Kuga MK2 - Skripanje u zadnjem delu preko lezeceg (reseno)
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 16
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2014. u 11:24h
Kuga MK2 - Skripanje u zadnjem delu preko lezeceg (reseno)
Resio sam problem koji mi se pojavio pre 2 nedelje na novoj Kugi, 1 godina korscenja. Posto je ovaj problem ustvari bio lakmus papir za otkrivanje drugih problema resio sam da podelim svoj slucaj pa mozda nekom bude od koristi. Grad u pitanju je Novi Sad.
Prilikom prelazenja preko lezeceg policajca iz zadnjeg dela dolazi zvuk koji lici na skripanje ili zvakanje. Cuje se vrlo intenzivno iz unutrasnjosti kabine a otkrio sam i da se cuje spolja. Podseca na skripanje federa starog kreveta. Posto je automobil 'u garanciji' odlazim u ovlasceni servis i iznosim problem.
Medjutim nakon test voznje sa majstorom saznajem da je ovo skripanje i zvakanje 'sasvim normalan zvuk' koji 'nema nikakve veze sa sistemom za amortizaciju' i da je deo 'prirodnih zvukova' koji svaki automobil poseduje. Bio sam shokiran odgovorom. Navodno cuje se i na drugim Kugama, ali to tako mora. Moje insistiranje da se problem resi je samo pogorsalo stvar. Majstor je konstatovao da tu nista ne moze da se uradi a i bio je prilicno neprijatan. Gledali su me kao da izmisljam...
Nakon voznje sa sefom, koji je inace bio vrlo prijatan i predusretljiv moram to da napomenem, zakljucujemo da ce ovlasceni servis uciniti sve sto moze u njihovoj moci da auto utisa. Kasnije po preuzimanju auta saznajem da su "odvrunuli i zavrnuli svaki sraf" i da su "sve podmazali belom mascu"... Ispod auta su vidljive bele mrlje tako da su evidentno nesto radili, ali .... skripanje je i dalje tu!
Na kraju odlazim u Ford servis Maksim, gde momci za bukvalno 2 minuta konstatuju po zvuku skripanja gde je problem i podmazuju gumice balans stangle (nosaci stabilizatora). Bile su podmazane, ali spolja, ne i iznutra!. Izgleda da nisu ni skidane! Auto vise ne skripi preko lezeceg. Nisu hteli nista da naplate.
Ja sad sebi postavljam pitanje. Cemu sluzi Grand M Novi Sad ovlasceni servis u Novom Sadu? Da su stvarno uradili ono sto su rekli, resili bi problem, ali ocigledno nisu, a rekli su da jesu. Svaki put kad sam isao da se pozalim na nesto, sve je bilo 'normalno' , ' u redu', 'mora da se cuje' - jer auto je u garanciji. Ali kad auto nije u garanciji, sto sam takodje iskusio, onda olako predlazu stvari tipa menjanje plivajuceg po 1700 eur, zamena motora ako negde curi ulje itd...To nije korektno prema musterijama.
Nazalost izgubio sam u njih poverenje, i pored ljubaznosti, spolja ostavljaju utisak kao da ne znaju da rade posao, ili nece. Jednostavno ne razumem u cemu je problem, jer nije ovo prvi put, vec peti put po redu, ovo je samo jedan primer. Ici cu tamo samo da menjam ulje zbog pecata, da imam u svesci kad budem posle prodavao kola. Moje misljenje je da Grand M - Novi Sad na ovaj nacin cini materijalnu stetu Fordu kao brendu i Ford Motor Company. Sve sto mi treba najradije bih resavao u Ford servisu 'Maxim'. Momci koji tamo rade su za svaku preporuku. Sad su tamo kod najlon pijace, posle nadvoznjaka , posle prvog semafora drugo skretanje desno.
Izvinjavam se ako je post bio predugacak i zelim da napomenem da predstavlja moj subjektivan stav baziran na iskljucivo licnom iskustvu sa konkretnim servisom i da se ne odnosi na celu servisnu mrezu i druge ispostave u drugim gradovima.
Pozdrav
Prilikom prelazenja preko lezeceg policajca iz zadnjeg dela dolazi zvuk koji lici na skripanje ili zvakanje. Cuje se vrlo intenzivno iz unutrasnjosti kabine a otkrio sam i da se cuje spolja. Podseca na skripanje federa starog kreveta. Posto je automobil 'u garanciji' odlazim u ovlasceni servis i iznosim problem.
Medjutim nakon test voznje sa majstorom saznajem da je ovo skripanje i zvakanje 'sasvim normalan zvuk' koji 'nema nikakve veze sa sistemom za amortizaciju' i da je deo 'prirodnih zvukova' koji svaki automobil poseduje. Bio sam shokiran odgovorom. Navodno cuje se i na drugim Kugama, ali to tako mora. Moje insistiranje da se problem resi je samo pogorsalo stvar. Majstor je konstatovao da tu nista ne moze da se uradi a i bio je prilicno neprijatan. Gledali su me kao da izmisljam...
Nakon voznje sa sefom, koji je inace bio vrlo prijatan i predusretljiv moram to da napomenem, zakljucujemo da ce ovlasceni servis uciniti sve sto moze u njihovoj moci da auto utisa. Kasnije po preuzimanju auta saznajem da su "odvrunuli i zavrnuli svaki sraf" i da su "sve podmazali belom mascu"... Ispod auta su vidljive bele mrlje tako da su evidentno nesto radili, ali .... skripanje je i dalje tu!
Na kraju odlazim u Ford servis Maksim, gde momci za bukvalno 2 minuta konstatuju po zvuku skripanja gde je problem i podmazuju gumice balans stangle (nosaci stabilizatora). Bile su podmazane, ali spolja, ne i iznutra!. Izgleda da nisu ni skidane! Auto vise ne skripi preko lezeceg. Nisu hteli nista da naplate.
Ja sad sebi postavljam pitanje. Cemu sluzi Grand M Novi Sad ovlasceni servis u Novom Sadu? Da su stvarno uradili ono sto su rekli, resili bi problem, ali ocigledno nisu, a rekli su da jesu. Svaki put kad sam isao da se pozalim na nesto, sve je bilo 'normalno' , ' u redu', 'mora da se cuje' - jer auto je u garanciji. Ali kad auto nije u garanciji, sto sam takodje iskusio, onda olako predlazu stvari tipa menjanje plivajuceg po 1700 eur, zamena motora ako negde curi ulje itd...To nije korektno prema musterijama.
Nazalost izgubio sam u njih poverenje, i pored ljubaznosti, spolja ostavljaju utisak kao da ne znaju da rade posao, ili nece. Jednostavno ne razumem u cemu je problem, jer nije ovo prvi put, vec peti put po redu, ovo je samo jedan primer. Ici cu tamo samo da menjam ulje zbog pecata, da imam u svesci kad budem posle prodavao kola. Moje misljenje je da Grand M - Novi Sad na ovaj nacin cini materijalnu stetu Fordu kao brendu i Ford Motor Company. Sve sto mi treba najradije bih resavao u Ford servisu 'Maxim'. Momci koji tamo rade su za svaku preporuku. Sad su tamo kod najlon pijace, posle nadvoznjaka , posle prvog semafora drugo skretanje desno.
Izvinjavam se ako je post bio predugacak i zelim da napomenem da predstavlja moj subjektivan stav baziran na iskljucivo licnom iskustvu sa konkretnim servisom i da se ne odnosi na celu servisnu mrezu i druge ispostave u drugim gradovima.
Pozdrav
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Re: Kuga MK2 - Skripanje u zadnjem delu preko lezeceg (resen
Zanimljivo iskustvo. Iako, nazalost, ne previse iznenadjujuce. Samo mislim da je naslov teme neadekvatan posto je ovde vise akcenat na iskustvu sa servisom a ne autom.
Fiesta!!
- popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Da sam u prilici da kupim nov auto, svakako bih gledao Forda da kupim. Medjutim, kupio bih ga u Nemackoj, jer pre svega kvalitet auta nije isti za zapadno i istocno trziste, a redovno bih ga servisirao u pomenutom servisu. Znam da se gubi garancija, bla bla bla, rizikovacu i da eksplodira motor u sitne delove, zabole me, necu da ga servisiram u ovlascenom servisu, pa jos po ceni x2.
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Istog sam mišljenja. U slučaju kupovine novog Forda, do prvog servisa imam 20 000 km , a do tada će se neki ozbiljan kvar pokazati (garancija važi).Ako se ništa ne desi, ne bi me videli ni na prvom, niti bilo kojem od ostalih propisanih servisa. 

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8306
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
U RSD Ford sam video novi auto kome rade mali servis što me zbunilo. Na pitanje zašto to i zar ne gubi garanciju, rekoše mi da čovek ostavlja novi auto za sebe i izmedju tih 20 000 u ovlašćenom, ne gubi garanciju jer oni i ne znaju za to, a da radi servise na 10 000 kod njih kako bi vozilo bilo što dugotrajnije
.

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- mbole
- Poruka: 14969
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Mogu da znaju mogu da ne znaju... nebitno.
Sacuvas racune od originalnih delova i mogu samo da placu sto nisi hteo da im das pare i za ruke. U garantnim uslovima ne sme da postoji stavka da si obavezan da bilo sta radis kod njih, posto je to vezana trgovina koja je zabranjena zakonom (pa sve i da pise ne vazi) vec jedino da mora da bude odrzavan prema specifikaciji proizvodjaca. Sve ostalo je... ko proguta udicu...
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Sacuvas racune od originalnih delova i mogu samo da placu sto nisi hteo da im das pare i za ruke. U garantnim uslovima ne sme da postoji stavka da si obavezan da bilo sta radis kod njih, posto je to vezana trgovina koja je zabranjena zakonom (pa sve i da pise ne vazi) vec jedino da mora da bude odrzavan prema specifikaciji proizvodjaca. Sve ostalo je... ko proguta udicu...
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Djak pesak 

-
- Poruka: 16
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2014. u 11:24h
Samo da se nadovezem na pricu kako to ide kod Forda i servisa. 0ti servis se ne radi, radi se prvi po servisnom intervalu, a to je 20000km illi 1 god po principu sta pre istekne. Sve kvarove u garantnom roku 2 god snosi prodavac, pri cemu delove dobijaju od Forda, znaci - niko ih ne placa, odn. kupac je to u ceni vec platio. Posle naredne 3 godine ide sa procentualnim ucescem, sto zavisi od kilometraze.
Komplikacije nastaju onda kada ovlasceni servis kaze da nesto nije kvar, vec prirodno svojstvo vozila. Oni ne odbiju da poprave nesto, jer to ne smeju, nego kazu 'to tako treba'
I sta onda covek da radi? Da se svadjas? Nemas bas mnogo izbora. Ili da cutis i vozis tako kako je ili da popravis kako znas i umes. To je sramota za jednu ozbiljnu firmu.
Komplikacije nastaju onda kada ovlasceni servis kaze da nesto nije kvar, vec prirodno svojstvo vozila. Oni ne odbiju da poprave nesto, jer to ne smeju, nego kazu 'to tako treba'

- dax92
-
- Poruka: 7628
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Citam i na Hrvatskim forumima da je mnogo toga "normalno"kod Forda i to je postala opsta zajebancija kod njih.
Tako da verujem da im Ford to diktira.
Tako da verujem da im Ford to diktira.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- mbole
- Poruka: 14969
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Nisam hteo da pisem dok nisam proverio kod kolege koji se time bavi. Ne smem da tvrdim da kod Forda nije mozda drugacije, al ne vidim zasto bi bilo.zilliens piše:...Sve kvarove u garantnom roku 2 god snosi prodavac, pri cemu delove dobijaju od Forda, znaci - niko ih ne placa, odn. kupac je to u ceni vec platio. ...
U garantnom roku, bilo zakonskom od dve godine, bilo produzenom ako je on deo akcije proizvodjaca, proizvodjac snosi sve troskove popravki.
Ukljucujuci i delove i rad, to jest, za servis je isto kao da je dosla musterija van garantnog roka da popravi auto.
Servis deo "kupuje" od proizvodjaca, a onda ga "prodaje" proizvodjacu sa sve ukljucenim troskovima transporta, manipulacije... tj. tako da servis deo ne kosta ama bas nista. Naravno nista i ne zaradi na njemu, tj. nema marzu koju bi inace imao.
Rad takodje placa proizvodjac, po utvrdjenoj norma satnici za dati posao, s tim sto proizvodjac ima popust u odnosu na uobicajenu musteriju tj. fizicko lice. Nista cudno ni nenormalno, i firme koje odrzavaju veci vozni park po ugovoru u nekom servisu takodje imaju popust, a mogli bi da kazemo da je proizvodjac najbolja musterija. NIje taj popust nesto grdno, reda 10-15%.
Jedino, ako je sam prodavac dao produzeni garantni rok, tada ucesce proizvodjaca varira u zavisnosti od njihovog dogovora, koji je ko i svaki dogovor, jednom ovakav a drugi put onakav.
Djak pesak