Poruka
od tihi13 » nedelja, 3. mar. 2019. u 07:09h
Bole, sve to sto pises je uglavnom tacno, ali je jako siroko tumacenje, posebno kod automobila to moze biti komplikovano. Uzmimo za primer akumulator, koji je slozices se deo automobila, i dobija garanciju od npr 3 godine. Ja tu garanciju dobijam napismeno, sa uslovima garancije, tj kada mogu a kada ne mogu da se pozovem na istu. E sada, to je jedini deo gde ja dobijam pismenu garanciju, za koju znam trajanje, uslove. Recimo da hocu da zamenim kocnice. Kupim plocice i diskove, tu garancije nema. Istina, ako se pri ugradnji primeti neki defekt vecina prodavnica ce zameniti deo , ali da se nakon npr 10 000km nesto desi, niko vam nece uvaziti reklamaciju, i tako je kod vecine auto delova. Ja sam dobio 6 meseci garanciju na bosh pumpu, i to mozemo podvesti pod garanciju na rad majstora, naravno usmenu. Po zakonu RS prodavac je duzan da da garanciju na uredjan od najmanje 2 godine, ali kako pojedinacni delovi necega nisu uredjaj, vec jelte deo, a dobar deo tih delova se haba, nisam bas siguran da to moze da potpada pod garanciju. Delovi kvacila se habaju, i to zavsno od uslova voznje i vozaca, koliko garanciju dati? Kod mene ce trajati 100 000km, kod tebe 50 000km. Koliko garanciju traziti na delove motora?