Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem sa ABS om ili nesto drugo????

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
bobco77
Poruka: 44
Član foruma od: nedelja, 17. jan. 2010. u 10:18h

Problem sa ABS om ili nesto drugo????

Poruka od bobco77 » četvrtak, 17. maj 2012. u 02:21h

Zdravo forumasi!!!
Ovako..Problem je specifican i ne javlja se stalno...a traje vec dugo vreme i ne mogu da pronadzem u cemu je problem pa resio sam da potrazim pomoc od vas..
Naime..na moju Fiesti 1.25 Zetec,ne stalno ali jedanput do dva u mesecu u teku voznje upali se ABS,i kad se to dogodi osetim kako pedalo od kocnice postaje "tvrdo" i sto je najvazno i mozda cudno,kad se to dogodi osetim kako se poveca naglo struja..na pr.na farove,naglo se pojaca svetlo,sto je uzrokovalo vec 3 puta odjednom u teku voznje da mi pregore sijalice!!!Pa moram da stanem,da ugasim auto,i onda upalim i tada je sve u redu..i moze taj problem da se ne pojavi i mesec dana a moze i sutradan opet isto da se dogodi..
Moram da napomenem da sam primetio da mi se to pretezno dogadza kad je vlazno vreme,magla,kisa i sl.Ovde kod mene isao sam i na dijagnostiku(koliko je mirodavna ne znam jer je univerzalna..) i na dijagnostici ne javlja nisto posebno..
Ako ko od vas ima ideju sta bi moglo da bude,ili ako ima neko iskustvo oko ovo neka pomaze!!!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21587
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Problem sa ABS om ili nesto drugo????

Poruka od Markedjani » četvrtak, 17. maj 2012. u 02:26h

Meni to liči na problem sa prejakim punjenjem alternatora... verovatno regler pravi povremeno problem.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

bobco77

Poruka od bobco77 » četvrtak, 17. maj 2012. u 02:30h

Pa to i ja sam mislio da moze da bude problem,ali zar ako je alternator problem ,ABS bi se palio?E samo to me buni,inace odma trazim drugi alternator i menjam da sam siguran...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21587
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 17. maj 2012. u 02:33h

Pa ne pravi ti alternator non stop problem... nego povremeno krene da puni prejako.

Da li se pali lampica za alternator kad krenu jako da ti sijaju sijalice ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

bobco77

Poruka od bobco77 » četvrtak, 17. maj 2012. u 02:41h

Ne.Ne pali se lampica za alternator,zato i nisam siguran da je on problem..Plus sto da pravi problem alternator pretezno kad je vlazno,kad je gore visoko i zastiten od vlage..Ne znam,mozda lupetam gluposti,ali pomisljam nekad da dole nisko neki senzor od vlage pravi neki kratki spoj...a ne mogu da znam koji..na desni predni tocak senzor za ABS kao da je malo napuknut,ona plastika..mozda je od toga..ma ne znam..dali uopste moze da pravi takav problem..

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » četvrtak, 17. maj 2012. u 07:45h

gubi masu motora.pregledaj zice od - kleme akumulatora prema sasij i zice od motora i menjaca prema masi.

bobco77

Poruka od bobco77 » četvrtak, 17. maj 2012. u 12:09h

U redu Dragane,ovih dana cu probati detalnije da proverim sve zice,otsraficu,zastrugati,poprskati kontakt sprejom i opet zasrafiti ..mozda i ima rezultate..
Inace kad mi je majstor menjao zupcasti,primetio sam da jedna zica koja ide na masu od motora do sasiju je nakinuta...original je ona pletena i siroka oko 1cm,a ja na njeno mesto sam stavio obicnu zici..pa mozda je i to problem?sta kazete vi?Evo i slike od zice za koju vam kazem..na slici je zica koju sam stavio ja,a ne originalna..

Slika

bobco77

Poruka od bobco77 » četvrtak, 17. maj 2012. u 12:11h

Ali opet mi nije jasno zasto bi se ABS palio,po cenu i da imam problem sa masu...sigurno postoji neko objasnenje..

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » četvrtak, 17. maj 2012. u 13:47h

imas masu motora ( pletenica) ali i masu menjaca i akumulatora. to je ujedno i masa alternatora.ako gubi masu alternatora onda je napon alternatora nekontrolisan zato i crkavaju sijalice. ja sam imao problem na svom autu kad ukljucis ventilator kabine ugasi se motor . glup kvar zbog mase motora(PLETENICA)

bobco77

Poruka od bobco77 » četvrtak, 17. maj 2012. u 15:53h

Dali to znaci da masa motora mora da bude PLETENICA,ili moze da bude i obicna zica kao sto je na slici,kao sto sam stavio ja?Po neke logike zica je zica..ali pitanje je dali ta zica moze da pravi neki problem..da znam da trazim pletenicu kraj kraeva..i opet mi nije jasno zasto bas ABS :ozid: ...

mbole
Poruka: 15014
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 18. maj 2012. u 15:49h

Pletenica ima veliki porecni presek, veliku kontaktnu povrsinu, i savitljiva je. Tako da nije bas svaka zica - zica :)
Jacina struje u automobilu je daleko veca od one u stanu za slicnog potrosaca, jednostavno zato sto auto radi na 12V a stan na 220V, Pa za jednu sijalicu od 60W za koju je u stanu vise nego dovoljan provodnik od 1.5mm^2 jer kroz nju tece 60W/220V=0.3A na autu treba zica od bar 2.5mm^2 jer je struja kroz nju: 60W/12V=5A, sto bi odgovaralo nekom potrosacu u stanu koji ima 1.1KW (nije bas apsolutno tacno, al dovoljno blizu).
Djak pesak :)

bobco77

Poruka od bobco77 » petak, 18. maj 2012. u 22:31h

Ok,mbole,hvala na informaciju...trazicu original pletenku..
Ali jos uvjek mi nije niko odgovorio dali slaba masa na motoru moze da bude uzrok da se pali i ABS????Pretpostavimo da slaba masa je uzrok da alternator lose puni,pa se dogadza ono sa povecanjem struje i pregorevanjem sijalice na farovima...Ali zar to moze da bude uzrok i da se pali ABS???Ovo pitanje postavljam vise puta od jednog jedinog razloga sto masu cu da resim jeftino i jednostavno,ali ako je ABS e onda je to PROBLEM,sa vise para i nervoze...Hocu da napomenem da bas juce je kisilo i primetio sam da voda polako kapi direktno vrz ABS om...i tu kad pada kisa je non stop mokro..pa tako si razmisljam,jel moguce od vlage da je u ABS om nesto zardzalo pa da pravi to problem?

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » subota, 19. maj 2012. u 13:08h

nisam siguran za abs, ali losa masa moze da napravi sumu problema. kod mene je izazivala- da u tabli zare sve sijalice iako je kljuc izvadjen iz brave. nakraju je rezultiralo time da se kabal uzario i istopio- sreca pa se auto nije zapalio. zato resi prvo tu pletenicu pa ces videti sta dalje. pozz

bobco77

Poruka od bobco77 » četvrtak, 24. maj 2012. u 21:55h

Danas sam imao malo vise vremena pa sam cackao malo oko auta..Kao sto mi je rekao draganford proverio sam kompletnu masu motora..i nisam nasao neki problem oko masu,sve zice su na svojem mestu(osven pletenicu,a i ona stize uskoro..)
Medzutim uz to cackanje slucajno sam naisao na jednu cudnu stvar..Od glavnu tablu osiguraca izlazi jedna zica koja ocigledno je dodatno stavljana...Znaci od jednu zicu,koja ne znam za sta je,izvadeno je jos jednu i stavljeno je osigurac od 10A i ta zica ide pravo do konektor na alternatora..Zasto je ta zica naknadno stavljana ne znam i otici cu definitivno do elektricara ovih dana,ali ipak hocu da cujem i vase mislenje,da me ne zamajava elektricar :)...E sad najcudno je to sto kad izvadim taj konektor(vidi se dole na slici) nema nikakve razlke ni na radu motora ni na radu na alternatora,puni normalno,a i sijalice na tabli rade normalno,kad dam kontakt sveti akumulator(sto je i normalno),kad ga upalim ugasi se(sto je opet normalno),kad ga upalim alternator puni normalno 14,4v,a kad je ugasen padne na 12,4,a kad ga palim padne do 10V-sve normalno bre!Pa zasto onda sluzi taj konektor na alternatoru?Koja mu je funkcija,i dal je moguce da je ta zica pogresno vezana(na pr za zicu od ABSa,pa da mi pravi neki spoj,problem?Auto momentalno vozim sa iskopcanim konektorom i sve je u redu?!!! :suicide:
Evo u prilogu i slike za koji konektor mislim,a i gde je zica nadavana,negde na sredini motora a ide do glavnu tablu osiguraca kako sto sam objasnio...
Ne znam dali sam sve dobro objasnio,pitajte ako nesto je nejasno,ali molim ako neko zna da mi objasni zasto je ova zica naknadno stavljana i zasto je taj konektor na alternatoru?!

Slika
Slika

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » petak, 25. maj 2012. u 07:41h

abs moze nekada da zeza ako su razlicite gume napre di pozadi.....

bobco77

Poruka od bobco77 » četvrtak, 31. maj 2012. u 10:55h

Ako neko zna koja je funkcija ovog konektora od alternatora,molim da kaze jer ja i sa iskopcanim konektorom vec nedelju dana vozim i nemam nikakav problem i sta je najvaznije ne pali mi se vise ABS,a skoro svaki dan je kisilo i do sada 100% je trebalo da mi se upali...Jel lose sto vozim sa iskopcanim konektorom ili...?Molim vase mislenje,a kad nadzem vreme i novac idem i do elektricara..

bobco77

Poruka od bobco77 » sreda, 6. jun 2012. u 09:14h

Zar niko ne zna cemu sluzi ovaj konektor????

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 7. jun 2012. u 01:56h

Sa alternatora treba da idu dva konektora:
1. Na anlaser i na akumulator (crvene zice spojene na konektoru)
2. na PCM i instrument tablu (crne zice, svaka svoj kontakt, dvopolni konektor)

Ovo tvoje ne lici ni na jedno od ova dva (mada, slika je losa i mala). Mozda je neko jednostavno izvukao masu sa srafa jer mu tu bilo zgodno?

bobco77

Poruka od bobco77 » petak, 8. jun 2012. u 22:44h

mbole piše:Sa alternatora treba da idu dva konektora:
1. Na anlaser i na akumulator (crvene zice spojene na konektoru)
2. na PCM i instrument tablu (crne zice, svaka svoj kontakt, dvopolni konektor)

Ovo tvoje ne lici ni na jedno od ova dva (mada, slika je losa i mala). Mozda je neko jednostavno izvukao masu sa srafa jer mu tu bilo zgodno?
E ovaj pod br.2 mislim da govorimo bas za njega,dvopolni...Prvo ne znam sta je ovo"PCM",a znam da jedna zica treba da ide do instrument tablu i da daje signal kad alternator lose puni ili ne puni...E bas to mi nije jasno,kako moze ja da iskopcam taj konektor a na instrument tabli da se ponasa sve normalno...kad dam kontakt normalno zasveti lampica za alternator i kad upalim normalno se ugasi..a ustvari ja nemam nikakav kontakt sa alternatorom jer taj konektor je iskopcan.. cekicko ..Jer moze tako da se ponasa auto ako taj dvopolni konektor je iskopcan i dali je stetno za auto ako je iskopcan..eto to me zanima..i sta je PCM?

mbole

Poruka od mbole » petak, 8. jun 2012. u 23:04h

Powertrain Control Module - po srpski - racunar motora

Ko sto rekoh, slika je losa. Na crtezima, meni deluje da taj konektor br. 2 treba da bude na sasvim drugom mestu.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“