Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Квачило не одваја или...

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Ratibor
Poruka: 242
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

Квачило не одваја или...

Poruka od Ratibor » petak, 3. okt. 2025. u 22:30h

Да почем од зиме 2022. године. На хладним јануарским минусима квачило не одваја, практично немогуће убацити у рикверц са упаљеним мотором, у прву брзину такође иде тешко. Мајстор мења корпу, ламелу, друк лагер, цилиндар на педали квачила, два три семеринга колико се сећам или нешто налик томе. Све ради добро до септебра ове 2025. године.

Са првим ниским јутарњим температурама од око 6°С поново се јавља проблем испаркиравања тј. убацивања у рикверц приликом хладног јутарњег старта. Мењач прилично крчи при покушају нормалног убацивања у рикверц тако да мора јаким одсечним покретом да се узуби практично на силу. Сличан проблем само без толико израженог крчања јавља се и приликом убацивања у прву брзину али и тад мора да се примени сила на ручици мењача и осети се као да нешто загребе. У вожњи приликом убацивања у другу нема звукова али доста тешко се узубљује. Трећу прихвата лакше али чини ми се не онако како би требало.

Из неког разлога спољашња температура игра важну улогу у мом проблему, јер чим су дани тј. ноћи топлије као да нема никаквих проблема и све ради као подмазано. Такође сви наведени проблеми када се јаве, нестану после 10-15 минута вожње када мотор (мењач, уље у мењачу...) достигну радну температуру.

Да ли неко има идеју у ком правцу бих требао да "погурам" мајстора да тражи квар јер се плашим да ће ми и овај пут предложити замену сета квачила. После свега сам почео да сумњам да је и први пут за тим било потребе имајући у виду да сам за ове три године прешао тек нешто више од 30.000 км и шанса да сет квачила поново откаже са истим симптомима као први пут требало би да је прилично мала. Сет квачила који је био стављен је LUK.

Ауто је Фиеста 1.4 TDCi 02-08

Унапред захваљујем свима који узму учешћа у дискусији.
Moj ford stari nikad se ne kvari

mbole
Poruka: 15159
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Квачило не одваја или...

Poruka od mbole » petak, 3. okt. 2025. u 22:55h

Za pocetak.. probaj da "nadrukas" kvacilo, pa da vidis dal ima nekakve razlike
Fućko :)
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica

Ratibor

Poruka od Ratibor » subota, 4. okt. 2025. u 00:01h

Како се то "надрукава" квачило? Да га притиснем више пута пре него што пробам да убацим у брзину?

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8349
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » subota, 4. okt. 2025. u 00:51h

Upravo to.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Ratibor

Poruka od Ratibor » nedelja, 9. nov. 2025. u 15:30h

Друкање квачила не помаже ни најмање. Да ли је могуће да је до кочионог уља које 10 година сигурно није замењено, јер колико разумем хидраулика квачила користи исто уље као и кочнице. Да ли је могуће да дотрајало уље даје такве симптоме, да не одваја док је мотор хладан, али после 5 до 10 км вожње када се све загреје па ваљда и то уље, почне да одваја квачило без проблема.

ljuba power
Poruka: 2724
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » nedelja, 9. nov. 2025. u 22:51h

probaj da izluftiraš kvačilo,sa novim uljem.svakako bi ga trebalo promeniti,bez obzira na uticaj...

raca_mk2
Poruka: 324
Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 10. nov. 2025. u 00:05h

Mogu i sajle birača da prave problem. Ukoliko sam dobro razumeo, samo prva i rikverc prave problem?
Provaj da pre rikverc brzine ubaciš u neke koje lakše idu, pa na kraju R. Ako je do sajli ili nosača osetićeš razliku. Ako je problem u kvačilu neće biti razlike.

Ratibor

Poruka od Ratibor » ponedeljak, 10. nov. 2025. u 07:56h

Пробаћу али не верујем да су сајле јер када покушам да јако полако убацим у нпр. рикверц чује се како се мењач окреће и гребе. Колико ја разумем кад је квачило стиснуто до краја не би у мењачу ништа требало да се врти.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21704
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 10. nov. 2025. u 09:06h

Ratibor piše:
nedelja, 9. nov. 2025. u 15:30h
Друкање квачила не помаже ни најмање. Да ли је могуће да је до кочионог уља које 10 година сигурно није замењено, јер колико разумем хидраулика квачила користи исто уље као и кочнице. Да ли је могуће да дотрајало уље даје такве симптоме, да не одваја док је мотор хладан, али после 5 до 10 км вожње када се све загреје па ваљда и то уље, почне да одваја квачило без проблема.
Pa manje više ta kočiona tečnost se dosad pretvorila u vodu, tako da čudi me da kočnice i kvačilo uopšte rade.

Zameni to svakako, bez obzira jel reši problem ili ne
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

ZeljkoBG
Poruka: 268
Član foruma od: četvrtak, 8. dec. 2022. u 22:03h

Poruka od ZeljkoBG » ponedeljak, 10. nov. 2025. u 12:34h

raca_mk2 piše:
ponedeljak, 10. nov. 2025. u 00:16h
... samo prva i rikverc prave problem?
Slične simptome sam imao... Na biraču (ako se tako zove) otišao semeringm i kapalo ulje. Tada sam imao problem sa prvom. Išlo malo teže. Zamenio semering... kasnije dolio ulje i prva radi kako treba. Ono što sam primetio kod mog auta da menjač ima problema kad fali i minimalno ulja.
Od tada prva radi besprekorno.

Iz rikverca mi je ispadao povremeni pri isparkiravanju...
Čitam komentare... pa se setih i... prošle godine sam zamenio kočionu tečnost jer mi je na tehničkom rečeno da je voda. Od tada nemam nikavih problema sa rikvercom.
Ford Fiesta Trend 1.25, 2011. godište. BRC plin.

raca_mk2
Poruka: 324
Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 10. nov. 2025. u 13:43h

Drugi je tu problem, nisu sajle ako ispada iz brzine. Često odlazi semering na biraču i tu curka ulje pa spada nivo u menjaču.
Ovo drugo za kočionu tečnost može definitivno da bude problem i treba zameniti.

Ratibor

Poruka od Ratibor » ponedeljak, 10. nov. 2025. u 15:27h

Хвала на саветима пробаћу прво од најјефтиније опције тј. замене уља. Мени не испада из брзине и уље нигде не капа. Проверио сам и ниво уља у мењачу, на максимуму је тако да мислим да није до тога.
Јавићу чим сазнам шта је био проблем.

ljuba power
Poruka: 2724
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » ponedeljak, 10. nov. 2025. u 22:25h

izluftiraj kvačilo sa novim uljem,ko što ti napisah i reši ćeš problem..

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“