Pojasevi
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 27
- Član foruma od: ponedeljak, 20. apr. 2015. u 09:14h
Pojasevi
Pozdrav,
U pitanju je Focus TDDI iz 2000.
Usljed nesrece doslo je do automatskog unistenja mjesta gdje se uštekavaju pojasevi (ne znam kako se tacno zovu, fixno su vezani za sjedista i unistena su oba na prednjim sjedistima).
Da bi se oni promijenili potrebno je skinuti sjedista, a mene interesuju mogu li se skinuti sa zadnjih sjedista i staviti naprijed, odnosno odgovaraju li jedni drugima?
U pitanju je Focus TDDI iz 2000.
Usljed nesrece doslo je do automatskog unistenja mjesta gdje se uštekavaju pojasevi (ne znam kako se tacno zovu, fixno su vezani za sjedista i unistena su oba na prednjim sjedistima).
Da bi se oni promijenili potrebno je skinuti sjedista, a mene interesuju mogu li se skinuti sa zadnjih sjedista i staviti naprijed, odnosno odgovaraju li jedni drugima?
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: Pojasevi
Pozadi, koliko znam, nemaš pirozatezače. U svakom slučaju ti trebaju odgovarajući, neispucani, sa prednjih sedišta.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
Moze li pojasnjenje sta su pirozatezaci?
Da li ovi sa zadnjih sjedišta odgovaraju dimenzijama kao sto su na prednjim sjedistima?
Da li ovi sa zadnjih sjedišta odgovaraju dimenzijama kao sto su na prednjim sjedistima?
- mbole
- Poruka: 15003
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Krajnje uprosceno.
Pirozatezac ima malo "eksploziva" u sebi. Sluzi da u trenutku zategne pojas za 20-tak cm.
Kad dodje do sudara, prevrtanja, bilo kakve drasticnee deformacije karoserije, senzori koji okidaju i airbagove, prvo okinu zatezace, tako da te prvo pojas "zakuca" za sediste, pa se mililsekundu nakon toga aktiviraju airbagovi.
Na zadnjim jednostavno ne postoje pirozatezaci, vec je tamo obicna kopca ko na zastavi 101.
Pirozatezac ima malo "eksploziva" u sebi. Sluzi da u trenutku zategne pojas za 20-tak cm.
Kad dodje do sudara, prevrtanja, bilo kakve drasticnee deformacije karoserije, senzori koji okidaju i airbagove, prvo okinu zatezace, tako da te prvo pojas "zakuca" za sediste, pa se mililsekundu nakon toga aktiviraju airbagovi.
Na zadnjim jednostavno ne postoje pirozatezaci, vec je tamo obicna kopca ko na zastavi 101.
Djak pesak 

- dax92
-
- Poruka: 7633
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Ne, moras zameniti kompletna ta mesta u koja se ustekaju pojasevi novima, tj neispucanima. To ti se zovu poteznici ili pirozatezaci.
Podigni zadnju klupu tj, obori pa ces jasno videti u cemu je razlika.
Pretece mbole
Podigni zadnju klupu tj, obori pa ces jasno videti u cemu je razlika.
Pretece mbole
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
Hvala za info.
Pretpostavljam da bi oni ispravno radili (kada stavim originalne s autootpada) prvo mora da se ponisti greska na kompjuteru koja jos ocitava neispravnost airbagova i pojaseva.
Pretpostavljam da bi oni ispravno radili (kada stavim originalne s autootpada) prvo mora da se ponisti greska na kompjuteru koja jos ocitava neispravnost airbagova i pojaseva.
- mbole
Nisam siguran.
Koliko se secam, taj racunar prilikom svakog pokretanja auta, ocitava sve sto je vezano za njega, i ako naidje na neki problem upali lampicu.
Ako je sve na svom mestu, lampica se sama ugasi.
Pazljivo sa igranjem oko toga. OBAVEZNO otkaci akumulator. Po fabrickoj preporuci, nakon toga sacekaj jos bar 15 minuta pre nego sto pocnes da vezujes bilo sta (mnogi su radili i bez cekanja, i nisu imali problema, al mislim da se ne isplati rizikovati da ti ispale airbagovi... taman da odmoris uz jedno pivo
).
Koliko se secam, taj racunar prilikom svakog pokretanja auta, ocitava sve sto je vezano za njega, i ako naidje na neki problem upali lampicu.
Ako je sve na svom mestu, lampica se sama ugasi.
Pazljivo sa igranjem oko toga. OBAVEZNO otkaci akumulator. Po fabrickoj preporuci, nakon toga sacekaj jos bar 15 minuta pre nego sto pocnes da vezujes bilo sta (mnogi su radili i bez cekanja, i nisu imali problema, al mislim da se ne isplati rizikovati da ti ispale airbagovi... taman da odmoris uz jedno pivo

Djak pesak 

- Miner99
- Poruka: 312
- Član foruma od: subota, 23. jan. 2016. u 17:43h
Ljudi, ja imam jedan problem sa zadnjim pojasem na mondeu, u stvari samo sa onim srednjim pojasem pozadi. Isit je strasno zategnut preko naslona i ne mogu da ga popustim. Cak sam probao i da oborim zadnji naslon , racunam da se opusti malo pa da ga secnem da se izvuce jos malo, ali se samo jos vise zategao. Zna li neko kako da ga opustim i izvucem napolje, jer se bas nekako zaglavio i nece da popusti, azadnji naslon je skroz zatvoren, p ane moze da se pridje do mehanizma....
Ako nece, uzmi veci cekic...

- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2787
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Da bi taj pojas radio kako treba uslov je da naslon bude pravilno zabravljen, Pogledaj bravicu za kačenje i videćeš da je mehanizam sličan kao kod brave od vrata - postoje dva stepena zatvaranja.Ako nisi dobro naslonio i zabravio naslon pojas ne radi.U tom slučaju ako pogledaš dugme bravice videćeš crvenu liniju, a to znači da naslon ne stoji dobro.Potrebno je da ga gurneš malo jače ili podmažeš bravicu da "uhvati" potpuno.Kada sve stoji kako treba crvena linija se ne vidi.Pojas tada radi.

- Miner99
@Lale...
hvala, primetio sam da je to problem...Jos jedno pitanje, jel na mondeu mk3 postoje pirozatezaci napred? Nesto nisam primetio da ih ima, dok se na burazerovoj astri jasno vide..
hvala, primetio sam da je to problem...Jos jedno pitanje, jel na mondeu mk3 postoje pirozatezaci napred? Nesto nisam primetio da ih ima, dok se na burazerovoj astri jasno vide..

- mbole
-
- Poruka: 1781
- Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h
Koliko kostaju pirotehnicki zatezaci za Focus mk2 (2005)? Moram promeniti na vozacevom mestu.
- Miner99
A gde se nalaze? Ispod one kopce za pojas pored sedista se vide samo sajle.....Kod burazera na astri G ima one rebraste gume ispod kopci...mbole piše:Postoje

- nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Nalaze se ispod sedista, direktno ispod kopce za pojas, cevastog oblika, duzine nekih 20 cm.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- mbole