Problem sa povremenim nedostatkom snage
Moderator: Dragomir
- STyling
- Poruka: 48
- Član foruma od: petak, 24. jan. 2020. u 14:16h
Problem sa povremenim nedostatkom snage
Ima već godinu dana kako imam problem sa autom, koji nikako da riješim, odnosno da otkrijem u čemu je problem. Nedje u ovo vrijeme prošle godine osjetio sam da mi auto slabo vuče uzbrdo, al rekoh sebi možda tripujem jer je još juče vukao dobro. I prodje tako mjesec, pa možda i dva, problem se ponovo pojavi. Auto jednostavno nije imao snage uzbrdo, i kaže mi drug koji je išao iza mene, da je izlazio crni dim. Rekoh, moram to rješavati. Medjutim, kako je opet prošlo neko vrijeme dok se problem opet nije pojavio, a zatim sve češće i češće dešavao, zanemarim to. Zadnjih pola godine, koliko pokušavam da riješim problem, dešava se svakodnevno. Najviše me buni upravo to što auto nekad ide dobro, a nekad loše. Pretpostavljam da je tada kad ide loše u safe modu, jer auto se ponaša kao da nema turbinu - bukvalno. To "rješavam" tako što izgasim auto, pa ga ponovo upalim. Bio sam kod više mehaničara, i svi kažu: "Mehanički je ispravan, do struje je", a električar kod kojeg sam bio kaže obratno. Bio sam i u ovlašćeni servis, odradjena je dijagnostika, pojavila se greška 'Underboost'. Pretpostavka je bila da je do elektro ventila, pa su ga, privremeno, zamijenili drugim, doduše polovnim, medjutim problem je ostao isti. Onda su se uvatili mape i softvera, što meni nije imalo smisla, tako da sam išao dalje, medjutim bez uspjeha. Mijenjao sam i maf senzor, detaljno su mi ispitali crijeva, kažu sve ok. Mišljenje električara kod kojeg sam bio je da je da auto nedje pušta vazduh, i dok ne "javi" kompjuteru, radi normalno. Čim ta info dodje do kompa, on ga automatski "baci" u safe mode. Čuo sam se i sa par drugova, forumaša, svako ima drugačije mišljenje.. Došao sam u situaciji da ne znam što da radim, ni dje da idem. Ostaje mi opcija u BG kad dodjem da pokušam to riješit. Ako imate bilo kakva slična iskustva, ili znate/mislite da znate što može biti, pišite..
- ljuba power
- Poruka: 2710
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
Re: Problem sa povremenim nedostatkom snage
koji motor je u pitanju
- DzoniPv
- Poruka: 1430
- Član foruma od: subota, 8. dec. 2012. u 01:50h
- Nedeljkovic
- Poruka: 4734
- Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h
Najbitnije nisi napisao: Focus mk2.5 1.6tdci 90ks
Ja tipujem na grejace (znam da losi grejaci hoce da bacaju u safe mode kod tog motora) ali nisam siguran da li je to propraceno i greskom
To sto je u tom trenutku kada su ti u ovlascenom iscitavali greske izbacio underboost nista ne mora da znaci, bilo je tu sigurno jos nekih gresaka koje su oni samo pobrisali
Sent from my SM-A605G using Tapatalk
Ja tipujem na grejace (znam da losi grejaci hoce da bacaju u safe mode kod tog motora) ali nisam siguran da li je to propraceno i greskom
To sto je u tom trenutku kada su ti u ovlascenom iscitavali greske izbacio underboost nista ne mora da znaci, bilo je tu sigurno jos nekih gresaka koje su oni samo pobrisali
Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)
- STyling
1.6 tdci, 90 ks, Focus mk2.5
Nisam. Mogao bih otići

Aj provjerit ćuNedeljkovic piše: ↑ponedeljak, 1. jun 2020. u 22:44hNajbitnije nisi napisao: Focus mk2.5 1.6tdci 90ks

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Grešku za grejače izbacuje samo kad sva 4 grejača stradaju, pre toga auto ne ide u safe mod.
S'obzirom da je problem povremene prirode... da li je autu u skorije vreme dubinski opran enterijer ?
S'obzirom da je problem povremene prirode... da li je autu u skorije vreme dubinski opran enterijer ?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- STyling
Znači i sve da su mi neispravna tri grijača, ne bi išao u safe mod? Što će reći da su vrlo male šanse da su neispravna sva 4, odnosno da je do toga. Onda bi auto teško palio zimi ili ne bi palio da je do grijača?Markedjani piše: ↑utorak, 2. jun 2020. u 13:03hGrešku za grejače izbacuje samo kad sva 4 grejača stradaju, pre toga auto ne ide u safe mod.
Nisam dubinski prao enterijer..
- ljuba power
- Poruka: 2710
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
mogu ti reći sa sigurnošću samo da tvoj problem nema veze sa grejačima,jer se tako oni nemanifestuju!neka dijagnostika live parametara bi otkrila nešto za početak,od čega krenuti...
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Nekako su svi ti fantomski problemi sa bacanjem u safe mode vezani za instrument tablu... uglavnom je problem oksidiranje kontakta na tabli.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- STyling
Hvala na odgovorima. Najprije ću naručiti ELM327 USB V1.5 modified scanner, pa ćemo valjda biti pametniji. 

- Goran94
- Poruka: 59
- Član foruma od: ponedeljak, 4. jun 2018. u 08:32h
Imao sam identičan problem bukvalno auto isto da nema turbinu i još promijeni zvuk motora kad god gas stisnem radi kao traktor, na kraju je bilo do MAF senzora, ali mi je traktorski zvuk ostao a to je razlog što mi pušta klapna gasa ili kako već se naziva taj dio, čim auto digne malo temperaturu desi mi se to, možda da provjeriš i klapnu gasa jer meni zbog nepravilnog rada šalje falš informacije kompu...
I da auto je Ford Focus mk2 2005.godina 100kW 2.0TDCi
I da auto je Ford Focus mk2 2005.godina 100kW 2.0TDCi