Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem Fiesta 2001 1.25b 16v zetec

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
urosfiesta2001
Poruka: 8
Član foruma od: petak, 8. nov. 2013. u 10:22h

Problem Fiesta 2001 1.25b 16v zetec

Poruka od urosfiesta2001 » subota, 9. nov. 2013. u 17:54h

Dobri ljudi dobar dan,

Moje ime je Uros,clan sam od pre neki dan iz Bg-a sam. Vlasnik sam Ford Fieste 2001 god, 1.25b 16v zetec motor i imam par pitanja i problema a jako slabo da ne kazem uopste se ne razumem u kola. Auto sam servisirao u Ford servisu iza Borce grede kod dragana,iz nekih razloga ne idem tamo vise,molim ako je ikako moguce za neki savet sta i kako je najbolje uraditi.
Prva stvar je da mi auto gubi ulje (5w-30 fordovo) oko 700 grama na hiljadu KM sto mislim da je preterano i to vrlo. Ulje nigde ne curi niti kaplje niti dimi iz auspuha jednostavno samo ga motor trosi iako bih rekao da vuce sasvim dobro i sa obzirom na moje neznanje redovno sam ga odrzavao od kad je kod mene. Na trapu je odlican i na volanu nemam ni najmanje lufta ali mi se povremeno desava kada u leru stojim bez padanja obrtaja i trokiranja motor pocinje da trese i i lupa sto osecam i na volanu. To traje desetak sekundi i samo prestane. I trece pitanje je da li ovaj model fieste ima takozvano samostelujuce kvacilo kako su mi rekli posto mi pedala kvacila hvata jako visoko ali mi pri kretanju ne proklizava pa se pitam da li je zreo za menjanje set kvacila. Ja vam se u napred zahvaljujem na odgovorima i savetima ukoliko je moguce da mi bar malo pomognete.
Veliki podrav!

mbole
Poruka: 15011
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Problem Fiesta 2001 1.25b 16v zetec

Poruka od mbole » subota, 9. nov. 2013. u 21:23h

Sasavo al ta samostelujuca su podesena da hvataju jako visoko. Dugo mi je to smetalo, a onda se naviknes.

Sto se ostalog tice, to bi neko morao da pogleda. Preporuka je majstor Dragomir u Pinosavi (Dragomir ovde sa foruma).
Djak pesak :)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 9. nov. 2013. u 21:53h

Ako je iole u redu, ne bi trebalo da hvata preko polovine hoda pedale. Tu je verovatno set kvačila pri kraju, ali ako ne proklizava i ne trese prilikom kretanja, pažljivom vožnjim može još jako dugo potrajati.
Slika

mbole
Poruka: 15011
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 9. nov. 2013. u 22:07h

Pola hoda je meni jaaaaaako visoko :)
Djak pesak :)

macaneli
VIP
Poruka: 9941
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » subota, 9. nov. 2013. u 23:04h

Za taj motor je normalno da popije ulje oko pola litre litru na 10000km jer je tako konstrukcijski napravljen
ako ga cepas vise I brze ce ga trositi
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

urosfiesta2001

Poruka od urosfiesta2001 » nedelja, 10. nov. 2013. u 12:07h

Ljudi hvala puno na vasim odgovorima! Tako sam i ja cuo da je u granicama normale do litar na 10000km a ne cepam auto uopste pa me zato sve to i cudi mislim na toliku potrosnju ulja.
Hvala u svakom slucaju!

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » nedelja, 10. nov. 2013. u 13:23h

Taj motor troskari ulje zato sto na njemu nekad nije bilo redovno menjano ulje. (inace sada je preporuka na 5000k milja ili 6meseci, sta dodje pre) Zbog produzenih servisnih intervala koje su mnogi proizvodjaci uveli, neki konstrukcijski osetljiviji motori su platili danak. Primer Audi, Opel, Toyota... Toyota se tu pokazala najpostenija i menjala je motore cak i po isteku garancije. Audi je negirao problem i zavlacio kupce. Ima dosta toga o tome na stranim forumima.
Ako se na tom motoru redovno menja odgovarajuce ulje on ga nece trositi bar dok ne nagura 200k-250k. Na ceskom ili slovackom ford forumu u jednoj temi su vlasnici fordova pisali koji je model koja kilometraza i koja potrosnja ulja. Tu se jasno vidi da jedan deo tih motora presao preko 200, 250k bez znacajne potrosnje ulja. Ako je vec poceo da troskari bitno je da uvek vodis racuna da nivo ulja na trsci bude blizu max. Ne da bude samo iznad min vec blizu max. Tako ces moci da zadrzis postojece stanje da ne progresira. (mana samo cesce podizanje haube. U odnosu na cenu benzina ulje nije skupo)
Usled ne redovnog menjanja ulja uljne karike su zapekle, te su se potrosile. Kompresione su ostale dobre, te motor i dalje lepo ide. Postoji i mogucnost da se zamene karike. Ako se sve lepo uradi potrosnja ce prestati (iskustva vlasnika fordova sa tog cesko-slovackog foruma). Tu je problem naci majstora koji je voljan da to radi. Danas neki vole da sa sto manje posla, truda, rizika dodju do novca. Razumljivo.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 10. nov. 2013. u 13:27h

al vrlo je prosto..ako se kupuje noviji auto onda dizel, stariji benzinac..

urosfiesta2001

Poruka od urosfiesta2001 » nedelja, 10. nov. 2013. u 18:44h

Hvala Puno na tako lepo napisanom i detaljnom odgovoru! Hvala! jako se slabo razumem i svako objasnjenje i svaki savet mi znaci! pokusacu da pronadjem majsora i da se raspitam koje su cene da se promene karike kako bi se valjda resio taj problem jer mi je auto vrlo drag i van toga je u super stanju.
Hvala!!!

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“