Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Duvanje na cepu od ulja...

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
JuSkE
Poruka: 194
Član foruma od: utorak, 22. jan. 2013. u 18:44h
Kontakt:

Duvanje na cepu od ulja...

Poruka od JuSkE » sreda, 10. apr. 2013. u 17:24h

E ovako, malo novu temu da otvorim nisam video da se ovde razmatralo o ovome....od raznih majstora i po raznim forumima sa citao postove ali nista odredjeno vezano za nalov teme....interesuje me da li na cep od ulja dok je motor upaljen na leru sme da pirka vazduh ili da duva....i ako duva (a ne sme) sta je uzrok tom problemu (ovo moze pomoci mnogoma koji budu kupovali auto da odrede otprilike u kakvom je stanju motor,barem ja tako mislim). Licno ja nemam nikakvih problema sa motorom, nego citajuci i slusajuci sam radoznalosti otovrio cep dok je motor bio u radu na leru i osetio sam blago udaranje vazduha u ruku...zar to ne bi trebalo od radilice i ostalog u glavi da baca malo vazduha?
Ford Focus 1.8 TDCi 85KW 115KS Ghia 2002god

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Re: Duvanje na cepu od ulja...

Poruka od oristic » sreda, 10. apr. 2013. u 17:26h

Skroz normalno...

dzodzi
Poruka: 64
Član foruma od: četvrtak, 14. mar. 2013. u 10:59h

Poruka od dzodzi » sreda, 10. apr. 2013. u 17:27h

Nisam siguran da li tu treba da duva, ali kao neka provjera moze da posluzi i to da kada se auto ugasi otvori se cep gdje se sipa ulje i ako nakon se nakon rada motora tu pusi, to je znak da je motor dao svoje. Tako sam cuo, sad da li je to istina, ne znam.

DB9
Poruka: 332
Član foruma od: subota, 8. sep. 2012. u 07:55h
Kontakt:

Poruka od DB9 » sreda, 10. apr. 2013. u 17:28h

a da prska ulje?

JuSkE
Poruka: 194
Član foruma od: utorak, 22. jan. 2013. u 18:44h
Kontakt:

Poruka od JuSkE » sreda, 10. apr. 2013. u 17:34h

Da,ja takodje znam da kad se otovri cep posle jednog vremena dok je motor radio da ne sme da se pusi, a niti da oko cepa bude belog ulja....ako mislite da je to normalno da malo duva na cepu onda ok....
Mozda Dragomir malo da se umesa u temu da cujemo njegovo misljenje :D
Ford Focus 1.8 TDCi 85KW 115KS Ghia 2002god

DB9
Poruka: 332
Član foruma od: subota, 8. sep. 2012. u 07:55h
Kontakt:

Poruka od DB9 » sreda, 10. apr. 2013. u 17:39h

ako ima belog oko cepa znaci da ima vode u ulju,najbezbolnija varijanta je kratke relacije po zimskom vremenu pa se stvara kondenzacija i nestaje sa duzom voznjom i toplim vremenom, a skuplja varijanta bi bila da je dihtung glave otiso pa mesa vodu i ulje.

dzodzi
Poruka: 64
Član foruma od: četvrtak, 14. mar. 2013. u 10:59h

Poruka od dzodzi » sreda, 10. apr. 2013. u 17:45h

Da, tako je bilo kod mene na jednom Jugi 45 sto sam imao ranije, oko cepa prava majoneza :D , na kraju su karike otisle.

nidbox
Poruka: 70
Član foruma od: ponedeljak, 5. nov. 2012. u 09:57h

Poruka od nidbox » četvrtak, 11. apr. 2013. u 00:59h

Na cepu odnosno na poklopcu motora gde se sipa ulje sme da se oseti stujanje vazduha odnosno "duvanje" ali veoma veoma mallo, skoro neprimetno. ako se osedi da duva mnogo znaci da su otisle gumice i vodjice ventila pa kompresija koja se stvara u cilindru pored ventila kroz vodjicu i gumicu prolazi do bregaste sto naravno nije dobro. tada motor takodje trosi ulje.
"Kajmak" ili bela naslaga se javlja prilikom mesanja vode i ulja. mada ne mora da znaci da je motor los. moze biti da je do kondezacije ili loseg ulja a u slucaju da je auto na plinu (benzin-plin) skoro svaki ce pokazati bele naslage na cepu ili iberlaufu.

Ratibor
Poruka: 236
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

Poruka od Ratibor » četvrtak, 11. apr. 2013. u 02:47h

Normalno je da polovni motor sa ko zna koliko kilometara na satu duva. Rekao bih da je normalno da duva i malo jače nego sto je gore opisano. Što se tiče prskanja ulja i sličnih babskih priča to ne bih komentarisao. Ako je nekom normalno da bregasta koja se vrti nekoliko hiljada puta u minutu i pritom "pliva" u ulju ne baca ulje na sve strane onda taj treba da se zamisli nad sobom. Znaci hoce li ulje vise ili manje prskati van zavisi samo od konstrukcije motora.
Kad se motor ugasi pa se odvije čep, naročito posle dužeg rada mora da ima dima...u suprotnom ne bi postojali iberlaufi, ventili za uljne pare i slicne stvari koje odvode te gasove tamo gde treba. Inače vrelo ulje u motoru isparava i takodje stvara gasove slično kao i ulje na šporetu kada nešto pržite. Hladnije vreme ume da zavara i stvori optičku varku, tada se gasovi bolje vide pa se čini da motor previse duva.

Sve ovo govorim imajuci u vidu moj TDCi dizel motor.

Sto se Dragomira tice pisao je na slicnim temama milion puta...evo moje prve teme koju sam pokrenuo pre dve godine kada sam se uclanio na forum gde on odgovara na jedno moje takvo pitanje.

http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =38&t=9404
Moj ford stari nikad se ne kvari

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » četvrtak, 11. apr. 2013. u 07:43h

Ratibor piše: Ako je nekom normalno da bregasta koja se vrti nekoliko hiljada puta u minutu i pritom "pliva" u ulju ne baca ulje na sve strane onda taj treba da se zamisli nad sobom. Znaci hoce li ulje vise ili manje prskati van zavisi samo od konstrukcije motora.
thumbsuph
Slika

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » petak, 12. apr. 2013. u 01:52h

na fiesti na ulivnoj cevi za sipanje ulja ima gumeni dihtung s kvadratnim presekom... s vremenom ne dihtuje... ne prodaje se, treba celi uberlauf. Ja sam ubacio standardni O-ring od vitona, a radi sigurnosti zalepio sam i s američkim izolirbandom taj spoj izvana, sad mi je sve čisto... Uberlauf čistim, a ona crevca menjam, kupio sam na metrazu crevo za benzin i ulje... već su se 2 tanka pokidala (auto ima 135000km), samo još ono deblje do kutije filtera za vazduh nisam menjao, ali mislim da tamo nema pritiska..
..sad od decembra prvi put furam s 5w40 uljem, ima neka minimalna mala potrošnja, ~ 0,25 l /1000km, ali zimi auto brže postiže normalan zvuk

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » subota, 13. apr. 2013. u 00:13h

Sta si koristio pre 5w40 i koliko je trosio?
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » ponedeljak, 15. apr. 2013. u 09:47h

samo prvi put 2002 sam stavio gre[kom 15w/40, tada su mi rekli da se ne stavlja gušće od 10w40 jer su tesni kanali prema bregastoj pa zimi nemože ulje svuda da podmaže. Zatim sam koristio 10w/40, a zadnjih godina samo talijansko ulje IPI 10w40, prodaje se kantica od 1 litar 320mkd ~5eur, nema popust na kante od 4 litra ;... nisam imao nekih problema, jedino možda zimi kad se ne vozi malo traktorski režim... kupovao sam 4 litra, i eventualno bi dokupio 1 litar nakon 8-9 meseci, pre narednog menjanja; posle sam za menjanje dokupovao 3-4 litra istog ulja. Potrošnju sam imao samo pre 4 godina, kupio ELF 10w/40, trošilo se a i brzo je pocrnelo ulje.
Ovo LUK ulje za sada je odlično a i jeftino, kanta 4litre 5w40 = 1000mkd (oko 16 eura)... ima isto takvo 10w40, isto ulje a jeftinije, to je mislim kanta od 4 litre 750mkd (oko 12.5 eur). Ako bi menjao 2h godišnje mogao bi i to da stavljam kad menjam u junu, pre odmora. Stvar je da sad zbog kućnih problemčića malo vozim, od 19.12.2012 sam menjao ulje i prešao do sada samo 1100km, šteta bi bilo stavljanje skupljeg ulja jer svako ulje motorno se menja na Godinu, rizično je držati ga duže...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“