Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Prirucnik za vlasnika: Preporucene dimenzije guma i pritisak

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Prirucnik za vlasnika: Preporucene dimenzije guma i pritisak

Poruka od Vladan » sreda, 19. okt. 2011. u 10:29h

U prirucniku za Ford Fusion nasao sam neke pomalo kobtradiktorne podatke.

Na strani 212 daje dimenzije i "tlak" (iz meni nepoznatog razloga knjizica je na hrvatskom???) i kaze:

..............................normalno...opterecen
model auta:...195/60 R15 2.4/2.2 - 2.5/2.8
zimske:........185/60 R14 2.4/2.2 - 2.5/2.8

Na strani 215: "Kad koristite zimske gume pridrzavajte se tlaka koji propisuje proizvodjac....
... Lance koristite na celicnim kotacima i samo s gumama 175/65 R14...
Skinite lance cim dodjete na cistu cestu..."

Kao dodatak, na nalepnici kod vrata akze da gume pumpam 2.0/1.8 - ne znam koliko kad je opterecen

Sta sad sve ovo znaci? Sta su mislili, koliko setova guma covek da ima? Na koliko da ih pumpa?

Kao jos jedan dodatak, ja sam stavio 195/65 R15, 2 zimske + 2 letnje. Na koliko ja da pumpam?

Vladan

Re: Prirucnik za vlasnika: Preporucene dimenzije guma i prit

Poruka od Vladan » sreda, 19. okt. 2011. u 10:42h

Samo da dodam, u principu nije bitno sto je na Hrvatskom, pola lektire i knjiga iz biblioteka sam tako procitao, tad je sve bilo Srpsko-Hrvatski, ali pokazuje koliko je kompaniju briga za knjizicu i sta pise u njoj.

Scorpio 696
Poruka: 1377
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » sreda, 19. okt. 2011. u 16:32h

Ha kako se gadjaju ciframa
ali kod tebe u knjizici je jos dobro.
To je vise greska u jedinicama merenja i silnom stampanju (meni stoji 1.8 normalno).
Ja duvam gume dok ne poprimi lep skoro okrugao oblik (tek da nestane "jaje")
(letnje 205/15/55 i zimske 195/15/65) isto duvam
Evo kao orjentir sta moja pumpa kaze (30? ili 2?)
Tezina auta 1291Kg
Slika
Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21559
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 19. okt. 2011. u 17:06h

Joe... jesi siguran da ti je auto tako lagan? :D
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

skydiver
Poruka: 121
Član foruma od: nedelja, 16. nov. 2008. u 11:35h

Poruka od skydiver » sreda, 19. okt. 2011. u 18:00h

Pa nekako je logično da se ima 2 seta točkova. Letnji za leto, zimski za zimu. Ako npr. pređeš ~60.000km za 5 godina (to mu dođe valjda neki nacionalni prosek), i neka jedan set guma traje 30.000km, to mu taman dođe ta 2 seta. A i neko je pravilo da zimska guma ide za broj uža i na col manju felnu, pa je to još jedan od tazloga da se ima poseban set točkova. Razlika u ceni zimskih guma, konkretno za slučaj R15-R14 je 10€, kolko mu dođe polovna čelična felna u dobrom stanju sa 4 brezona, a onda svake godine uštediš na montaži guma (ako su iste dimenzije pa mora da se skida guma sa felne, montira, balansira i tako 2 puta), nego se samo zamene komplet točkovi za 50din/kom (pride i sačuvaš alu felne od soli, lanca, demontaže/montaže). Ovde je problem gde ostaviti letnji set zimi i obratno, za ljude koji žive u stanovima.

Što se tiče duvanja letnje duvam na 2.1 bar napred, 1.9 pozadi (preporuka je 2.0/1.8). Ako idem negde duže, pa se natovarim 4oro, 5oro u kolima, plus gepek, doduvam ih u zavisnosti od opterećenja, sve 4 na 2.3 ili 2.3/2.5 (mislim da je maksimalni preporučeni pritisak, za maksimalno opterećenje, po tablici na vratima 2.5 napred, 2.8 pozadi). Zimske gume bi trebalo da se duvaju valjda za 0.3bara preko preporuke za letnje, ja svoje duvam na 2.3 napred, 2.1 pozadi. S tim da kada padne sneg, pa ga ima na putu ipak izduvam na preporučeni pritisak.

Sad ovo je neko moje rezonovanje i šta ja radim. I da letnje su 195/60R15, a zimske 185/65/R14.

Scorpio 696
Poruka: 1377
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » sreda, 19. okt. 2011. u 19:00h

Markedjani piše:Joe... jesi siguran da ti je auto tako lagan? :D
Pa i meni to deluje malo
Evo u brifu stoji
14-prazan
15-total
Slika
Slika

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » sreda, 19. okt. 2011. u 19:47h

moja fiesta 1125kg prednje na 2 a zadnje na 1.8 do 3 osobe...tako pise...al ja ipak to nadujem prednje 2.3-2.4 zadnje 2.2-2.3
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

skydiver
Poruka: 121
Član foruma od: nedelja, 16. nov. 2008. u 11:35h

Poruka od skydiver » sreda, 19. okt. 2011. u 20:40h

Ma meni samo u toj tablici ne ide u glavu da zadnje od preporučenih 1.8bara za 1-3 osobe bez tereta, naraste na 2.8 natovaren...ili je to fora samo kada se ima onaj krovni kofer gore, kako li se zove...

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » sreda, 19. okt. 2011. u 22:26h

Za moj Eskort 1.4 mk6 karavan ide 2.0 napred i 1.8 nazad za 1-3 osobe, a kad je natovaren (5 osoba i pun gepek) ide 2.5 napred i 3.2 nazad, a težak je 1136 prazan, nakon atestiranja plina.
Inače ga duvam na 1.9 nazad i 2.1 napred kad sam prazan.
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21559
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 19. okt. 2011. u 22:36h

Scorpio 696 piše:
Markedjani piše:Joe... jesi siguran da ti je auto tako lagan? :D
Pa i meni to deluje malo
Evo u brifu stoji
14-prazan
15-total
Slika
Čisto da ti javim... okruglo 1500kg mi je težak (bio) Scorpio... doduše sa punom bocom plina,vozačem i cirka 15 kila čorbe :)

Mereno na onom uređaju za testiranje amorta... samim tim meri težinu prednje i zadnje osovine :)

A moj Scorpio bio klotara... ne smem da zamislim koliko je điha teška :D
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Vladan

Poruka od Vladan » sreda, 19. okt. 2011. u 23:19h

skydiver piše:Pa nekako je logično da se ima 2 seta točkova....
To za dva seta je i meni logicno (Za princip da bi zimske trebalo da bvudu manje i uze nisam znao. Koja je logika iza toga?).
Medjutim, po knjizici ispada da bi trebalo imati i 3. komplet, jos uzi, za koriscenje s lancima.
Na jednom mestu kazu koliko da se pumpa zimska guma, a na drugom kazu po preporuci proizvodjaca.

Na sajtu http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg3.html postoji prica o max-10%, tj 10% manje od maximuma
koji guma moze da podnese. Inace, za taj sajt sam saznao u drugoj temi na ovom forumu, a preporucio ga je "fancy"
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 49#p109768.

A evo sta kazu na Nokian sajtu: http://www.nokiantyres.com/recommended- ... sion%201.4
1 bar = 100KPa
Oni citiraju podatak iz knjizice, ne sa vrata, ali preporucuju drugacije.

Estariol

Poruka od Estariol » četvrtak, 20. okt. 2011. u 00:12h

Ne moraju biti manje, samo uže ali onda veći balon, npr. 175/70/13 letnje, 165/80/13 zimske(ovo je za moja auto, ti imaš druge dimenzije). Razlog za to je što uže gume raspoređuju težinu auta na manju površinu, te je i pritisak na tu površinu veći, i samim tim guma bolje hvata podlogu. thumbsuph
Što se zimskog kompleta tiče, mislim da ti je jednostavnije da sastaviš komplet od 4 čelične felne, pa nemaš muku da ti na 2 kompleta aluminijumskih trebaju još 2 čelične sa lancima (2 pošto lanci idu samo na pogonske točkove).

mbole
Poruka: 14957
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 20. okt. 2011. u 03:20h

Skoro da je tacno ovo sto je estariol napisao za zimske :)

Generalno sto je guma sira ima vecu povrsinu naleganja i usled toga ostvaruje vece trenje (iako je pritisak po jedinici povrsine manji).
Ali... to vazi samo za cvrstu podlogu.

U slucaju rastresite podloge kakav je sneg ili blato, uza guma usled manje povrsine i veceg pritiska, bolje "sabije" rastresitu podlogu i onda bolje drzi. Kod snega/blata nije problem u trenju izmedju gume i snega, vec u samom snegu. Slojevi snega pocnu da klizaju jedan u odnosu na drugi.

Slicno ali ne i potpuno isto je i sa vodom na putu. Sira guma ce pre doziveti aquaplaining nego uza. Jednostavno lakse je isterati napolje 175mm vode nego 195mm. Ali dok ne dodje do aquaplaininga sira guma ce bolje drzati.

Naravno sve ovo pod uslovom da su svi ostali parametri isti (sara, kvalitet same gume...)

Jedino sto mi pada na pamet za ovu varijantu sa lancima koji smeju samo na 175 je da nema dovoljno mesta da stanu na 185 (mada mi je malo cudno).
Ili sto je verovatnije jos jedan u nizu "genijalnih" prevoda koje rade lingvisti a ne kontrolisu tehnicari.
Pokusaj da negde dobacis do engleskog ili nemackog uputstva, pa pogledaj sta tamo pise.
Djak pesak :)

Vladan

Poruka od Vladan » petak, 21. okt. 2011. u 00:56h

Istrazivao sam malo. Izgleda da ako posmatramo 2 gume jednake po svemu osim sirini...

... pri uobicajenom opterecenju guma (tezina vozila) i pritisku u gumama (preporucen ili visi), jednakim za obe gume, kontaktna povrsina je prakticno ista kod obe gume.
To ujedno znaci da je nagazni deo uze gume duzi. Sa opadanjem pritiska u gumama odnos se menja tako da nagazna povrsina sire gume postaje veca u odnosu na nagaznu povrsinu uze gume.
http://performancesimulations.com/fact- ... ires-1.htm

Do akvaplaninga teze dolazi kad je trag iz kojeg je potrebno ibaciti vodu kraci. Tj. sa sirom gumom moze se ici brze, pre nego dodje do Aquaplaninga.
http://www.4gume.com/o-gumama/akvaplaning/

Estariol

Poruka od Estariol » petak, 21. okt. 2011. u 15:36h

U redu je to za akvaplaning, ali duža a uža površina trenja sa podlogom je bolja za kretanje a pogotovo polazak po snegu ili blatu od šire a kraće površine jer je drugačiji raspored sila kretanja. Dok se akvaplaning može i ne mora desiti, to zavisi od svesnosti vozača. Retke su situacije da se na drumu nađe velika površina pod vodom, dok kad voziš po snegu, obično bude tako od početka do kraja putovanja. thumbsuph

mbole

Poruka od mbole » subota, 22. okt. 2011. u 08:24h

Koliko ce trenje postojati izmedju dve povrsine, prema fizici zavisi samo i iskljucivo od vertikalne sile, odnosno uopste ne zavisi od kontaktne povrsine.
Sila trenja=koeficijent trenja * normalna sila
Nazalost to vazi u dosta specificnom slucaju koji ne moze da se primeni na automobilske gume (vazi za idealno glatke ravne i krute povrsine), tako da nam ovde ne moze preterano pomoci.
Vertikalna sila je ista za isti auto bez obzira kakve gume se na njemu nalazile (u sustini to je tezina auta).

Ovaj prvi clanak sa neta razmatra nekoliko stvari i na kraju dolazi do zakljucka da za dve gume po svemu ostalom iste osim po sirini, sira guma ima vecu kontaktnu povrsinu, ali i manji pritisak na podlogu (poslednja tabela). Ne mesajte pritisak i vertikalnu silu, to su dve razlicite stvari.

Sto se tice clanka koji pise o aqauaplainingu, nasao sam upravo obrnuta tumacenja, to jest da sto je kontaktna povrsina duza i uza, to je manja mogucnost da do njega dodje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroplaning_%28tires%29
Tire tread aspect ratio
The longer and thinner the contact patch, the less likely a tire will hydroplane. Tires that present the greatest risk are small in diameter and wide.
http://www.skybrary.aero/bookshelf/books/1147.pdf
Strana 7

Vladan

Poruka od Vladan » subota, 22. okt. 2011. u 14:31h

E, sto ti je internet. Svako moze da napise sta hoce i predstavi to kao cinjenicu, bez ikakve odgovornosti.
Ako je wiki pogresio, manje vise, ali ako su pogresili ovi sto direktmo savetuju, onda ...

A za ovo trenje, to onda znaci da najvise zavisi od materijala i nacina izrade gume i podloge.
Poslednja izmena: BojanM, na dan nedelja, 23. okt. 2011. u 09:37h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne piši post za postom u kratkom vremenskom periodu, koristi umesto toga opciju "Uredi".

mbole

Poruka od mbole » subota, 22. okt. 2011. u 23:47h

Nevoja je sto kad ne pricamo o modelu ravne glatke povrsine, stvari postaju jako komplikovane.
U zavisnosti od toga kakve su povrsine, i od njihovih karakteristika, recimo povrsina kontakta moze da ima jako znacajnu ali i jako malu ulogu.

Na primer, slik guma kada se zagreje pocinje da se lepi za podlogu. Kontaktna povrsina neceg lepljivog moze da ima mnogo veci uticaj nego normalna sila, pa stvari mogu da se potpuno prevrnu, ali i ne moraju, zavisi koliko je to nesto lepljivo.
Pa onda dodje do oblika sare, pa do svrstoce bokova, pa...
Kada pocnu da se uvode ovakve karakteristike, mislim da kompletna prica jos uvek nije do kraja opisana nekim fizickim zakonom (ili barem ja ne znam za njega), ili i ako jeste, on je neka visa matematika.

U ovakvim slucajevima, jedino sto moze da se radi je direktno empirijsko poredjenje.
Ono sto malo cudi je da nigde nisam nasao takva poredjenja kod firmi koje proizvode gume, a covek bi ocekivao da ih prvo tamo pronadje, posto se oni sigurno bave takvim istrazivanjima.

Estariol

Poruka od Estariol » nedelja, 23. okt. 2011. u 02:20h

Aj da pogledamo iz drugog ugla taj odnos široka a kratka vs. uska i duga dodirna površina, vezano za akvaplaning: šta ima veće šanse da klizne po vodi, trkački bicikl sa slik gumama debelim kao kažiprst, ili recimo nešto drugo, slične težine a da ima gume široke poput motocikla, ili sam motocikl?
Ja mislim ovo drugo, bicikl bi samo "prosekao" vodu, dok bi šira površina pri naletu na vodu ispred sebe stvorila talas na koji bi se "popela"(akvaplaning)...
Naravno, ovo je samo teorija koja mi se pojavila u glavi, ali mi ima smisla...

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 23. okt. 2011. u 11:55h

ja na Zlatiboru vozim i leti i zimi 225/45-17..mislim da je uza guma zimi bolja za jugice keceve i ostala vozila koja nemaju ABS ni ESP ni ASR..

Estariol

Poruka od Estariol » nedelja, 23. okt. 2011. u 12:26h

Pričaš iz prakse, ili je to samo tvoje lično mišljenje? Da lije 225/45/17 fabrička dimenzija? Zašto tako misliš, obrazloži malo svoju teoriju, ako već diskutujemo ovde o tome. thumbsuph
Moje mišljenje je ABS tu ne igra veliku ulogu, možda ESP i ASR koji služe za sprečavanje proklizavanja, mada opet - mislim da bi im posao bio donekle lakši sa užim gumama zimi, po snegu i blatu. :)

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 23. okt. 2011. u 13:41h

sa ABS, ESP i ASR-om auto sve radnje radi preko snega i gotovo da uopste ne dolazi do blokiranja i propadanja tockova kroz sneg, dakle bolje da ima sto vecu kontaktnu povrsinu onih sitnih sarica koje se hvataju za sneg kad je tocak vec na povrsini, dok je kod uze gume ta povrsina manja a isto nece doci do propadanja tocka do asfalta zbog pomenutih sistema i tockovi ce isto uvek biti na samoj povrsini snega samo sa manjom povrsinom sare, dok kod auta bez el. sistema guma moze i u kocenju i u kretanju da se probije kroz sloj snega..u krivini kod obe vrste vozila sira guma ima prednost, ovo nigde nisam procitao dakle pricam iz licnog iskustva..

Estariol

Poruka od Estariol » nedelja, 23. okt. 2011. u 14:47h

Upravo u ranijim postovima stoji priča da je površina i kod šire i kod uže gume istam samo je kod šire gume kraća, a kod uže gume duža. A to što se guma probije do asfalta i nije tako loše, s obzirom na to da će tad prestati da klizi. Znamo svi da je polazak na snegu kritičan, kad krene onda već nema mnogo muke :)

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 23. okt. 2011. u 14:58h

Estariol piše: A to što se guma probije do asfalta i nije tako loše, s obzirom na to da će tad prestati da klizi
meni guma zbog pomenutih sistema nikad nece probiti sloj snega a kocenje sa sirim zimskim gumama po snegu je neuporedivo bolje u odnosu na uze (oba vozila sa abs-om)..a sto se tice sirih guma i akvaplaninga ne vidim ni da u F1 ni u moto GP-ju koriste uze gume radi boljeg kontakta po jakoj kisi i stajace vode na stazi..

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » nedelja, 23. okt. 2011. u 16:53h

Ma kontam da razlika u cm dva nije ni primetna toliko, tu jos sve zavisi od gume do gume, tj. proizvodjaca do proizvodjaca..ali kontam da neke bas siroke gume nisu u prednosti nad tanjim kad je u pitanju sneg..
:)
Slika
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“