samo nek se okreće turbina...
-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3350
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
samo nek se okreće turbina...
Da li neko ima konkretnog iskustva sa ugradnjom turbine na motor?
Kontaktirao sam ekipu koja to radi,ali je "usluga" papreno i neopravdano skupa, siguran sam do moze jeftinije sve da se uradi.
Kontaktirao sam ekipu koja to radi,ali je "usluga" papreno i neopravdano skupa, siguran sam do moze jeftinije sve da se uradi.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21532
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: samo nek se okreće turbina...
Ajde nam samo reci koga si kontaktirao i kolika je cifra bila u pitanju... da ti kažemo odma jeste ili nije skupo 
I naravno šta je sve bilo uključeno u tu cenu i koji delovi

I naravno šta je sve bilo uključeno u tu cenu i koji delovi

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
- Ljubitelj životinja
Mozda me je iziritirao stav da ne treba to da radim jel auto ne vredi toliko kad sam rekao na koji motor ide. Email sam odmah obrisao tako da ne mogu ni da se setim koji su,a cene behu npr: 600 eur za custom remap, 1500 za turbinu i kazu da prkeo 50ks ne treba ici bez dodatnih troskova kao sto su kovani klipovi , vece dizne i slicno. Za ruke takodje jos novca,ali nisu rekli koliko. ..malo mi je to cudno a i skupo,a ovo na britanskim sajtovima sto citam i gledam, vidim da kazu da standardni klipovi im ne prave problema ni na verzijama do 250 ks ili ak nesto vise. Dakle,standardni klipovi sa dekompresionom plocom na osnovu onoga sto citam, kazu da godinama voze i nemaju problema.
- van
- VIP
- Poruka: 9042
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Nema problema do 0.5 bara , što se tiče unutrašnjih delova , ne ravno treba niža kompresija .
Naj bulgaris varijanta je da imaš senzor koji registruje pritisak , i pali 5 diznu i prespaja džek na kome se smanjuje ugao paljenja , i ga si lambda sondu ... Naravno i IC. To ti je vulgaris varijanta, ali radi .
Bolja varijanta je custo ECU, pa mu napraviš mapu , pa...
Bio je na forumu čovek koji je imao turbo škorpiona i sam ga je turbirao ....
Naj bulgaris varijanta je da imaš senzor koji registruje pritisak , i pali 5 diznu i prespaja džek na kome se smanjuje ugao paljenja , i ga si lambda sondu ... Naravno i IC. To ti je vulgaris varijanta, ali radi .
Bolja varijanta je custo ECU, pa mu napraviš mapu , pa...
Bio je na forumu čovek koji je imao turbo škorpiona i sam ga je turbirao ....
- Turbo Force
- Rostilj majstor
- Poruka: 386
- Član foruma od: sreda, 15. okt. 2008. u 16:14h
Da bi pravio turbo od tvog motora naj lakse bi bilo da pazaris delove od RS Turba, makar bi znao sta ces da dobijs. Bar bi ja tako uradio.
- Dr cosworth
- Poruka: 554
- Član foruma od: petak, 1. maj 2009. u 19:33h
Mene malo mrzi da ti kucam, ali samo cu ti reci da je papreno skupo... te cifre za turbinu su ogromne.. mada ako je ceo "kit" ukljucen sa intercoolerom i josh nekim stvarima onda nije mnogo skupo.. Sto kaze van , sve do 0.5 bara je ok i ne skodi mnogo motoru.. tj ne morash kovane klipove, sa kovanim klipovima ti mozesh da stavljash turbinu i za 600ks... Garett turbina original sa garancijom je od nekih 500e idu i do 2000e , ali ta od 2000e , je za 2000ks... Ako pravish turbo racunaj da morash da kupish struju kako bi to radilo kako valja, a to ti je 700e + ruke majstora koji ce to da ti mapira... , dobro bi bilo da kupish vece dizne , regulatore pritiska goriva, ulja.. u principu sve moze da se napravi samo je pitanje koliko je ko spreman da $$$ istraje u projektu.. najgore je krenuti projekat sa recimo 1500e i onda ti fale pare da bi ga zavrshio, i pocnesh da fusharish na delovima...
- Cika Dule
- Poruka: 443
- Član foruma od: sreda, 5. maj 2010. u 12:52h
Za te pare mozes da uzmes areasix motor, ako si vec resio da se trkas
Takodje englezi sa promenom ecu-a, usisa i bregastih na tom motoru (Zetec 18) izvlace 150+ks.pa cisto razmisli i o toj varijanti posto je sigurno jeftinija od prepravke na turbaka.Ovo znam posto sam hteo to da radim kod sebe, ali sam u medjuvremenu nabacio rs2k. E sad ako ti je vec i 150ks malo, onda...

Na plin se kuva, na naftu se greje a na benzin se vozi!
- TBV
- Poruka: 597
- Član foruma od: sreda, 24. jun 2009. u 19:57h
Ja sam se oko toga malo cimao posto imam slicne ideje samo jos uvek nerazradjene i nesprovedene u delo
Zetec mozes da razbusis i da stavis klipove od npr Calibre turbo i metalni dihtung,to sam negde procitao,ili da stavis dva metalna dihtunga,sve u cilju smanjjivanja kompresije,zatim nadjes neku polovnu a dobru turbinu,preradis izduvnu granu,ulje za turbinu dovedes sa kucista filtera koje treba da ubudzis sa nekog TDa npr,povrat ulja napravis u karter,interkuler isto neki polovan za pocetak metis i sad ti samo ostaje da sredis neki custom ECU,sto je mozda i ponajveca stavka,dizne vece,a zatim treba da nadjes nekoga ko je realan sa cenom a zna znanje da ti to sve usteluje i napravi da radi (najveci problem). Sigurno ima jos brdo sitnica ali to je ono glavno zasad. Oci su mi iskapale koliko sam googlao dok sam svasta procitao u vezi sa ovim. I nije sto sam Srbin pa bih sve da improvizujem ali svuda je tako,dosta stvari sam procitao sa stranskih foruma,svi nesto budze... 

No Turbo-no fun! No LPG! 

- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
Mislim da nema vece i manje stavke, vec je ceo projekat dosta skup. Turbina, custom ECU, delovi... pojedinacno nista od ovoga nece biti skuplje od 300e (moze da se nadje i za manje para) ali ceo projekat kada se sve sabere izlazi poprilicno. I najgore je, sto neko vec rece, da se upustis u 'avanturu' a potom shvatis da ti manjka para pa krenes sa smanjivanjem troskova i 'fusharenjem'.
Jesi li razmisljao o promeni motora?
Jesi li razmisljao o promeni motora?
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
-
- Ljubitelj životinja
RS turbo : to je jedna od varijanti o kojoj sam razmisljao. Da li ima tih delova po otpadima?
Van: Imas li ime tog clana sa turbo scorpiom?
Dr Csoworth: S obzirom da je cist hir u pitanju ,prvo bi uradio studiju izvodljivosti(u stvari,upravo je na ovaj nacin radimo), a onda spremio finansije jer mi se ne zuri nigde.
Cika Dule: Trud i zezanje za 150 + je po mom misljenju nepotreban. Premali dobitak da bi se zezao toliko. Cilj mi je da napravim neki optimum sto se tice performansi,truda i finansija. Jasno je da moze da se uzme areasix motor,ali sobzirom da je ovo auto za svaki dan, gledma najlaksu varijantu da nadjem s'obzirom na malopre navedene parametre.Najlakse bi verovatno bilo prodati auto i uzeti neki u startu jaci,ali ne jurim maximum, vec vise kao zezanje a i verujem da ce dosta ljudi ovde razumeti ideju da vozis nesto jedinstveno.
TBV: Isto sam citao sto i ti,izmedju ostalog i za Calibru turbo klipove. Hoces li sprovoditi nesto u delo? I planiram jos da izucavam materiju i iskustva jer ih bas sa ovim motorm,ima dosta. Imas li nesto od delova?
Mickey 038 : Razmisljao sam o promeni motora, cak sam i zamalo uzeo jedan RS,ali po mom misljenju, previse truda za mali dobitak. Transport stranca, lagerovanje dva autmobila, zezanje oko registracije, brojeva,prepakivanje,povezivanje...sve to za 20 ili 30 ks,pa i da je 40 je suvise truda za nekoga kao kome auto treba svaki dan,ne moze da ostaje bez njega i nema radionicu. Mislim da mi je lakse da s'obzirom da znam u kom je stanju moj motor tj znam na cemu sam, da spremim delove i nadjem coveka ili ljude koji ce to da odrade jer cu tako najmanje ostati bez kola. Takodje, mislim da bi sa turbakom bilo i neuporedivo vece zadovoljstvo. A i u krajnjem slucaju,mogu da ga vratim na default ako nesto podje naopako
E sad ono sto je bitno jeste da vidim ko ima konkretno i prakticno iskustvo kod ovog "problema". Jasno je da na netu ima celih projekata i razlicitih nacina izvodljivosti za isti,ali bi bilo najblje naci nekoga ko je to uradio. Nisu mi ovakve akcije strane, radio sam i cudnije stvari dok sam bio mladji,ali je malo prolematicno sto se u mehaniku ne razumem osim osnovnih stvari,pa cu morati sve da izvedem uz savetovanje i dobro planiranje.
Dok cekam odgovor od Gumetine, sta mislite o turbo kitovima sa E bay-a, kao sto je ovaj npr:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayI ... 6543wt_882 . Jasno je da tehnologija nije vrhunska,ali mi izgleda kao najmanje glavobolje s'obzirom da se vecina stvari dobija u paketu, ne trazim maksimum od iste i ne vozim trke.
Van: Imas li ime tog clana sa turbo scorpiom?
Dr Csoworth: S obzirom da je cist hir u pitanju ,prvo bi uradio studiju izvodljivosti(u stvari,upravo je na ovaj nacin radimo), a onda spremio finansije jer mi se ne zuri nigde.
Cika Dule: Trud i zezanje za 150 + je po mom misljenju nepotreban. Premali dobitak da bi se zezao toliko. Cilj mi je da napravim neki optimum sto se tice performansi,truda i finansija. Jasno je da moze da se uzme areasix motor,ali sobzirom da je ovo auto za svaki dan, gledma najlaksu varijantu da nadjem s'obzirom na malopre navedene parametre.Najlakse bi verovatno bilo prodati auto i uzeti neki u startu jaci,ali ne jurim maximum, vec vise kao zezanje a i verujem da ce dosta ljudi ovde razumeti ideju da vozis nesto jedinstveno.
TBV: Isto sam citao sto i ti,izmedju ostalog i za Calibru turbo klipove. Hoces li sprovoditi nesto u delo? I planiram jos da izucavam materiju i iskustva jer ih bas sa ovim motorm,ima dosta. Imas li nesto od delova?
Mickey 038 : Razmisljao sam o promeni motora, cak sam i zamalo uzeo jedan RS,ali po mom misljenju, previse truda za mali dobitak. Transport stranca, lagerovanje dva autmobila, zezanje oko registracije, brojeva,prepakivanje,povezivanje...sve to za 20 ili 30 ks,pa i da je 40 je suvise truda za nekoga kao kome auto treba svaki dan,ne moze da ostaje bez njega i nema radionicu. Mislim da mi je lakse da s'obzirom da znam u kom je stanju moj motor tj znam na cemu sam, da spremim delove i nadjem coveka ili ljude koji ce to da odrade jer cu tako najmanje ostati bez kola. Takodje, mislim da bi sa turbakom bilo i neuporedivo vece zadovoljstvo. A i u krajnjem slucaju,mogu da ga vratim na default ako nesto podje naopako
E sad ono sto je bitno jeste da vidim ko ima konkretno i prakticno iskustvo kod ovog "problema". Jasno je da na netu ima celih projekata i razlicitih nacina izvodljivosti za isti,ali bi bilo najblje naci nekoga ko je to uradio. Nisu mi ovakve akcije strane, radio sam i cudnije stvari dok sam bio mladji,ali je malo prolematicno sto se u mehaniku ne razumem osim osnovnih stvari,pa cu morati sve da izvedem uz savetovanje i dobro planiranje.
Dok cekam odgovor od Gumetine, sta mislite o turbo kitovima sa E bay-a, kao sto je ovaj npr:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayI ... 6543wt_882 . Jasno je da tehnologija nije vrhunska,ali mi izgleda kao najmanje glavobolje s'obzirom da se vecina stvari dobija u paketu, ne trazim maksimum od iste i ne vozim trke.
- Mickey038
- VIP
Odustani odmah! Stvari poput ugradnje turba u auto kao sto je tvoj se ne rade a da nemas drugi auto za svakodnevnu voznju. Sve price i pricice koje si nasao na netu su delo ljudi koji imaju jos jedan auto 'na lageru' a turbo ugradjuju u 'igracku' kojom ce se ponositi i sa uzivanjem voziti po zavrsetku radova.sve to za 20 ili 30 ks,pa i da je 40 je suvise truda za nekoga kao kome auto treba svaki dan,ne moze da ostaje bez njega i nema radionicu.
Ako nemas radionicu troskovi se dodatno povecavaju pa sve i da ti rodjeni kum radi na autu.
U prilog tome evo stvari na koje moras da racunas:prvo bi uradio studiju izvodljivosti
1. Obezbedi drugi auto za svakodnevno koriscenje dok 'projekat' ne bude gotov.
2. Nauci sto vise o motoru koji mislis da radis ili ako ti neces sam da radis, onda nadji coveka koji se odlicno razume ili je barem voljan da o tom motoru nauci sto je vise moguce. Ako angazujes nekoga, uracunaj troskove.
3. Napravi spisak stvari koje su ti potrebne, ukljuci sve stavke od delova do radova.
4. Raspitaj se o cenama svih stavki sa spiska. Sve sto mozes naci kod nas moze biti jeftinije. Delovi iz inostranstva ne moraju da budu kvalitetniji, ali ce uz troskove transporta i carine sigurno biti veci.
5. Sudeci da nemas svoju sopstvanu radionicu, raspitaj se koje su ti opcije. Hoces li rentirati radionicu za rad ili ces naci nekog 'majstora' koji ce biti voljan da ucestvuje u projektu. Stavi i ove troskove na listu.
Koliko sam shvatio, radi se o meraku, a on nema cenu. Prema tome svaka prica o tome 'da li se isplati' nema poentu.
P.S. Tvoj najveci neprijatelj je eBay. Manje gledaj sta se nudi tamo i zivot ce ti biti mnogo jednostavniji i lepsi

Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
-
- Ljubitelj životinja
Pa naravno o tome i govorim. pravim studiju izvodljivosti mada je mozda bolji termin: opravdanosti. U sustini majstor koji ce da rade imam,ali je to poslednja stavka o kojoj cu da brinem,tj za koga cu da se odlucim da radi. Ako radim,radim kada sve delove skupim i sve spremim,a ne po fazama.
Sto se tice ebaya, zasto mislis da je sve tmao neprijatelj? Inace, pricao sam sa prodavcem, za moj motor i taj kit,kaze da moze,mada bi to sve jos proverio. Skupljam osnovne informacije.
Sto se tice ebaya, zasto mislis da je sve tmao neprijatelj? Inace, pricao sam sa prodavcem, za moj motor i taj kit,kaze da moze,mada bi to sve jos proverio. Skupljam osnovne informacije.
- van
- VIP
Čovek je imao nick Kima , i ne sećam se da li je bilo na ovom ili starom forumu . Elem , predstavljao je auto , i pokačio slike motornog prostora , kad ono PINTO turbo . Kačio je i link od youtube .
Ali njegova je bila vulgaris varijanta , protokomer zakačen ispred turba , i standardni ecu .
Ali njegova je bila vulgaris varijanta , protokomer zakačen ispred turba , i standardni ecu .
- Mickey038
- VIP
Nisi me razumeo, eBay je tvoj neprijatelj jer mnogo 'privlacnih' stvari nalazis na njemu pa ti svakakve ideje padaju na pamet.Sto se tice ebaya, zasto mislis da je sve tmao neprijatelj? Inace, pricao sam sa prodavcem, za moj motor i taj kit,kaze da moze,mada bi to sve jos proverio. Skupljam osnovne informacije.

Proveri ti to dobro jer prodavci ce ti reci da moze sve u cilju da prodaju svoj proizvod.
- TBV
- Poruka: 597
- Član foruma od: sreda, 24. jun 2009. u 19:57h
Nadam se da cu u toku zime krenuti nesto da radim. Ako bog da,skorije mi lezu finansije,samo ne znam da li cu odmah praviti turbo varijantu. previse posla imam za pocetak! Nadam se da ce od nove godine motor postati rezervni deo,onda mozes usput da pripremas taj motor i delove. Kad sve zavrsis ti ga ubaci a dotle se vozi kao covek. Ovaj decko pravi zetec turbo,slobodno se posavetuj sa njim ako te nesto zanima. Ja sam se vec dopisivao i dobar je lik!Ovo je njegova tema na drugom forumu http://passionford.com/forum/restoratio ... -30-a.html Valjda ne krsim pravila neka reklamiranja drugih foruma.. 

No Turbo-no fun! No LPG! 

-
- Ljubitelj životinja
Isao bih na "light" varijantu sa turbo kitom sa ebaya gde ide turbina,intercooler, kablovi, cevi,srafovi ,ventilator,selne,tajmer.... itd. Ne ockujem previse, a i ne jurcam non stop, tako da mi ne treba vrhunski proizvod.Proverio sam kako da dobijem kit do vrata. kupovina,carina,transport do vrata kosta : 814 dolara.to je 610 eur approx.
Ono sto mene buni jesto sto proizvodjaci kazu da moze da ide standardna izduvna grana sa adapterom. U svakom slucaju, da li to neko ovde pravi ili celu da li pravi kod nas i kakve su cene?
Ono sto mene buni jesto sto proizvodjaci kazu da moze da ide standardna izduvna grana sa adapterom. U svakom slucaju, da li to neko ovde pravi ili celu da li pravi kod nas i kakve su cene?
- BokiRS
- Neizleciv
- Poruka: 4457
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h
Najmanji je problem grana.
Kako ces da izmapiras auto?
Kako ces da izmapiras auto?
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067
-
- Ljubitelj životinja
to je sledeca najveca stavka i trazim sta mi je ciniti i koliko ce da kosta. Koje su opcije kod nas?
- BokiRS
- Neizleciv
Kod nas radi Rale (Gumetina) VEMS
Chip tuning za Ford-ove
-
- Ljubitelj životinja
NIje mi odgovorio na poruku. Da li jos neko radi? Cuo sam neku pomalo neverovatno verziju da je moguce da sa vecim diznama i ne preteranim pritiskom turbine fabricka mapa radi relativno dobro? Da li je ovo trabunjanje, sta mislis?
- BokiRS
- Neizleciv
Tvoj fabricki kompjuter jedva radi ono sto treba da radi, a za ove zezancije je neupotrebljiv.
Moci ces ti da upalis auto i vozis sa njim ali moci ces samo da se kreces, mozda
Moci ces ti da upalis auto i vozis sa njim ali moci ces samo da se kreces, mozda
Chip tuning za Ford-ove
- van
- VIP
Problem sa fabrickim ecu je sto je on samo selujuci , tj, adaptivan, i svaki pokusaj da mu naturis vise goriva rezultirace osiromasenjem smese . Ako ga turbiras sa fabrickim ecu , trebaju mu dodatne dizne , neki prekidac koji na pritisku u usisnoj grani pali dodatne dizne , nesto sto laze ecu , da je na boostu lambda vrednost niza od 0.45 v , tj. da laze kom da je u smesa siromasna ... Interkuler i sve mehanicke prepravke se podracumevaju .
VEMS je oko 300+e , samo ecu , koji maltene trebas sam da sklopis ( nije neki problem ako znas da lemis) . Treba da uradis zicenje , a tu je najprostije da nadjes neki stari ecc IV i povezes pinove sa VEMS-a na dzek za tvoju instalaciju . Onda ti je plag&play sistem . Imas i PGM sistem koji je jos jeftiniji , ali ne moyes da ga sam mapiras preko lap-topa , nego trebaju neki posebni kablovi i jos nesto .
Raspitivao sam se oko raznih mogucnosti za turbiranje , jer hocu da turbiram taunusa
VEMS je oko 300+e , samo ecu , koji maltene trebas sam da sklopis ( nije neki problem ako znas da lemis) . Treba da uradis zicenje , a tu je najprostije da nadjes neki stari ecc IV i povezes pinove sa VEMS-a na dzek za tvoju instalaciju . Onda ti je plag&play sistem . Imas i PGM sistem koji je jos jeftiniji , ali ne moyes da ga sam mapiras preko lap-topa , nego trebaju neki posebni kablovi i jos nesto .
Raspitivao sam se oko raznih mogucnosti za turbiranje , jer hocu da turbiram taunusa
-
- Ljubitelj životinja
Za sta si se ti odlucio i kada ces to da radis?
- van
- VIP
Prvo da dadjem povoljno turbo , pa posle da napravim izduvnu granu ... Pa da napravim sva potreban creva i izvrsim sve mehanicke prepravke , onda mogu da krenem na instalaciju EFI-a .
Meni je to hobi zajebancija , nigde ne zurim , gust mi je da pravim nesto , a da na kraju to sve radi . Da mi je stalo da ima turbo auto , kupio bi nesto sto vec ima fabricki turbo .
A sta tebe interesuje ? Da ti napravim izduvnu granu ?
Meni je to hobi zajebancija , nigde ne zurim , gust mi je da pravim nesto , a da na kraju to sve radi . Da mi je stalo da ima turbo auto , kupio bi nesto sto vec ima fabricki turbo .
A sta tebe interesuje ? Da ti napravim izduvnu granu ?
-
- Ljubitelj životinja
I ja isto bi kupio do sada drugo vozilo nego je I meni je zajebancija u sustini jer volim da vozim nesto unikatno ili retko a mislim da bi sa turbom to ovaj auto definitinvo to i bio.Znate onaj osecaj kad sednes u kola i svaki put se nasmejes? Dakle , pokusavam da isplaniram i do proleca uradim sve tj pokusavam celu sliku da sklopim,da se ne ukopam na pola posla ili nesto slicno. Zasto da ne, jednom se zivi i to cu uraditi osim ako ne uleti nesto vandredno. Ne obracam paznju na isplativost projekta jer to ovaj auto odavno nema sanse da isprati.
E sad, ja ne znam cime se bavis, ali ako mozes da uradis to sto si rekao, resio si mi jos jednu brigu? Divno bi bilo ako si entuzijasta i voljan, da uradis jos nesto sto mislis da bi mogao,naravno, na komercilanoj osnovi. Na kraju cu napraviti plan i racunicu,po fazama i staviti sve precizno kao projekat sa timeline' om na papir.
E sad, ja ne znam cime se bavis, ali ako mozes da uradis to sto si rekao, resio si mi jos jednu brigu? Divno bi bilo ako si entuzijasta i voljan, da uradis jos nesto sto mislis da bi mogao,naravno, na komercilanoj osnovi. Na kraju cu napraviti plan i racunicu,po fazama i staviti sve precizno kao projekat sa timeline' om na papir.