Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fokus 2002 1.8 TDDI nestaje ulje iz motora

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Goran Fokus
Poruka: 4
Član foruma od: subota, 12. apr. 2014. u 18:51h

Fokus 2002 1.8 TDDI nestaje ulje iz motora

Poruka od Goran Fokus » subota, 12. apr. 2014. u 19:13h

Pre četri hiljade kilometara odišla mi je Turbina pukla je osovinica. Zamenio sam turbinu (polovnom) i posle 4000 km ulje mi je došlo na minimum trepnula mi je lampica od ulja, dosipao sam do tad na nekih 6000 km 1 l ulja. Pozvao sam majstora koji mi je dosuo ulje i rekao da pratim šta se dešava. Prešao sam 50 km i nestalo je 1 l ulja. Auto izbacuje beli dim na auspuh. Zamenili smo turbinu sa drugom (polovna ) ali ona se čuje da pisti na malim obrtajima. Ono što je bitno opet je potrošio 1 l ulja ali na pređenih 100 km. Auto vuče odlično ,radi odlično, nigde ne curi ulje sve izađe na auspuh i ima neki užasan smrad taj dim. Skidan je iber lauf (valjda se tako zove) uopšte ne duva tu i nema nikakvog ulja ili dima ili pare, filter vazduha je čist.
- Zanima me može li Turbina da izbaci toliko ulja iz motora i da li je ona problem ili ima neke veze sa mehanikom u motoru ?
-Predpostavljam da je i ova turbina loša uradio bih remont turbine pa mi preporučite gde da uradim ?
- Postoji li još koji razlog zbog kojeg troši toliko ulja sem turbine, u srevisu su mi rekli možda je pukla karika. Kako to da proverim ?

bane1967
Poruka: 346
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 10:43h

Re: Fokus 2002 1.8 TDDI nestaje ulje iz motora

Poruka od bane1967 » nedelja, 13. apr. 2014. u 17:28h

Može motor da troši toliko mnogo ulja zbog turbine, ali uzrok povećane potrošnja ulja su, takođe, i istrošene vođice i gumice ventila, kao i loše karike, mada ako tebi motor ne "duva", onda je malo verovatno da su karike u pitanju.
Uostalom, merenje komprsije bi svakako utvrdilo kakve su karike.
Prema svemu što si napisao, najviše može, svakako, da se posumnja u oštećenje turbine, ali mi je prosto čudno da ti se ista stvar dešava sa tri turbine (ako sam dobro shvatio).
Remont turbo-komprsora u dobrom servisu je, sigruno, bolje rešenje nego ugradnja polovnih i neproverenih turbina, pa je prosto neverovatno da majstor koji je ti je radio nije predložio takvo rešenje. Cena remonta je, mislim, oko 250 evra.
Turbine sa garancijom remontuje više servisa, ja sam čuo od ovdašnjih majstora da su imali dobra iskustva sa nekom firmom u Užicu, mada verujem da su i drugi OK (vidm da se u Bgd reklamira više takvih servisa).
I na kraju da ti napomenem da sam ja na jednom od prethodnih automobila za 80% smanjio potrošnju ulja kada sam zamenio samo gumice ventila, koje su toliko bile spečene , da više nisu imale nikakvu funkciju kao semerinzi koji sprečavaju prolazak ulja iz glave u cilindre. Dok to nisam sredio, i kod mene je, naravno, auto mnogo trošio ulje i užasno dimio sivo-plavi dim na auspuhu...
Dobri servisi, inače, imaju uređaje kojima se i bez skidanja glave može izmeriti da li je veliko "propuštanje" na karikama ili ventilima.
Ja sam sev ovo napisao kao amater i ljubitelj automobilizma i auto-mehanike, ali ovde na forumu daju svoje savete i nude pomoć poznati i stručni majstori, pa će ti se neko već javiti sa konkretnim predlogom...

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » ponedeljak, 14. apr. 2014. u 13:51h

Da ti nije prva turbina kad je riknula napravila karambol u cilindrima?

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » utorak, 15. apr. 2014. u 17:40h

nevalja turbina. samo remont.

matke
VIP
Poruka: 308
Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h

Poruka od matke » četvrtak, 17. apr. 2014. u 01:39h

najcesci potrosac tako velike potrosnje ulja je upravo turbina,motor kod fokusa 1.8tddi-tdci nije sklon potrosnji ulja ni posle predjenih pola miliona km.
kod tebe je najverovatnije problem u losem podmazivanju turbine ili si jednostavno naleteo na polovne turbine koje su dugo stajale
najbolje resenje je remont turbine uz obaveznu proveru sita ulljne pumpe u karteru i dovoda za podmazivanje turbine thumbsuph

Goran Fokus

Poruka od Goran Fokus » četvrtak, 17. apr. 2014. u 09:56h

Evo ovako: Odneo sam predhodnu turbinu u servis na remon posto sam sa ovom drugom vozio auto. Iz servisa za turbine zvali su me da dođem i doteram auto. Otišao sam i saopštili su mi da ova turbina koju je majstor raspakovao nije u lošem stanju i da ne može potrošiti toliko ulje.
Odmah su predamnom skinuli da gumena creva i proverili, međutim tu nema ni trunke ulja ili da duva. Rekli su da moraju skinuti nešto iza motora da bi videli da li ubacuje direktno u auspu iz klipova (čini mi se)
Ostavio sam auto da ispregledaju sve i mogućnosti koje mogu dovesti do tolike potrošnje.
Kasnije su me pozvali da dođem i da vidim da na prvom klipu izlazi ulje a da na drugom malte ne piša ulje.
Znači ipak nije do turbine.
Sad me brine iz kog razloga je moguće da se desi to kad mi je auto trošio minimalno ulja do skoro. Meni ostaje ili da radim motor ili da uvozim drugi i carinim.
Mosha piše:Da ti nije prva turbina kad je riknula napravila karambol u cilindrima?
Mogu ti reći da je izgleda upravo to se dogodilo
Poslednja izmena: BojanM, na dan četvrtak, 17. apr. 2014. u 09:59h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Izbegavaj da praviš duple poruke, koristi opciju 'Uredi' i/ili citiraj više poruka iz spiska u dnu stranice sa odgovorom. :)

bane1967
Poruka: 346
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 10:43h

Poruka od bane1967 » četvrtak, 17. apr. 2014. u 15:50h

Mislim da je bolje generalno remontovati motor, nego kupovati drugi polovan, znači isto kao i kod turbine... E, sad, koliko će da traje motor posle generalne, narvno, zavisi od kvaliteta delova i sigurno to neće biti kao kad izađe nov iz fabrike, ali ša je - tu je.

RedMan
Poruka: 117
Član foruma od: utorak, 29. maj 2012. u 20:40h

Poruka od RedMan » četvrtak, 17. apr. 2014. u 17:23h

Samo sto ce generalni remont motora izaci kao cetri polovna da ubaci,a plus sto su novi delovi "ekstra" kvaliteta kod nas :)

Goran Fokus

Poruka od Goran Fokus » petak, 18. apr. 2014. u 12:54h

Odlučio sam se za ubacivanje i carinjenje drugog motora

matke
VIP
Poruka: 308
Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h

Poruka od matke » četvrtak, 24. apr. 2014. u 01:58h

pametno thumbsuph

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » petak, 25. apr. 2014. u 17:10h

Расклопи прво свој мотор, премери зазоре и ако је све у оквиру фабричких толеранција , промени карике и лежајеве , склопи мотор и терај даље .
Моја претпоставка : да је нека од карика пукла или се заглавила .
Освежавање мотора је 300-400-500 евра , лупам , зависи од тога шта се све мења . Ако мора пуна генерална , боље мењај мотор .

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“