Evo mene ( nazalost ) opet

-
Mijenjao sam regler kao razlog prepunjavanja, medjutim od onda , me stalno prati praznjenje akumulatora. Prvi puta se potpuno ispraznio odmah nakon 3 dana od zamjene u servisu - a to sam pripisao sebi i nečem sto je ostalo upaljeno, jer nisam bio siguran sto se dogodilo.
-
Na dashboardu kao kontroli sam - odmah ( jos u servisu ) usao kada sam zapalio auto, kako bih vidio da li se onaj kod 9317 pokazuje. Medjutim kako se taj kod jos nije ocistio, pokazao se i dalje, ali se pokazao i 9318 - koji je ocito stigao naknadno. Taj drugi je za nizak napon. Oba jedan za drugim.
-
Vec sam znao koji sta znaci, ali u servisu me docekala neka zenska - koja je samo vristala kako ona to ne zna, i kako cu ja jos nesto pokvariti sto ulazim unutar kontrolne u dashboardu. ( trenutno nema onog starog koda 9317 - nego sam ovaj 9318. )
-
Nisam tada imao druge nego se odvesti, i te kodove sam pripisao - nekoj automatici, i ocekivao sam da ce se ocistiti sami nakon proteka vremena.
-
Akumulator se ispraznio do sada od onda - vec 4, 5 puta najmanje. Unutra je Bosch Silver S4 calcium, i koliko znam nije stariji od par godina, i nije stvarao probleme.
-
DETEKCIJA
-
Jucer sam ponovno zvao servis i rekao im da cu pratiti sta se desava, pa sam kupio malo bolji multimetar - da vidim padove napona.
Ispitujem napon trenutno na dva akumulatora ( jer jedan ionako imam za rezervu ) .
-
PUNJENJE SA ALTERNATORA
Iako se čini OK, napon je na niskoj razini od 13.8 - maksimalno 13.9 V, i vidim da ga regler prekida na otprilike 14.00 V. ....Ispitivanje sam uradio, sa otpojenim minusom, i sa spojenim minusom, kako bih eliminirao uvlacenje akumulatora u pad napona. Vrijednost punjenja sa otpojenim minusom je cca 14.1 V, a kada spojim klemu nazad ( motor radi ) - onda vrijednost malo padne opet na 13.8- 13-9 V
-
Ukljuceni potrosaci ne prave probleme sve dok se ne upali jedan od grijaca stakala ( zadnji ili prednji ) . Tad pocinje treperenje i napon znacajno pada dolje, na nekih 11.8 V
-
Kad sam ukljucio maglenke, farove, grijanje sjedala, i oba grijaca stakala ( prednji i zadnji ) , klimu i radio - napon je pao na 10.5 -10.9 V sto je vec brutalno nisko.
-
PRAZNJENJE SPOJENOG AKUMULATORA PREKO NOCI
-
Taj dio jos ispitujem, ali cini se da akumulator i tu gubi napon. Detekcija curenja struje sa otpojenog minus pola, jednom kada je vozilo ugaseno dulje od sat-dva - nije dala nikakav rezultat, sve je u onim granicama 0.02 A, i manje cak. Kad se spoji uredjaj, zaskljoca brava, pokaze se odmah neka ozbiljnija amperaža od par A, koja brzo pada i vec za 10 sekundi, je na 0.01 A opet, sto onda valjda znaci da ( u tom trenu ) nema curenja struje.
-
Pad napona na otpojenim akumulatorima - preko noci ne cini se osobito znacajan, ali kada su mi oba bila spojena u automobilu - regularno sto bi se reklo, pad napona je bio puno ozbiljniji.
To me navelo na sumnju da ipak nesto vuče struju, ali taj dio cu jos ispitati detalnije.
-
NEISPRAVAN REGLER ?
-
Problemi su poceli odmah po njegovoj zamjeni, napon koji daje je dosta ispod ocekivanog . Koliko znam trebao bi se kretati od minimalno 14.2 - 14.7 cca
-
Problem sa praznjenjem je koliko sam vidio na nekim stranim forumima - mozda i dio problema sa samim reglerom, odnosno tamo se desava gubitak.
PITANJA
- Jel moguce da regler uzrokuje gubitak?
- Jel moguce da nov regler ovako brljavi sa naponom, ili je u pitanju los ugradjeni dio ( mozda neodgovarajuci ? ) ?
- Da li regler ima spojene cetkice u sebi, ili su cetkice drugi dio ?
Koliko sam vidio po nekim slikama - cini se da su cetkice unutar reglera - pa cisto da eliminiram njih kao uzrok
PS
osigurac ispod haube F30 koji je inace osigurac alternatora je nedostajao

Napon na njegovom polu spojenim sa minusom ili masom auta - je jednak naponu punjenja, ne vidim nikakvu razliku.
-
Osigurac je 7.5 A, i dodao sam ga , ali nije se nista dogodilo, vrijednosti su sve jednake
-
Pozdrav ekipa i fala na odgovorima