici", u normalnim uslovima korišćenja, vidim preporuke od istih 6-8 godina kao i u slučaju da je montiran na vozilo, pa do "trajne" ispravnosti sve dok se ne montira na vozilo. Naravno, to zavisi od proizvođača do proizvođača, a trebalo bi koristiti i zdravorazumsku procenu.
@Ratibor: Opet ću ja po logici, pa kud puklo.
Dinamički udari koje treba da istrpi prenosni sistem (bio on kaiš ili lanac) su u principu kod dizela snažniji nego kod benzinca zbog principa rada motora. Zamajac skladišti kinetičku energiju i donekle pegla te udare - kao uostalom i zamajac kod benzinca - ali ne može da upije do kraja te vibracije (što je jedan od razloga uvođenja plivajućih zamajaca).

Čitajući sad malo po netu, proizvođači uglavnom navode 6-8 godina kao životni vek kaiša, na automobilu u radnom stanju (što se otprilike uklapa sa proizvođačkom preporukom; UK izvori uglavnom kažu da je na mom autu, recimo, promena predviđena na 60000 milja pri pretpostavljenoj godišnjoj "miljaži" od 10000... noviji automobili imaju drastično produžene intervale servisa). Takođe se kaže da montiran ali van upotrebe, kaiš već posle 6 meseci može da bude za bacanje jer može da se deformiše (a opet u praksi znam za primere da je kaiš normalno funkcionisao posle dugogodišnjeg stajanja, mada je dobro pitanje koliko mu je to skratilo vek).
Što se tiče životnog veka "na polici", u normalnim uslovima korišćenja, vidim preporuke od istih 6-8 godina kao i u slučaju da je montiran na vozilo, pa do "trajne" ispravnosti sve dok se ne montira na vozilo. Naravno, to zavisi od proizvođača do proizvođača, a trebalo bi koristiti i zdravorazumsku procenu.
@Ratibor: Opet ću ja po logici, pa kud puklo.

pozdrav, Bojan

- backarelli
BojanM piše:@backarelli: Fala "čika Momo"
...ebo vas čika-Moma

Ma ja sam izlupao vremena i kilometražu, ali to u principu važi za sva vozila sa SUS motorima .

- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
1. Moguce da su u startu skuplji samo proporcionalno, ali su neki troskovi fiksni, pa onda ispadne tako.Ratibor piše:Jos interesantnije pitanje meni kao laiku je zasto su kaisevi za benzince vise nego duplo jeftiniji nego za dizele.
2. Iz mehanickog ugla, dizel vise cima, "vise torqua na malim obrtajima", pa zato,
3. Licno ne verujem da se ovi nesto muce da ih prave razlicito, jeftinije im je da naprave jedan koji je dovoljno dobar za dizela, pa da ga pod oznakom prodaju i za benzinca, nego dve linije proizvodnje da drze.
- backarelli
Teško da se neki kaiš "gadja" sa benzinca na dizela (i obrnuto) ...pored strukture, tu je obim, broj zuba itd...
Da ne pominjem da je proizvodjača koliko hoćeš, te se nekad desi da je za isti tip motora od nekog proizvodjača mekan kao žvaka, a od drugog tvrd kao opanak da se po hladnom vremenu jedva nabaci...

- RSS
- Poruka: 193
- Član foruma od: utorak, 16. apr. 2013. u 13:59h
- Kontakt:
Na koliko km se na tdci motorima menja zupčasti?
Prvaskodno mislim na 1.6 tdci 90ks
Hokus Fokus...
Frojd Focus Sexy Wagon
Frojd Focus Sexy Wagon
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
fabrika kaze na mnogo(280000 km ili 10 godina)
Ja ti kazem da menjas na 100 000 km i da ne mislis
Kako to da je kais za benzinca jeftini od dizela??????
Koliko kosta orginalni kais za 1.6 zetek motore?? 3500 din + spaner u orginalu oko 6000.00 to je 9500
koliko kosta orginal zupcasti za 1.8 i 2.0 zetek motore??? 6500 +spaner i roler=18000-19000
A zupcasti za fokusa dizela sa spanerom kosta 9500.00!!!!!!!
Rok trajanja kaisa zavisi od uslova skladistenja.
Ja ti kazem da menjas na 100 000 km i da ne mislis
Kako to da je kais za benzinca jeftini od dizela??????
Koliko kosta orginalni kais za 1.6 zetek motore?? 3500 din + spaner u orginalu oko 6000.00 to je 9500
koliko kosta orginal zupcasti za 1.8 i 2.0 zetek motore??? 6500 +spaner i roler=18000-19000
A zupcasti za fokusa dizela sa spanerom kosta 9500.00!!!!!!!
Rok trajanja kaisa zavisi od uslova skladistenja.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- RSS
- Kontakt:
Hvala Dragomire,
Svakako ću doći kod tebe čim mi auto dođe, samo da te proverim kod mojih Pinosavaca.
Šalu na stranu vidimo se sigurno, pogotovo što ništa i ne znam oko kola, gedžeta i sl.
Svakako ću doći kod tebe čim mi auto dođe, samo da te proverim kod mojih Pinosavaca.

Šalu na stranu vidimo se sigurno, pogotovo što ništa i ne znam oko kola, gedžeta i sl.
Hokus Fokus...
Frojd Focus Sexy Wagon
Frojd Focus Sexy Wagon
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
znao sam da si uzeo 1.6RSS piše:Na koliko km se na tdci motorima menja zupčasti?

- backarelli
....heH Gagi , gde nadje focusa sa smešnim obimom za primer 

- RSS
- Kontakt:
Jesam 1.6 uzeo ali najviše jer su sa jačim motorima bolje opreme, ali su ti automobili prelazili po 40-50k godišnje pa sam skontao da kao privremeno uzmem ovaj hdi motor, verujem da će biti ok, a trenutno i žena vozi taj auto, pa želim i nju da zaštitim do prejake mašine, astra je bila čipovana i jela je malu decu, ovo je malo slabiji motor, teži auto. Sledeći korak je njoj neka panda, meni neki auto, sedan ili tako neki a tada ću sigurno ići na neki full auto, do 3000ccm.
Hokus Fokus...
Frojd Focus Sexy Wagon
Frojd Focus Sexy Wagon
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ne znam odakle ta logika s pocetka sto si pomenuo.. 

- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Proveren je taj odavno, na vratima servisa ima "CIA approved"RSS piše:Svakako ću doći kod tebe čim mi auto dođe, samo da te proverim kod mojih Pinosavaca.![]()
![]()
![]()

Bez šale, ali videćeš i sam koliko znači kad imaš dobar i proveren servis u svom gradu za svoj auto

- RSS
- Kontakt:
Ma šalim se ja, komšiluk te uvek pljuje, kao nije tako onda nešto nije u redu.
Meni je bitno da je majstor upoznat sa materijom, ne želim da mu moj auto bude veća zagonetka nego što je meni.
Iskreno prethodni auto je bio Opel i imao sam odličnog majstora, znao je sve mane i uvek smo rešavali sve brzinski. Nije bilo priča moram na kompjuter pa da auto stoji u servisu 3 dana prikačen na isti kao da je 286.
Imam problem, odem kod majstora, on to reši, ne mora auto da bude tamo 5 dana, ne plaća se ležarina već znanje.
I naravno mora da se odnosi prema autu kako treba.
Svi smo mi pomalo Stevo Žigon.
Meni je bitno da je majstor upoznat sa materijom, ne želim da mu moj auto bude veća zagonetka nego što je meni.
Iskreno prethodni auto je bio Opel i imao sam odličnog majstora, znao je sve mane i uvek smo rešavali sve brzinski. Nije bilo priča moram na kompjuter pa da auto stoji u servisu 3 dana prikačen na isti kao da je 286.
Imam problem, odem kod majstora, on to reši, ne mora auto da bude tamo 5 dana, ne plaća se ležarina već znanje.
I naravno mora da se odnosi prema autu kako treba.
Svi smo mi pomalo Stevo Žigon.
Hokus Fokus...
Frojd Focus Sexy Wagon
Frojd Focus Sexy Wagon
- BojanM
- BOFH
Eto motiva za klupsku majicu, ako sam ikada čuo za neki dobar...RSS piše:Svi smo mi pomalo Stevo Žigon.
pozdrav, Bojan

- Ratibor