Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zupčasti kaiš - rok trajanja

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
pele
Poruka: 48
Član foruma od: sreda, 9. jan. 2013. u 22:55h

Zupčasti kaiš - rok trajanja

Poruka od pele » subota, 4. maj 2013. u 10:03h

Jednostavno pitanje - da li zupčasti kaiš ima rok trajanja uskladišten, u kutiji. Jednostavno, može li se desiti da vam prodaju zupčasti koji već 6-7 godina stoji u prodavnici? Ima li načina da se to provjeri?

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: Zupčasti kaiš - rok trajanja

Poruka od BojanM » subota, 4. maj 2013. u 10:08h

Nemam realno ideju, ali ako se u eksploataciji rok trajanja ne određuje godinama nego pređenom kilometražom (neko to može da spuca za godinu dana, neko neće ni za 10 godina) logika bi nalagala da 5-6-7 godina na polici ne utiče na kvalitet ili ispravnost kaiša.

Naravno, kvalitet izrade dela igra ulogu, ako je proizvođač bio dovoljno lud da upotrebi neku mešavinu koja se razgrađuje sama od sebe bez ikakvog naprezanja, valjalo bi razmisliti i koliko bi takav deo bio upotrebljiv čak i da je nov-novcat.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

PMilan
Poruka: 726
Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h

Poruka od PMilan » subota, 4. maj 2013. u 10:08h

Moze da istruli ako se skladisti u vlaznom prostoru. Meni je jedan takav pukao posle 30k km.

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » subota, 4. maj 2013. u 12:46h

Ja imam ovakvo vidjenje i ako ne znam sa sigurnoscu za kais, ali svaki proizvod ozbiljnog proizvodjaca bi morao da ima rok trajanja ili rok skladistenja do otvaranja i pravila za skladistenje pre otvaranja i td. Trebalo bi da pise nesto ukoliko mu stajanje u kutiji skodi, prosto!

Ratibor
Poruka: 236
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

Poruka od Ratibor » nedelja, 5. maj 2013. u 14:43h

Jos interesantnije pitanje meni kao laiku je zasto su kaisevi za benzince vise nego duplo jeftiniji nego za dizele.
Moj ford stari nikad se ne kvari

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » nedelja, 5. maj 2013. u 15:25h

pele piše:Jednostavno pitanje - da li zupčasti kaiš ima rok trajanja uskladišten, u kutiji. Jednostavno, može li se desiti da vam prodaju zupčasti koji već 6-7 godina stoji u prodavnici? Ima li načina da se to provjeri?
Naravno da ima !!! To je bitna stavka kod zupčastog kaiša . Svaka od ozbiljnijih firmi zastarele zalihe "spaljuje" .
BojanM piše:Nemam realno ideju, ali ako se u eksploataciji rok trajanja ne određuje godinama nego pređenom kilometražom (neko to može da spuca za godinu dana, neko neće ni za 10 godina) logika bi nalagala da 5-6-7 godina na polici ne utiče na kvalitet ili ispravnost kaiša.

Naravno, kvalitet izrade dela igra ulogu, ako je proizvođač bio dovoljno lud da upotrebi neku mešavinu koja se razgrađuje sama od sebe bez ikakvog naprezanja, valjalo bi razmisliti i koliko bi takav deo bio upotrebljiv čak i da je nov-novcat.
Logike ima, ali nije u startu tačna !

Svaka servisna informacija nalaže , da ful servis u koju spada i obavezna zamena kaiša , ima i svoj vremenski rok , a ne samo predjenu kilometražu .
Što znači , ako auto (da lupim vreme) stoji 10god i pritom predje 5k km , takodje je zreo za full servis i zamenu zupčastog . Kao što , recimo, guma ima svoj rok trajanja , tako i kaiš ima.
Ratibor piše:Jos interesantnije pitanje meni kao laiku je zasto su kaisevi za benzince vise nego duplo jeftiniji nego za dizele.

Struktura kaiša za benzince nije ista kao za dizele, zbog samog stepena kompresije i sprezanja kaiša. Znači , sama izrada kaiša za dizela je skuplja, te je i krajnja cena veća ....
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

Ratibor

Poruka od Ratibor » nedelja, 5. maj 2013. u 16:23h

Ne razumem kakve veze ima kaiš sa kompresijom!? Zamajac je taj koji akumulira energiju i koristi je u sledecem taktu da nabije kompresiju u cilindru. Jedino dodatno opterecenje koje ima zupcasti kod dizela jeste pumpa visokog pritiska.

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 5. maj 2013. u 20:45h

@backarelli: Fala "čika Momo", svakog dana ponešto naučim. ;) Bez namere da umanjim vrednost informacije, ja i rekoh da realno nemam ideju, to je bilo čisto nagađanje sa moje strane.

Čitajući sad malo po netu, proizvođači uglavnom navode 6-8 godina kao životni vek kaiša, na automobilu u radnom stanju (što se otprilike uklapa sa proizvođačkom preporukom; UK izvori uglavnom kažu da je na mom autu, recimo, promena predviđena na 60000 milja pri pretpostavljenoj godišnjoj "miljaži" od 10000... noviji automobili imaju drastično produžene intervale servisa). Takođe se kaže da montiran ali van upotrebe, kaiš već posle 6 meseci može da bude za bacanje jer može da se deformiše (a opet u praksi znam za primere da je kaiš normalno funkcionisao posle dugogodišnjeg stajanja, mada je dobro pitanje koliko mu je to skratilo vek).

Što se tiče životnog veka "na polici", u normalnim uslovima korišćenja, vidim preporuke od istih 6-8 godina kao i u slučaju da je montiran na vozilo, pa do "trajne" ispravnosti sve dok se ne montira na vozilo. Naravno, to zavisi od proizvođača do proizvođača, a trebalo bi koristiti i zdravorazumsku procenu.

@Ratibor: Opet ću ja po logici, pa kud puklo. :D Dinamički udari koje treba da istrpi prenosni sistem (bio on kaiš ili lanac) su u principu kod dizela snažniji nego kod benzinca zbog principa rada motora. Zamajac skladišti kinetičku energiju i donekle pegla te udare - kao uostalom i zamajac kod benzinca - ali ne može da upije do kraja te vibracije (što je jedan od razloga uvođenja plivajućih zamajaca).
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

backarelli

Poruka od backarelli » nedelja, 5. maj 2013. u 21:13h

BojanM piše:@backarelli: Fala "čika Momo"

...ebo vas čika-Moma :P lol

Ma ja sam izlupao vremena i kilometražu, ali to u principu važi za sva vozila sa SUS motorima .
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » nedelja, 5. maj 2013. u 22:04h

Ratibor piše:Jos interesantnije pitanje meni kao laiku je zasto su kaisevi za benzince vise nego duplo jeftiniji nego za dizele.
1. Moguce da su u startu skuplji samo proporcionalno, ali su neki troskovi fiksni, pa onda ispadne tako.
2. Iz mehanickog ugla, dizel vise cima, "vise torqua na malim obrtajima", pa zato,

3. Licno ne verujem da se ovi nesto muce da ih prave razlicito, jeftinije im je da naprave jedan koji je dovoljno dobar za dizela, pa da ga pod oznakom prodaju i za benzinca, nego dve linije proizvodnje da drze.

backarelli

Poruka od backarelli » nedelja, 5. maj 2013. u 22:25h

Teško da se neki kaiš "gadja" sa benzinca na dizela (i obrnuto) ...pored strukture, tu je obim, broj zuba itd... ;) Da ne pominjem da je proizvodjača koliko hoćeš, te se nekad desi da je za isti tip motora od nekog proizvodjača mekan kao žvaka, a od drugog tvrd kao opanak da se po hladnom vremenu jedva nabaci...

RSS
Poruka: 193
Član foruma od: utorak, 16. apr. 2013. u 13:59h
Kontakt:

Poruka od RSS » nedelja, 5. maj 2013. u 22:28h

Na koliko km se na tdci motorima menja zupčasti?
Prvaskodno mislim na 1.6 tdci 90ks
Hokus Fokus...
Frojd Focus Sexy Wagon

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 5. maj 2013. u 22:30h

fabrika kaze na mnogo(280000 km ili 10 godina)
Ja ti kazem da menjas na 100 000 km i da ne mislis

Kako to da je kais za benzinca jeftini od dizela??????
Koliko kosta orginalni kais za 1.6 zetek motore?? 3500 din + spaner u orginalu oko 6000.00 to je 9500
koliko kosta orginal zupcasti za 1.8 i 2.0 zetek motore??? 6500 +spaner i roler=18000-19000
A zupcasti za fokusa dizela sa spanerom kosta 9500.00!!!!!!!

Rok trajanja kaisa zavisi od uslova skladistenja.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

RSS
Kontakt:

Poruka od RSS » nedelja, 5. maj 2013. u 22:42h

Hvala Dragomire,
Svakako ću doći kod tebe čim mi auto dođe, samo da te proverim kod mojih Pinosavaca. :D :D :D
Šalu na stranu vidimo se sigurno, pogotovo što ništa i ne znam oko kola, gedžeta i sl.
Hokus Fokus...
Frojd Focus Sexy Wagon

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 5. maj 2013. u 22:44h

RSS piše:Na koliko km se na tdci motorima menja zupčasti?
Prvaskodno mislim na 1.6 tdci 90ks
znao sam da si uzeo 1.6 :haha: :haha: :haha: :haha:

backarelli

Poruka od backarelli » nedelja, 5. maj 2013. u 22:49h

....heH Gagi , gde nadje focusa sa smešnim obimom za primer :D

RSS
Kontakt:

Poruka od RSS » nedelja, 5. maj 2013. u 22:51h

Jesam 1.6 uzeo ali najviše jer su sa jačim motorima bolje opreme, ali su ti automobili prelazili po 40-50k godišnje pa sam skontao da kao privremeno uzmem ovaj hdi motor, verujem da će biti ok, a trenutno i žena vozi taj auto, pa želim i nju da zaštitim do prejake mašine, astra je bila čipovana i jela je malu decu, ovo je malo slabiji motor, teži auto. Sledeći korak je njoj neka panda, meni neki auto, sedan ili tako neki a tada ću sigurno ići na neki full auto, do 3000ccm.
Hokus Fokus...
Frojd Focus Sexy Wagon

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 5. maj 2013. u 22:57h

ne znam odakle ta logika s pocetka sto si pomenuo.. :wtf:

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » nedelja, 5. maj 2013. u 23:00h

RSS piše:Svakako ću doći kod tebe čim mi auto dođe, samo da te proverim kod mojih Pinosavaca. :D :D :D
Proveren je taj odavno, na vratima servisa ima "CIA approved" :D
Bez šale, ali videćeš i sam koliko znači kad imaš dobar i proveren servis u svom gradu za svoj auto thumbsuph
Slika

RSS
Kontakt:

Poruka od RSS » nedelja, 5. maj 2013. u 23:11h

Ma šalim se ja, komšiluk te uvek pljuje, kao nije tako onda nešto nije u redu.
Meni je bitno da je majstor upoznat sa materijom, ne želim da mu moj auto bude veća zagonetka nego što je meni.
Iskreno prethodni auto je bio Opel i imao sam odličnog majstora, znao je sve mane i uvek smo rešavali sve brzinski. Nije bilo priča moram na kompjuter pa da auto stoji u servisu 3 dana prikačen na isti kao da je 286.
Imam problem, odem kod majstora, on to reši, ne mora auto da bude tamo 5 dana, ne plaća se ležarina već znanje.
I naravno mora da se odnosi prema autu kako treba.
Svi smo mi pomalo Stevo Žigon.
Hokus Fokus...
Frojd Focus Sexy Wagon

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 5. maj 2013. u 23:14h

RSS piše:Svi smo mi pomalo Stevo Žigon.
Eto motiva za klupsku majicu, ako sam ikada čuo za neki dobar...
pozdrav, Bojan

Slika

Ratibor

Poruka od Ratibor » nedelja, 5. maj 2013. u 23:27h

mrgreen

[youtube][/youtube]

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“