Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

zupcasta letva

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
slavisoni
Poruka: 74
Član foruma od: subota, 17. jan. 2009. u 14:42h

zupcasta letva

Poruka od slavisoni » utorak, 22. maj 2012. u 13:22h

Kojom mascu da podmazem osovinu (zupce) servo letve, ispod onih manzetni.Tu iza kraja letve volana.

Aca06

 
Poruka: 3129
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Re: zupcasta letva

Poruka od Aca06 » ponedeljak, 11. jun 2012. u 19:03h

Ako ti je u stanju kao moja onda ti ne pomaze mast. Pogledaj moj post za zupcastu letvu.http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 37&t=12909
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

draganrakovica
Poruka: 234
Član foruma od: nedelja, 12. feb. 2012. u 12:36h

Poruka od draganrakovica » ponedeljak, 11. jun 2012. u 20:08h

Koliko ja znam, to se ne maže. Zato i postoje manžetne da zaštite taj deo od prljavštine i vode. Ona se sama podmazuje. Ne znam kako stoji stvar sa običnom letvom? Verovatno da mora da se podmazuje. Sigurno postoje one "sisice" kroz koje se ubrizgava mast. Nisam neki stručnjak, ali onako, razmišljam. Samo te manžetne, treba često kontrolisati jer se sada rade od jako loše gume i brzo se kidaju a reparacija servo letve je jako skupa. Pozdrav. thumbsuph :ford:

slavke
Poruka: 8
Član foruma od: sreda, 28. jul 2010. u 13:15h

Poruka od slavke » utorak, 12. jun 2012. u 10:14h

draganrakovica piše:Koliko ja znam, to se ne maže. Zato i postoje manžetne da zaštite taj deo od prljavštine i vode. Ona se sama podmazuje. Ne znam kako stoji stvar sa običnom letvom? Verovatno da mora da se podmazuje. Sigurno postoje one "sisice" kroz koje se ubrizgava mast. Nisam neki stručnjak, ali onako, razmišljam. Samo te manžetne, treba često kontrolisati jer se sada rade od jako loše gume i brzo se kidaju a reparacija servo letve je jako skupa. Pozdrav. thumbsuph :ford:
Gresis, letva se ne podmazuje uljem iz posude za servo.Sama nazubljena letva , i zupcanik koji je pokrece nisu u tom ulju, a svaki metalni sklop ,koji ima trenje trebalo bi da je podmazan.
Ovaj je fabricki podmazan, a manzetne sluze da mast ne bi bila zaprljana, i sprana sa tih pokretnih delova.
Racunam da posle 10tak godina ne bi bilo lose da se malo doda masti.
Pitanje je :koja mast.

slavke

Poruka od slavke » utorak, 12. jun 2012. u 10:22h

Aca06 piše:Ako ti je u stanju kao moja onda ti ne pomaze mast. Pogledaj moj post za zupcastu letvu.http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 37&t=12909

Nema ,moja lufta, a i servo je. Nego sam menjao krajeve spona ,i selen blokove, pa sam pomislio da malo dodam masti na zupcastu letvu.
Niko od majstora da se javi da kaze cime maze...

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » sreda, 13. jun 2012. u 08:43h

Gresis, letva se ne podmazuje uljem iz posude za servo.Sama nazubljena letva , i zupcanik koji je pokrece nisu u tom ulju, a svaki metalni sklop ,koji ima trenje trebalo bi da je podmazan.
Ovaj je fabricki podmazan, a manzetne sluze da mast ne bi bila zaprljana, i sprana sa tih pokretnih delova.
Racunam da posle 10tak godina ne bi bilo lose da se malo doda masti.
Pitanje je :koja mast.[/quote]

Izvinjavam se. Nisam znao. thumbsuph . U stvari, dugo već imam fordove sa servom, ali stvarno to nisam znao.
I opet, "čovek se uči dok je živ". Pozdrav. thumbsuph :ford:

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » sreda, 13. jun 2012. u 15:14h

Уље за зупчанике под великим притиском . Оно што иде у задње осовине - САЕ 90 . Око 150 мл иде у обичну летву . За серво летву не знам , али требало би да је слично

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » petak, 15. jun 2012. u 19:58h

Ja sam sipao ulje za automatske menjače i hidraulične uredjaje, ono crveno, koje troše malo starija vozila. Govorim o servo letvi. Obzirom da sada vozim sieru takodje sa servom a automatik je, vidim da je ulje u servu i automatskom menjaču, isto. Crveno, ali imaš negde ovde na forumu, tačnu vrednost tog ulja. poz- thumbsuph :ford:

slavke

Poruka od slavke » subota, 16. jun 2012. u 09:33h

Ne govorim o ulju ,koje ide u servo sistem letve volana, nego o masti,kojom se podmazuju zupcasta letva i zupcanik ,koji je pokrece.

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » subota, 16. jun 2012. u 18:12h

ulje,ulje...kaze ti covjek,ulje za mjenjace,diferencijale,generalno za zupcanicne prenose...letva bi u masti bila suva za dva dana...

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 16. jun 2012. u 22:38h

Hmmm, nemam pojma kako to izgleda kod scorpia, al pominje se mast:
Power Steering Fluid - ESP-M2C166-H
Power Steering Lubricant - SL-M1C9110-A
Ovop drugo je mast
Djak pesak :)

slavke

Poruka od slavke » nedelja, 17. jun 2012. u 12:55h

mbole piše:Hmmm, nemam pojma kako to izgleda kod scorpia, al pominje se mast:
Power Steering Fluid - ESP-M2C166-H
Power Steering Lubricant - SL-M1C9110-A
Ovop drugo je mast
Evo konacno konkretnog odgovora, samo da pronadjem ekvivalwent, toj masti...
Kakvo ulje ,manite se gluposti, tu ide mast, ulje se razbezi mnoogo brze nego mast. Ulje ide u zatvorene i zadihtovane sisteme,Manzetna na letvi ne moze zadrzati ulje, da moze letva volana ne bi curila nikada.

Hvala svima na odgovorima.

milivojekg
Poruka: 252
Član foruma od: subota, 27. mar. 2010. u 18:08h

Poruka od milivojekg » nedelja, 17. jun 2012. u 13:05h

Kao sto je Van rekao u starije letve bez serva ide samo ulje sae 90, a za servo letve samo se malo namazu mascu produzani krajevi spone tj jabucise ispod manzetni, a sama letva i puzni zupcanik se kupaju u servo ulju. To sto ste culi od majstora da se letva podmazuje mascu je samo pogresno tumacenje uputstava za rad i servisiranje.

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 18. jun 2012. u 08:08h

Iskreno, i meni je cudno sto se pominje mast.
U letve bez serva (recimo na kecu), ide hipoidno ulje. Naravno da ga drzi manzetna, i naravno da je letva zatvorena i zadihtovana (upravo manzetnama). Manzetne imas i na menjacu pa ulje ne curi iz njega osim kad se manzetna probusi.

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » ponedeljak, 18. jun 2012. u 09:49h

Manžetne služe da zaštite sistem od spoljnih uticaja, prašine, vode... i td. Kod servo letvi, postoji i jedna plastična cevčica koja služi da, prilikom okretanja volana, prebacuje vazduh iz prostora jedne manžetne u drugu, kako se ne bi stvarao pritisak i oštetio manžetnu. thumbsuph :ford:

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » ponedeljak, 18. jun 2012. u 21:35h

mbole piše: U letve bez serva (recimo na kecu), ide hipoidno ulje.
moram priznati da ovo prvi put cujem, i da evo sad gledam u manual i uveravam se da je to tacno!!!!!! a u praksi sam skidao, a i namontirao toliko novih letvi i na nijednoj nisam primetio ulje. cak i na novim iz prodavnice sam uvek nalazio neku mast, nikad nikakvo ulje. cak nisam ni primetio cep za dolivanje i ispustanje ulja, niti kod keca niti kod yuga. :ozid:

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » ponedeljak, 18. jun 2012. u 21:44h

:) zato sto ih nisi otvarao...svaka ima ''cep'' tj poklopac sa dva srafa m6...

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 18. jun 2012. u 22:57h

Ono sto se najcesce radi kad se menja manzetna (na autu, bez skidanja letve), je da se pre stezanja selne, izmedju manzetne i letve zavuce pumpica za ulje (ona klasicna mehanicarska, ko iz crtaća).

@stefan milanov
Pretpostavljam da si sa spoljasnje strane video mast koja sluzi da zastiti od rdjanja dok stoji u radnji.
Ulje i ne treba da primetis. Kad ga primetis, to znaci da negde curi :)

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » utorak, 19. jun 2012. u 21:05h

skidao sa i razmonitaravao do najsitnijeg detalja (menjanje lezajeva na vretenu).. tu sam nailazio na nesto sto je vise licilo na neku mast razredjenu uljem, a nikako na ulje sae 90.svejedno, covek uci dok je ziv..

shone5
Poruka: 58
Član foruma od: subota, 3. jul 2010. u 21:49h

Poruka od shone5 » utorak, 19. jun 2012. u 22:40h

da se ukljucim i ja.pre mesec dana sam menjao zupcastu letvu na sierri(u pitanju je servo).menjao sam je zbog problema sa upravljanjem koji sam opisao u drugoj temi.i posto sam je menjao polovnom za koju sam znao da je dobra,hteo sam da je ocistim dobro.poskidao sam manzetne i na jednom i na drugom kraju letve je bila mast.dobro sam to sve ocistio i obrisao i onda sam sve to namazao mascu za lezajeve posto nisam imao drugu,a i nisam znao tacno koja treba.
a sto se tice manzetni,spoljna strana manzetne ona manja,nije bila stegnuta metalnom selnom vec plasticnom i to tako da produzetak letve koji ide od jabucice do spone moze da se okrece.sve sam to sklopio i namontirao na auto i sve funkcionise super.prosli vikend sam prosao oko 1500 km i nema nigde da se vidi ni ulje ni mast.(jedino je moj problem jos uvek tu).to je ono sto znam iz mog iskustva.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 19. jun 2012. u 23:57h

Na manju stranu manzetne i ide plasticna selna (iskreno, ne secam se za vecu). Nema potrebe za drugom. Ulje tu nije ni pod kakvim pritiskom (pricam o letvi bez serva), pa je ta plasticna sasvim dovoljna.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 20. jun 2012. u 00:08h

mbole piše:Ono sto se najcesce radi kad se menja manzetna (na autu, bez skidanja letve), je da se pre stezanja selne, izmedju manzetne i letve zavuce pumpica za ulje (ona klasicna mehanicarska, ko iz crtaća).
Svojevremeno dok sam vozio auto kome su propale manžetne letve volana, a nisam mogao da nadjem druge, pritom je bilo jako problematično njihovo menjanje, jednom nedeljno sam letvu podmazivao upravo na taj način :)
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

slavke

Poruka od slavke » utorak, 26. jun 2012. u 16:58h

milivojekg piše:Kao sto je Van rekao u starije letve bez serva ide samo ulje sae 90, a za servo letve samo se malo namazu mascu produzani krajevi spone tj jabucise ispod manzetni, a sama letva i puzni zupcanik se kupaju u servo ulju. To sto ste culi od majstora da se letva podmazuje mascu je samo pogresno tumacenje uputstava za rad i servisiranje.

Izvini, a jesi li ti otvorio nekad letvu volana.? Sad da ti ne objasnjavam , a ni ostalima, nazubljena letva i tkz taj puzni zupcanik nikako nisu u servo ulju. E sad pre nego nesto napisete, skinite levu manzetnu , i namotajte pun levi, pa kad vidite sta ce da izviri iz kucista bice vam jasno da to nikako nije bilo u servo ulju.
Samo desni deo letve se nalazi u servo ulju, al ja stvarno ne bih ovo pricao da nisam otvarao par puta letvu od scorpia...

milivojekg
Poruka: 252
Član foruma od: subota, 27. mar. 2010. u 18:08h

Poruka od milivojekg » utorak, 26. jun 2012. u 21:32h

Da pogresio sam, ne kupaju se u servo ulju.Ali opet mora imati ulje koje ce vrsiti podmazivanje zupcastog para, ako nema ulja onda je neki indijanac kada je menjao manzetne na letvi namazao mast jer ga je mrzelo da se bakce sa sipanjem ulja.Rasturao sam letve zbog zamene semeringa koji se nalaze na desnoj strani letve i koji kad propadnu letva pocinje da ispusta ulje i da puni manzetne i curi napolje.
[youtube][/youtube][youtube][/youtube][youtube][/youtube]

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“