Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Motor za capri MK1

Motor, menjač i upravljačka jedinica.
milivojekg
Poruka: 252
Član foruma od: subota, 27. mar. 2010. u 18:08h

Re: Motor za capri MK1

Poruka od milivojekg » ponedeljak, 24. maj 2010. u 17:08h

pogledaj i u spam folderu za svaki slucaj.

NEX47
Poruka: 52
Član foruma od: ponedeljak, 21. dec. 2009. u 11:49h
Kontakt:

Poruka od NEX47 » ponedeljak, 24. maj 2010. u 17:15h

Evo sada sam nasao peti i sesti deo
Poslednja izmena: NEX47, na dan ponedeljak, 24. maj 2010. u 17:20h. Ukupno izmenjeno 1 put.

milivojekg

Poruka od milivojekg » ponedeljak, 24. maj 2010. u 17:19h

Posalji ti meni mail cisto da budemo sigurni da sve radi kako treba. napisi dve reci.

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » ponedeljak, 24. maj 2010. u 17:24h

poslao sa

milivojekg

Poruka od milivojekg » ponedeljak, 24. maj 2010. u 17:29h

poslao sam i 7,8 i 9, to je to.

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » ponedeljak, 24. maj 2010. u 17:36h

Pa valjda ce stici i ostalo,hvala u svakom slucaju

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 24. maj 2010. u 19:59h

Ljudi, necu da budem nadzak-baba, ali imate privatne poruke za to thumbsuph
Fiesta!!

milivojekg

Poruka od milivojekg » ponedeljak, 24. maj 2010. u 20:53h

Ok, primljeno k znanju.

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » ponedeljak, 24. maj 2010. u 22:32h

Vazi, imacu to u vidu nadalje

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » ponedeljak, 12. jul 2010. u 23:01h

Moze li neko da mi, kaze koji od starijih fordova su nosili sper diferencijal? I koji bi bilo najbolje ugraditi na caprija MK1 u kombinaciji sa motorom od 150 konja?

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 12. jul 2010. u 23:09h

2.8i

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » ponedeljak, 12. jul 2010. u 23:14h

Dali bi moglo od Siere 2.8 posto neverujem da moze kaprijev da se nadje

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 12. jul 2010. u 23:26h

Svi stariji Fordovi koji su imali V6 motore su mogli da imaju i šper diferencijal uz doplatu po želji vlasnika.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » ponedeljak, 12. jul 2010. u 23:32h

Ajde ako nije problem, ako neko moze u kratkim crtama da mi opise funkcionisanje spera i koji automobili su ga nosili, a da mogu na otpadu da ga nadjem posto mi je ovo prvi auto sa zadnjom vucom pa se vrlo povrsno razumem u diferencijale
Moje misljenje je da su bolji ovi sa odvojenim vesanjem, kao na novijem fordovima pa sam imao zamisao takav da stavim na Caprija MK1 zbog stabilnostui

van
VIP

Poruka od van » utorak, 13. jul 2010. u 11:35h

Skines ceo zadnji most sa siere , i stavis u kaprija . Doduse , treba dosta da se prepravlja limarija da bi izbacio gibnjeve , napravio oslonce za gredu i oslonce za opruge . I treba da prosiris zadnje blatobrane , jer siera ima dosta siri trag tockova nego kapri .
Sper ili ti LSD mozes naci u dadnjoj osovini od 4x4 modela . Prepoznaces ga tako ako vrtis jedan tocak kada je auto podignut i izbacen iz brzine , drugi se vrti u istom pravcu .
Kako radi LSD . Pomoc nekog sistema otezava vrtenje planetaranih zupcanika u diferencijalu , tako da se ne baca tek tako lako sila na jedan tocak .
Nije problem sto nemas LSD , nego je problem u tome sto imas tezak motor napred i nista od tezine nazad .
Znam kako se moj kapri potpisuje samo sa gasom , Ali kada hoces da ga potpises i on zbog trzaja prebaci tezinu nazad , potpise se 3 m masno i nastavi sa ubrzanjem, a kada dodas gas preko 2500 rpm u prvoj , on se potpisuje kao blesav ali trag tockova je nekako bledunjav ali zato moze da bude i 30 m dugacak.
Sa druge strane , replika lotusa 7 je neznatno slabija od kaprija , skoro je duplo laksa , ubrzanje je drasticno bolje , i nema problema sa proklizavanjem , sve dok je podloga dobra . Njoj je motor daleko izapredje osovine , a vozac i suvozac u skoro na zadnjoj osovini . Ja sam mislio da mi treba sper , ali pokazalo se da ne treba , jer svaki put kada se viid traga na asfaltu , to su dve paralelne linije .
Zakljucak , stavi bolje i sire gume pozadi . Ne znam koji ti je motor , ali 205 je bila sirina za 2.8i , a jos bolje bi bilo da je 225

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » utorak, 13. jul 2010. u 20:58h

Blatobrani su vec prosireni,od dobosa do ivice blat. ima dovoljno za 225, a posto ce ici 15 a mozda i vece felna mislim da ce to biti odgovarajuca sirina.
Mmotor je bio 1.7 v4, a stavicu mu verovatno 2.3 v6. Onaj pinto sto sam pazario nije bas imao fabricki kucane brojeve pa je zavrsio tamo odakle je i stigao. Zbog stabilnosti sam mislio da stavim sper a i mislim da ovaj diferincijal sto je bio nece izdrzati.
Voleo bih da cujem necije misljenje o tom dif. jer nisam pronasao nikakvu tablicu na njemu da bih znao o kome se diferencijalu tacno radi.
Sto se tice raspodele tezine mislio sam da motor i menjac pomerim unazad za desetak santimetara a mozda i vise ako budem mogao da uklopim a da nesmeta motoru,naravno prepravicu prednji vezni lim i tunel menjaca i ostalo sto zatreba.
Sa neta sam skinuo slike i objasnjenja kako da uvedem motor i menjac sa diferencijalom u osu da bi dobio sto manji ugao kardana.Neznam samo kako da premerim kolika je razlika u kilazi izmedju zadnjeg i prednjeg dela.

Zagledao sam diferencijal od siere dizelke i mislim da nece biti neki ekstra problem oko toga dava tri dana secenja i varenja uz malo merenja i ubudzicu ga,naravno ako je isti princip kacenja na 4x4 kai i na njoj

van
VIP

Poruka od van » utorak, 13. jul 2010. u 21:31h

Nisam siguran ali mislim da je trag tockova siere jedno 15 mm siri nego kaprijev , to je 7.5 cm po strani , a mozda je i sire . Taj 2.3 i nije nesto posebno snazan , ubrzanje mu nece biti ispod 10 sec do 100 km/h , a to nije nista spektakularno , svaki moderni auto sa 1.6 motorom ako nije pretezak je toliko startan .
Da hoces da stavis 200 + ks pa da i razumem , ali ovako , je ne bi nista dirao . Taj V6 je 35 ks jaci od tog 1.7 a to nije nista narocito .

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » utorak, 13. jul 2010. u 22:03h

Pa da jurim onda opet pinta, one snimke od tvog pinta sto sam gledao su ekstra, pa da ga busim na 2.1? Mozes li da mi posaljes na mail onu knjigu za njihovo tjuniranje, ako ti nije tesko?

van
VIP

Poruka od van » sreda, 14. jul 2010. u 16:13h

Ma nije problem u izboru motora , V6 sigurno ima vise obrtnog momenta nego pinto , nego je njegova konstrukcij takva da ne moze bog zna sta da se budzi . Na pintu moze . Nemoj da te zavedu oni flimici , taj auto je laksi 40 % od kaprija , i to je glavni razlog zasto tako dobro ide . Doduse i naturpija motor radi svoje . Tebi treba preko 180 ks u kapriju da bi tako isao .
Snaga je u glavi , i ustima i nosu , doduse i kapacitet pluca igra ulogu. 2.1 je definitivno neki dobitak , a taman je i generalna , da sastruzes sve gluposti sa stublina . Sledece je da odradis glavu dobro , sa skines sve gluposti od livenja i sve ostre ivice i mesta koja slabo propustaju smesu . Zatim napravis neku izduvnu granu sa priblizno jednakim duzinama cevi koje su preko 60 cm , a pozeljno je 80 cm , i stavis neki dobar karb ili set karbova i da vidis kako ce da ide . Mozes i zamajac da olaksas , mada ce malo teze da krece , i neki dobar sistem paljenja ti treba za sve to ....
Knjigu cu ti poslati kada mi posaljes email

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » sreda, 14. jul 2010. u 19:50h

Sto se tice izduva, nabavio sam sve informacije na netou, koja kubikaza zahteva koji precnik cevi i koju duzinu i sve ostalo i za 4 pa jedan i za 4- 2 pa jedan.
Karburatore bih stavio od alfe 4 komada i pravio bi usisnu da budu sto blize glavi da bi skratio put smese.Usisnu bih probao da prosirim jer mi se cini da ima dovoljno mesa da se obradi, naravno i poliranje kanala.
Olaksavanje zamajca vec znam kako ide, zamajac treba da bude dezak jednu trecinu tezine radilice, klipoa i klipnjace ne preporucuje se da se olaksava vise ako se sklop radilica,kli .... ne olaksavaju

Buni mi samo glava motora,jer neznam od cega bi mogao da stavim ventile sa vecim pecurkama i dali ima mesta da se prosire kanali u glavi,imas li neku ideju? I sto neznam dali da ostavi istu bregastu ili ne.

Blok motora vec znam da moze daa se busi na precnik klipova od 2,8 kubika ali me bune te klipnjace, mislio sam da ostaju stare ali ti pomenu da idu neke od dizela,pa ako mozes da mi smo kazes od kojeg motora tacno?
I kad sve to uradim valjda cu dobiti oko 130 do 150 konjica.
E jos samo da provalim koja bi turbina mogla da se naglavi i na konju sam,mada turbirajne atmosverskih motora i neide bas lako.
Moj mail je [email protected]

van
VIP

Poruka od van » sreda, 14. jul 2010. u 21:05h

Klipnjace idu od fieste 1600 dizel . Kombinacija 2.8 klip + 1600d klipnjaca je laksa od standarde varijante jedno 30ak gram , i knjiga kaze da ta kombinacija moze da podnese 8000 rpm . Standardni klip i klipnjaca 6500 rpm , a injection klip i klipnjaca 7200 rpm . Za sve sto se ceto vrti preko 6000 rpm trebaju jaci srafovi na klipnjacama , samo oni su oko 100 funti set . Izduvnu granu mogu da ti napravim ja , kao i usisnu .
Nemas potrebe za vecim ventilima , jer pinto motori imaju i ovako velike ventile 44 i 38 mm , pa uporedi sa nekim 2.0 motorom sa 8 vetila i videces da veliki . I kanali u usisu su veliki , i kod njih je problem u ostro krivini na dnu , grubo livu vodjice ventila , kao i ostrim ivicam koje je napravio frezer za sediste ventila . I samo sedista , su bar za usis , velika i mogu da se samnje na 1.5 mm . Ventilima se zaobljavaju donje ivice , i pocetak pecurke dobija ostriju krivinu . Samo grlo iza sedista ventila se siri koliko god moze , do unutrasnje mere sedista . Treba jedno 2 sata po kanalu , znaci 16ak sati za glavu i jedno 2 sata za ventile . Naravno vodjice moraju da budu zdrave da ventili ne landaraju u njima . Ako su razlokane , imas da kupis vetile na prvoj specijali , 0.2 mm sire stablo . Ja sam kod sebe ovo uradio , posto ti motori su poznati da trose ulje kroz pohabane vodjice ...
Duzina usisne grane direktno kontrolise na kojim je obrtajima max obrtni moment , sto je krace tera mont na gore a samim tim i snagu , ali auto ide losije pri malim obrtajima , dok duga radi obratno, i imas osecaj da auto reaguje na namanji dodir gasa . 4 nezavisan grla imaju mnogo bolju volumetrisku efikasnost ( punjenje cilindra ) i samo to je bar 15 ks , ako moze da se prica u ks. Do 135 ks moze da napoji DGAV , za ostalo treba nesto drugo . Probaj karburatore od nekog motorcikla , to je mnogo ludje od 2 DCOE . Weberi prave snagu , ali ne idu tako lepo na malom gasu i nemaju takav odziv na pedalu gasa kao karburatori od motorcikla . A o potrosnji da ne pricam . Trebace ti i bolji sistem paljenja , tj , jaca bobina , i nesto sto precizno distribuira varnicu . I razvodnik mora da se modigfikuje ako hoces bolje performanse , ili programabilno paljenje ako hoces bas 100 % . Mislim da 130 ks mozes lako da izvuces , 150 sa karburatorima , preko toga vec KS na pinto motoru postaju skupi . Jeftinije je da kupiz 2.0 zetec , nasrais mu te iste karburatore i napravis izduvnu granu i imas 165 ks , bez otvaranja motora ....

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » sreda, 14. jul 2010. u 21:59h

Ekstra hvala na ovakvom objasnjenju !!!!!!!!!! Vidi se da se razumes u fordove sto je za svako postovanje!
Nisam znao za ZTEC motor da moze na karburatore,mada sam u nekoj temi video slike,koje si cinimise ti postavio,sa nekim ZTEC motorom i karburatorom.
Reci mi samo koji model motora posto sam pokusao sa te slike da vidim natpis na poklopcu ventila ali je nesto nejasan.
Dali mu treba komp zbog paljenja ili neko mehanicko ili polu elektronsko paljenje.
Grana je verovatno od nekog drugog modela motora posto mi se sa slike cini da nije preradjivana
Umalo da zaboravim glavnu stvar, a koji menjac na njega,neznam cek ni u koji fordovi nose taj motor osim Focusa koji ima prednju vucu

van
VIP

Poruka od van » sreda, 14. jul 2010. u 22:33h

Pričam o Zetec-E motoru , onom koji se nalazi u eskortu , fiesti i mondeu i po kom fokusu . Da te ne zbuni , postoji i zetec-se motor , koji je skroz drugaciji , i taj ne moze . Zetec-E ćeš prepozneti tako što mu usina gran stoji levo a izduv desno , kada ga gledaš od napred . Usisnu granu napraviš sam , kao i izduvnu .
Za paljenja ili koristiš Edis moduli i standardni ECU ( treba i TPS i MAP ) , ili ECS II modul iz fieste ( nema ecu )
ili kupiš MegaJolt i spojiš na EDIS modul , i možeš da ga programiraš i da mu radiš šta hoćeš.
Moj pinto ide sa Megajolt-om , i to je fenomenalna stvar . Imaš negde u temi za s7 sliku , kako stojim ispred laptop-a koji je priključen za auto . Tu sam pokazivao kako se mapira i menja mapa .
Ja se razume samo u ono što sam radio , za ostalo samo lupetam vid budale

NEX47
Kontakt:

Poruka od NEX47 » četvrtak, 15. jul 2010. u 01:07h

Nista, od sutra krecem sa trazenjem tog motora.
Reci mi samo koi menjac ide za taj motor da bih ga spoio sa diferencijalom?
Taj megajolt dali je standardno isao u neke od automobila koje si naveo ili se posebno kupuje?
Ma da, samo ono sto si radio,ato je izgleda dobar deo od fordovog programa thumbsuph

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 15. jul 2010. u 09:40h

Mozes i RS2000 16v da ubacis . On ima 150 ks fabricki . Njemu je problem orjentacija usisnog leptira , koji ide sa zadnje strane motora , gde je pozarni zid . Jedino da se odseku pocetak i kraj usisne grane i promene mesta i zavari .
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =36&t=2381
Evo ti teme Zetec u kaprija .
Zeteci imaju usisn na sredini motora , a verzije za mondeo imaju leptir vertikalno , slicno polozaj kao da je jednogli karburator u pitanju . Ovaj na slici je 1.8 i njegovo kvacilo bec problema se spaja sa N9 petostepenim menjacem . Mozda je problem samo oko tipa druk lagera i polozaja ruke koja ga gura , ali nije problem smisliti neku podlosku da bi se bilo na svom mestu .
Sistem paljenej kod tih motore je pomocu senzora pozicije radilice , EDIS modula koji okida bobine i bobina , i ECU koji ce da kaze edisu kada da okine bobinu . E sada car tog sistema je da edis okida fiksno na -10 GMT ako ne dobije signal od ecu , sto znaci da ti mozes da upalis motor samo sa edisom . Bice prilicno osakacen za performanse , ali ce ici . MegaJolt je programabilni kompjutercic koji se kupuje preko neta . Smislio ga je neki amer , i radi iskljucivo sa edis-om . Kosta 87 $ ako ga kupis u kitu i sam zalemis komponenete . Naravno , narucuje se , ne kupuje se ovde . 300 e VEMS , bar su mi tako rekli , skroz nezavisni ECU , kome mozes da mapiras sve i svasta , i koji moze da ti oslobodi sav potencijal motora ...
Zetec ima problem sto mu sa zadnje strane izlazi termostat ,ili da seces pozarni zid na tom mestu i da napravis blago udubljenje , ili da mrdens motor napred 5 cm , ali ti i rucica menjaca ode napred 5 cm , ili da napravis neku lulu , koja vodi modu sastrane , pa tek tu da montiras termostat . Nosace motora moras da pravis , 5 mm lim , prusilica , busilica i CO2 aparat , motor pozicioniran u vozilu , nosaci zasraflejni , kao i anker ploce na motoru i nosacima . Onda od kartona seckas oblik , preneses na lim iseces , stavis na svoje mesto , pecnes , ides dalje ... dok ne dobijes ceo nosac koji moze da drzi motor , ako si zadovoljan , skines nosace i napravis pun var na spojevima , prefarbas i to je to . Oko 1 sat treba po nosacu ....
Izduvnu granu mogu ja da ti napravim , posto sam jednu vec uradio za kaprija sa zetec motorom .
Grana je 4-1-2 .tj 4 cevi idu u centralni kolektor , a iz njega izlaze dve cevi ne koje se dalje navlace auspusi . Zelja vlasnika je da ima dva auspuha ...

Odgovori

Povratak na „Tuning“