Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford focus tddi temperatura

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
fokara
Poruka: 7
Član foruma od: utorak, 30. avg. 2016. u 11:17h

Ford focus tddi temperatura

Poruka od fokara » utorak, 30. avg. 2016. u 11:30h

Zdravo svima. :ford:
Imam problem sa temperaturom motora na ford focus 2002 tddi 66kw.
Znaci auto se ugrije relativno brzo kroz 6-7km ali kazaljka od temperature prodje sredinu za nekih 3 mm i tu ostane bez obzira kako vozio i po kakvom terenu.Nisam do sad vozio focusa ali mislim da je to previsoka temperatura. Sta bi mogao da bude problem?

acadimke
Poruka: 1711
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Re: Ford focus tddi temperatura

Poruka od acadimke » utorak, 30. avg. 2016. u 11:45h

Proveri prvo stvarnu temperaturu , mozes na tabli kroz onaj test
Poslednja izmena: acadimke, na dan utorak, 30. avg. 2016. u 11:48h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

Dulennss
Poruka: 37
Član foruma od: četvrtak, 12. mar. 2015. u 11:42h

Poruka od Dulennss » utorak, 30. avg. 2016. u 11:46h

Prvo i osnovno proveri koliko ima antifriza i proveri da li je izliftiran sistem hladjenka!!! Nemoj da se iznenadis, ali u fiestu sa tim motorom ide oko 12l tecnosti!!!
Ako je to sve u redu proveri da li negde gubi vodu vizuelno!!!
I moja fiesta i kumov fokus tddi kad se zagreju kazaljka stoji tacno na sredini!!!!

fokara

Poruka od fokara » utorak, 30. avg. 2016. u 13:21h

evo slikao sam i kazaljku da vidite gdje stoji
Slika

Nasao sam onaj kao test meni i na njemu pokazuje 83-86 po ravnici, a ako forsiram uz neku vecu stranu onda dodje do 90 al to ne prelazi.a niza stranu pada do 81. A sledeci put kad uprem onaj pipak ima jos neka temperatura i ona stoji na " 2A3.C " i sad ne znam koja je za sta.
Antifriza ima u boci dovoljno do maks.
Ne znam kako da provjerim jel "izliftiran" sistem hladnjaka.
Sto se tice creva pipao sam ih posle ove voznje i gornje sto ulazi u hladnjak je vruce i prilicno tvrdo, a donje nije toliko vruce i mekano je.

Dulennss

Poruka od Dulennss » utorak, 30. avg. 2016. u 13:47h

Na tom gornjem crevu ima neki kao plastican poklopac, koji se moze odvrnuti srafcigerom, to je za luftiranje. Odvrces ga dok iz njega ne potece tecnost, nemoras skroz da ga odvrnes, ako cujes neko sistanje ili ne cujes nista nekoliko trenutaka izlazi vazduh, ako dok ga odvrces krene da vlazi onda ima dovoljno tecnosti. Sve to radis dok auto radi na leru.
Kad obavis to prekontrolisi nivo u posudi.
Isto mozes da proveris da li pali ventilator. Ne bi trbalo da toliko dize temperaturu.
Moze da bude i sto drugih cuda tipa zeza termostat ili da u hladnjaku nema dobar protok.
Ne znam meni je ovo puno sto se tice temperature za preko 100000 na fiesti nisam imao ovakvu temperaruru imao sam kontra, ali to je drugi slucaj kad je riknuo termodavac!!!!
edit: Da ispravim sebe ventil za luftiranje na fiesti je na donjem, a onda je verobatno isto i kod tebe!!!
Poslednja izmena: FM III, na dan utorak, 30. avg. 2016. u 14:44h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne piši post za postom u kratkom vremenskom periodu već koristi opciju uredi ako si nešto zaboravio

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8318
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » utorak, 30. avg. 2016. u 14:43h

fokara ajde se vrati na svoje predstavljanje http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 56#p436656 i dovrši ga kako bi mogao da nastaviš sa radom na forumu ;)
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

fokara

Poruka od fokara » utorak, 30. avg. 2016. u 17:02h

FM III zavrseno :D

Uspio sam da nadjem samo na vrhu hladnjaka kao plasticni cep i odvio ga al ispod je kao neka kuglica, ali ne izlazi tecnost.
A ventilator nisam jos cuo da radi osim kad se upali klima.

Dulennss

Poruka od Dulennss » utorak, 30. avg. 2016. u 18:23h

Pregledaj creva znaci gledaj kad stojis ispred otvorene haube sa desne strane dole imas debelo crno crevo i na njemu bi trbalo da bude cepic na sred creva. Ne znam da li na fokusu smeta intrkuler da se to vidi, NEKA ME Neko ispravi ako gresim. Postupak sam ti opisao. Proveri to pa onda dalje. Ostavi auto da radi u leru posle destak min mora da upali ventilator. Ako se to ne desi probaj da prespojis ventilator direktno na termoprekidacu da vidis da li radi!!!
Sad izem ga ne znam koliko si vest sa mehanikom ne bi trebalo da ti ovo sto pisem bude neki problem, ako ti zvuci komplikovano onda kod nekog majstora iole krsten bi to mogao da ti proberi!!!
Sa srecom!!!
Endura di su odlicni motori, tako da se nadam da neces nista zezniti i tako da ga vozis do malog servosa pa nek ti onda neko promeni komplet antifriz i to sve proveri!!!!

djole fiesta
Poruka: 111
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h

Poruka od djole fiesta » sreda, 31. avg. 2016. u 23:28h

Nemoj druže paliti čoveka nema na focusu tih čepića. Jesu isti motori al nije isto hlađenje.
On je čovek zbog tebe odvrtao poklopac ventila za punjenje klime :(

I sad vidim ovaj savet za ventilator. Znači druže na focusu ti ventilator neće upaliti bez turiranja bar 10 minuta na preko 2500 obrtaja. Možeš ga držati dva sata na leru i neće se ništa desiti...

Dulennss

Poruka od Dulennss » četvrtak, 1. sep. 2016. u 06:55h

Nije mi filj da ga palim, to da na focusu nema mozda nema na nekim modelima!!! Kum vozi 1.8 dtti iz 2001 i kod njega ima taj cepic, jer to crevo je indenticno!!! E sad kod njega nema to napamet nisam ni znao!!!
Meni to sto mu stoji takvatemperatura nije normalno, znam da moze da bude puno razlicitih stvari ( termostat, vodena pumpa, brljavljenje nekog kontakta u tabli ili bilo gde). U zelji da pomognem napisao sam mu da proveei naj jednostavniju stvar koja moze da bude.
Opet nije mi cilj da ga palim ili bilo sta drugo, a i sam sam napisao da ako ne zna puno o zakvim stvarima svrati kod majstora!!!
Pozzz svima nadam se da ce covek brzo i efikasno resiti "problem"!

fokara

Poruka od fokara » petak, 2. sep. 2016. u 14:12h

Hvala vam u svakom slucaju.
Taj cepic nisam ni pronasao jer ga kao sto kazu i nema.
Ono sto sam primjetio da je dzek od ventilatora sa 6 pinova oksidirao i ocistio sam ga ali to nije rjesilo problem.
Kad ventilatore spojim direktno onda rade sto znaci da su ispravni.ne znam vise sta da provjeravam. Jel ima neka fora da provjerim vodenu pumpu?

Dulennss

Poruka od Dulennss » petak, 2. sep. 2016. u 14:45h

Ono sto sam ti prvo rekao proveri da li ti je sistem izluftiran (da nema negde unutra vazdusnih dzepova). Mozes da otkasis i ono prelovo crevce sto ide naekspanzionu posudu (posuda za antifriz ) i mozda tu moze da izadje vazduh ako ga ima!!!
Sledece proveri termoprekidac koji pali te ventilatore, a potom termostat!!!
Sve njabolje!!!!

fokara

Poruka od fokara » petak, 2. sep. 2016. u 15:10h

Ne mogu da skontam gdje mu je termoprekidac, nasao sam samo na glavi onaj termodavac.a to za crijevo cu da probam.

Dulennss

Poruka od Dulennss » petak, 2. sep. 2016. u 16:07h

Provericu kod mene kako to izgleda pa javim!!! Na drugom autu opel astri je termoprekidac usrafljen u hladnjak. Ono na glavi je senzor temperature i njega sam menjao na fiesti on je u suvom i daje signal za tablu i jkomp koliko je temperatura (facet kosta oko 1000 din)! Piso sam ovde dakako je crkao i koji su bili simptomi!!!

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » petak, 2. sep. 2016. u 16:15h

Nema nikakvog termoprekidaca na Fokusu, sve ide preko CHT senzora, odnosno senzora na glavi, on salje signal kompjuteru, i on dalje odlucuje sta je najbolje uraditi.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

fokara

Poruka od fokara » petak, 2. sep. 2016. u 17:05h

Pa jel bi moglo da bude do cht senzora?
Zna li neko kolko kosta odprilike taj senzor? Kontam da ga nije tesko zamjeniti.

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » petak, 2. sep. 2016. u 20:02h

Ta temperatura na test modu sto si citao je ok. Ja uzbrdo izadjem na oko 100 stepeni i tu se negde pali hladnjak.

Treba ga zakaciti na dijagnostiku i videti sta ocitava, koje parametre.

Dulennss

Poruka od Dulennss » subota, 3. sep. 2016. u 09:11h

Napisao sam koliko kosta senzor temperature, ja sam imao nebulozbnu situaciju da kad je rkao a kazaljka pikazuje normalno da se auto zagrejao i onda posle 15-20 min voznje pocinje na tabli da pada temperatura. Odlepio sam kada je na voznji u maju na 30 stepeni spoljne na semaforu dodao ler gas tj upalio saug. Zameni tp nije skupo, ali ne bas isti ali slican problem sam imao kao i ti kad je nedostajalo tecnosti (na boci je bilo na max), a kad sam ga izliftirao stalo je jo oko 2 l antifriza!!!

djole fiesta
Poruka: 111
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h

Poruka od djole fiesta » ponedeljak, 5. sep. 2016. u 01:59h

Dulennss piše:, ali u fiestu sa tim motorom ide oko 12l tecnosti!!!
To je netačno ide oko 6 l.
Dulennss piše:Ono sto sam ti prvo rekao proveri da li ti je sistem izluftiran (da nema negde unutra vazdusnih dzepova). Mozes da otkasis i ono prelovo crevce sto ide naekspanzionu posudu (posuda za antifriz ) i mozda tu moze da izadje vazduh ako ga ima!!!
Otvoren je sistem i na focusu i na fiesti nema luftiranja (ozračavanja).
Dulennss piše:Na tom gornjem crevu ima neki kao plastican poklopac, koji se moze odvrnuti srafcigerom, to je za luftiranje. Odvrces ga dok iz njega ne potece tecnost, nemoras skroz da ga odvrnes, ako cujes neko sistanje ili ne cujes nista nekoliko trenutaka izlazi vazduh, ako dok ga odvrces krene da vlazi onda ima dovoljno tecnosti. Sve to radis dok auto radi na leru.
Nema tog poklopca koji se odvrće na focusu.
Dulennss piše:Ostavi auto da radi u leru posle destak min mora da upali ventilator.
Neće da se upali...

Fokaro verovatno ti je mehanički termostat crkao ili kasni sa otvaranjem.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“