Ford Mondeo ler gas again
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 9
- Član foruma od: subota, 6. mar. 2010. u 20:05h
Ford Mondeo ler gas again
Pozdrav sima,
kao sto naziv teme kaze imam problem sa ler gasom.
Mondeo 1.8 16v benzin/plin 2001. god.
Problem: Auto super ide, da kucnem u drvo, ali je problem samo u leru.
Podize i spusta obrtaje kao traktor.(ne znam kako da opisem:)) Promenio sam kablove, stavio nove svecice. Ocistio motoric (majstor se kune da je ler motoric dobar).
Zatim majstor kaze da je to do plina. Oteram auto kod ljudi koji su ugradili plin, oni mi kazu da jedna dizna nije dobra. Odem do majstora, majstor kaze da su dizne ok (cistio ih ).
I sada je vec vrzino kolo.
Ako je neko imao slicnih problema pa da kaze sta je.
Hvala
kao sto naziv teme kaze imam problem sa ler gasom.
Mondeo 1.8 16v benzin/plin 2001. god.
Problem: Auto super ide, da kucnem u drvo, ali je problem samo u leru.
Podize i spusta obrtaje kao traktor.(ne znam kako da opisem:)) Promenio sam kablove, stavio nove svecice. Ocistio motoric (majstor se kune da je ler motoric dobar).
Zatim majstor kaze da je to do plina. Oteram auto kod ljudi koji su ugradili plin, oni mi kazu da jedna dizna nije dobra. Odem do majstora, majstor kaze da su dizne ok (cistio ih ).
I sada je vec vrzino kolo.
Ako je neko imao slicnih problema pa da kaze sta je.
Hvala
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: Ford Mondeo ler gas again
Cek cek, stani malo. Problem sa lerom dok radi na BENZIN ili PLIN?
-
isto se ponasa i na plinu i na benzinu
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21583
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Probaj sa drugim motorićem... poneki put ni čišćenje ne pomaže.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- popovicvl
Meni tako ponasanje lici na ler motoric. Moras ga skinuti, rastaviti na ventil i motoric. Ja sam ga natocio sa sredstvom za pranje motora i delova K2 (kupljen na Molu - 285 din), i ispirao toplom vodom. Ispadale su grudvice, cadj, prasina i ostalo smece. Ponavljao sam operaciju dok se nije sijajo. U motoric sam uprskao malo WDa i sastavio. Oprao sam i crevo koje vodi sa ventila na usisnu granu.
Motoric je bio opran pre toga sa CARB CLEANEROM, ali nije bilo nekog efekta dok se ne rastavi na delove.
Motoric je bio opran pre toga sa CARB CLEANEROM, ali nije bilo nekog efekta dok se ne rastavi na delove.
-
Cisceno je dva puta, ali mislim da ga nisu rastavljali. Samo su ga izvadili i cistili u nekoj kadici (d ase ne smejete, ne znam sta je to:)).
Ajde videcu u petak da oteram kod majstora pa vam javim sta je bilo.u
Ajde videcu u petak da oteram kod majstora pa vam javim sta je bilo.u
- popovicvl
Nista dok se ne rastavi. Potopi, raskravi, ispere, osusi, podmaze...
-
Pozdrav
biuo sam kod majstora da namestim kocnice i uz put ajde da mu kazem za ler motoric. Rekao je da je opet ocistio i da ler motoric ne moze da se rasklopi. Sto mi je i pokazao. Presao sam sa autom 20Km i sve je bilo ok, medjutim ponovo se pojavio isti problem. Sad je pitanje da li da uzmem novi motoric, ne bih da ga uzimam pa da opet problem ostane.
Hvala
biuo sam kod majstora da namestim kocnice i uz put ajde da mu kazem za ler motoric. Rekao je da je opet ocistio i da ler motoric ne moze da se rasklopi. Sto mi je i pokazao. Presao sam sa autom 20Km i sve je bilo ok, medjutim ponovo se pojavio isti problem. Sad je pitanje da li da uzmem novi motoric, ne bih da ga uzimam pa da opet problem ostane.
Hvala
- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
a u kakvom stanju je gumeni dihtung IACV-a ??(motorica gasa) ... ja sam na kraju preko onog dihtunga kao naocare stavio ravan dihtung...
..kad se cisti i izduva, osovinica u federu je postala zuta ( mesingana ?)
..kad se cisti i izduva, osovinica u federu je postala zuta ( mesingana ?)
-
- Poruka: 31
- Član foruma od: utorak, 4. jan. 2011. u 18:20h
Ne bih da otvaram novu temu posto je slican problem i motor, mondeo mk3 2.0 2001 i problem sa lerom na benzinu i evo sta se desava:
Kad startujem hladan motor upali se na benzinu ler gas padne malo nize ali ga sauh odmah ispegla i drzi na nekih 1000 obrtaja i povremeno se oseca blago stucanje i vibracije motora. Sve dok se ne ukljuci gas, kada predje na gas motor se smiri stucanja nema kad postigne punu radnu temperaturu odrzava ler na 700obrtaja i prakticno se ne cuje.
Problem je njaveci pri startovanju vruceg motora, posto je sekvent pali se uvek na benzinu i pocinje da varira ler gas, od 500-900 , posto je automatik cim ga prebacim u drive on se ugasi, tako radi samo dok ja na benzinu, cim ukljuci gas obtaji se smire i motor radi perfektno.
Posto sam imao vremena poceo sam malo da prelistavam forume i resio sam da procackam neke stvari. Skinuo sam map senzor, iacv ventil, klapnu gasa, egr ventil sve sam ocistio i oprao, multimerom sam izmerio otpore i sve je ok. Nasao sam da je pustao vakum na osovinici leptira na usisu, leptire sam otvorio, osovinicu sam zakrpio silikonom, a ventil koji pokrece leptire sam eliminisao tako sto sam ustopovao crevo vakuma. Jos pre par meseci sam ustopovao i crevo vakuma koje povezuje fuel damper i usisnu granu, pošto je procureo i pravio problem u voznji na gasu.Jos nisam proveravao lambda sonde
Moje misljenje je da map senzor, iacv ventil i pozicija klapne, nisu problem posto na plinu motor radi savrseno.
Ostaje samo benzinski deo dizne ili pumpa.
Ispravite me ako gresim, ali ja razmisljam da je problem sledeci : kada se upali hladan motor ler padne na 500 obrtaja zbog siromasne smese, racunar aktivira sauh posalje vise benzina i ispegla obrtaje, kada je motor vruc prelazi na drugi rezim i zbog siromasne smese racunar ler pocinje da varira.Ili mozda zbog losih lambda sondi egr na radi kako treba.
Moje pitanje je da li mogu i kako, jos nesto da proverim pre nego sto se upustim u ciscene i zamenu dizni ili pumpe ?
Kad startujem hladan motor upali se na benzinu ler gas padne malo nize ali ga sauh odmah ispegla i drzi na nekih 1000 obrtaja i povremeno se oseca blago stucanje i vibracije motora. Sve dok se ne ukljuci gas, kada predje na gas motor se smiri stucanja nema kad postigne punu radnu temperaturu odrzava ler na 700obrtaja i prakticno se ne cuje.
Problem je njaveci pri startovanju vruceg motora, posto je sekvent pali se uvek na benzinu i pocinje da varira ler gas, od 500-900 , posto je automatik cim ga prebacim u drive on se ugasi, tako radi samo dok ja na benzinu, cim ukljuci gas obtaji se smire i motor radi perfektno.
Posto sam imao vremena poceo sam malo da prelistavam forume i resio sam da procackam neke stvari. Skinuo sam map senzor, iacv ventil, klapnu gasa, egr ventil sve sam ocistio i oprao, multimerom sam izmerio otpore i sve je ok. Nasao sam da je pustao vakum na osovinici leptira na usisu, leptire sam otvorio, osovinicu sam zakrpio silikonom, a ventil koji pokrece leptire sam eliminisao tako sto sam ustopovao crevo vakuma. Jos pre par meseci sam ustopovao i crevo vakuma koje povezuje fuel damper i usisnu granu, pošto je procureo i pravio problem u voznji na gasu.Jos nisam proveravao lambda sonde
Moje misljenje je da map senzor, iacv ventil i pozicija klapne, nisu problem posto na plinu motor radi savrseno.
Ostaje samo benzinski deo dizne ili pumpa.
Ispravite me ako gresim, ali ja razmisljam da je problem sledeci : kada se upali hladan motor ler padne na 500 obrtaja zbog siromasne smese, racunar aktivira sauh posalje vise benzina i ispegla obrtaje, kada je motor vruc prelazi na drugi rezim i zbog siromasne smese racunar ler pocinje da varira.Ili mozda zbog losih lambda sondi egr na radi kako treba.
Moje pitanje je da li mogu i kako, jos nesto da proverim pre nego sto se upustim u ciscene i zamenu dizni ili pumpe ?
- Markedjani
- Predsednik kluba
Proveri za početak pritisak pumpe na railu... treba da bude zdravih 2.5-3 bar.
Sve ispod toga je slabo.
Sve ispod toga je slabo.

-
Planirao sam ciscenje dizni i proveru pritiska uskoro, ali sam danas BRC-ovom dijagnostikom proveravao lamda sonde i dobio vrednosti:
- na benzinu se krecu 0,025-0,780
-na gasu se drzi na 0,970
po autodati sam gledao da bi trebalo da bude 0,98-1,02.
- na benzinu se krecu 0,025-0,780
-na gasu se drzi na 0,970
po autodati sam gledao da bi trebalo da bude 0,98-1,02.
- Markedjani
- Predsednik kluba
autodata lupa gluposti.
Smeša se kreće od 0v (tj siromašna smeša) do 1v (bogata smeša)... kad varira non stop gore dole to znači da kontrola smeše radi svoj posao dobro i da ECU konstantno pegla parametre da nađe idealnu smešu.
U prevodu, na benzinu je dobra smeša... na plinu prebogata.
p.s jel to na leru tj na 750 obrtaja bili ti parametri ili si držao na 3000 obrtaja i gledao parametre ?
Smeša se kreće od 0v (tj siromašna smeša) do 1v (bogata smeša)... kad varira non stop gore dole to znači da kontrola smeše radi svoj posao dobro i da ECU konstantno pegla parametre da nađe idealnu smešu.
U prevodu, na benzinu je dobra smeša... na plinu prebogata.
p.s jel to na leru tj na 750 obrtaja bili ti parametri ili si držao na 3000 obrtaja i gledao parametre ?

-
Sve vreme je mereno na leru ... da , jos nesto ova dijagnostika pored ovih lambda vrednosti pokazuje i nesto , cini mi se FT ili FN (nisam siguran) +10% sta to moze biti ?
Inace, hvala na odgovorima, znam da je najlakse otici kod dobrog majstora koji bi sve to mozda sredio, ali trenutno nisam bas u zavidnoj finansijskoj situaciji tako da pokusavam mnoge stvari da sredim sam.
Inace, hvala na odgovorima, znam da je najlakse otici kod dobrog majstora koji bi sve to mozda sredio, ali trenutno nisam bas u zavidnoj finansijskoj situaciji tako da pokusavam mnoge stvari da sredim sam.
- Markedjani
- Predsednik kluba
Ne meri se to na leru taj podatak iz autodate... meri se u leru ali na 3k obrtaja.
FT je fuel trim iliti peglanje smeše od strane ECU-a... FT +10% znači da ECU u tom trenutku iz nekog razloga smešu obogaćuje za 10%.
FT je fuel trim iliti peglanje smeše od strane ECU-a... FT +10% znači da ECU u tom trenutku iz nekog razloga smešu obogaćuje za 10%.

-
Re: Ford Mondeo ler gas again, problem REŠEN ... KONAČNO !!!

Pre nego sto objasnim sta sam sve uradio zahvalio bih Markedjaniju sto me je bukvalno naterao da malo dublje proucim sta je to fueltrim, i uputim sve na youtubere Schrodingers Box i Scannerdanner ciji su mi klipovi pomogli.
Kupio sam ELM327 v1.5, skinuo Forscan i pronasao:
- MAP voltaza varira previse, skoro kao lambda sonda samo ne tako drasticno i ustanovio da su krivci leptiri u usisu.
- SFT i LFT idealni na benzinu dok na plinu polude i pocinju da pokaziju prebogatu smešu i shvatim da posto ja vozim auto uglavnom na plinu ECU zapamti prebogatu smesu na plinu i preko LFT osiromasi smesu i cim ga preacis na benzin ili ga upalis ECU salje manje benzina i pocinju problemi, IACV pokusava da ispegla ler i pocinu da variraju obrtaji i to traje neko vreme dok ECU ne ispegla trimovanje i vrati sve u normalu.
Zatim sam skinuo usisnu granu izbacio leptire, zakrpio rupe, usput sam ocistio PCV ventil i zamenio crevo, otisao do plinadzije gde smo prestelovali smesu gasa i doveli je na skoro iste vrednosti kao na benzinu i dobio nov auto.
- Lucky
- Poruka: 1083
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
nema veze sa klapnama, samo ti plin bio lose nastelovan