zupcasta letva
-
- Poruka: 74
- Član foruma od: subota, 17. jan. 2009. u 14:42h
zupcasta letva
Kojom mascu da podmazem osovinu (zupce) servo letve, ispod onih manzetni.Tu iza kraja letve volana.
- Aca06
-
- Poruka: 3129
- Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h
Re: zupcasta letva
Ako ti je u stanju kao moja onda ti ne pomaze mast. Pogledaj moj post za zupcastu letvu.http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 37&t=12909
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
-
- Poruka: 234
- Član foruma od: nedelja, 12. feb. 2012. u 12:36h
Koliko ja znam, to se ne maže. Zato i postoje manžetne da zaštite taj deo od prljavštine i vode. Ona se sama podmazuje. Ne znam kako stoji stvar sa običnom letvom? Verovatno da mora da se podmazuje. Sigurno postoje one "sisice" kroz koje se ubrizgava mast. Nisam neki stručnjak, ali onako, razmišljam. Samo te manžetne, treba često kontrolisati jer se sada rade od jako loše gume i brzo se kidaju a reparacija servo letve je jako skupa. Pozdrav.

-
- Poruka: 8
- Član foruma od: sreda, 28. jul 2010. u 13:15h
Gresis, letva se ne podmazuje uljem iz posude za servo.Sama nazubljena letva , i zupcanik koji je pokrece nisu u tom ulju, a svaki metalni sklop ,koji ima trenje trebalo bi da je podmazan.draganrakovica piše:Koliko ja znam, to se ne maže. Zato i postoje manžetne da zaštite taj deo od prljavštine i vode. Ona se sama podmazuje. Ne znam kako stoji stvar sa običnom letvom? Verovatno da mora da se podmazuje. Sigurno postoje one "sisice" kroz koje se ubrizgava mast. Nisam neki stručnjak, ali onako, razmišljam. Samo te manžetne, treba često kontrolisati jer se sada rade od jako loše gume i brzo se kidaju a reparacija servo letve je jako skupa. Pozdrav.![]()
Ovaj je fabricki podmazan, a manzetne sluze da mast ne bi bila zaprljana, i sprana sa tih pokretnih delova.
Racunam da posle 10tak godina ne bi bilo lose da se malo doda masti.
Pitanje je :koja mast.
-
Aca06 piše:Ako ti je u stanju kao moja onda ti ne pomaze mast. Pogledaj moj post za zupcastu letvu.http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 37&t=12909
Nema ,moja lufta, a i servo je. Nego sam menjao krajeve spona ,i selen blokove, pa sam pomislio da malo dodam masti na zupcastu letvu.
Niko od majstora da se javi da kaze cime maze...
-
Gresis, letva se ne podmazuje uljem iz posude za servo.Sama nazubljena letva , i zupcanik koji je pokrece nisu u tom ulju, a svaki metalni sklop ,koji ima trenje trebalo bi da je podmazan.
Ovaj je fabricki podmazan, a manzetne sluze da mast ne bi bila zaprljana, i sprana sa tih pokretnih delova.
Pitanje je :koja mast.[/quote]
Izvinjavam se. Nisam znao.
. U stvari, dugo već imam fordove sa servom, ali stvarno to nisam znao.
I opet, "čovek se uči dok je živ". Pozdrav.

Pitanje je :koja mast.[/quote]
Izvinjavam se. Nisam znao.

I opet, "čovek se uči dok je živ". Pozdrav.

- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Уље за зупчанике под великим притиском . Оно што иде у задње осовине - САЕ 90 . Око 150 мл иде у обичну летву . За серво летву не знам , али требало би да је слично
-
Ja sam sipao ulje za automatske menjače i hidraulične uredjaje, ono crveno, koje troše malo starija vozila. Govorim o servo letvi. Obzirom da sada vozim sieru takodje sa servom a automatik je, vidim da je ulje u servu i automatskom menjaču, isto. Crveno, ali imaš negde ovde na forumu, tačnu vrednost tog ulja. poz-

-
Ne govorim o ulju ,koje ide u servo sistem letve volana, nego o masti,kojom se podmazuju zupcasta letva i zupcanik ,koji je pokrece.
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
ulje,ulje...kaze ti covjek,ulje za mjenjace,diferencijale,generalno za zupcanicne prenose...letva bi u masti bila suva za dva dana...
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Hmmm, nemam pojma kako to izgleda kod scorpia, al pominje se mast:
Power Steering Fluid - ESP-M2C166-H
Power Steering Lubricant - SL-M1C9110-A
Ovop drugo je mast
Ovop drugo je mast
Djak pesak 

-
Evo konacno konkretnog odgovora, samo da pronadjem ekvivalwent, toj masti...mbole piše:Hmmm, nemam pojma kako to izgleda kod scorpia, al pominje se mast:
Ovop drugo je mast
Kakvo ulje ,manite se gluposti, tu ide mast, ulje se razbezi mnoogo brze nego mast. Ulje ide u zatvorene i zadihtovane sisteme,Manzetna na letvi ne moze zadrzati ulje, da moze letva volana ne bi curila nikada.
Hvala svima na odgovorima.
- milivojekg
- Poruka: 252
- Član foruma od: subota, 27. mar. 2010. u 18:08h
Kao sto je Van rekao u starije letve bez serva ide samo ulje sae 90, a za servo letve samo se malo namazu mascu produzani krajevi spone tj jabucise ispod manzetni, a sama letva i puzni zupcanik se kupaju u servo ulju. To sto ste culi od majstora da se letva podmazuje mascu je samo pogresno tumacenje uputstava za rad i servisiranje.
- mbole
Iskreno, i meni je cudno sto se pominje mast.
U letve bez serva (recimo na kecu), ide hipoidno ulje. Naravno da ga drzi manzetna, i naravno da je letva zatvorena i zadihtovana (upravo manzetnama). Manzetne imas i na menjacu pa ulje ne curi iz njega osim kad se manzetna probusi.
U letve bez serva (recimo na kecu), ide hipoidno ulje. Naravno da ga drzi manzetna, i naravno da je letva zatvorena i zadihtovana (upravo manzetnama). Manzetne imas i na menjacu pa ulje ne curi iz njega osim kad se manzetna probusi.
Djak pesak 

-
Manžetne služe da zaštite sistem od spoljnih uticaja, prašine, vode... i td. Kod servo letvi, postoji i jedna plastična cevčica koja služi da, prilikom okretanja volana, prebacuje vazduh iz prostora jedne manžetne u drugu, kako se ne bi stvarao pritisak i oštetio manžetnu.

- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
moram priznati da ovo prvi put cujem, i da evo sad gledam u manual i uveravam se da je to tacno!!!!!! a u praksi sam skidao, a i namontirao toliko novih letvi i na nijednoj nisam primetio ulje. cak i na novim iz prodavnice sam uvek nalazio neku mast, nikad nikakvo ulje. cak nisam ni primetio cep za dolivanje i ispustanje ulja, niti kod keca niti kod yuga.mbole piše: U letve bez serva (recimo na kecu), ide hipoidno ulje.

- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

- mbole
Ono sto se najcesce radi kad se menja manzetna (na autu, bez skidanja letve), je da se pre stezanja selne, izmedju manzetne i letve zavuce pumpica za ulje (ona klasicna mehanicarska, ko iz crtaća).
@stefan milanov
Pretpostavljam da si sa spoljasnje strane video mast koja sluzi da zastiti od rdjanja dok stoji u radnji.
Ulje i ne treba da primetis. Kad ga primetis, to znaci da negde curi
@stefan milanov
Pretpostavljam da si sa spoljasnje strane video mast koja sluzi da zastiti od rdjanja dok stoji u radnji.
Ulje i ne treba da primetis. Kad ga primetis, to znaci da negde curi

Djak pesak 

- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
skidao sa i razmonitaravao do najsitnijeg detalja (menjanje lezajeva na vretenu).. tu sam nailazio na nesto sto je vise licilo na neku mast razredjenu uljem, a nikako na ulje sae 90.svejedno, covek uci dok je ziv..
- shone5
- Poruka: 58
- Član foruma od: subota, 3. jul 2010. u 21:49h
da se ukljucim i ja.pre mesec dana sam menjao zupcastu letvu na sierri(u pitanju je servo).menjao sam je zbog problema sa upravljanjem koji sam opisao u drugoj temi.i posto sam je menjao polovnom za koju sam znao da je dobra,hteo sam da je ocistim dobro.poskidao sam manzetne i na jednom i na drugom kraju letve je bila mast.dobro sam to sve ocistio i obrisao i onda sam sve to namazao mascu za lezajeve posto nisam imao drugu,a i nisam znao tacno koja treba.
a sto se tice manzetni,spoljna strana manzetne ona manja,nije bila stegnuta metalnom selnom vec plasticnom i to tako da produzetak letve koji ide od jabucice do spone moze da se okrece.sve sam to sklopio i namontirao na auto i sve funkcionise super.prosli vikend sam prosao oko 1500 km i nema nigde da se vidi ni ulje ni mast.(jedino je moj problem jos uvek tu).to je ono sto znam iz mog iskustva.
a sto se tice manzetni,spoljna strana manzetne ona manja,nije bila stegnuta metalnom selnom vec plasticnom i to tako da produzetak letve koji ide od jabucice do spone moze da se okrece.sve sam to sklopio i namontirao na auto i sve funkcionise super.prosli vikend sam prosao oko 1500 km i nema nigde da se vidi ni ulje ni mast.(jedino je moj problem jos uvek tu).to je ono sto znam iz mog iskustva.
- mbole
Na manju stranu manzetne i ide plasticna selna (iskreno, ne secam se za vecu). Nema potrebe za drugom. Ulje tu nije ni pod kakvim pritiskom (pricam o letvi bez serva), pa je ta plasticna sasvim dovoljna.
Djak pesak 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Svojevremeno dok sam vozio auto kome su propale manžetne letve volana, a nisam mogao da nadjem druge, pritom je bilo jako problematično njihovo menjanje, jednom nedeljno sam letvu podmazivao upravo na taj načinmbole piše:Ono sto se najcesce radi kad se menja manzetna (na autu, bez skidanja letve), je da se pre stezanja selne, izmedju manzetne i letve zavuce pumpica za ulje (ona klasicna mehanicarska, ko iz crtaća).

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
milivojekg piše:Kao sto je Van rekao u starije letve bez serva ide samo ulje sae 90, a za servo letve samo se malo namazu mascu produzani krajevi spone tj jabucise ispod manzetni, a sama letva i puzni zupcanik se kupaju u servo ulju. To sto ste culi od majstora da se letva podmazuje mascu je samo pogresno tumacenje uputstava za rad i servisiranje.
Izvini, a jesi li ti otvorio nekad letvu volana.? Sad da ti ne objasnjavam , a ni ostalima, nazubljena letva i tkz taj puzni zupcanik nikako nisu u servo ulju. E sad pre nego nesto napisete, skinite levu manzetnu , i namotajte pun levi, pa kad vidite sta ce da izviri iz kucista bice vam jasno da to nikako nije bilo u servo ulju.
Samo desni deo letve se nalazi u servo ulju, al ja stvarno ne bih ovo pricao da nisam otvarao par puta letvu od scorpia...
- milivojekg
- Poruka: 252
- Član foruma od: subota, 27. mar. 2010. u 18:08h
Da pogresio sam, ne kupaju se u servo ulju.Ali opet mora imati ulje koje ce vrsiti podmazivanje zupcastog para, ako nema ulja onda je neki indijanac kada je menjao manzetne na letvi namazao mast jer ga je mrzelo da se bakce sa sipanjem ulja.Rasturao sam letve zbog zamene semeringa koji se nalaze na desnoj strani letve i koji kad propadnu letva pocinje da ispusta ulje i da puni manzetne i curi napolje.
[youtube][/youtube][youtube][/youtube][youtube][/youtube]
[youtube][/youtube][youtube][/youtube][youtube][/youtube]