Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nestabilan rad na leru - fiesta mk4

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
LakiTC
Poruka: 11
Član foruma od: petak, 31. jan. 2014. u 22:32h

Nestabilan rad na leru - fiesta mk4

Poruka od LakiTC » petak, 7. feb. 2014. u 17:52h

Promenio sam svecice, filter vazduha, ocistio leptir gasa i onaj motorcic control valve ili kako se vec zove. Sve manje vise izgleda sasvim dobro, nije bilo prljavo, jedino su svecice bile bas skrsene. Mislio sam da ce to promeniti situaciju, ali i dalje trokira na leru i prducka na auspuh, kao da izgubi kontakt na jedan cilindar pa se vrati i tako u krug. Kada se vozi, ne primeti se toliko, malo trza na niskim. Jesu to kablovi otisli? Jel ima neki nacin kako da ih proverim, posto dobro izgledaju spolja, pa ne bi bas da bacam pare, a da je nesto drugo u pitanju? Sta bi moglo biti?

Ovo prduckanje iz auspuha mi smrdi na kablove ili mozda gresim?

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Re: Nestabilan rad na leru - fiesta mk4

Poruka od dimges » nedelja, 9. feb. 2014. u 09:51h

obično ne stradaju svi kablovi odjednom, najpre jedan, obično najduži, pa auto radi 3/4-inski, a to se oseća i u vožnji... koliko imaš pređenu kilometražu, kad si menjao kablove ??... usput ja sam zbog kvara na najdužem originalnom kablu kupio nove kablove Lukas i zeznuo se, brzo su otišli, nagoreli, a i nisu bili po dužinama isti kao originalni ; našao sam turske Motorcraft, komplet sva 4 za 15 eur, da kucnem u drvo 2 godine nemam nikakvih problema...
.. Da proveriš najpre da ti nije UberLauf prljav (može da se čisti) i da nije puklo neko od onih tankih creva ispod usisne komore, možda imaš falš vazduh...
ako nije to, da proveriš kod majstora za auspuh dali je u redu i da nije možda zagušen od gradske vožnje.... malo ga provozaj na brdo da ga produvaš..

LakiTC

Poruka od LakiTC » nedelja, 9. feb. 2014. u 11:59h

Cisto sumnjam da vuce fals vazduh, jer nema stalno gusenje, nego povremeno, kao da bezi struja. U svakom slucaju cu pogledati i to. Gde se nalazi taj iberlauf koji spominjes? Cime se cisti? Inace, ovde u Holandiji kada se odlucis da odes kod majstora onda ides do kraja, nema toga idi samo da proveri :), te provere jos i najvise kostaju :doh: .

nidbox
Poruka: 70
Član foruma od: ponedeljak, 5. nov. 2012. u 09:57h

Poruka od nidbox » nedelja, 9. feb. 2014. u 16:36h

Kablove proveravas tako sto u mraku upalis auto i vidis dali negde varnici oko kablova, najcesce se vidi. Ako se ne vidi prodji rukom po kablovima ako te na nekom drmne znaci taj probio, jeste malo bolno ali efikasno :D Ako nisu kablovi onda je razvodna kapa i ruka definitivno.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 9. feb. 2014. u 16:59h

xaxaxaxa

kablovi se proveravaju tako sto kad auto radi i trokira vadi se jedan po jedan iz razvoda, i kad auto ne promeni zvuk taj je problem..al kablove svakako treba sve zameniti..

nidbox
Poruka: 70
Član foruma od: ponedeljak, 5. nov. 2012. u 09:57h

Poruka od nidbox » nedelja, 9. feb. 2014. u 17:17h

To si upravu ali kad izvuces kabal i ne promeni rad moze da bude: i kabal, i svecica, i nema gorivo u tom cilindru, i ne rade ventili na tom cilindru idt itd! :D
Kazem jeste bolno ali efikasno, jednom rukom se nasloni na auto drugom predji preko svakog kabla tojedinacno. Koji te drmne taj je probio sigurno redbullw

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 9. feb. 2014. u 17:28h

deder uozbilji se jer nije za zaebanciju tako savetovati

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21584
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 9. feb. 2014. u 18:17h

Ta metoda ima smisla kad je kabl skroz probio.

A šta ćemo ako probija samo pod određenim opterećenjem i na određenim obrtajima ? :)

Kablovi su jeftini za fiestu... nije zgoreg ni promeniti ako im se ne zna istorija.

Može biti i bobina... takođe je jeftina.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

dimges

Poruka od dimges » nedelja, 9. feb. 2014. u 21:44h

LakiTC piše:Cisto sumnjam da vuce fals vazduh, jer nema stalno gusenje, nego povremeno, kao da bezi struja. U svakom slucaju cu pogledati i to. Gde se nalazi taj iberlauf koji spominjes? Cime se cisti? Inace, ovde u Holandiji kada se odlucis da odes kod majstora onda ides do kraja, nema toga idi samo da proveri :), te provere jos i najvise kostaju :doh: .
Uberlauf je ono gore gde se stavlja ulje ... u ovlašćenom će ti kazati da se ne čisti nego treba novi, ali lako se čisti ono sito, s naftom ili faminom, opere se vodom i osuši vazduhom .. duvanjem ... ako je zapušen može da napukne neko od tankih creva ispod plastićne usisne komore ... menjao sam i ta tanka creva, pa i od starosti stradaju, ipak je auto 18 godina star... stavio sam komad od creva za benzin.

.. Ako nisu kablovi onda je razvodna kapa i ruka definitivno....
..nije fiesta MK4 zastava 101 ;)

LakiTC

Poruka od LakiTC » nedelja, 9. feb. 2014. u 23:23h

Hvala, poigracu se ujutro pa cemo videti sta je. Ako ne onda cu menjati kablove pa tako redom... :blink:

LakiTC

Poruka od LakiTC » subota, 15. feb. 2014. u 20:53h

Evo ovako, malo sam cackao i nista nisam uspeo :ples. Bice da su kablovi definitivno. Creva su sva ok, ne vuce fals nigde, ne menja se nista kada iskljucim lambdu, kablove sam pipao i jos sam ziv. Promenio bih ih vec do sada, nego mi deluju malo zabaceno, skroz su ispod, cini mi se da im je najlakse prici od dole, ispod auta? Jel ima neka tehnika kako se skidaju kablovi sa Fieste? :cool:

dimges

Poruka od dimges » nedelja, 16. feb. 2014. u 01:09h

menjao sam kod lokalnog majstora, on je bio dole u kanalu; kako bi on otkačio kabel odozdo, ja sam mu spuštao novi kabel odozgo; imao sam stare originalne kablove, na kojima ima i oznaka 1,2,3,4 i prema dužinama obeležio i ove nove, turski motorcraft. Ipak su bili OK, za razliko od Lukas, koje sam predhodno kupio( i odma izgoreli), a kod kojih je bio najduži kabel br.3, dok je originalno kod mene najduži bio kabel broj 4 ( fiesta 1996, 1,3i)... i treba paziti da se sajla za gas postavi kako treba.
..... nego pre kablova da opet proveriš svečice ... a koje svečice koristiš ? ( pretpostavljam auto nije na plin )

LakiTC

Poruka od LakiTC » nedelja, 16. feb. 2014. u 06:51h

svecice su bile motorcraft unutra, pa sam ih zamenio sa nekim francuskim i sada lakse pali ujutro ali isto prdi i prekida.

dimges

Poruka od dimges » utorak, 18. feb. 2014. u 19:13h

ja sam imao pre nekoliko godina problema s francuskim svečicama , Equiem... nije kabel probio nego svečica, pa i kad sam menjao stare kablove raddio je 3/4 dok nisam zamenio tu svečicu (kod najdužeg kabla)... a sad koristim ponovo NGK Vline 7, nisu platinske nego obične.. a i nema potreba za fiestu mk4 37kW s OHV motorom stavljati platinske...

LakiTC

Poruka od LakiTC » petak, 21. feb. 2014. u 18:08h

Nisu kablovi, izmerio sam im otpore. Sada je na redu bobina. Ovaj moj auto nema razvodnu kapiu, jel? Kako proveriti bobinu, a ne menjati je odmah? Sta jos moze biti? Ima li neko ideju :mad: ? Ponavljam, auto ne radi stalno na tri cilindra, nego kada se zagreje, povremeno prekida i trza, recimo svakih par sekundi kao da izgubi varnicu... Kada se skinu kablovi, dok auto radi, svaki ima varnicu... :ozid:

dimges

Poruka od dimges » subota, 22. feb. 2014. u 09:59h

Ako nije 3/4, možda treba proveriti i kabel bonbine ?
i meni je majstor rekao ( kad sam promenio kablove i bilo je isto) da je bonbina... ali ja sam tad promenio svečicu Equiem. A ustvari prvi majstor koji mi je u mraku pokazivao kako varniči oko svečice 4-cilindra je rekao da je probila svečica... a ne kabel ... i kad sam prvi put promenio originalne i stavio Lukas bilo je sve isto, 3/4. Zamenio sam samo tu jednu svečicu, imao sam 2 iste takve Beru ( 2 su bile pukle odmah, nove pa mi ostale 2). Moja preporuka je da pre isptivanja i promene bonbine probaš sa svečicama sa manjim zazorom, NGK V Line 7, mislim da neće biti skuplje sve 4 od 20 eur.
Ovo sve pišem za fiestu 1,3i/37kw, 8V OHV motor..
Inače gledao sam kod majstora jednog što je imao i neki problem s masom, ali mislim da je bila od novijih fiesti, posle 2001. Ipak ništa ne košta očistiti kontakt glavne mase, kleme akomulatora a i kontakt s masom onog kabla kod dizni..

peki_92
Poruka: 465
Član foruma od: utorak, 10. nov. 2009. u 17:19h

Poruka od peki_92 » nedelja, 23. feb. 2014. u 00:44h

ja sam imao situaciju na fiatu... u mraku ne vidim ni jednu varnicu, kad prodjem rukom nista nema... kako skinem neki kabal sa svecice, pocinje parada i munje sevaju kao blesave izmedju kablova :)
L A V

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“