Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nekoliko problema-Fiesta mk5 1.4 tdci

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
chuindahouse
Poruka: 16
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2012. u 20:39h

Nekoliko problema-Fiesta mk5 1.4 tdci

Poruka od chuindahouse » četvrtak, 21. feb. 2013. u 19:38h

Od kako sam kupio auto primetio sam par novih stvari koje su počele da mi smetaju i za koje sumnjam da mogu da postanu ozbilniji kvar. U pitanju je Fiesta 1.4 tdci 2003. godište. Auto je prešao 139.000 km. Ja sam prešao 6.000 km sa njim. Reč je o sledećim stvarima:

1. nakon zamene menjačkog ulja (zamenjeno pošto sam pretpostavio da bi bilo pametno na vozilu starom 10 godina - ulje je bilo katastrofa retko i smrdelo je na kilometar), ručica menjača ide teže iz prve u drugu brzinu i iz druge u treću. Ne čuje se nikakvo škripanje i krčanje, ali je jednostavno teže. Sipao sam Mobil 75W90, više od 2 lit. Mislim da sam video da u menjač staje 2,3 lit. Probao bih sa podmazivanjem zgloba ručice menjača i sajli, pa me zanima da li je neko imao iskustva i da li rešava problem?

2. pri kretanju iz mesta i ubacivanju iz prve u drugu brzinu, ponekad se desi da se auto zatrese i gubi snagu kao da će da se ugasi, pa onda moram da dodam gasa da bi nastavio normalno. Znam da je to možda zbog malog broja obrtaja i ranijeg šaltanja, ali reko da proverim, da nije neko imao sličan problem? I kada prešaltam u viši stepen, iako ja lagano pustim kvačilo, kao da osetim blago usporavanje...

3. pri jačem dodavanju gasa se čuje pištanje (bukvalno kao prigušena pištaljka), i ne znam da li je to počela turbina da pravi problem ili je moguće da je neko od creva vazduha načeto?

4. par puta mi se dešava, da kada palim auto zimi ujutru (inače par puta dajem i skidam sa kontakta kada ujutru palim auto, nezavisno da li se pali lampica grejača ili ne), trese u leru, između 900 i 1000 obrtaja i neće da primi gas. Trešenje postane još jače i auto se na kraju ugasi. Pri sledećem paljenju već nema problema. Jednom mi se to desilo uz poruku EAC fail na kontrolnoj tabli. Tad i nikad više. Sada se javi problem sa trešenjem pri paljenju jednom u 3 nedelje, bez ikakvog pravila, da li je napolju -10 ili +10 stepeni.

5. klimu nisam koristio od leta a bogami i leti je nisam mnogo koristio pošto uglavnom vozim na kraćim relacijama, a i tada mi je pravila problem. Nakon paljenja klime proizvodio se strašan zvuk, kao struganje metala o metal. Čim bih čuo ovaj zvuk gasio sam klimu, da ne napravi neki veći problem. Inače auto uopšte nije mnogo gubio na snazi posle paljenje klime, kao neka kola koja neće da idu uzbrdo kada uključiš klimu... Klimu sam samo napunio freonom, ali nisam odradio proveru ulja ili zamenu ulja u kompresoru, što i nije bilo pametno...

Inače, od kako sam kupio auto samo sam odradio veliki servis (delovi iz EA - SKF, UFI, Gates), zamenu cilindra kvačila, ležaja točka, pločica, zamenu menjačkog ulja i obe spone. Sada sam ugradio i maglenke, pa treba i da razvučem instalaciju pošto nemam fabričku... Inače, bio sam kod drugara na Fordovoj dijagnostici, a pre toga i na Bosch-ovoj dijagnostici, i nema prijavljenu ni jednu grešku, dizne nemaju problema, odstupanja su minimalna. Takođe, primetio sam da su creva goriva koja se vide pored kućišta filtera goriva sa drukalicom drugačija od fabričkih na Fiesti i bila su malo uštinuta ispod filtera vazduha pa sam to malo oslobodio. Izgleda da je bila i udarena na levoj strani pošto ima veći zazor kod fara, far i podkrilo iz kopije i polovnu viljušku.

Molim vas za vaše mišljenje u vezi par mojih problema, kako bih se što bolje spremio (psihički i finansijski) za popravke. Pozdrav!
Ford Fiesta 1.4 tdci

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Re: Nekoliko problema-Fiesta mk5 1.4 tdci

Poruka od Dragomir » četvrtak, 21. feb. 2013. u 20:41h

1.Podmazi rucicu i podazi polugu na menjacu
2.Dodaj malo gasa
3.Treba proveriti.Moze biti i jed i drugo a moze biti i auspuh
4.Dijagnostika,podloske ispod dizni,i sipaj neki aditiv za pocetak
5.To se mora pogledati,tesko ovako preko tastature da se moze pomoci
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

chuindahouse
Poruka: 16
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2012. u 20:39h

Poruka od chuindahouse » četvrtak, 21. feb. 2013. u 20:47h

Dragomire,

za 3. nisam napomenuo da mi je zadnji lonac truo po sredini sa donje strane i da je ostao još poslednji sloj, koji će verovatno da prosine uskoro. Kakav je lonac Walker koji nudi Euroauto, jel dostojna zamena iz tvog iskustva?

I potpuno sam zaboravio, takođe problem - vraća mi gorivo iz rezervoara kada sipam na pumpi i moram da sipam sa blagim pritiskom na pištolj, da ne izlazi jači mlaz. A i čuje se šuštanje kada otvorim čep rezerovara, kao da se pravi veliki pritisak u njemu. Jel ima Fiesta neko crevo oduška na tom ulivnom crevu?

Daj neku preporuku za aditiv, ljudi spominju onaj novi Wurth-ov, ili Wyns, pa nemam baš nekih iskustava sa tim? Generalno nisam zadovoljan Wurth robom, koju koristimo na poslu...
Ford Fiesta 1.4 tdci

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » ponedeljak, 25. feb. 2013. u 12:29h

taj zadnji sloj na loncu ce dugo da ti traje :)
meni skoro 2god trajao tako na zadnjem sloju... otisao sam kod majstora, odsekao lonac i prekopirao ga...bukvalno sve isto uradio kao sto bilo... za 3000din ... oko 60e je nov zadnji lonac cisto da imas u vidu... a to je jedini lonac na fiesti (ja cu sa moje fieste da skinem lonac jer mi se vise svidja zvuk bez :) )
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

dax92

 
Poruka: 7634
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » utorak, 26. feb. 2013. u 20:46h

Obradovace se Sasa kad procita jer nece biti usamljen! hahahaha
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » petak, 1. mar. 2013. u 17:10h

mrgreen samo malo da otopli ... (u najavi STDCi)
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“