Gume
- Markedjani
- Predsednik kluba

- Poruka: 21712
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Gume
Pa razlika je za toliko koliko si povećao celokupan prečnik točka.
U prevodu "smanjićeš potrošnju" za 3.2 procenta, pošto ćeš na 100kmh sa novim prečnikom na satu imati dodatna 3.2 kilometra više. (naravno ako se budeš kretao konstatno brzinom od 100 kmh)
Naravno ako ti nije jasno i dalje o čemu pričam, poenta je priče, neće biti nikakve realno razlike u potrošnji goriva, samo kroz promenu prečnika točka i promenu odnosa brzinomera.
Šta da uzmeš, pa uzmi šta ti duša ište i šta ti novčanik dozvoljava, ko smo mi da ti bilo šta sugerišemo.
U prevodu "smanjićeš potrošnju" za 3.2 procenta, pošto ćeš na 100kmh sa novim prečnikom na satu imati dodatna 3.2 kilometra više. (naravno ako se budeš kretao konstatno brzinom od 100 kmh)
Naravno ako ti nije jasno i dalje o čemu pričam, poenta je priče, neće biti nikakve realno razlike u potrošnji goriva, samo kroz promenu prečnika točka i promenu odnosa brzinomera.
Šta da uzmeš, pa uzmi šta ti duša ište i šta ti novčanik dozvoljava, ko smo mi da ti bilo šta sugerišemo.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- mbole
- Poruka: 15168
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Generalno si lose mislio 
A opet... Moz da bidne, al ne mora da znaci
3% veci precnik tocka, ako si u ravnici i nezan na gasu, generalno bi auto trebalo da trosi manje, posto kao da ti je menjac malo "duzi", to jest za istu brzinu, se motor vrti tih 3% sporije.
E ako si u brdovitom delu, lako moze da se desi da mu fali momenta, pa moras u nizu brzinu, i onda ce naravno trositi vise.
Opet.. sve je to manje vise akademski, u realnosti kad se sve izmesa.. tesko da ce se ista promeniti.
A opet... Moz da bidne, al ne mora da znaci
3% veci precnik tocka, ako si u ravnici i nezan na gasu, generalno bi auto trebalo da trosi manje, posto kao da ti je menjac malo "duzi", to jest za istu brzinu, se motor vrti tih 3% sporije.
E ako si u brdovitom delu, lako moze da se desi da mu fali momenta, pa moras u nizu brzinu, i onda ce naravno trositi vise.
Opet.. sve je to manje vise akademski, u realnosti kad se sve izmesa.. tesko da ce se ista promeniti.
Fućko 
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica
- sarabo
-

- Poruka: 2187
- Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h
drugim rečima preterano ser.... oko potrošnje, guma itd itd
ako pravimo takvu kalkulaciju onda bato prodaj auto i bus ......
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )
Focus MK4 1,5 tdci 88 KW ( 2022 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )
Focus MK4 1,5 tdci 88 KW ( 2022 )
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Aminsarabo piše:drugim rečima preterano ser.... oko potrošnje, guma itd itd
Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- dax92
-

- Poruka: 7676
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Ja u 235-45 18 dimenziji.
Nisam imao zamerke, udobna i meka sa jako dubokom sarom, oko 9mm. Nisam je probao na snegu, samo na suvom i kisi. Na autoputu bez nervoze ili bilo cega i na 200, iako je krivudav i brdovit put bio gde sam probao.
Nisam imao zamerke, udobna i meka sa jako dubokom sarom, oko 9mm. Nisam je probao na snegu, samo na suvom i kisi. Na autoputu bez nervoze ili bilo cega i na 200, iako je krivudav i brdovit put bio gde sam probao.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
ZeljkoBG
- Poruka: 268
- Član foruma od: četvrtak, 8. dec. 2022. u 22:03h
Linglong
Imam pravilo da ne uzimam ništa ispod srednje klase.
6 godina vozim AS gume, i 2 godine nema zime i sa letnjim bi prošao. Tako da je bitno da li ideš po planinama ili je to grad/magistrala. A onda na osnovu toga biraš tip.
Imam pravilo da ne uzimam ništa ispod srednje klase.
6 godina vozim AS gume, i 2 godine nema zime i sa letnjim bi prošao. Tako da je bitno da li ideš po planinama ili je to grad/magistrala. A onda na osnovu toga biraš tip.
Ford Fiesta Trend 1.25, 2011. godište. BRC plin.
-
montecarlo111
- Poruka: 88
- Član foruma od: utorak, 21. avg. 2012. u 13:44h
Kupih u Decembru sve 4 M/S Laufenn 205/50 R17 93W XL G FIT 4S LH71 u Kemoimpex NS.Tamo mi odradise i reglazu tom prilikom iako sam pre toga relativno skoro to radio,ali posto oni to preporucuju i daju garanciju ajde.Na autu su bile leti i zimi godinu i po dana preso oko 30k i letos cujem kao lezaj da se cuje pozadi.Odem da zamenim lezaj i da pregleda majstor malo trap,on kaze nije lezaj gume su ti katastrofa na zadnjim ispale zice isekosmo se na njih.Kako bre nove gume?Mislim za mene nove kazu garancija 5 godina.Odem na kompijutersku reglazu racunam ko zna sta se sjebalo,kaze majstor a i ja gledam reglaza u zaleno,zadnji trap malte ne na nuli ne treba apsolutno nikakva korekcija. Gume pojedene najvise sa unutrasnje strane i to stepenasto na par mesta do zice.????? Pa kako onda brate mili? Kaze verovatno los kvalitet gume. Ajde reklamiram u Kemoimpex NS.Oni odbiju reklamaciju i kao razlog navedu: Ovakva vrsta neregularnog istrošenja je posledica eksploatacije guma na vozilu sa neregularnim parametrima uglova osovine (prvenstveno''toe out ili toe in'' otvorenost ili zatvorenost).A reglaza dobra,a kod njih je radjena reglaza prilikom montiranja guma.Nikad meke nisu bile permanentno ih proveravam. Sta mislite jel moguce da je los kvalitet gume u pitanju ili do auta? Ali sta do auta? Kad je trap na nuli.
- dax92
-

- Poruka: 7676
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
To sto je u zelenom ne znaci da je trap dobar.
Bez papira i mera sa centriranja trapa kad su kupljene gume i sada, nista ne mozemo sa sigurnoscu reci.
Bez papira i mera sa centriranja trapa kad su kupljene gume i sada, nista ne mozemo sa sigurnoscu reci.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- montoya
- Poruka: 2163
- Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h
Za merivu uzimaj slobodno, ja vozim 215/60 R16 na mondeu zimske, nemam zamerki tako da za merivu ne brini, garanciju daju 7 godina ali okaci macku o rep evo kolega sa Laufenom kako je prosao. Prodao sam ih u dosta i niko se nije zalio...
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
- Markedjani
- Predsednik kluba

Stepenasto se troše gume na kolima sa lošim amortizerima, zato što točak usled neadekvatne amortizacije maltene non stop poskakuje pri visokim brzinama i na taj način se guma troši u obliku stepenica.montecarlo111 piše: ↑ponedeljak, 10. nov. 2025. u 21:49hKupih u Decembru sve 4 M/S Laufenn 205/50 R17 93W XL G FIT 4S LH71 u Kemoimpex NS.Tamo mi odradise i reglazu tom prilikom iako sam pre toga relativno skoro to radio,ali posto oni to preporucuju i daju garanciju ajde.Na autu su bile leti i zimi godinu i po dana preso oko 30k i letos cujem kao lezaj da se cuje pozadi.Odem da zamenim lezaj i da pregleda majstor malo trap,on kaze nije lezaj gume su ti katastrofa na zadnjim ispale zice isekosmo se na njih.Kako bre nove gume?Mislim za mene nove kazu garancija 5 godina.Odem na kompijutersku reglazu racunam ko zna sta se sjebalo,kaze majstor a i ja gledam reglaza u zaleno,zadnji trap malte ne na nuli ne treba apsolutno nikakva korekcija. Gume pojedene najvise sa unutrasnje strane i to stepenasto na par mesta do zice.????? Pa kako onda brate mili? Kaze verovatno los kvalitet gume. Ajde reklamiram u Kemoimpex NS.Oni odbiju reklamaciju i kao razlog navedu: Ovakva vrsta neregularnog istrošenja je posledica eksploatacije guma na vozilu sa neregularnim parametrima uglova osovine (prvenstveno''toe out ili toe in'' otvorenost ili zatvorenost).A reglaza dobra,a kod njih je radjena reglaza prilikom montiranja guma.Nikad meke nisu bile permanentno ih proveravam. Sta mislite jel moguce da je los kvalitet gume u pitanju ili do auta? Ali sta do auta? Kad je trap na nuli.
A iznutra trošenje je posledica velikog minusa, kod Forda ume da bude sve do 2.5 stepena pozadi kao prihvatljivo ali je u suštini to recept za trošenje iznutra a razlog tome je... umoran zadnji trap, konkretno silen blokovi na zadnjem trapu.
E sad ne znam koji auto je u pitanju i koje godište ali ako je preko 10 godina star Ford a nije ništa rađeno pozadi, verovatno je zreo za remont zadnji trap.

-
montecarlo111
Cmax 2010. Mozda si u pravu.Ali kako je onda na reglazi dobar? I ako su amortizeri losi valjda ne poskakuje uvek na istom mestu pa da se guma tu vise trosi. Selen blokovi su menjani i sve na trapu redovno kontrolisem to bi moralo da se vidi pregledom zar ne da je trap los?
- Markedjani
- Predsednik kluba

Pitanje je koliko je precizna ta mašina, koliko je stručan trapadžija i koliko želi da se posveti reglaži (većinu njih zanima da su parametri "u zelenom" a to nije nužno znak da je trap u redu nego da je prosto u nekim prihvatljivim granicama koliko toliko sigurne vožnje) i koliko je ažuran softver tj podaci o vozilu na istoj toj mašini.
Što se tiče amortizera, umorni amortizeri stalno poskakuju u vožnji, što je veća brzina to je veća frekvencija i to se golim okom skoro i ne vidi... po kilometraži za godinu dana od 30k km nisi mogao postići vožnjom po gradu (osim ako se baviš taxi prevozom), s'toga dolazim do pretpostavke da se auto dosta vozi na autoputu i tu je frekvencija poskakivanja toliko visoka da se ni ne vidi golim.
Na kraju krajeva, kupio si kod njih gume, oni centrirali trap (bio je u redu po njihovom), odradi reglažu trapa na nekom drugom mestu i ako je reglaža manje više slična kao i njihova reglaža (mislim na parametre), potraži svoja prava sa advokatom i oni to rešavaju takve slučajeve bez previše muke.
Čim čuju da se advokat uključi u priču, presudiće u tvoju korist.
Samo što sam ja i dalje u ubeđenju, da tu realno nešto nije u redu sa vozilom, kombinacija više problema koji nisu totalno eskalirali ali su pred eskalaciju.
Što se tiče amortizera, umorni amortizeri stalno poskakuju u vožnji, što je veća brzina to je veća frekvencija i to se golim okom skoro i ne vidi... po kilometraži za godinu dana od 30k km nisi mogao postići vožnjom po gradu (osim ako se baviš taxi prevozom), s'toga dolazim do pretpostavke da se auto dosta vozi na autoputu i tu je frekvencija poskakivanja toliko visoka da se ni ne vidi golim.
Na kraju krajeva, kupio si kod njih gume, oni centrirali trap (bio je u redu po njihovom), odradi reglažu trapa na nekom drugom mestu i ako je reglaža manje više slična kao i njihova reglaža (mislim na parametre), potraži svoja prava sa advokatom i oni to rešavaju takve slučajeve bez previše muke.
Samo što sam ja i dalje u ubeđenju, da tu realno nešto nije u redu sa vozilom, kombinacija više problema koji nisu totalno eskalirali ali su pred eskalaciju.

-
montecarlo111
Da najveci deo je predjen po auto putu
Ali vidi sad.I prednje gume su se pojele isto tako sa unutrasnje strane mozda malo manje nego zadnje a prednji amortizeri su zamenjeni pre godinu i par meseci.Markedjani piše: ↑ponedeljak, 10. nov. 2025. u 22:37hPitanje je koliko je precizna ta mašina, koliko je stručan trapadžija i koliko želi da se posveti reglaži (većinu njih zanima da su parametri "u zelenom" a to nije nužno znak da je trap u redu nego da je prosto u nekim prihvatljivim granicama koliko toliko sigurne vožnje) i koliko je ažuran softver tj podaci o vozilu na istoj toj mašini.
- Markedjani
- Predsednik kluba

Gume moraju da se rotiraju, posebno kad prelaziš velike kilometraže za kratko vreme.montecarlo111 piše: ↑ponedeljak, 10. nov. 2025. u 22:50hDa najveci deo je predjen po auto putu
Ali vidi sad.I prednje gume su se pojele isto tako sa unutrasnje strane mozda malo manje nego zadnje a prednji amortizeri su zamenjeni pre godinu i par meseci.Markedjani piše: ↑ponedeljak, 10. nov. 2025. u 22:37hPitanje je koliko je precizna ta mašina, koliko je stručan trapadžija i koliko želi da se posveti reglaži (većinu njih zanima da su parametri "u zelenom" a to nije nužno znak da je trap u redu nego da je prosto u nekim prihvatljivim granicama koliko toliko sigurne vožnje) i koliko je ažuran softver tj podaci o vozilu na istoj toj mašini.
Ok, znači tu su amortizeri novi odradili svoj posao i tu nemaš stepenasto trošenje, samo trošenje iznutra a to je već pitanje podešenosti i ispravnosti trapa ali generalno, moraju da se rotiraju gume recimo na svakih 10k km da bi se prolongiralo njihovo trajanje i da bi se ravnomerno trošile.

- Neša
- VIP
- Poruka: 5098
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Stavio bih umesto 205 55 R16 , 215 55 r16 i koliko vidim sve su sa XL oznakom(povećana nosivost)
Da li to u praksi znači da je teža guma, neudobnija ili tako nešto?
Da li to u praksi znači da je teža guma, neudobnija ili tako nešto?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v