Imam Focus 1.5 tdci 88kw 2017g , sa 96k pravih kilometara. Primijetio sam jos ranije da je EGR i podrucje oko njega malko vlazno i prljavo/uljavo. Nakon sto sam vidio u autu od drugara 1.6hdi 2011 sa 250k predjenih, motor jako slican, a EGR i sve oko njega suvo k'o barut, odlucio sam da malo istrazujem sta se desava kod mog.
Skinuo sam debelo crijevo koje ide od filtera vazduha do usisa.
Bas tu kod usisa, gdje se crijevo od ventila uljnih para (PCV) povezuje na usis, nasao sam da ima malo ulja, par mililitara. Nakon dopisivanja sa Chatgpt, ispada da je najvjerovatnije problem sa tim pcv ventilom koji ne radi kako treba, pa se previse uljnih para prosledjuje dalje na usis i EGR, sto dugorocno pravi problem i karbonske naslage...
Medjutim, koliko sam razumio, taj PCV ventil na ovom motoru ne moze da se sam skine i zamijeni, nego se mijenja citav plasticni poklopac glave motora (slika u prilogu).
Da li je neko imao iskustva sa ovim problemom i da li ima sanse da se nekako skine samo PCV i zamijeni, obzirom da taj dio izgleda nekako zapečaćen čudno...
Objasnio sam ovo lokalnom majstoru koji kaze da je to skroz normalno u svakom dizelu da ima ulja kod usisa, i da se pravi ciscenje usisa i EGR-a ako se zapusi, mada ne vidim svrhu lijecenja simptoma ako se ne popravi uzrok, a prema chatgpt i svega sto sam mu opisao, kaze da je 90% problem sa tim ventilom. Nivo ulja provjeram barem jednom - dvaput mjesecno i nisam primijetio da trosi, mada zadnji put kad sam gledao, moguce da je malkice potrosio nesto minimalno.
Pozdrav!