smanjena snaga, povećana potrošnja
Moderator: Dragomir
- zeteks
- Poruka: 1296
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
Re: smanjena snaga, povećana potrošnja
Van,
ako ti nije tesko pusti neki link koji govori o tom instrumentu, cisto edukacije radi.
Hvala.
ako ti nije tesko pusti neki link koji govori o tom instrumentu, cisto edukacije radi.
Hvala.
- Sv 87a
- Poruka: 290
- Član foruma od: sreda, 20. nov. 2013. u 18:22h
- Kontakt:
To je analizator izduvih gasova, meni je to jedan od osnovnih alata-uredjaja pored ostalih uredjaja kojih imam.
Eh, sto volim ovaj svet! 

-
- Poruka: 52
- Član foruma od: utorak, 19. feb. 2013. u 20:06h
Posle izvesnog vremena, konačno sam izmerio kompresiju na mom eskortu-petici, 1.4 l....od prvog ka četvrtom sam dobio sledeća merenja: na hladno (-1 stepen napolju ): 8.9, 10.5 10.8 10.5....kad je motor bio topao (oko 60-70 stepeni) : 10.2 11.4 11.5 11.5. Primećujem da u odnosu na merenje sa pritiskom od 7 bara u cilindre, se neslaže na prvom i trećem cilindru...po onom sistemu je treci cilindar mnogo propuštao za razliku od ovog merenja sa manometrom..Dakle, mr.VAN, vaše mišljenje? Da li je ovaj motor za bacanje ili je potrošnja prevelika zbog nečeg drugog, npr pripreme smeše plina i vazduha...usput sam pronašao podatak da je za taj motor kompresija, 8.5:1...ustvari ja sad i nemam novca za bilo kakve zahvate, mogu još samo da proveravam da nije spalo neko crevce sa uvodnika vazduha..(ustvari, pukao mi je jedan uvodnik za crevce sa donje strane usisnika...koliko je taj momenat bitan? )
-
Napisao sam jedan text, ali ga nevidim, pa ću ponoviti...Konačno sam uspeo da izmerim kompresiju i rezultati se bitno razlikuju od merenja i dijagnoze sa korišćenjem komprimovanog vazduha..tada je ispalo da na trećem cilindru debelo propušta jer je duvalo iz kartera,a ostali su ok... a merenja su sledeća..respektivno od prvog ka četvrtom: na hladno (napolju je -1 ): 8.8 10.5 10.8 10.5, a na toplo (60-70 stepeni): 10.2 11.4 11.5 1.5.. Pitanje za mr.VAN-a je, da li je ovaj motor za bacanje što se tiče kompresije? drugo pitanje je šta je crevo koje odozdo dolazi na telo vazdušnog filtera, jer mi je odvaljen priključak pa sam ga nekako ugurao...da li mi i to ili neki falš vazduh diže potrošnju na 15-16 litara?
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Odlična ti je to kompresija, skoro kao da je nov. Taj podatak koji si našao je kompresioni odnos i iskazan je bez merne jedinicie, a kompresija je nešto sasvim drugo i meri se u bar.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
Hvala na mišljenju 911s (SK)...i super ako je kompresija dobra, ali ako je kompresija dobra, zašto je onda tolika potrošnja i smanjena snaga?
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21584
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Mislim da tražiš problem na pogrešnom mestu... pošto ti je glavno gorivo plin ja bih tu tražio problem a ne u motoru.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Treba promeniti filter plina, zatim proveriti crevo za vakuum koje ide od usisa ka raspršivaču (ne mora ga biti ako ej u pitanju elektronski raspršivač). Takodje treba proveriti dodovd plina u motor, kako je rešen, da li vuče falš vazduh, da li uopšte negde motor vuče falš vazduh odnosno da li gubi vakuum. Zazor na svećicama, eventualno ih promeniti ako su prešle 30+ hiljada, kablovi takodje ne traju večno posebno oni koji nisu originalni... Sam venturi plinski sistem je ekstremno prost, prostiji i od najprostijeg karburatora. Možda imaš problem sa paljenjem, možda je bobina loša ili oslabila. Ja bih na taj motor još jedino vakuummetar priključio i ako on kaže da je sve u redu ne bih više o samom motoru razmišljao.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- Sv 87a
- Kontakt:
Preoprucio bih ti da uradis sledece, zagrej motor na radnu temperaturu ( neka se upali el. motor hladnjaka ), prebaci ga na plin i pusti ga da radi na leru. Drukaj kocnicu ubrzano, ako ti se povecavaju obrtaji motora, to je znak da imas bogatu smesu plina-vazduha. Ako padaju obrtaji, onda imas siromasnu smesu plina-vazduha. Treba naglasiti, da je vazna temperatura isparivaca i motora ( proveri temperaturu isparivaca i gornjeg crva hladnjaka ), one moraju biti jednake.
Eh, sto volim ovaj svet! 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
I na benzincu bez plina na kom je sve ispravno će doći do promene u radu motora ako se kočnica brzo i jako druka.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- Sv 87a
- Kontakt:
Tacno, kad je smesa vazduha i goriva BOGATA, obrtaji motora ce se povecavati, kad se druka kocnica i obrnuto. Kad je smesa vazduha i goriva SIROMASNA, obrtaji motora ce padati.
Isti efekat provere se dobija, bilo da motor radi na benzinu ili plinu. Ovo Vam je dragi moji clanovi, gruba, ali tacna provera sagorevanja goriva. I znak da treba nesto preduzeti, a nedozvoliti da Vam se u najgorem slucaju garave svecice, ili jos gore, podize nivo ulja u motoru.
Mislim da o ovoj temi vise netreba polemisati, jednom godisnje treba otici u servis ( u koji imate poverenje ) i prekontrolisati sagorevanje goriva. A samim tim i produziti zivotni vek Vasem ljubimcu......
Isti efekat provere se dobija, bilo da motor radi na benzinu ili plinu. Ovo Vam je dragi moji clanovi, gruba, ali tacna provera sagorevanja goriva. I znak da treba nesto preduzeti, a nedozvoliti da Vam se u najgorem slucaju garave svecice, ili jos gore, podize nivo ulja u motoru.
Mislim da o ovoj temi vise netreba polemisati, jednom godisnje treba otici u servis ( u koji imate poverenje ) i prekontrolisati sagorevanje goriva. A samim tim i produziti zivotni vek Vasem ljubimcu......
Eh, sto volim ovaj svet! 

- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
http://www.innovatemotorsports.com/products/MTS.php
Компресија је добра ,
Ламбда сонда може да каже каква је смеша .
Ово је поготову битно у вожњи .
Компресија је добра ,
Ламбда сонда може да каже каква је смеша .
Ово је поготову битно у вожњи .
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
A šta da radimo mi koji nemamo servo kočionidobri nikola piše:Tacno, kad je smesa vazduha i goriva BOGATA, obrtaji motora ce se povecavati, kad se druka kocnica i obrnuto. Kad je smesa vazduha i goriva SIROMASNA, obrtaji motora ce padati.

Sa druge strane, razmišljao sam i konsultovao neku literaturu na temu rada vakuumskog servo kočionog sistema i skapirao da si u pravu, jako koristan savet.

Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
-
Gospodo, najpre hvala svima na savetima...Ali neide baš sve očekivano...Najpre sam pokušao sa zagrejanim motorom da drukam kočnicu, i baš kako je gospodin Dobri Nikola rekao, obrtaji počeli da se dižu..Super, kažem ja, ovo funkcioniše..bogata smeša..i počnem da zavrćem slavinu plina..ponovio sam to 3-4 puta po četvrt kruga dok se obrtaji nisu ustalili...Mislio sam da je to to..Ali kad sam hteo da izađem na put, auto nije hteo da se pomeri..krkljao je ko zadavljena kokoš...te ti ja onda počnem odvrtati plin, sve po četvrt kruga, da bi na kraju došao skoro na isto stanje, kako bi normalno išao..Kako smo ustanovili da mi je kompresija zadovoljavajuća, ja se vratim lambda sondi..Mr Van je takođe preporučio sondu i počnem ja štelovanje...Međutim..željeni napon od oko 0.5V, i to u vožnji nisam mogao dobiti ni pod razno...ili padne na 0..ili ode preko 1V, katastrofa..Pošto nema kontinuirane uzbrdice, probam ja sa ručnom sa oko 3000 obrtaja, ma kakvi...nema boga da se nađe neka srednja vrednost...i tu ti ja razvalim unimer od beton...A pošto sam bolešljiv, smrzo se i za danas je dosta...sutra ću probati drugi unimer i ponovo...Verovatno je gospodin 911s(sk) u pravu da treba proveriti i filtere, i creva i falš vazduh...možda zato nemogu sa lambda sondom da dobijem mirno merenje...Imam još dve veoma bitne činjenice-pitanja..1: vruć motor veoma teško pali, i na plin i na benzin, a hladan pali kao mina (na benzin)..2: na benzinu čudno radi, kad dam gas, počne da se guši, pa mu ja onda dam do daske ili malo popustim, i onda malo živne...
- van
- VIP
Дизна може да се пере , може да се појача притисак у регулатору горива који је на кућишту лептира . Играо сам се доста не би ли добио одзив на гас и снагу и нижим обртајима , али нисам успео . Испод 3000 обртаја тај мотор неће да повуче . Можда своју дуготрајност може томе да захвали .
Сонда је веома осетљива,јер не чита линеарно , реагује на најмању промену .1/12 круга је померање точкића .
Сонда је веома осетљива,јер не чита линеарно , реагује на најмању промену .1/12 круга је померање точкића .
- Sv 87a
- Kontakt:
Uh, prevelikih muka sa tim eskortom, plin nemozete tek tako napamet stelovati. Zavrcem neki zavrtanj, a da pri tome neznam cemu sluzi.
Moram da Vam gospodine stile64, objasnim kako da podesite plin, da auto pravilno radi.
1) Za podesavanje rada auta na leru imate zavrtanj protoka plina na isparivacu. Podesite ga tako da osetite da auto mirno i ravnomerno radi, lako upali i neznatno podize obrtaje kad drukate kocnicu.
2) Na crevu gde prolazi zagrejani plin, postavljena je slavina za podesavanje smese na turazi. Morate da vozite auto, da vidite kako ide. Ako odvijate zavrtanj na slavini, auto ce bolje ici ali i srazmerno tome trositi plin i obrnuto. Podrazumeva se da podesavanje plina obavljate kad Vam auto nije u pokretu.
3) Kad ste zadovoljni kako auto ide, morace te dragi stile64, ponovo podesiti plin na leru iz tacke 1). Sad Vam je plin podesen, ( sa analizatorom izduvnih gasova ja to mnogo lakse i preciznije podesim, tacno vidim u kakvom je stanju isparivac i filter plina ).
Nadam se da sam bio plilicno razumljiv sto se ove teme tice, ja se vise nebih na nju vracao.
Moram da Vam gospodine stile64, objasnim kako da podesite plin, da auto pravilno radi.
1) Za podesavanje rada auta na leru imate zavrtanj protoka plina na isparivacu. Podesite ga tako da osetite da auto mirno i ravnomerno radi, lako upali i neznatno podize obrtaje kad drukate kocnicu.
2) Na crevu gde prolazi zagrejani plin, postavljena je slavina za podesavanje smese na turazi. Morate da vozite auto, da vidite kako ide. Ako odvijate zavrtanj na slavini, auto ce bolje ici ali i srazmerno tome trositi plin i obrnuto. Podrazumeva se da podesavanje plina obavljate kad Vam auto nije u pokretu.
3) Kad ste zadovoljni kako auto ide, morace te dragi stile64, ponovo podesiti plin na leru iz tacke 1). Sad Vam je plin podesen, ( sa analizatorom izduvnih gasova ja to mnogo lakse i preciznije podesim, tacno vidim u kakvom je stanju isparivac i filter plina ).
Nadam se da sam bio plilicno razumljiv sto se ove teme tice, ja se vise nebih na nju vracao.
Eh, sto volim ovaj svet! 

-
Dragi gospodine Nikola...razumem način štelovanja plina..po struci sam automatičar, usko vezan za merenja i regulacije..dakle, merenje sa lambda sondom se ubilo za mene..ali moram da kažem da je jako teško "ubosti" tačnu otvorenost slavine...izašao sam van grada i stao sam bar desetak puta da naštelujem slavinu, tj napon oko 0.5V, ali čim krenem napon sklizne prema 0...sada razmišljam da napravim nekakvu polugu na slavini i da je sprovedem u kabinu, i da u toku vožnje naštelujem idealno sagorevanje, tj 0.45V na sondi...to ću i uraditi..ali da nedavimo više temu, najbolje bi bilo doći kod Vas gosn. Nikola i naštelovati sa analizatorom...Ja iz Vrbasa retko idem prema Pančevu, ali ako budem bio u tranzitu, eto mene do vas..da se lepo upoznamo, naštelujemo plin i da naučim ponešto..pozdrav.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Postoji li neki restriktor usisa vazduha, zbog plina? Kako pali na plin kad je hladan?
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
-
Posle jučerašnjeg štelovanja sa lambda sondom, jutros mi je na plin upalio iz prve!!?? Ja sam iznenađen i neuvređen..
Poštovani gospodine 911s(SK), zaista neznam šta je restriktor..nekakva pregrada, suženje? Čini mi se da se kod mene, problem sužava oko tog usisa..mada sam na nekim forumima video izraze "usis i usisna grana"..verovatno je usisna grana posle leptira..a ako negde imam falš vazduh, gde se najčešće locira?

Poštovani gospodine 911s(SK), zaista neznam šta je restriktor..nekakva pregrada, suženje? Čini mi se da se kod mene, problem sužava oko tog usisa..mada sam na nekim forumima video izraze "usis i usisna grana"..verovatno je usisna grana posle leptira..a ako negde imam falš vazduh, gde se najčešće locira?
- van
- VIP
Спојеви свих вакумских црева са усином граном , сама црева , динтнзи на усисној грани .
Мерење напона на сонди мора да се изведе из кабине , у вожњи . 2 м жице са сонде и масе у кабину , спојени са унимером , вожња на 2200 -2800 обртаја ( нормална економичан вожња ). Прочита се шта каже сонда , па се мало помери шраф на регулатору , па поново . Мотор не може никада да држи константно сагоревање тако да ће напон увек осциловати 0.1 волт , кроз тих 0.45 волти . Када падна на 0.1 или оде на 0.8 , сонда је скроз неосетљива .
При малим обртајима у вожњи , шраф којим се контролише смеса на леру , игра улогу и у вожњи . До неких 1500 -2000 обртаја .
Овако наштелован мотор иде ок , не прави проблеме и троши оптимално . Да избаци максималну снагу не може јер смеша није за то подешена . Оптерећивање моотра , који нема оптимално богату смешу , доводи до повисшења температуре сагоревања , која оптерећује унутрашње компоненте мотора . Када се уз то дода и повишена температура сагоревања плина у односу на бензин , ето рецепта за убијање мотора .
Мислим да сам писао о ламбда контролисаном регулатору плина
Мерење напона на сонди мора да се изведе из кабине , у вожњи . 2 м жице са сонде и масе у кабину , спојени са унимером , вожња на 2200 -2800 обртаја ( нормална економичан вожња ). Прочита се шта каже сонда , па се мало помери шраф на регулатору , па поново . Мотор не може никада да држи константно сагоревање тако да ће напон увек осциловати 0.1 волт , кроз тих 0.45 волти . Када падна на 0.1 или оде на 0.8 , сонда је скроз неосетљива .
При малим обртајима у вожњи , шраф којим се контролише смеса на леру , игра улогу и у вожњи . До неких 1500 -2000 обртаја .
Овако наштелован мотор иде ок , не прави проблеме и троши оптимално . Да избаци максималну снагу не може јер смеша није за то подешена . Оптерећивање моотра , који нема оптимално богату смешу , доводи до повисшења температуре сагоревања , која оптерећује унутрашње компоненте мотора . Када се уз то дода и повишена температура сагоревања плина у односу на бензин , ето рецепта за убијање мотора .
Мислим да сам писао о ламбда контролисаном регулатору плина
-
Mr.Van...već ste pisali o štelovanju plina lambda sondom...i upravo tako radim...dve žice sam sproveo u kabinu i povezao na unimer..trenutno je stanje ovako: namešten ler, fino radi, 0.7V...pritisnem gas, vozilo ubrzava i napon blago varira oko 0.6V i to bi trebalo da je super..međutim, kad vozilo dostigne ustaljenu brzinu, i čim popustim pedalu gasa, napon padne skoro na 0V...to znači da bi još trebalo da odvrnem slavinu, ali to mi je mnogo više nego što je nekada bilo...sutra ću ipak probati da dođem do toga da mi je napon oko 0.6V čak i kada je leptir tek malo otvoren...Moram nekako pregledati i filter za plin...trebalo bi uraditi dosta toga, ali ja sam teško bolestan čovek i teško mogu da izdržim napolju duže od pola sata...za mnoge od vas je ovaj posao rutina, lagan i logičan, ali ja moram prvo psihički da se pripremim da bih što manje napolju radio
..Gospodin Nikola se već nervira i on bi stavio tačku na raspravu dok ja želim da se što više ljudi javlja sa svojim mišljenjima..