Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

skripanje u krivini

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
KLL
Poruka: 8
Član foruma od: četvrtak, 9. jun 2011. u 11:13h

skripanje u krivini

Poruka od KLL » subota, 2. jul 2011. u 16:29h

Odjednom je pocelo da se cuje skripanje kada prolazim kroz krivinu, kao stara vrata kad se otvaraju. Da li je nesto ozbiljno, amortizer mozda otisao ? Vozio sam dosta po rupama i losem putu. U pitanju je focus 2001. Inace ne osecam nista cudno uvoznji, ponasa se normalno.

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Re: skripanje u krivini

Poruka od Dusan64 » nedelja, 3. jul 2011. u 00:20h

Gume?

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » nedelja, 3. jul 2011. u 00:25h

balans stangle .

meni je skripalo kada sam isao po neravninama, i posle zamene vise ne skripa......
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 3. jul 2011. u 00:30h

Prekontrolisi trap i centriraj trap ako su gume dobre
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Turbo Force
Rostilj majstor
Poruka: 386
Član foruma od: sreda, 15. okt. 2008. u 16:14h

Poruka od Turbo Force » nedelja, 3. jul 2011. u 11:37h

Oce da krci ili skripi i kad pukne opruga.

KLL

Poruka od KLL » nedelja, 3. jul 2011. u 21:08h

Isto skripi kada sednem u auto ili izadjem, ili samo ako zaljujam auto malo. Zvuk dolazi negde oko prednjih tockova.
Inace, danas sam pogledao gume i prednja desna je skroz izlizana sa unutrasnje strane, isto volan pocne jako da se trese preko 120kmh. Zamenio sam prednje i zadnje tockove (zadnje gume skoro da nisu uopste izlizane), i sada ne trese volan, ali trese zadnji kraj. Dakle, ta izlizana guma je definitivno problem. Mozda nekome zvucim kao laik, ali ovo mi je prvi auto, imam ga mesec dana i pojma nemam sta se desava :)

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » nedelja, 3. jul 2011. u 21:24h

A da overiš neki Ford servis?
Šta god da čuješ na forumu ti je samo nagađanje. Pravu informaciju može da ti da samo neko ko pogleda tvoj auto. ;)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Turbo Force
Rostilj majstor
Poruka: 386
Član foruma od: sreda, 15. okt. 2008. u 16:14h

Poruka od Turbo Force » nedelja, 3. jul 2011. u 21:27h

Promeni gume, i obavezno izbalansiraj. A to sto ti jede gume mora da se radi reglaza trapa.

KLL

Poruka od KLL » nedelja, 3. jul 2011. u 22:57h

Do prve prilike idem u servis. Izgleda da je ovo ozbiljnije nego sto se cinilo.

lasto
Poruka: 336
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h

Poruka od lasto » ponedeljak, 4. jul 2011. u 01:02h

ponekad balans felne ne pomaže (iako uredno naplate i montiraju kao ispravno) , pogotovo ako je preživela jači udar na našim putevima, samo zamena felerične felne i gume je rešenje.

reglaža trapa (dovođenje točkova, gazećih površina u pravilan položaj) nije ozbiljna stvar, to je redovan servis koji se mora obaviti bar jedanput na godinu (ako je kilometraža mala), na tom servisu točkovi povezani sa uravljačem (prednji) se dovode u pravilan položaj po svim osama. zadnji točkovi retko pate od te bolesti sem ako ne prežive neki udes.
Prilikom zamene bilo kog dela vezanog za točak (ramena, homokinetika, spone, amortizera) obavezana je i raglaža trapa.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » ponedeljak, 4. jul 2011. u 09:21h

I meni hoce tako da zaskripi, isti zvuk, kad se recimo penjem na ivicnjak sa skroz smotanim volanom, ili kad radim polukruzno sa takodje skroz smotanim volanom. Meni ne jede gume ni malo, trap mi je detaljno prekontrolisan kod Gagija, a sumnjam na oprugu.
Slika

KLL

Poruka od KLL » sreda, 6. jul 2011. u 09:05h

Bio kod vulkanizera, stavio mi je par novih guma, balansirao sve tockove i centrirao trap. Skripanje se naravno, i dalje cuje, a majstor tvrdi kako dok je podesavao trap nije video nista cudno i da verovatno skripi neka oopruga koja bi mozda trebalo da se podmaze?? Ne kazem, to je sve ok sto je uradio i ne trese vise volan, vozio sam 190 kmh juce bez problema. E sad, sta mi je ciniti, da ignorisem to skripanje i vozim tako ili je to posao za mehanicara? Nekako mi se cini da se cuje sve vise, svaki put kad se auto zaljujlja, udje u krivinu, kocim, penjem se po u uzbrdici, skripi iz pravca prednjih tockova. Da li to stvarno moze samo da se podmaze?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21559
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 6. jul 2011. u 10:47h

A jesi li proverio visinu auta napred sa obe strane ?

Proveri koliko imaš mesta od ruba do gume sa jedne i druge strane ;)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

KLL

Poruka od KLL » sreda, 6. jul 2011. u 19:53h

Ima li neko da mi preporuci servis u ns, da je blizu grbavice ? Ne znam da li je dozvoljeno javno, moze na privatnu poruku.

Alexone
Član foruma od: utorak, 7. jun 2011. u 14:15h

Poruka od Alexone » četvrtak, 7. jul 2011. u 11:13h

Pozdrav svima!!! Proslog leta sam promenio ceo prednji trap, promenio letvu, reglirao trap, sve 4 gume su nove- kupljene pre 6-7 meseci. Putovao sam u Jabukovac pored Negotina i kada sam se vratio u Nish, pri izlasku iz auta cuo sam skripanje u prednjem levom tocku. Malo sam zaljuljao auto i cuje se skripanje. Ne znam sta moze da bude, sve je pregledano i sve je u redu. Volan ne trese, vozio sam ga 150km/h, auto ne zanosi, super koci... Nekad se cuje vise a nekad manje... Taj zvuk mi se cuo pre nego sto sam sredjivao trap, jabucica je bila losa, ali nema ni god dana kako je menjano...

mbole
Poruka: 14957
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 10. jul 2011. u 18:47h

Ajde da malo definisemo "skripanje".
Skripanje moze da bude "skrip skrip" ali moze da bude i "skriiiiiiiiiiip" skripanje guma koje proklizavaju.
Koliko ja uspevam da vidim iz vasih postova, meni ovo mnogo vise lici na "skrip skrip".

To zaista treba da pogleda neki majstor, a ovako "napamet" lici na neke silen blokove, caure, one veze sto idu na balans polugu... (ne znam tacno kako izgleda fokusovo vesanje).
Djak pesak :)

KLL

Poruka od KLL » ponedeljak, 11. jul 2011. u 09:55h

Da, ja sam se verovatno malo pogresno izrazio jos na pocetku, ovo skripanje nema nikakve veze sa gumama, to je ili skripa metal o metal ili krckanje opruge, ima svega po malo.
Bio sam do majstora, provozali se malo po krivinama i samo je onako bacio pogled, nije nista rasklapao, kaze da su neke kugle u pitanju ili spone, nadam se da cu krajem nedelje stici da odem da se to sredi, sada mi treba auto, pa cu onda i napisati precizniji izvestaj. Takodje se cuje i lupkanje kad ide preko neravnina, a kaze da je u pitanju ista stvar zbog koje se cuje i skripa. Rekao mi je da tako mogu da vozim, nece se nista desiti samo bi trebalo zameniti do prve prilike.

KLL

Poruka od KLL » subota, 13. avg. 2011. u 16:23h

U pitanju je bila balans stangla. Cena je bila oko 10e za kom, 2 komada i zamena me nije izasla nista jer je bilo u sklopu velikog servisa.

mbole

Poruka od mbole » subota, 13. avg. 2011. u 19:05h

Nemas dve balans stangle.
Znaci ili su bile gumice balans stangle, ili spone balans stangle (valjda se tako zovu, one dve sponice na njenim krajevima).

KLL

Poruka od KLL » subota, 13. avg. 2011. u 21:23h

Na kutiji pise stabilizator prednji. Uzeo sam 2 kom, za levi i desni tocak. Pukla je gumica i usla voda unutra.
E sad, da li treba da se radi optika posle ovog?

mbole

Poruka od mbole » subota, 13. avg. 2011. u 22:23h

Slika

Balan stangla je broj 5482
a ono sto si ti menjao je spona balans stangle (ili izgleda da je zovu stabilizator, mada joj je originalno ime "link" sto bi rekli spona) to jest broj 5K484

Koliko vidim sa slike vesanja (druga jedan slika, ne ova), drugi kraj je povezan na amortizer, pa zamena toga ne remeti geometriju. Mada, nisam siguran, posto ne znam dal jos nesto treba da se otkaci da bi se to zamenilo.

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“