Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus lampica airbag-a

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Focus lampica airbag-a

Poruka od darioculibrk » nedelja, 1. mar. 2015. u 17:56h

Danas sam ugradjivao na Focusa rucicu brisaca sa potenciometrom, tj. intervalnim radom brisaca. Uspio sam napraviti, funkcionise. Nije bilo potrebno nista drugo raditi, zamjena rucice je bila dovoljna.

Medjutim, djavo mi nije dao mira i skinuo sam volan da ocistim oko rucica brisaca i zmigavaca. Skinuo sam airbag i obruc volana, ispod je bilo neko plasticno kolo na kojem su ispisane instrukcije kako se centrira. Okretao sam onako kako je pisalo, vratio obruc volana i air bag. Medjutim, sad svijetli lampica vazdusnog jastuka. Konektor sam dobro stavio, ali mislim da sam sj...o to plasticno kolo tj. clockspring. Prema instrukcijama koje pisu na njemu, okrece se u smjeru suprotnom od kazaljke na satu dok se ne zavrne, nakon toga okrece se u smjeru kazaljke na satu dok se oznake ne poklope i onda je centrirano. Malo sam provozao auto i kao da je unutra nesto sklocnulo, sad radi obrnuto - zavrce se u smjeru kazaljke na satu a odvrce suprotno. Lampica air baga svijetli. Prvo trepti 5-6 sekundi a onda stalno svijetli.

Da li to sluzi samo da dovede struju do airbaga? Ima li neke veze sa ESP-om i senzorom polozaja volana? Sta da radim? :'(

Slika
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

mbole
Poruka: 15008
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Focus lampica airbag-a

Poruka od mbole » nedelja, 1. mar. 2015. u 18:44h

Po onome sto pise, nakon sto ga zategnes okrecuci u smeru suprotnom od skazaljke na satu, okrene se 2 KRUGA u smeru kazaljke na satu i jos malo da se poklope oznake (prema TIS-u postavis ga u centar i okrene se otprilike 2.5 kruga u levo dok ne zategne, pa onda otprilike 2.5 kruga nazad:

µ 9. WARNING:
Make sure the clockspring is centralized before installing. Failure to follow this instruction may result in personal injury.

Centralize the clockspring.

1 Turn the clockspring in a COUNTERCLOCKWISE direction until a resistance is felt (approximately 2.5 turns from the central position).

2 Turn the clockspring CLOCKWISE 2.5 turns until the arrow marked on the center of the clockspring aligns with the raised "V" section at the 12 o'clock position on the outer cover of the clockspring. The clockspring is now centralized.

Ako si ga okrenuo samo dok se nisu poklopile, sjebo si ga najverovatnije. On se okrece zajedno sa volanom, pa kad si okrenuo volan na levo, vise od toga koliko je bilo od zategnutog polozaja do koliko si ga vratio, nesto je moralo da pukne ili preskoci. Verovatno se unutra nalaze dva navoja, jedan levi i jedan desni kad si okrenuo volan, verovatno je taj desni navoj otpustio a ovaj levi se pritegao.
Pitanje je sta se desilo sa zicama i kontaktima unutra.

U svakom slucaju, bolje potrazi majstora koji zna tacno sta i kako sa tim, da ti se ne bi desilo da dobijes airbag u glavu, ili ko sto je sad slucaj da ti airbagovi ne rade.

Senzor polozaja volana bi trebalo da je odvojen.
Djak pesak :)

darioculibrk

Poruka od darioculibrk » nedelja, 1. mar. 2015. u 23:03h

Hvala na odgovoru,Bole!Moram traziti polovni dio,pa zamijeniti.
Problem je sto nije mogao ici 2.5 kruga u lijevo,zavrnuo se odmah poslije pola kruga.Nakon toga sam okretao desno,ali sam mislio da je dovoljno samo da poravnam,nisam vodio racuna o tome da mora tih 2.5 kruga zbog okretanja volana.
Jbg,svaka skola se placa :)

PS.Sreca u nesreci je sto mi sad radi interval brisaca.Dovoljno je bilo da promijenim rucicu.Na nekom stranom forumu sam nasao da ako konektor ima 10 zica,onda se ta funkcija moze dobiti zamjenom rucice.Tako je kod mene bilo.

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » nedelja, 1. mar. 2015. u 23:18h

Imas li neku sliku ili nesto?

darioculibrk

Poruka od darioculibrk » nedelja, 1. mar. 2015. u 23:27h

Cega?Ako konektor koji dolazi na rucicu brisaca bez intervala ima 10 zica,onda moze da se montira ova rucica sa intervalom i funkcionisace.Tako sam procitao na internetu,stavio rucicu sa Ficusa Ghie i radi.

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 2. mar. 2015. u 08:11h

Ebi ga, ne pise dzabe "procitaj servisno uputstvo" :(
Ima tacna procedura i kako se skida i kako se namesta. Bitno je i da se ne pomera kad se skine.
Sad na brzinu koliko se secam, postavi se volan pravo, skine volan, zalepi izolir trakom ovaj deo u centralnom polozaju da ne bi mogao da se mrda, pa se onda otpuste zabice i skida.

Tebi verovatno volan nije bio pravo kad si ga skidao, vec namotan na neku stranu, pa je zato mogao samo pola kruga da se okrene. Ili se okrenuo nakon sto si ga skinuo.

daki_st
Poruka: 450
Član foruma od: nedelja, 2. mar. 2014. u 16:38h

Poruka od daki_st » ponedeljak, 2. mar. 2015. u 15:53h

Da li moze da se ugradi rucica od mondea mk3 tj. da li su iste ?

darioculibrk

Poruka od darioculibrk » ponedeljak, 2. mar. 2015. u 16:22h

Ne znam to,nemam pojma.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 2. mar. 2015. u 17:14h

Trebalo bi da su potpuno iste.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

darioculibrk

Poruka od darioculibrk » sreda, 4. mar. 2015. u 09:51h

Bole, da li si mozda negdje naletio u TIS-u kako se postupa kad se stavlja novi "clockspring"? Cini mi se da sam negdje vidio da je vec centriran, da se ne mora provesti ova procedura sa zavrtanjem i centriranjem? Nasao sam u Grandu nov dio, sa starog lagera im je pa kosta 3000 din :D

mbole

Poruka od mbole » sreda, 4. mar. 2015. u 10:35h

Koliko sam ja ukapirao, ovo gore se izvodi upravo kada je u pitanju nov.

Ajde posalji mi na PP neki mail pa da ti posaljem PDF

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“