Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ventil uljnih para - PCV

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Sławek
Poruka: 12
Član foruma od: ponedeljak, 11. mar. 2024. u 16:44h

Ventil uljnih para - PCV

Poruka od Sławek » petak, 12. dec. 2025. u 20:49h

Dobro vece forumasi!
Imam Focus 1.5 tdci 88kw 2017g , sa 96k pravih kilometara. Primijetio sam jos ranije da je EGR i podrucje oko njega malko vlazno i prljavo/uljavo. Nakon sto sam vidio u autu od drugara 1.6hdi 2011 sa 250k predjenih, motor jako slican, a EGR i sve oko njega suvo k'o barut, odlucio sam da malo istrazujem sta se desava kod mog.

Skinuo sam debelo crijevo koje ide od filtera vazduha do usisa.
Bas tu kod usisa, gdje se crijevo od ventila uljnih para (PCV) povezuje na usis, nasao sam da ima malo ulja, par mililitara. Nakon dopisivanja sa Chatgpt, ispada da je najvjerovatnije problem sa tim pcv ventilom koji ne radi kako treba, pa se previse uljnih para prosledjuje dalje na usis i EGR, sto dugorocno pravi problem i karbonske naslage...
Medjutim, koliko sam razumio, taj PCV ventil na ovom motoru ne moze da se sam skine i zamijeni, nego se mijenja citav plasticni poklopac glave motora (slika u prilogu).
Da li je neko imao iskustva sa ovim problemom i da li ima sanse da se nekako skine samo PCV i zamijeni, obzirom da taj dio izgleda nekako zapečaćen čudno...
Objasnio sam ovo lokalnom majstoru koji kaze da je to skroz normalno u svakom dizelu da ima ulja kod usisa, i da se pravi ciscenje usisa i EGR-a ako se zapusi, mada ne vidim svrhu lijecenja simptoma ako se ne popravi uzrok, a prema chatgpt i svega sto sam mu opisao, kaze da je 90% problem sa tim ventilom. Nivo ulja provjeram barem jednom - dvaput mjesecno i nisam primijetio da trosi, mada zadnji put kad sam gledao, moguce da je malkice potrosio nesto minimalno.
Pozdrav!

Slika

Scorpio 696
Poruka: 1413
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Re: Ventil uljnih para - PCV

Poruka od Scorpio 696 » petak, 12. dec. 2025. u 21:00h

https://www.ebay.co.uk/itm/304379811064
Prelistaj slike deluje da je ovaj pcv kompatibilan sa tvojim poklopcem motora.
https://www.aliexpress.com/item/1005008823858957.html

I za moj auto internet savetovao zamenu poklopca a ja kupio membranu i feder.
Slika
Slika

Sławek
Poruka: 12
Član foruma od: ponedeljak, 11. mar. 2024. u 16:44h

Poruka od Sławek » petak, 12. dec. 2025. u 22:36h

Hvala na odgovoru! Vidio sam nesto slicno na youtube ali se plasim da bih slomio pri skidanju te plasticne 'alke' na poklopcu ventila, pa mi onda svakako ne gine novi poklopac citav 😁
Mozes li mi reci kako si tacno skinuo taj okrugli poklopac? I da li je kineski ventil rijesio problem u tvom slucaju?
Pozdrav!

Scorpio 696
Poruka: 1413
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » subota, 13. dec. 2025. u 11:42h

Vidi ja nisam skidao
tj. kupio sam to preventivno (Poklopac, membrana i opruga)
Na prethodnom autu sam imao problem sa tim pcv-entilom scorpio'90 godiste tesko ga je bilo naci.
Slika
Ne savetujem ti da sam skidas ako nisi malo potkovan mehanikom i servisiranjem svega i svacega.
U setu sam dobio i plasticni poklopac, opet treba malo opreza pri skidanju.
Ima i kod nas na oglasima da se nadje isti taj kineski ali je cena evropska.
https://www.kupujemprodajem.com/auto-de ... 8316024853
Slika

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“