resenje za pumpu goriva za fokusa amerikanca
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 5
- Član foruma od: nedelja, 26. jun 2011. u 18:18h
resenje za pumpu goriva za fokusa amerikanca
Pozdrav za sve fordashe! Vec neko vreme me je mucila pumpa za gorivo na fokusa, cim nivo u rezervoaru spadne na 10 l auto se ugasi i na uzbrdo i u krivinama se gasio, takozvana blokada ! Tako da sam kod majstora skinuo rezervoar i pumpu sa kucistem. Problem je taj sto je na dnu kucista gde se kaci pumpa, sito stoji uspravno i jedno 1cm od dna, tako da kad u rezervoaru ima 9-10 l, pumpa ne moze da povuce benzin jer je ispod nivoa sita kroz koje benzin treba da prodje. Tada mi je majstor prerdlozio da izbusimo male rupice na dnu cevcice sita, i sada pumpa vuce gorivo sa dna kucista a i pumpa sada ima jaci zvuk kada se startuje auto.
Nadam se da ce ovo nekome pomoci.
Pozdrav
Nadam se da ce ovo nekome pomoci.
Pozdrav
- knez91
-
- Poruka: 2311
- Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h
Re: resenje za pumpu goriva za fokusa amerikanca
a jesi vodi racuna o opiljcima kada si busio, kako je reseno to sito hoce ti sada sitno trunje kojeg ima u gorivu prolaiti tuda?.... (ako ima sito na toj cevcici)......
a i ne vidim razlog zasto bi se vozilo ispod tog nivoa.... odredjena vrsta pumpi se hladi pomocu goriva i za to je porebno da ima u rezervoaru oko 10-15l goriva (mada ne znam da li i tvoja tako radi, treba neko strucan da se javi)....
a i ne vidim razlog zasto bi se vozilo ispod tog nivoa.... odredjena vrsta pumpi se hladi pomocu goriva i za to je porebno da ima u rezervoaru oko 10-15l goriva (mada ne znam da li i tvoja tako radi, treba neko strucan da se javi)....
Knežević EnterijerLoyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
tu ce posle izvesnog vremena biti vise stete nego koristi kako se meni cini.... solomonska resenja su uvek privremenog karaktera i na duze staze nisu dobro resenje problema,,, pozzzzz 

- milanbil
- Poruka: 779
- Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h
Inače, kod fokusa nije preporučljivo voziti sa malo goriva u rezervoaru, dakle manje od 1/4 rezervoa, jer pumpa strada ako se to radi često...!!!!
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21562
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Nije preporučljivo ni kod jednog auta sa elektronskim ubrizgavanjem.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Јел неко отворио пумпу за гориво да види како она изгледа унутра ?
Кроз еелктро мотор протиче гориво . Статор је окружен горивом , ротор се врти у гориву , четкице и колектор су у гориву , струја иде кроз то гориво . Пумпа се хлади изнутра , све док има горива које иде кроз њу . Иначе све јој је једно да ли има 10 литара , 1 л или 2 деци , све док вуче гориво без мехурића ваздуха . А то да при 10 л горива хоће да повуче ваздух је кретенски дизајн резевоара , или посуде у којој је пумпа . Та посуда треба да има ветил да пушта гориво у посуду , али не и ван ње када је низак ниво у резервоару . Како је повратак пумпе одмаш уз усис , око 80% горива које пума усисасва је оно које је сама избацила .
Зато некада и праве две пумпе , једно која вуче гориво из резевоара у екстерну посуду од јендо 1-2 л у којој / из које пума високог притиска даље тера гориво ка дизнама, и у коју се враћа гориво .
Овако је обезбеђено , да нема " гладовања " за горивом .
Што се тиче високог усиса , да ли је могуће да се стави дуже црево од сита до пумпе ?
Кроз еелктро мотор протиче гориво . Статор је окружен горивом , ротор се врти у гориву , четкице и колектор су у гориву , струја иде кроз то гориво . Пумпа се хлади изнутра , све док има горива које иде кроз њу . Иначе све јој је једно да ли има 10 литара , 1 л или 2 деци , све док вуче гориво без мехурића ваздуха . А то да при 10 л горива хоће да повуче ваздух је кретенски дизајн резевоара , или посуде у којој је пумпа . Та посуда треба да има ветил да пушта гориво у посуду , али не и ван ње када је низак ниво у резервоару . Како је повратак пумпе одмаш уз усис , око 80% горива које пума усисасва је оно које је сама избацила .
Зато некада и праве две пумпе , једно која вуче гориво из резевоара у екстерну посуду од јендо 1-2 л у којој / из које пума високог притиска даље тера гориво ка дизнама, и у коју се враћа гориво .
Овако је обезбеђено , да нема " гладовања " за горивом .
Што се тиче високог усиса , да ли је могуће да се стави дуже црево од сита до пумпе ?
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Sto se vazduha tice van slazem se, ali ajd razmisljaj logicno pa proceni sam, da li ce se pumpa bolje hladiti kad ima 2L ili 20L goriva u rezervoaru?
Ili sam ja nestrucan pa ne kapiram princip svega toga, ali mi ovako deluje logicno, i zbog kolicine goriva i zbog mulja u rezervoaru
Ili sam ja nestrucan pa ne kapiram princip svega toga, ali mi ovako deluje logicno, i zbog kolicine goriva i zbog mulja u rezervoaru

Fiesta!!
- van
- VIP
Свек док иде гориво кроз њу , хлаадиће се . Хлади се изнутра , а не споља . Температура не зависи од количине горива ( не поредим 1 дл и 40 литара него 40 л и 5 л ), јер се то гориво више загреје од температуре магистрале и од трења . Ефикасније се хлади празнији резервоар од пуног , јер мања маса(запремина) горива има скоро исту површину одавања топлоте .
И на крају , ваздух у систему за гориво је то што уништава пумпу , тј. када престане да вуче гориво .
И на крају , ваздух у систему за гориво је то што уништава пумпу , тј. када престане да вуче гориво .
- matke
- VIP
- Poruka: 308
- Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h
van je apsolutno u pravuvan piše:Свек док иде гориво кроз њу , хлаадиће се . Хлади се изнутра , а не споља . Температура не зависи од количине горива ( не поредим 1 дл и 40 литара него 40 л и 5 л ), јер се то гориво више загреје од температуре магистрале и од трења . Ефикасније се хлади празнији резервоар од пуног , јер мања маса(запремина) горива има скоро исту површину одавања топлоте .

- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
aha.i ja mislim tako..jedino mi nije jasno jel se brze zagreje 1l tecnosti ili 10 l tecnosti?
- van
- VIP
А јел се брже хлади 1л течности или 10 л ?
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Van koji bi onda minimum goriva bio potreban za normalno funkcionisanje pumpe tj. njenog hladjenja?Koliko sam cuo pumpa ima veliki preliv i mislim da se ta jedna ili pet litara nebi nikako stigla ohladiti s`obzirom da bi se ista kolicina veoma brzo vracala iz rezervoara nazad u pumpu, ovako sa malo vecom kolicinom uvek ostaje odredjen deo u rezervoaru na hladjenju..u principu je mozda isto 8 ili 15l ali malo je glupo visiti na rezervi pa je onda kao neki minimum uzeta prva crtica na meracu odnosno 1/4 rezervoara, valjda
..

- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
U sustini okrecete se u prazno.van piše:А јел се брже хлади 1л течности или 10 л ?
Sto ima manje goriva u rezervoaru, to ce se temperatura tog goriva vise popeti, ali ce se ta kolicina brze i ohladiti.
Recimo da kroz sistem prodje 10L za 1 minut i da se tih 10L ugreje za 10 stepeni (naravno lupam cifre, ali princip je isti i sa tacnim ciframa).
Ako tih 10 L sipas u rezervoar koji ima jos 30L ukupna temperatura goriva u rezervoaru ce se popeti za 2.5 stepena.
Ako ih sipas u rezervoar u kome ima jos 10L ukupna temperatura ce se popeti za 5 stepeni.
40L ce se sporije hladiti ali treba da se ohlade za manje stepeni (2.5)
20 litara ce se brze hladiti ali treba da se ohlade za vise stepeni (5)
Djak pesak 

- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
A i Van prica o pumpi u rezervoaru a mi o pumpi visokog pritiska, u slucaju Mondea CR Delphi pumpi.....
- van
- VIP
Људи о кавом ви грејању причате ? Као да се гориво загреје 30 степени више ос спољене температуре . Ако се загреје 5 степени више , убио ме бог . Па та пумпа иде на осигурач ос 15 ампера . Она нема више од 200 вати . Па који је она зивор топлоте у поређењу с амагистралом за гориво која има бар 10 пута већу површину од пумпе и при томе је јако близу мотора који има 90 степени .
Пумпа се ејднино греј екада нема горива да пролази кроз њу , ли ни то јој не би био проблем неки , него је проблем што страдају четкице унутар пумпе .
Све док пумпа вуче само гориво , а не и ваздух , 100% је безбедно .
А колико је то горива у резервоару , зависи од самог дизајна резервоара .
Пумпа се ејднино греј екада нема горива да пролази кроз њу , ли ни то јој не би био проблем неки , него је проблем што страдају четкице унутар пумпе .
Све док пумпа вуче само гориво , а не и ваздух , 100% је безбедно .
А колико је то горива у резервоару , зависи од самог дизајна резервоара .
-
- Poruka: 5
- Član foruma od: nedelja, 26. jun 2011. u 18:18h
Naravno da sam ocistio svo trunje prilikom busenja tih malih rupica, stvar izgleda glupa ali ii prethodnom vlasniku su objasnili da taj auto fokus za amercko trziste ima zastitu u rezervoaru tj kad nivo goriva bude 10 l, onda se auto ugasi.ja sam mislio da je to vezano preko preliva, ali nije. isparzili smo rezervoar na 7-8 l, i video smo da nivo goriva ne dolazi do nivoa gde u sito ulazi benzin.jer je nekih 2cm od dna rezervoara(glupi amerikanci)tako da sada pumpa vuce gorivo sa samoga dna kucista.
Hteo sam samo jos da predlozim svim forumasima ovog sajta i vozacima forda u srbiji, da li se neko slaze da preko ovog sajta oformimo online pomoc za sve vozace fordova? Ovo mi je prvo palo na pamet kada me je auto nesto zezao u crnoj gori pre par dana kad sam se vracao s mora, i pomislio da kad bih imao br telefona nekog od iskusnijih vozaca forda u srbiji da ga pitam u vezi kvara na vozilu.Bilo bi lepo kada bi nekoliko mehanicara besplatno delili savete vozacima koji se nadju u nevolji sa svojim autom.pa ako ne mogu sami da otklone kvar , da tek onda zovu pomoc slep sluzbu.
Ja sam inace vlasnik fokusa tek 2 meseca i polako se privikavam na marku ford, jer sam prethodno iamo vw polo i volvo, tako da su me odmah kritikovali sto sam uzeo forda jer je on skup za odrzavanje itd itd.
Hteo sam samo jos da predlozim svim forumasima ovog sajta i vozacima forda u srbiji, da li se neko slaze da preko ovog sajta oformimo online pomoc za sve vozace fordova? Ovo mi je prvo palo na pamet kada me je auto nesto zezao u crnoj gori pre par dana kad sam se vracao s mora, i pomislio da kad bih imao br telefona nekog od iskusnijih vozaca forda u srbiji da ga pitam u vezi kvara na vozilu.Bilo bi lepo kada bi nekoliko mehanicara besplatno delili savete vozacima koji se nadju u nevolji sa svojim autom.pa ako ne mogu sami da otklone kvar , da tek onda zovu pomoc slep sluzbu.
Ja sam inace vlasnik fokusa tek 2 meseca i polako se privikavam na marku ford, jer sam prethodno iamo vw polo i volvo, tako da su me odmah kritikovali sto sam uzeo forda jer je on skup za odrzavanje itd itd.
- oristic
- Poruka: 1035
- Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h
Vec sam i ja pisao o ovome ali se potpuno slazem sa VAN-om. Fordovi inzenjeri su smislili i kontrolni lampicu, koja podrazumeva odredjeni nivo goriva koji je bezopasan za rad motora cak i kada se ona upali. Dakle, nema potrebe voziti mnogo posle paljenja lampice, ali do prve pumpe je skroz OK. Taj mit o ne spustanju ispod pola reazervoara bez ikakvog poznavanja fizike, hemije, elektrotehnike je apsolutno pogresan! Pa ljudi bi namestili da se lampica pali na 25l goriva, a ne na 7-8l recimo!
Naravno, govorim o ispravnom vozilu!
Naravno, govorim o ispravnom vozilu!
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9928
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
on je sve samo ne skup za odrzavanjesimce3 piše:jer je on skup za odrzavanje itd itd.

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
-
- Poruka: 94
- Član foruma od: subota, 22. avg. 2009. u 16:39h
Ne znam gde da se obratim pa da probam ovde. Vec 2 meseca ne mou da resim problem. Problem je sledeci. Kad benzin ulazi u rezervu auto gubi snagu, ako dodam jaci gas auto se gusi i smanjuje obrtaje a na mali gas ide ali nikako preko 2000 obrtaja. Odakle da pocnem, jel je imao neko ovakav problem?
- Markedjani
- Predsednik kluba
posuda pumpe za gorivo ti je verovatno pukla.

-
Prevedeno na Srpski? (Koliko evropskih novcanica?)
- Markedjani
- Predsednik kluba
'de znam,pitanje za čika majstora.

- van
- VIP
Замисли да ти је 1/4 на казаљци за гориво крај и то третирај да као да немаш горива , и иди на пумпу тада да сипаш гориво и неће те коштати квар ,по српски ,ништа . Мој ауто пати од тога да када има мало горива неће да га повуче када је накренут и од када сам то установио никад ми се није десило да има мање од 1/4 бензина у резервоару.
И не разумем ту логоку да се гориво сипа тек када се упали лампица .
И не разумем ту логоку да се гориво сипа тек када се упали лампица .
-
Ma sve to znam ja ali sad samo hocu da resim problem, plasim se da nije pumpa jer sam cuo da je bas skupa!?
- Markedjani
- Predsednik kluba
Mislim da je komplet pumpa oko 10k din sa sve kućištem...ofkors zamenska.
Ima verovatno i jeftinije da se nađe.
Što je po meni skroz ok cena.
Ima verovatno i jeftinije da se nađe.
Što je po meni skroz ok cena.