solenoid EGR-a
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 33
- Član foruma od: subota, 21. maj 2011. u 12:42h
solenoid EGR-a
Pozdrav, imam Mondea MK2, benzin iz 1997. 2.0/131KS, već sam se obraćao ali bezuspešno. Da li može neko da mi pomogne, naime nema vakuma na crevu koje ide od solenoida do EGR ventila. kako da proverim ispravnost solenoida, uzeo sam drugi sa otpada i isto se ponasa. Hvala svaki predlog je dobrodosao.
- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Re: solenoid EGR-a
ЕГР је чисто еколошка ствар. Мотор ради најнормалније без њега
-
Znam, pomislio sam da možda u nekom trenutku njegov položaj utiče na količini vazduha i potpritiska sobzirom da imam "knedlu pri startu" i pak bi voleo da ga sredim. Nažalost ne znam kako da proverim solenoid.
-
- Poruka: 55
- Član foruma od: utorak, 26. mar. 2013. u 15:12h
Natakni crevo na EGR ventil i upali motor ,povuci kao da piješ sok na cevčicu i ako se menja zvuk motora EGR je ispravan. 

Žile
-
to sam vec probao sa vakuum pumpom i egr je ispravan, problem je u solenoidu koji je zakacen na požarni zid motora.
Sa usisne grane ide crevo ka njemu a sa njega na egr, e tu nema vakuuma i egr ne reaguje. Ne znam kako da ispitam solenoid.
Sa usisne grane ide crevo ka njemu a sa njega na egr, e tu nema vakuuma i egr ne reaguje. Ne znam kako da ispitam solenoid.
-
Imao sam te podate ,e sada kada treba nemogu da nađem.Probaj ovde https://www.google.com/search?q=kako+se ... h=308&bs=1
Žile
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Da li ja dobro kapiram da je solenoid običan kalem, u koji je cenim ubačen neki mehanički deo, kad dobije struju on "otvori" i automatski se zatvara kad ukineš struju?
Ako nema nikakvu drugu funkciju, on treba da ima dva električna izvoda, treba ispitati provodnost između njih unimerom.
Ako je mehanički deo zaribao pa se zbog toga ne otvara, videti da li to može da se na neki način očisti/razradi.
U suprotnom nije problem do samog solenoida, nego možda dotični ne dobija signal kad treba da se otvori...
Ako nema nikakvu drugu funkciju, on treba da ima dva električna izvoda, treba ispitati provodnost između njih unimerom.
Ako je mehanički deo zaribao pa se zbog toga ne otvara, videti da li to može da se na neki način očisti/razradi.
U suprotnom nije problem do samog solenoida, nego možda dotični ne dobija signal kad treba da se otvori...
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
-
Bojane ,sve ovo stoji,međutim čovek ne zna kako da izmeri,koje vrednosti sa unimerom.Ja mislim da je to elektro magnetni ventil koji upravlja EGR-om,esada moguće da je on pokvaren,a možda konektor da našprica sa kontakt sprejom.
Žile
- BojanM
- BOFH
Ne trebaju mu vrednosti, samo neka proveri provodnost (pištalica).
pozdrav, Bojan

-
Hvala, sad ću da prgledam snimak što je poslao Mrčela, ali bi mo vrednosti bile od koristi. Merio sam, struju dobija, a ventil je uvek otvoren i pod naponom i kad skinem 12V. Ja mislim da je neispravan.
-
-
I ja mislim da je neispravan,e ti probaj sve opcije,pa i da posudiš od nekog to bi bilo najbolje. 

Žile
-
Nešto sam razmišljao danas,pa ako ima stalno struje probaj skinuti konektor pa spojiti ponovo trebalo bi se čuti kako uključi,isključi ili sa akumulatora pa probaj. 

Žile
- BojanM
- BOFH
Ako to radi onako kako mislim da radi (a kako je u suštini opisano i u tom YT videu), taj solenoid ima samo položaj "uključeno" i "isključeno", nema potrebu da varira kroz položaje između ta dva, Po logici stvari, on bi trebalo da bude normalno zatvoren, a da daje vakum tj. otvara EGR onda kad mu kontrolna elektronika pusti napon.
Kao što sam već napisao, ja bih prvo ispitao da li kroz solenoid nesmetano teče struja, da nije kalem u prekidu... ali čisto kako bi se to eliminisalo sa spiska potencijalnih problema (iz dopunjenog opisa, ne verujem da je to uzrok nedaća).
Ako je taj test prošao kako treba, valjalo bi videti da li je moguće na lak način rastaviti solenoid tj. elektroventil, pa videti šta je sa njegovom mehaničkom komponentom, zašto je zaglavila u otvorenom položaju.
Kao što sam već napisao, ja bih prvo ispitao da li kroz solenoid nesmetano teče struja, da nije kalem u prekidu... ali čisto kako bi se to eliminisalo sa spiska potencijalnih problema (iz dopunjenog opisa, ne verujem da je to uzrok nedaća).
Ako je taj test prošao kako treba, valjalo bi videti da li je moguće na lak način rastaviti solenoid tj. elektroventil, pa videti šta je sa njegovom mehaničkom komponentom, zašto je zaglavila u otvorenom položaju.
pozdrav, Bojan

-
-
Hvala na savetima, slažem se sa vama, problem je nastao kada me lik sa otpata koji mi je prodao ventil ubedjuje da je ispravan.
Pozdrav
Pozdrav
-
Dobro je radi drugih što si napisao ovo.
Ovako bi svi trebali da drugi nešto nauče,pomugnu sami sebi.
Ovako bi svi trebali da drugi nešto nauče,pomugnu sami sebi.

Žile