Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Lambda sonda

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
bkrmar
Poruka: 110
Član foruma od: petak, 24. sep. 2010. u 19:00h

Lambda sonda

Poruka od bkrmar » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 03:23h

Drugari, sta mislite, jel moze zaprljana lambda sonda (od garezi) da pravi problem, tipa da salje pogresno ocitavanje u ECU?
Meni je to logicno skroz i vec dugo zelim da je ocistim carb cleaner-om ali ne znam da li ima svrhe...
I mene je pogodila finansijska kriza. Jedem budjave sireve, pijem stara vina i vozim auto bez krova.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21545
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Lambda sonda

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 03:34h

Nema svrhe... ona je od trenutka kad je prvi put upaljen auto skroz zagaravljena.

Ona ima svoj vek trajanja i tu nema leka... fabričke sonde traju oko 100-150k km.

Zamenske od 50 do 100k km.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

bkrmar

Poruka od bkrmar » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 03:54h

A jel se postepeno kvari ili funkcionise 100% do trenutka kada otkaze? Poceo opet da mi trosi oko 10l pa sam sad poceo da paranoisem. :)
Mislio sam da ocistim lambdu, MAF senzor, intercooler, turbinu i usisnu i izduvnu granu. Kazu nije lose raditi ti s'vremena na vreme...
I mene je pogodila finansijska kriza. Jedem budjave sireve, pijem stara vina i vozim auto bez krova.

Cika Dule
Poruka: 443
Član foruma od: sreda, 5. maj 2010. u 12:52h

Poruka od Cika Dule » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 07:53h

Iz licnog iskustva potvrdjujem Maretovu pricu za lambda sondu . Mislim da neces nista dobiti ciscenjem osim mozda na kratke staze, ali ce se problem ponovo vratiti. Jedino kupovina iste trajno resava problem ;)
Na plin se kuva, na naftu se greje a na benzin se vozi!

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 09:44h

Moze da pravi problem ako ima depozita sagorelog ulja po njoj .
Inace spoljasnja stana kucista mora da bude cista , bez blata i masti od staro ulja , jer tu ima negde rupisa , pa sonda uporedjuje kolicinu kiseonika iz vazduha sa kiseonikom iz izduva i generise napon .

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21545
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 12:51h

bkrmar piše:A jel se postepeno kvari ili funkcionise 100% do trenutka kada otkaze? Poceo opet da mi trosi oko 10l pa sam sad poceo da paranoisem. :)
Mislio sam da ocistim lambdu, MAF senzor, intercooler, turbinu i usisnu i izduvnu granu. Kazu nije lose raditi ti s'vremena na vreme...
Ti makar lako možeš sondu da proveriš na dijagnostici... iskusan majstor zna kako treba da radi ispravna sonda.

Ne crkava odjednom... prvo sporije radi tj reaguje na promene i tek onda umre skroz.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

bkrmar

Poruka od bkrmar » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 16:16h

Markedjani piše:Ne crkava odjednom... prvo sporije radi tj reaguje na promene i tek onda umre skroz.
Kako se manifestuje kada pocinje da se kvari? Verovatno salje pogresne podatke u ECU sto rezultuje vecom potrosnjom i manjom snagom?
Da li zna neko koliko je nova sonda za Focusa 2002 1.8 TDCi ?

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 18:29h

Mi pricamo o obicnim sondama za benzinske motore . Nisam siguran da je to isto kao i za dizela . Benzinski motor ima poprilicno slican odnos goriva i vazduha za rad u svim rezimima , u rasponu od 12.7 do npr 16:1 , a idealno je 14.7 :1 . E tih 14.7 :1 meri sonda i kazeti kada se to desi . Ti leptirom doziras kolicinu vazduha koju uvlaci motor , tj. volumetrisku efikasnost . Dizel nema leptri gasa nego uvek uvlaci max vazduha , a gorivom doziras snagu . Iz ovog sledi zakljucak , da to nije klasicna labda sonda , nego ko zna sta , u stvari Dragomir moze da ti kaze sta je to ...

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » petak, 6. maj 2011. u 12:18h

Zamenio sam lambda sondu polovnom iz Eskorta sa motorom istim kao moj a koji je prešao 65000km, i auto na benzin ide kao preporođen! Nema više šucanja, ravnomerno prima gas. Ovo su utisci posle pre vožnje, javiću se ponovo kad pređem amlo više i nakon što ga provoza i na plin pa se vratim na benzin.
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“