Zica na klemi akumulatora?
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 18
- Član foruma od: subota, 25. mar. 2023. u 23:06h
Zica na klemi akumulatora?
Pozdrav ,zanima me da li kod Ford fieste2004, zica na minusu,tanja ,odvojena je od glavne mase,cemu sluzi,za koji uredjaj i mora li biti zategnuta bas,crne je boje.Ja imam Mazdu 2 ali isti je to motor 1.4 HDI.
- mbole
- Poruka: 14969
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Zica na klemi akumulatora?
To sto je isti motor, ne znaci da je ista i elektricna instalacija 
I to nije 1.4 HDI motor, nego 1.4 TDCI motor
Nijedna zica fabricki nije zategnuta.
Mada nije bas jasno da li mislis na to da je sama zica zategnuta, ili da je zategnut sraf kojim se ta zica kaci na klemu.

I to nije 1.4 HDI motor, nego 1.4 TDCI motor

Nijedna zica fabricki nije zategnuta.
Mada nije bas jasno da li mislis na to da je sama zica zategnuta, ili da je zategnut sraf kojim se ta zica kaci na klemu.
Djak pesak 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Nije ni 1.4 tdci nego 1.4 CiTD, pošto je Mazda 2 u pitanju
A što se tiče pitanja, mora biti zategnuta svaka masa.
A što se tiče pitanja, mora biti zategnuta svaka masa.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- mbole
Fakat 
Ja sam shvatio da je sama zica zategnuta, ko zica za susenje vesa

Ja sam shvatio da je sama zica zategnuta, ko zica za susenje vesa

Djak pesak 

- Markedjani
- Predsednik kluba
Ostaće večna misterija

-
Da zica je zategnuta ,sto bi rekli ko zica za ves.Pomislio sam da je negde los kontakt pa je neko tako resio problem.Znam da se instalacije razlikuju,ali sam na oglasima video isto tako zategnutu zicu na ford fiesti.Inace to jesu hdi motori samo su oznake drugacije.Imao sam problem kad sam kupio auto,auto je u cetvrtoj brzini na malom gasu ,nije imao nikakav odziv na papucici gasa i ugasio se, i jos jednom tako.Majstor je rekao da je to zbog elektrike i privezao gde neke zice idu na releje ispod akumulatora.Vise se nije javljao taj problem.Ja sam primetio da je ta zica prenapregnuta,ali nisam nista dirao,i pre neki dan sam stavljao zatezac akumulatora posto ga nije bilo,onaj lim sto pritiska odozgo akumulator,i uzeo samo malo popustio tu crnu zicu sa maticom i okrenuo da vise nebude tako nategnuta.Pa sad brinem da nije namerno tako bila namestena,da je mozda gubio negde masu pa je namerno nategnuta,pa me zanima od cega bi mogla ta zica biti? Znaci ona je na klemi minusa ali malo dalje,nije na glavnom vodu minusa?

Prva slika je sa drugog auta, ostale su sa mog.

Prva slika je sa drugog auta, ostale su sa mog.
- ljuba power
- Poruka: 2710
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
to je masa od kompjutera PCM-a
-
Znaci nepricamo o zategnutosti matice vec sama zica,kao da je kratka pa nategnuta?
Ja sam popustio malo maticu i okrenuo zicu da bude manje nategnutija,naravno da sam posle dotegnuo maticu.Brinem da to nije namerno uradjeno a ja popustio tu nategnutost?
Ja sam popustio malo maticu i okrenuo zicu da bude manje nategnutija,naravno da sam posle dotegnuo maticu.Brinem da to nije namerno uradjeno a ja popustio tu nategnutost?
- ljuba power
- Poruka: 2710
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
ne treba da bude nategnuta.trebalo bi skinuti akumulator,pa tu žicu lepo proturiti naj kraćom putanjom,od kompa do minus kleme.a ne okolo naokolo.pazi da ne izgubiš kod od radija ako skidaš kleme..
-
Skidan je bio minus ali radio radi.Probacu to sa zicom,cak sam mislio da je nastavim sa luster klemama pa druga zica,mada je sada opustenija nego sto je bila.Iskreno mislio sam da su Japanci pouzdaniji sto se tice elektronike ali vidim da i oni brljave.Vise covek nemoze ni pametan biti, sa ovim eko normama zakomplikovali su nam zivot i finansije.pozz
- mbole
Ni slucajno luster kleme u auto.
Ni u kom obliku, ni u kojoj varijanti, ni na kom mestu. Koliko god "zgodno" delovalo.
Luster klemama je mesto samo i jedino na lusteru (a ni tamo se nisu bas pokazale
).
Provodnici u autu, ako moraju da se nastavljaju se leme, i onda izoluju termobuzirom ili kombinacijom pvc i "krpene" trake, ili jos bolje namenskim cevcicama (koje tesko da ces naci ovde).
Ili se menja kompletan provodnik.
Nemaju Japanci veze sa tim. To je neki "majstor" drndao nesto na putu zice, pa je nategao kako ne treba.
Ako je instalacija ista kao kod fieste (ali samo ako), onda taj provodnik daje masu releju grejaca (ne u svim varijantama), senzoru polozaja pedale kocnice, releju "kontakta", PCM-u i racunaru automatskog menjaca (naravno ako ga ima).
Inace to nisu hdi motori
Ne znam koji put vec ovo objasnjavam.
Potpuno isto bi mogao da kazes da u pezo idu tdci motori.
To NIJE pezoov motor, vec motor koji su ZAJEDNO reazvili ford i pug.
Polovina tih motora se prozivodi u fordovim fabrikama u Engleskoj i Indiji, a druga polovina u pezoovoj fabrici u francuskoj.
A to sto se taj motor prvo kod nas pojavio u pug hdi obliku, a balkancima je jako tesko da upamte vise od prvog puta
... nema nikakve veze sa poreklom samog motora.
I taj motor nije identican sa pug hdi-em. Mehanicki.. sam motor.. tipa blok, radilica, klipovi.. da. Ali motor ne cini samo "polumotor".
Ni u kom obliku, ni u kojoj varijanti, ni na kom mestu. Koliko god "zgodno" delovalo.
Luster klemama je mesto samo i jedino na lusteru (a ni tamo se nisu bas pokazale

Provodnici u autu, ako moraju da se nastavljaju se leme, i onda izoluju termobuzirom ili kombinacijom pvc i "krpene" trake, ili jos bolje namenskim cevcicama (koje tesko da ces naci ovde).
Ili se menja kompletan provodnik.
Nemaju Japanci veze sa tim. To je neki "majstor" drndao nesto na putu zice, pa je nategao kako ne treba.
Ako je instalacija ista kao kod fieste (ali samo ako), onda taj provodnik daje masu releju grejaca (ne u svim varijantama), senzoru polozaja pedale kocnice, releju "kontakta", PCM-u i racunaru automatskog menjaca (naravno ako ga ima).
Inace to nisu hdi motori

Ne znam koji put vec ovo objasnjavam.
Potpuno isto bi mogao da kazes da u pezo idu tdci motori.
To NIJE pezoov motor, vec motor koji su ZAJEDNO reazvili ford i pug.
Polovina tih motora se prozivodi u fordovim fabrikama u Engleskoj i Indiji, a druga polovina u pezoovoj fabrici u francuskoj.
A to sto se taj motor prvo kod nas pojavio u pug hdi obliku, a balkancima je jako tesko da upamte vise od prvog puta

I taj motor nije identican sa pug hdi-em. Mehanicki.. sam motor.. tipa blok, radilica, klipovi.. da. Ali motor ne cini samo "polumotor".
Djak pesak 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Niko ti ne brani da delove koje imaju veze sa motorom kupuješ kao za Pežoa a ne kao za Mazdu, još ćeš čak i da uštediš... A onda ćeš da vidiš da sa tim Pežo HDi delovima možeš samo da se slikaš kad digneš haubu na autu koji nije Pežo.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
Jel to znaci da je mozda samo blok motora peugeot a radilica i klipovi mazdini,kao kod mercedesa renoov motor,t.e blok motora?Ne mogu nigde da pronadjem tu informaciju.Stoji samo da je motor nastao u saradnji Ford Peugeot,a mazda je bila pod kapom Forda do 2008,zato ista platforma,vesanje,pedale,brisaci itd od Ford fieste,kao i motor?Hvala za savet sa zicom,ja jesam elektrotehnicar ali ovo ipak da prepustim autoelektricaru. I imam jos jedno pitanje,moj auto je 2004 a farovi 2001,jel to znaci da je mozda lupan pa stavljeni drugi farovi?
- Aca06
-
- Poruka: 3129
- Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h
Evo i ja da se umesam
Žica je dovoljne dužine kako treba fabrički ali je akumulator manji nego što je predviđeno pa zato izgleda nategnuto.
Ako postoji mogucnost pomeri akumulator u stranu i neće biti više zategnuta.
Odmah da znaš da će u tom slučaju plus kabal možda ispasti iz ležišta akumulatora.
Definitivno je problem u veličini akumulatora koji nije adekvatan veličini kućišta.
Žica je dovoljne dužine kako treba fabrički ali je akumulator manji nego što je predviđeno pa zato izgleda nategnuto.
Ako postoji mogucnost pomeri akumulator u stranu i neće biti više zategnuta.
Odmah da znaš da će u tom slučaju plus kabal možda ispasti iz ležišta akumulatora.
Definitivno je problem u veličini akumulatora koji nije adekvatan veličini kućišta.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
- Markedjani
- Predsednik kluba
Cenim da je neko bupnuo 190mm visinu akua umesto 175mm.
Pošto jelde, jeftinije je.
Pošto jelde, jeftinije je.

- Aca06
-
- Poruka: 3129
- Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979