Ford Ka - povremeno trokira kad upalim klimu
Moderator: Dragomir
- nntom
- Poruka: 39
- Član foruma od: utorak, 19. apr. 2016. u 22:33h
- Kontakt:
Ford Ka - povremeno trokira kad upalim klimu
Zdravo!
Konačno napunih klimu pre jedno dve nedelje i pošto nemam iskustva sa radom iste, moram da se obratim ovde za savet. Elem, kad upalim klimu, normalno auto postane tromiji, ali dok radi klima auto kao da malo trokira, u nepravilnim intervalima, kao da u tim nekim trenucima gubi jedan cilindar. Vozim, ravan gas i ne cima, ne trese, nego samo eto povremeno gubi i dobija snagu, kao da pali i gasi kompresor recimo. Čitam neke tekstove, spominje se povećan razmak remenice i lamele na kompresoru, spominje se povećan pritisak u sistemu pa zbog toga sigurnosni sistem isključuje i uključuje kompresor, zatim ventilator za rahladnu tečnost i hladnjak klime, relej, džek.... Mala digresija, neki dan krenuh sa tastom njegovim kolima, Zafirom, uključio je klimu i poče da duva odma ledeno, što kod mene i nije baš slučaj ni posle duže vožnje, ali ajde, ipak sam zadovoljan temperaturom u kabini. Pozdrav i hvala
Konačno napunih klimu pre jedno dve nedelje i pošto nemam iskustva sa radom iste, moram da se obratim ovde za savet. Elem, kad upalim klimu, normalno auto postane tromiji, ali dok radi klima auto kao da malo trokira, u nepravilnim intervalima, kao da u tim nekim trenucima gubi jedan cilindar. Vozim, ravan gas i ne cima, ne trese, nego samo eto povremeno gubi i dobija snagu, kao da pali i gasi kompresor recimo. Čitam neke tekstove, spominje se povećan razmak remenice i lamele na kompresoru, spominje se povećan pritisak u sistemu pa zbog toga sigurnosni sistem isključuje i uključuje kompresor, zatim ventilator za rahladnu tečnost i hladnjak klime, relej, džek.... Mala digresija, neki dan krenuh sa tastom njegovim kolima, Zafirom, uključio je klimu i poče da duva odma ledeno, što kod mene i nije baš slučaj ni posle duže vožnje, ali ajde, ipak sam zadovoljan temperaturom u kabini. Pozdrav i hvala
- nntom
- Kontakt:
Re: Ford Ka - povremeno trokira kad upalim klimu
Vise ne trokira. Sad se pali i gasi u pravilnom intervalu od recimo 2, 3 sekunde i naravno, ne hladi uopste. Sujem kako cakće zeleni relej prikacen na plastiku. Ventilator radi. Izgleda da je vec potrosio sav gas i 3000 dinara za 3 voznje. Divota
- Vlada pop
- Poruka: 900
- Član foruma od: subota, 30. apr. 2016. u 00:26h
Idi kod tog sto ti je punio klimu da proveri gde i da li pusta,trebalo bi da ti je rekao da dodjes na kontrolu posle nekog vremena.
Focus 1.8 TDCi 74 kW 2004 karavan
- nntom
- Kontakt:
Zvao sam. Zakazao mi da dodjem da vidi UV lampom gde pušta. Na moje pitanje koliko to košta rekao je da ne košta ništa, a popravka košta i to zavisi od toga gde, šta, kako, koliko...
-
- Poruka: 41
- Član foruma od: petak, 10. jun 2016. u 23:13h
Napunio ti sistem a da pre toga nije proverio u kakvom je stanju?Menjaj ti tog servisera 

- nntom
- Kontakt:
Pitao sam ga da li može da se napuni ako negde curi. Rekao je da mašina neće da napuni ako se otkrije puštanje u sistemu i u tom slučaju se ne puni sistem i to ništa ne košta. Medjutim, mašina može da odreaguje samo ako je curenje jako, ali ne i ako je curenje malo, pa će u tom slučaju automatski da započne punjenje. Odprilike, koliko sam ja shvatio tematiku, morao je da napuni sistem gasom jer jedino sa gasom ide i boja koja će da se vidi kasnije na mestu na kojem sistem pušta. Inače , dečak koji je punio klimu rekao je da je sistem bio prazan.
-
Znači sistem drž' vodu.
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8318
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Meni kada su punili klimu, mašina je izvukla gas i ulje i napravila vakum. Vakum je trajao najmanje 20 minuta i tek kada je ustanovljeno da ne pušta nigde, posle toga je dopunjena klima sa gasom i uljem koliko je propisano.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- nntom
- Kontakt:
Ne znam koliko ova mašina drži dugo pod vakumom, ali sam čekao da se sve odradi pola sata. A da li je to dovoljno? Izgleda da nije da bi se konstatovalo manje curenje.
-
Meni uvek kad su punili potpuno praznu klimu su proveravali uv lampom tokom punjena dal pušta,pošto sam došao sa praznim sistemom.
- nntom
- Kontakt:
Da....ajd videćemo šta će biti na pregledu.
- Vlada pop
- Poruka: 900
- Član foruma od: subota, 30. apr. 2016. u 00:26h
Aj vidi pa javi posto sad meni nista nije jasno. Prosle i ove god sam bio kod dva majstora koji nemaju veze jedan sa drugim i imaju razlicite aparate za punjenje i obojica su mi prilikom prvog punjenja rekli da dodjem za 7 dana da provere da li negde pusta.
Focus 1.8 TDCi 74 kW 2004 karavan
- nntom
- Kontakt:
Dragomir podigao auto i imao sam šta da vidim. Propišao kompresor najstrašnije da nije trebala ni UV lampa. Mokar skroz. Pre nedelju dana sam menjao i pletenicu, tj onaj fleksi lonac auspuha, pa sam imao prilike da pregledam auto iz kanala, odozdo. Sve bilo suvo ko barut. Ništa. 3000 odoše u etar, a sada sledi remont ili kupovina polovnog kompresora. Pitao sam majstor Dragomira koliki je problem da se skine kompresor jer imam nameru da ga sam remontujem. Reče mi, da sa malo volje mogu to i sam da skinem, nije neka nauka, tako da već vidim novi DIY na forumu
Ako neko ima iskustva sa remontom kompresora nek se javi ili pošalje neki dobar link. Šta to crkne, semering, dihtung ili ima nešto što se ne može tek tako popraviti.

Pozdrav

Pozdrav