Nakon dosta procitanih tema na forumu rijesio sam da i ja postavim svoje probleme, pa ako neko ima savjet molio bih za pomoc. Kao i svaki drugi covjek, cilj mi je da rijesim probleme na autu sa sto manje uzalud potrosenog novca. Imam vise problema, pa ce ovo biti malo duzi tekst.
Naime, posjedujem Mondea tdci 2005. godiste sa 130 KS. Imam par problema koji ne ometaju voznju, bar ne puno, jer sam isao do Svajcarske sa njima bez problema.
1. Povremeno trzanje u voznji i samo u 4-oj, 5-oj ili 6-oj brzini. Prvo je taj problem bio prisutan samo kada pada kisa!!! a sada postoji povremeno i kada nema vlage (tek nakon godinu dana od pojave). Crijevo od turba mi je novo tako da razlikujem kako trza kad je ono puklo od ovoga koje sad imam. Kada otkopcam dzek na protokomjeru i vozim dan-dva-tri problema nema ni po kisi ni po suvom vremenu (osim sto je prijavljena greska na motoru). Cistio sam ulozak MAF-a alkoholom, ali bez uspjeha. Sada sam ga poprskao kontakt sprejom, pa cu vidjeti sta ima, za sada je dobro stanje. Razlika u trzanju po kisi i po suvom je ta sto kada pada kisa onda mi broj obrtaja u leru poraste na nekih 1100 do 1500 obrtaja, a toga nema po suvom vremenu. Kada auto ugasim pa upalim sve je normalno dok ponovo ne pritisnem papucicu gasa i onda opet ostaje broj obrtaja veci. Takodje u saltanju broj obrtaja sporo opada izmedju dvije brzine. Kada iskopcam MAF trzanja nema, ali ostaje povecan broj obrtaja u leru. U zadnje vrijeme mogu da predosjetim kada ce da trzne. Prije trzanja kao da motor za nijansu ima manju snagu iako brzina ne opada, a zatim trzne jednom kratko i onda voznja nastavlja dalje normalno. Primjetio sam da kada iskopcam MAF lamppica se upali tek nakon drugog-treceg paljenja auta. Isto tako kada ga vratim nayad greska se ponisti sama posle nekog vremena i tada obavezno trzne kada se samoresetuje. Mozda jednostavno ovdje dolazi do cestog gubljenja kontakta na dzeku ili unutar MAF-a pa onda malo izgubi snagu (za nijansu) pa kada dobije spoj on se samoresetuje i tada trzne, a kada je kisa to se desava cesce nego kada je suvo vrijeme. Otkako sam ga prije dva dana naprskao kontakt sprejom nema problema, ali se bojim da ce se opet pojaviti posto nekad nema problema po nedelju-dvije i onda opet isto.
2. Mjenjac mi ispada samo iz druge brzine i samo kada kocim motorom odnosno pri usporavanju. Problem nije prisutan stalno i uglavnom se desava kada prilikom usporavanja idem sa vise od 1500 obrtaja i uglavnom na nizbrdici. Na ravnom terenu rijetko, a u usponu nikad. Vidio sam video gdje je neko postavio link na kome se vidi kako izgleda problem sa losim donjim nosacem motora. Mislim da i kod mene ima tako nesto prisutno pa sada sumnjam u njega. Ako ima neko nesto da doda molim neka javi. Meni su neki majstori rekli kako na mjenjacu ima bravica za zakljucavanje brzine i da je vjerovatno ona stradala. Mjenjac je inace sa 6 brzina i rikverc mu je levo gore. sa onim prstenom koji se povlaci (nije onaj kod koga se mjenjac pritiska da bi se ubacilo u rikverc). Set kvacila je nov LUK-ov, promjenjen prosle godine.
3. Lupanje-zveckanje u motoru ili mjenjacu prilikom paljenja samo dve sekunde i onda kraj. Lupanje-zveckanje prisutno uglavnom kada je auto negeto malo u stranu i kada motor nije paljen bar pola sata. U garazi na ravnom nema nikada problema. Majstori kazu da je uljni spaner kome ulje nekada iscuri, pa malo zvecka dok ne podigne pritisak.Ovaj problem imam otkako sam ga kupio prije 5 godina i nije se pogorsavao od tada.
Vidim da svi preporucuju zatvaranje EGR-a, pa me zanima da li je dovoljno da se u crijevo od vakuuma koji ga otvara ubaci neka kuglica da sprijeci njegovo otvaranje ili ipak staviti plocicu? Jedan majstor mi je stavio tu kuglicu (od lezaja) i sve je bilo OK. Kada sam je nakon nekog vremena skinuo da bih vidio da li imam ove druge probleme zbog toga i kada sam je ponovo vratio nisam imao isti ucinak. Auto je vuklo malo losije i puno je cadilo na auspuh pa sam je uklonio. Ne znam u cemu je stos.
Znam da nije bas popularno citati ovako duge postove sa puno razlicitih problema, ali bih bio jako zahvalan za neki savjet. Posto sam elektroinzenjer po struci i imam nesto iskustva sa autoelektrikom i raznim dijagnostikama na rudarskoj mehanizaciji mozda budem u prilici da i ja vama pomognem.