potrošnja ulja
Moderator: Dragomir
- shomicus
- Poruka: 675
- Član foruma od: subota, 20. dec. 2008. u 19:03h
potrošnja ulja
Evo poznatog problema pa bih da se malo posavetujem.Mondeo mk3 2.0 duratec,troši ulje poprilično,oko 1l na 1k km.Sipana je samo formula f 5w30.Motor oko 150k na satu.Pošto sam čitao postove vezane za ovaj problem i znam da su u pitanju uljne karike moje pitanje je šta je pametnije uraditi,karičenje motora ili jednostavno ubaciti drugi.Svakako je manji posao i jeftinije ubaciti drugi motor (stranca) jedino ne znam da li su sva godišta ovog motora imala taj problem ili je rešeno posle restyle modela 2004? Svakako me jedno od ove dve solucije čeka na proleće pa bih voleo da čujem i vaše mišljenje.
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: potrošnja ulja
Mislim da je najbolje prekariciti motor, to te nece izaci skuplje od 400 eura. Problem potrosnje ulja na motorima novije generacije je trend auto industrije.
- shomicus
Pa po postovima i iskustvima cena tog zahvata se kreće 700+ evra.Ako neko zna ko može da prekariči za tu cifru svakako da je to bolja solucija.
- popovicvl
Skoro sam se vozio sa taxi Focus 1.6 16v. Pitao sam ga jel trosi ulje, rece da jeste, prekaricio je motor za 250 eura i rodio se ponovo. Tako da sam pausalno izneo da za Mondeo to moze izaci skuplje, a i ne mora da znaci.
Svakako neko od servisera ti moze direktno dati informaciju.
Svakako neko od servisera ti moze direktno dati informaciju.
- oristic
- Poruka: 1035
- Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h
Pa ako radis auto za sebe, tj. neces ga posle prodati nekom, onda je pametnije da odradis sve kako treba.
E sad, zna se sta sve tu moze da dodje u obzir da se izmenja kad se motor vec otvara - da ne navodim.
Neki bukvalno otvore, zamene karike i dihtung glave i to je sve, ali to nije poso jer tako se problem ne resava na dugo...
E sad, zna se sta sve tu moze da dodje u obzir da se izmenja kad se motor vec otvara - da ne navodim.
Neki bukvalno otvore, zamene karike i dihtung glave i to je sve, ali to nije poso jer tako se problem ne resava na dugo...
- shomicus
Radim ga za sebe ali ja retko vozim auto duze od 2-3 godine.Uglavnom je to neki vremenski period na koji menjam vozilo.E sad,postavlja se pitanje da li cu samo zamenom karika biti miran taj period.Kazem auto provereno ima oko 150k na satu.Uzeo sam ga od prijatelja koji ga je uvezao za sebe iz Nemacke sa 87k i tada je zbog carinjenja podignuta kilometraza za 140k. Sada je na satu 280k.
- oristic
- Poruka: 1035
- Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h
Reko bih da cenu mozes da utvrdis tek kad otovris motor, tj. kad se vidi tacna situacija i sta je sve za zamenu. A kad se odradi kako valja trajace sigurno taj period i duze...
- popovicvl
Tom motoru hvale samo karike, eventualno gumice, semerinzi, prestelovati, ocistiti. Verujem da su svi delovi jos uvek u fabrickoj toleranciji, i sta, da ubacujes neke turske delove, kao novo, a ono smece. Svakako neces preci vise od 50k km za 2-3 godine, a nakon toga prodaja i to vise nije tvoj problem.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21584
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Fale popoviću... fale.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- popovicvl
Nego sta, fale, hvale, whatever...
- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Neki su sipali luqui moly mos2 aditiv za ulje. Švercerski trik kažu da radi kao nov poslije i puno manje troši ulje.
Sent from my MB860 using Tapatalk 2
Sent from my MB860 using Tapatalk 2
- Bojan79
- Poruka: 11
- Član foruma od: četvrtak, 28. jul 2011. u 16:33h
Nema Dragomira da da svoje stručno mišljenje...
- shomicus
Posle dugo razmišljanja odlučeno je,ide drugi motor.Rezervisan kod Sime i Gileta,garancija da je ispravan i cena krajnje korektna.