Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Šištanje ispod haube (možda turbina) ?

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Šištanje ispod haube (možda turbina) ?

Poruka od nikola » sreda, 14. maj 2014. u 13:55h

Od skora je počelo da se čuje neko šištanje (da ga tako nazovem), ispod haube kada se auto upali (hladan). Nije to u stvari ni pravo šištanje, već podseća na neko sitno, veoma učestalo klaparanje kaiša (ili između klaparanja i šištanja, ne umem baš najbolje da objasnim ovako). Taj zvuk traje neko vreme, od par desetina sekundi do 2-3 minuta i posle se izgubi. Dakle, ne događa se pri paljenju ukoliko je motor nedavno radio i ima radnu temperaturu, već samo kad je hladan. Juče, kada sam upalio, čuo se taj zvuk. Ja sam polako dodavao gas i taj zvuk je bio sve jači (mada generalno nije to neki prejak zvuk). Kada sam došao do 2000 o/min, čulo se... šššššššššššššš-cak. I nakon što je caknulo, zvuk je prestao. Kapiram da to ima neke veze sa turbinom (ili možda nema)?
Svakako mislim da odem do Gagija, ali pre vikenda ne mogu, a za vikend moram na put, pa me zanima da li neko ima predstavu o čemu se radi i da li smem da se usudim da putujem autom?

Daniel
Poruka: 6091
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Re: Šištanje ispod haube (možda turbina) ?

Poruka od Daniel » četvrtak, 15. maj 2014. u 16:44h

Proveri creva od intercollera...

da li ti auto ide losije kad ga gasiras ?
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

dusan80
Poruka: 293
Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h

Poruka od dusan80 » četvrtak, 15. maj 2014. u 17:29h

Čini mi se da je Dragomir negdje spominjao da to ime veze sa EGR-om. I meni se tako čuje prvih par minuta sad kako je zahladilo i inače zimi. Ljeti nema tog zvuka.
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » četvrtak, 15. maj 2014. u 18:15h

Ne primećujem da lošije vuče nego ranije. Na ravnom, doteram ga recimo trećom na 2100-2200 obrtaja i stisnem mu papučicu gasa... posle sekund-dva odreaguje fino i dobro ubrza. Jedino što sve iza sebe ostavim sve u značajnom oblaku dima. A to za EGR, baš sam pre postavljanja teme pretražio forum da vidim da li se već raspravljalo na ovu temu, ali nigde ne videh Gagijev odgovor koji pominješ (možda sam propustio nešto u rezultatima pretrage).

winstonwolf
Poruka: 104
Član foruma od: četvrtak, 19. jul 2012. u 15:27h

Poruka od winstonwolf » četvrtak, 29. maj 2014. u 08:11h

Dakle, nakon što mi je zimus puklo gumeno armirano crijevo koje dovodi vazduh do turbine, opet mi se pojavilo šuštanje kad ubrzavam. Isto kao i kod tog šupljeg crijeva, malo gubi snagu i osjeti se da slabije povlači. Jedina razlika je u tome što auto ima drugačiji zvuk na leru, ne kad ga upalim već kad ga vozim, pa se ugrije i onda stanem recimo na semaforu. Ono što mene zanima, da li je u pitanju opet neko crijevo ili je nešto drugo? A ne mogu se tim sad baviti dok ne odem na godišnji.
Ljuta mašina - Focus 1,8 Tdci, 85kw 2002.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“