Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

plivajuci zamajac mondeo

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

zolee
Poruka: 523
Član foruma od: sreda, 30. dec. 2009. u 23:20h

Re: plivajuci zamajac mondeo

Poruka od zolee » subota, 2. mar. 2019. u 22:22h

To od njegove politike poslovanja zavisi zasto bi. Ako garantuje i za deo a ne samo za ugradnju onda naravno on i nabavlja deo.

Meni je nov set kvacila vrisnuo posle par hiljada km (davno je bilo, mozda je to bilo i par sto km). Ali radio sam kod majstora koji je kupio set. Vratio sam mu auto nazad, zamenjen mi je set, nista nisam platio.
A znam i druge kojima je set riknuo brzo, dobili su drugi set ali su ugradnju ponovo placali.
Ko kako god. Samo kazem da nije lose da pitas majstora - a sta ako crkne kvacilo? :)

EDIT: @Djole
A hoce proizvodjac tj., prodavac platiti majstoru novu ugradnju? Hoce malo sutra.

Nedeljkovic
Poruka: 4734
Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h

Poruka od Nedeljkovic » subota, 2. mar. 2019. u 22:50h

A zasto da ne garantuje za deo ako se ugradjuje u cenu, valjda je logicno da treba da snosi i neku odgovornost

Sent from my SM-A605G using Tapatalk

Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)

mbole
Poruka: 14982
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 3. mar. 2019. u 03:15h

Garanciju prema kupcu po nasem zakonu resava krajnji prodavac. Bio on servis ili obicna prodavnica.
Kako ce on da se dogovori sa proizvodjacem je njegov problem.
Sve sto je potrebno za ostvarenje garancije je racun.

Naravno, posto servis ne kupuje po cenama kao obican krajnji kupac, vec po VP cenama, on je u potpuno istom polozaju kao prodavnica delova sto se tice garancije na deo.

Ono sto mi ne shvatamo, je da u sustini ruke majstora nisu ukljucene u tu garanciju (osim ako se dokaze da je kvar nastao usled lose ugradnje), bez obzira sto je on nabavio deo.
Tako da bez obzira sto ti je on prodao deo, ima sva prava da ti ponovo naplati zamenu.

Mi brkamo garanciju koju dobijamo na auto, i garanciju koju dobijamo na naknadno kupljeni deo.
Kada je ceo auto u garanciji, tada su i svi radovi na njemu pokriveni garancijom.
Ali ti ruke majstoru posebno placas, i on odgovara samo za kvalitet ugradnje. Kada ti taj isti majstor proda deo, odgovara za sam deo, ali to je potpuno nevezano sa ugradnjom.
Djak pesak :)

tihi13
Poruka: 707
Član foruma od: ponedeljak, 25. sep. 2017. u 18:30h

Poruka od tihi13 » nedelja, 3. mar. 2019. u 07:09h

Bole, sve to sto pises je uglavnom tacno, ali je jako siroko tumacenje, posebno kod automobila to moze biti komplikovano. Uzmimo za primer akumulator, koji je slozices se deo automobila, i dobija garanciju od npr 3 godine. Ja tu garanciju dobijam napismeno, sa uslovima garancije, tj kada mogu a kada ne mogu da se pozovem na istu. E sada, to je jedini deo gde ja dobijam pismenu garanciju, za koju znam trajanje, uslove. Recimo da hocu da zamenim kocnice. Kupim plocice i diskove, tu garancije nema. Istina, ako se pri ugradnji primeti neki defekt vecina prodavnica ce zameniti deo , ali da se nakon npr 10 000km nesto desi, niko vam nece uvaziti reklamaciju, i tako je kod vecine auto delova. Ja sam dobio 6 meseci garanciju na bosh pumpu, i to mozemo podvesti pod garanciju na rad majstora, naravno usmenu. Po zakonu RS prodavac je duzan da da garanciju na uredjan od najmanje 2 godine, ali kako pojedinacni delovi necega nisu uredjaj, vec jelte deo, a dobar deo tih delova se haba, nisam bas siguran da to moze da potpada pod garanciju. Delovi kvacila se habaju, i to zavsno od uslova voznje i vozaca, koliko garanciju dati? Kod mene ce trajati 100 000km, kod tebe 50 000km. Koliko garanciju traziti na delove motora?

zolee

Poruka od zolee » nedelja, 3. mar. 2019. u 15:16h

Sada kada sam menjao set kvacila i zamajac, dobio sam 100000km ili 2 god kod majstora. Ali on je i nabavljao delove.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

petar1964
Poruka: 654
Član foruma od: subota, 22. dec. 2018. u 22:23h

Poruka od petar1964 » nedelja, 3. mar. 2019. u 17:52h

toliku garanciju nedaje ni fabrika koja proizvodi set kvacila

zolee

Poruka od zolee » nedelja, 3. mar. 2019. u 20:10h

Koja fabrika?

dejan_mitrovic_93
Poruka: 190
Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2015. u 23:54h

Poruka od dejan_mitrovic_93 » ponedeljak, 4. mar. 2019. u 06:43h

Ma od pisanih garancija nema nista, sem u ovlastenom servisu. Majstori koje poznajem kod njih i radim auto, oni mi "garantuju za svoj rad", a set mogu reklamirati i tesko da u prodavnicama moze biti set kriv sto je crkao, oni se vade na faktor stila voznje :D
Nego zna li se trenutna cijena seta u SRB ?
Ovdje sam vidjao da ljudi donesu nove pa su po meni katastrofa. Komsija neki dan kupio za skodu set, zamajac ima barem 5 stepeni lufta i ne vraca u pocetni polozaj, lukov zamajc....
Zivot je jedan, a Mondeo 2.0 !
MonDEJO.

zolee

Poruka od zolee » ponedeljak, 4. mar. 2019. u 08:02h

Ovde je meni negde 2012. kupljen nov Lukov set kada sam vozio fokusa, pa je proklizao dok si rekao keks. Tada nisam ni fiskalni dobio pa mi je ipak vredelo sto je sve majstor kupovao.
Sada sam za 2.0tdci Smax platio zamajac, set kvacila, druk 65000 plus ugradnju 12000. Sve kupljeno kod majstora (na ime njegovog servisa je fiskalni i za delove i za uslugu).
Mislim da i ako sam kupujes delovi su tu neka cena oko 500e.

ljuba power
Poruka: 2712
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » ponedeljak, 4. mar. 2019. u 08:49h

ugradio sam hrpu lukovih setova i svi su bili kao prva ugradnja po kvalitetu.nisam čuo da je nekom proklizao ubrzo po ugradnji.original luk set mora da radi bar 100 000km.ako su ti stavili neku kopiju...

tihi13
Poruka: 707
Član foruma od: ponedeljak, 25. sep. 2017. u 18:30h

Poruka od tihi13 » ponedeljak, 4. mar. 2019. u 09:55h

Ma od pisanih garancija nema nista, sem u ovlastenom servisu. Majstori koje poznajem kod njih i radim auto, oni mi "garantuju za svoj rad", a set mogu reklamirati i tesko da u prodavnicama moze biti set kriv sto je crkao, oni se vade na faktor stila voznje
Gresis sinak. Tamo gde prodavnica daje pisanu garanciju, takodje i stoje pod kojim uslovima. Samo sto delovi, uglavnom ne dobijaju garanciju. Takodje po zakonu o potrosacima, ako se prodavac reklamira da ce nesto trajati, npr 5 godina, a vama crkne za dve, imate pravo da kroz tuzbu trazite da vam se otkloni kvar i nadoknadi steta jer postoji nesaobraznost sa onime sto je prodavac obecao reklamiranjem, i cinjenicnim stanjem. Veci problem je sto nasi ljudi ne znaju svoja prava. Ja sam naterao prodavca da mi plati opravku elektronike bosh pumpe jer me je ubedjivao da je pumpa tek opravljena i da ima 6 meseci garancije. Kako je ona vise zbudzena nego popravljena, sto je crklo za 30-ak dana lepo sam od prodavca zahtevao da nadoknadi stetu. Prvo nije hteo, medjutim kada sam konkretno zapretis sa merama (privatna parnica, tuzba za prevaru) skapiraju da je jeftinije da prosto nadoknade stetu. Sada uvek uzimam pismenu garanciju, i proverim koji su uslovi. Npr, skoro sam kupio usisivac sa EPA filterom. Daju 5 godina garancije, koja je nistavna ukoliko prasina udje u motor (sto je zbog filtera nemoguce) ali je moguce da se koristi pocepan filter, ili da se skine, pa da to dovede do ostecenja motora. Filter je kao kesa, potrosan deo. Posle sam video golimu komentara besnih domacica koje su koristile usisivac bez filtera (doduse zaista se malo teze cisti i jako brzo zaprlja) i kojima je garancija zbog toga odbijena.
Tako da nijedan proizvodjac ne daje garanciju ako nije apsolutno siguran da u ogromnoj vecini slucajeva nece biti potrebe za njom.

zolee

Poruka od zolee » ponedeljak, 4. mar. 2019. u 11:36h

ljuba power piše:
ponedeljak, 4. mar. 2019. u 08:49h
ugradio sam hrpu lukovih setova i svi su bili kao prva ugradnja po kvalitetu.nisam čuo da je nekom proklizao ubrzo po ugradnji.original luk set mora da radi bar 100 000km.ako su ti stavili neku kopiju...
Dal je kopija ili je jednostavno lose uradjen set, ili su ga lose ugradili ne znam, ali sam siguran da majstor nije nista muljao. Malo jaci servis u gradu. Sta ce mu to. Otisao covek u radnju gde kupuje delove i kupio Lukov set.
Da sam ga ja kupio ko zna kako bi proslo. Ovako sam imao makar neku osnovu da kazem da me ne zanima ko je kriv, ugradnja ili proizvodjac.
Ali, uopste mi nisu pravili problem., tj., nije ni doslo do toga da se natezemo. Zamenili sa drugim, nisu ni trazili da placam ponovnu ugradnju.

U svakom slucaju, za 500-600 evra ulaganja, nije zgoreg proveriti koje su opcije sto se garancije tice i mislim da je pametniji platiti malo vise na ime makar i verbalne garancije kod proverenog masjtora, nego juriti neku najjeftiniju varijantu. Industrija kopiranja je ogromna. Jedno je kada stavis neku kopiju diska od 50evra (lupam cenu) a mislis da je original, a drugo kada potrosis 500e.

Makibg
Poruka: 128
Član foruma od: nedelja, 16. dec. 2018. u 10:49h

Poruka od Makibg » ponedeljak, 4. mar. 2019. u 23:35h

APSOLUTNO SE SLAZEM!
Jeftine varijante su cista prevara..

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » utorak, 5. mar. 2019. u 06:49h

Ili još bolje kad ti tu jeftiniju varijantu uvale po ceni kvalitetne. cekicko
Slika Slika

Makibg
Poruka: 128
Član foruma od: nedelja, 16. dec. 2018. u 10:49h

Poruka od Makibg » utorak, 5. mar. 2019. u 10:20h

E to je onda vrhunac bezobrazluka i lopovluka,a bogme nasi majstori cast izuzecima nemaju milosti kad deru po dzepu,prodali bi i plasticni zamajac po punoj ceni da postoji

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

zolee

Poruka od zolee » sreda, 6. mar. 2019. u 00:12h

Mislim da problem ne mora nuzno biti zli prodavac ili majstor. Nego covek jednostavno misli da ima original.
Meni je prodavac kada sam ga jednom pitao otkud zna da li je original ulje rekao - iskreno, ne znam, a ne zna ni moj dobavljac...

Miner99
Poruka: 312
Član foruma od: subota, 23. jan. 2016. u 17:43h

Poruka od Miner99 » petak, 17. maj 2019. u 18:35h

E ljudi, kako ja da proverim koji je model menjaca na mom mondisi? Motor je 2.0 tddi, 85kW, godiste je 2000-to. Jel ima negde na net-u neki kalkulator ili nesto slico gde se moze po broju sasije prioveriti koji je model menjaca?
Od pre par dana pocela pedala kvacila da "igra" kad se oslonim nogom ( ne kad stisnem papucu, nego samo kad oslonim nogom osecace se tresenje na paucici kvacila), pa pretpostavljam da je to pocetak kraja plivajuceg... A treba mi model menjaca da bih nasao odgovarajuci set, ako se ne varam?
Ako nece, uzmi veci cekic... :ford: :lele:

ljuba power
Poruka: 2712
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » petak, 17. maj 2019. u 18:50h

daj broj šasije

Miner99
Poruka: 312
Član foruma od: subota, 23. jan. 2016. u 17:43h

Poruka od Miner99 » petak, 17. maj 2019. u 20:24h

Druze, poslao sam ti na pp....

pretpostavljam da je ovaj MTX75... negde sam cakcao po netu, ali nisam siguran....5- speed, manuelni
Ako nece, uzmi veci cekic... :ford: :lele:

vladan 1
Poruka: 93
Član foruma od: utorak, 19. nov. 2013. u 21:49h
Kontakt:

Poruka od vladan 1 » petak, 21. feb. 2020. u 08:14h

Meni se čuje lupanje na leru kad je hladan, i kad krećem prvom baš na mjestu gdje odvaja kvačilo čuje se isti zvuk, kao da lupa metal od metal.Da li se to zamajac cuje?

Nikola312
Poruka: 1141
Član foruma od: utorak, 25. okt. 2016. u 11:13h

Poruka od Nikola312 » petak, 21. feb. 2020. u 09:05h

Da.

zolee

Poruka od zolee » nedelja, 23. feb. 2020. u 15:55h

Da, to je taj zvuk.