kako je bolje da startujem auto
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 58
- Član foruma od: subota, 20. nov. 2010. u 23:30h
kako je bolje da startujem auto
ford mondeo benzinac 2004
dali je bolje da startujem auto sa pritiskanje na kvacilo za kumplug i tako startujem ili
nema potrebe od nikakvog ritiskanje kvacila,odnosno samo da startujem preko kluc
ima neke razlike ili ne za autu
pozdrav
dali je bolje da startujem auto sa pritiskanje na kvacilo za kumplug i tako startujem ili
nema potrebe od nikakvog ritiskanje kvacila,odnosno samo da startujem preko kluc
pozdrav
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21561
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: kako je bolje da startujem auto
Stisni kvačilo... lakše za anlaser.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
to da uradim odnosno kvacilo da nagazim pred da dajem kontakt ili da dajem kontakt i da nagazim kvacilo pred da startujem motor
pozdrav
pozdrav
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21561
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Naravno pred start motora 

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
znaci dajem kontakt nagazim kvacilo pa startujem motor

- knez91
-
- Poruka: 2311
- Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h
najlakse stisni kvacilo do kraja i onda upali auto...
koliko sam ja razumeo to je da bi anlaser lakse mogao da okrene, jer je ulje u menjacu (gusce) pa ga usporava..... valja je tako, ali u svakom slucaju stisnes kvacilo pre nego sto palis auto, a sada da li ces kada das kontakt ili pre njega ja mislim da nema veze, jer to nije dzelas da cekas grejace , nego das kontakt i palis.....
koliko sam ja razumeo to je da bi anlaser lakse mogao da okrene, jer je ulje u menjacu (gusce) pa ga usporava..... valja je tako, ali u svakom slucaju stisnes kvacilo pre nego sto palis auto, a sada da li ces kada das kontakt ili pre njega ja mislim da nema veze, jer to nije dzelas da cekas grejace , nego das kontakt i palis.....
Knežević EnterijerLoyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
- lasto
- Poruka: 336
- Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h
pogotovo zimi, pritisni kvačilo, (odvojiš menjač od motora i tako značajno smanjiš otpor)
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Izbacis iz brzine , a zimi i pritisnes kvacilo , da ne vrti dzaba osvinu menjaca koja je u zgusnutom ulju od neske temperature . LEti mislim da nema potrebe priteskati kvacilo , jer energija koja je potreban da se zavrti osovina menjaca je minorna u odnosu na energiju koje je potreban da se zavrti ceo sklop motora
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8306
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- ace1
- Avenger from the past
- Poruka: 1983
- Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
- Kontakt:
i kad si vec vozio skoro auto,pa je ulje u menjacu vec dostiglo radnu temperaturu i postiglo radnu viskoznost pa nemoras da drzis kvacilo (u zimskim uslovima)
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
It is 1971

- nikola
- Poruka: 477
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h
Baš sam juče sa Dragomirom pričao o tome. Pošto sam krenuo da upalim Focusa bez kvačila, pa je čovek lepo objasnio, upravo ono što je većina navela. Obavezno paljenje uz pritisnuto kvačilo, zbog zgusnutog ulja u menjaču, na nižim temperaturama. Do duše, na kraju je dodao... bilo bi dobro isto tako gasiti auto uz pritisnuto kvačilo (ali ga ne pitah zašto).
-
- Poruka: 152
- Član foruma od: petak, 19. feb. 2010. u 08:53h
Da se sile prouzrokovane gašenjem motora (ono cimanje) ne bi prenosile na druk, i ceo sistem kvačila
- nikola
Ima logike 

- lasto
- Poruka: 336
- Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h
to je automatizam, kao i pojas, čim uđem u auto, kačim pojas (ponekad i u dvorištu kada treba da pomerim auto
), proverim ručnu, stisnem kvačilo i vozi, svetlo ponekad zaboravim da upalim, naročito kada često ulazim i izlazim iz auta

- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Nikad u zivotu nisam probao da upalim auto bez pritisnutog kvacila.. Da li sam apsolutno siguran da nije u brzini,da li me zanima? Ne. Pritisnem kvacilo i upalim auto.
P.S.
P.S.
Kvacilo,izbacim iz brzine,upalim auto,upalim svetla,ubacim u brzinu,spustim rucnu i krecem. A sa pojasom se rvem dok skrecem,i to ako se i tad setim..lasto piše:čim uđem u auto, kačim pojas (ponekad i u dvorištu kada treba da pomerim auto ), proverim ručnu, stisnem kvačilo i vozi, svetlo ponekad zaboravim da upalim, naročito kada često ulazim i izlazim iz auta

- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Da dodam samo da paljenje i gasenje sa pritisnutim kvacilom isto tako zna da produzi vek trajanja plivajucem zamajcu.
Fiesta!!
- milosninkovic
- Poruka: 150
- Član foruma od: nedelja, 20. sep. 2009. u 23:08h
- Kontakt:
cek cek cek!!!! znaci ako palim sa stisnutim kvacilom i ako ga gasim isto tako produzicu radni vek zamajcu???? ako sam dobro skapirao 

- nikola
Da, pod uslovom da je ispravan. Onaj koji je pred otkazivanjem, ne verujem da će njemu radni vek mnooogo druže trajati ako pališ i gasiš sa kvačilom.
- milosninkovic
- Poruka: 150
- Član foruma od: nedelja, 20. sep. 2009. u 23:08h
- Kontakt:
a ja se ponadao da ce se moj zamajac popraviti sam od sebe
doduse prestao je da lomi u njemu,mozda je samo naisao na nesto... malo ljulja kad se gasi,ali nije ni to lose,jos ako je neka cica pored pola posla je vec zavrseno,samo joj prodam zvaku da se auto raduje sto je bas ona u autu 

- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
manutd piše:ford mondeo benzinac 2004
pozdrav
pravilo je da se stisne kuplung, pa i kad je u lehru
[youtube][/youtube]..

- vlajko bgd
- Poruka: 76
- Član foruma od: nedelja, 16. maj 2010. u 09:33h
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Nije mi jasno zasto ovolika polemika oko palenja
Valjda smo svi polagali voznju a to je prvo sto instruktor treba da pokaze
Valjda smo svi polagali voznju a to je prvo sto instruktor treba da pokaze
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Kada naiđe problem čovjek se hvata i za nazovi "sitnice". Jeste, školski je, no čovjek vremenom malo odluta i

Elem, kod mene ovih par dana se pojavi problem. Nakon pada temperature, što možda nije uzrok, no nije se dešavalo preije toga. Prvi start nakon recimo noći ili sličnog pauziranja, hladan, neće iz prvog pokušaja (već 2-3 pokušaj). Ne sjećam se da li sam u zadnje vrijeme koristio "školu", možda sam to podsvjesno činio, a možda i ne. Sad svjesno praktikujem, no isti problem. Shvatam da ovako nije lako procijeniti potencijalni uzrok. Imam osjećaj da počinje ubrzo počinje da pali, puštam ključ, no ništa. Nakon toga, naknadna paljenja uredna.
1.8 Duratec HE, 125 ks, restilizovani model, proizvodnja 2003. Vlasnik tek mjesec dana.
Dodatno, šta im sad pa dođu "zaliveni" motori i sugestija sa pritisnutom papučicom gasa (verzija B)??? Primijetio sam isto u uputstvu i

Pozdrav
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Mokre svećice, zaliveni cilindri, iliti po narodski - presisao 

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Odgovor na prvi ili drugi dio pitanja? Ili koincidencijom uska povezanost jednog i drugog?
Pozdrav
Pozdrav