Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Čudan problem sa C-Max-om

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
mandicr
Poruka: 3
Član foruma od: nedelja, 23. mar. 2025. u 10:01h

Čudan problem sa C-Max-om

Poruka od mandicr » nedelja, 23. mar. 2025. u 13:05h

Imam već 6 godina ovog C-Max-a mk2 (Ecoboost benzin 1.6 110kW, 2012. godište), i stvarno sam zadovoljan. Međutim, naišao sam na čudan problem.

Od prije nekih godinu dana u lijevoj krivini, čuje se ritmično lupkanje negdje između prednjih točkova. Drug koji mi servisira auto je locirao problem u homokinetičkom zglobu na desnoj poluosovini. Naručio je poluosovinu (na njoj dođu dva zgloba) po broju šasije.

Međutim, kad je stigla poluosovina, ustanovili smo da se razlikuje od stare pa ništa nismo uradili. Pošto se ne radi o kritičnom problemu, vozio sam tako par mjeseci, ali se zvuk sve glasnije čuo. Napominjem da se ranije čulo samo kad se pređe desetak kilometara, a sad se čulo odmah.

Drug je ponovo naručio poluosovinu na drugm mjestu, po broju šasije, modelu auta, godištu, ali je opet stigla pogrešna. Kad se poravnaju unutrašnji zglobovi, kod stare poluosovine je unutrašnji krak duži a vanjski (sa vanjskim zglobom) kraći, što se vidi na slici u prilogu.

Slika

Drug je rastavio zglobove na staroj osovini i podmazao ih, ali se opet čuje lupkanje, doduše tiše i opet nakon pređenih možda desetak kilometara.

Ima li neko iskustva sa ovim, i kako da naručim pravu poluosovinu?

veljkob.
Poruka: 35
Član foruma od: četvrtak, 16. jul 2009. u 21:15h

Re: Čudan problem sa C-Max-om

Poruka od veljkob. » nedelja, 23. mar. 2025. u 15:22h

druze,ja radim za Sanel, i ako zelis mogu da pogledam, samo mi na pp posalji dimenzije, poluosovine, slike i generalije o automobilu, ili na viber na br tel 0691248555, veljko

mbole
Poruka: 14957
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 23. mar. 2025. u 16:43h

Sto ne prebacis samo zglob sa nove na staru?
Djak pesak :)

ljuba power
Poruka: 2706
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » ponedeljak, 24. mar. 2025. u 17:43h

mbole@ koja je svrha cele poluosovine onda, ako će samo zglob da prebaci....
veljko@ drug ti je pogrešio u narudžbi...izmeri dužinu preko svega,broj zuba u menjaču,broj zuba u glavčini,uporedi pa tek onda poruči

mbole
Poruka: 14957
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 25. mar. 2025. u 04:37h

Pa kaze da mu je samo zglob u problemu.
Iskreno.. ne znam dal postoji samo zglob kao poseban deo.
Onda bi naravno to bilo najadekvatnije resenje
Djak pesak :)

ljuba power
Poruka: 2706
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » utorak, 25. mar. 2025. u 07:51h

ima samo zglob da se nadje...ali on se ne manifestuje tako kao kvar.pre će biti unutarnji zglob,ako je uopšte do poluosovine da pravi taj zvuk.daj broj šasije mandićur, da vidim šta imam za taj auto..

mandicr
Poruka: 3
Član foruma od: nedelja, 23. mar. 2025. u 10:01h

Poruka od mandicr » utorak, 25. mar. 2025. u 19:51h

Ljudi, prije svega hvala na pomoći. Nisam očekivao ovoliko odgovora ovako brzo.

Mislim da bi mogao biti unutrašnji zglob, po lokaciji odakle zvuk dolazi. Dakle čuje se samo u lijevoj krivini, i samo kad se pređe možda nekih 10-ak kilometara. Saznao sam da je originalni Ford dio part number 1712273, ili 1809718 (exchange part). Kod je 3B436.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“