Radna temperatura Mondeo
Moderator: Dragomir
- philipsu93
- Poruka: 76
- Član foruma od: subota, 26. dec. 2015. u 13:05h
Re: Radna temperatura Mondeo
A na kojoj temperaturi otvara on?
- mbole
- Poruka: 14974
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
kupiš nov original i rešen problem, ne vidim potrebu za kalemljenjem... da su nedostupni delovi pa da razumem.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- mbole
Ajd kad smo vec u kafani...
Sta ustvari radi taj mali termostat? Nisam uspeo da pronadjem objasnjenje njegove funkcije.
Vidim sa slika da od njega ide vod ka hladnjaku ulja koji je na kucistu filtera.
Al posto je tu vec hladnjak pa plus i vruce ulje, sta se sad tu jos desava sa vodom?
To jest ... ko koga tu greje/hladi?
Ulje bi moralo da ima vecu temperaturu od vode, to jest da se daleko brze ugreje nego voda.
Koliko vidim, ulje bi ovde trebalo da ustvari greje vodu, a ne da je hladi.
Tako da bi zaobilazenjem tog sistema dobio jos manje to jest jos sporije grejanje vode.
Obrnuto, kada bi izbacio taj termostat, tako da voda non stop cirkulise kroz uljni hladnjak, dobio bi brze grejanje vode, al to bi verovatno pravilo problem na visokim temperaturama.
Ili sam nesto promasio?
Sta ustvari radi taj mali termostat? Nisam uspeo da pronadjem objasnjenje njegove funkcije.
Vidim sa slika da od njega ide vod ka hladnjaku ulja koji je na kucistu filtera.
Al posto je tu vec hladnjak pa plus i vruce ulje, sta se sad tu jos desava sa vodom?
To jest ... ko koga tu greje/hladi?
Ulje bi moralo da ima vecu temperaturu od vode, to jest da se daleko brze ugreje nego voda.
Koliko vidim, ulje bi ovde trebalo da ustvari greje vodu, a ne da je hladi.
Tako da bi zaobilazenjem tog sistema dobio jos manje to jest jos sporije grejanje vode.
Obrnuto, kada bi izbacio taj termostat, tako da voda non stop cirkulise kroz uljni hladnjak, dobio bi brze grejanje vode, al to bi verovatno pravilo problem na visokim temperaturama.
Ili sam nesto promasio?
Djak pesak 

- Markedjani
- Predsednik kluba
Služi da ulje ne ide u hladnjak za isti dok se ne ugreje ulje, podstiče brže postizanje radne temperature ulja... u prevodu manje habanje motora i eliminisanje potencijalnog "majoneza" usled nedovoljnog zagrevanja ulja i pravljenja kondenza u istom.
Kad ulje postigne odgovarajuću temperaturu, otvara se taj uljni termostat i ulje počinje da se hladi kroz hladnjak ulja... da jelde ne bi došlo do degradacije ulja usled preteranog zagrevanja istog.
Sve ovo važi ako pričamo o uljnom termostatu.
Izbacivanjem istog dobijaš ulje kome treba jako dugo vremena da se ugreje u zimskim danima (samim tim i sam motor se sporije zagreva) i potencijalno pojavljivanje "majoneza" tj kondenza u ulju koje je katastrofalno za sve pokretne delove motora i naravno začepljuje usis. (iberlauf koji je povezan sa usisom)
U prevodu, nije tu stavljen taj termostat zato što im je bilo dosadno.
Kad ulje postigne odgovarajuću temperaturu, otvara se taj uljni termostat i ulje počinje da se hladi kroz hladnjak ulja... da jelde ne bi došlo do degradacije ulja usled preteranog zagrevanja istog.
Sve ovo važi ako pričamo o uljnom termostatu.
Izbacivanjem istog dobijaš ulje kome treba jako dugo vremena da se ugreje u zimskim danima (samim tim i sam motor se sporije zagreva) i potencijalno pojavljivanje "majoneza" tj kondenza u ulju koje je katastrofalno za sve pokretne delove motora i naravno začepljuje usis. (iberlauf koji je povezan sa usisom)
U prevodu, nije tu stavljen taj termostat zato što im je bilo dosadno.

- mbole
Aha.... sad pocinjem da kontam.
On je da kazem "neradnom" stranom naslonjen na vodu, a propusta i prekida protok ulja kroz filter.
Drugim recima voda kroz njega uopste i ne prolazi, vec samo "pored" njega, a kroz njega prolazi ulje.
On je da kazem "neradnom" stranom naslonjen na vodu, a propusta i prekida protok ulja kroz filter.
Drugim recima voda kroz njega uopste i ne prolazi, vec samo "pored" njega, a kroz njega prolazi ulje.
Djak pesak 

- philipsu93
@Markedjani to sto kazes ima smisla. Znaci poenta je da ulje dostigne i odrzava svoju radnu temperaturu pre nego je citav motor dostigne. E sad cu ja ponovo neso da izmisljam. Znaci kad bi se uradilo isto ono sto sam rekao, sa tim da je i uljni termostat ispravan. Mislim da to nebi remetilo njegovu funkciju, ulje bi imalo radnu temperaturu, a izuzeta toplota bi ostajala u motoru dok se kompletan ne ugreje.
- mbole
Taj termostat koliko sam ja shvatio mareta ne radi u zavisnosti od temperature ulja, vec u zavisnosti od temperature vode. Inace ne bi postojao nikakav razlog da do njega dolazi voda.
A otvara/zatvara protok ulja kroz hladnjak ulja.
Kada bi uradio to sto si rekao, uljni termostat bi uvek bio zatvoren (posto ga voda ne bi ugrejala) i ulje se ne bi hladilo kada za tim postoji potreba, tj. imao bi problem sa pregrevanjem.
A otvara/zatvara protok ulja kroz hladnjak ulja.
Kada bi uradio to sto si rekao, uljni termostat bi uvek bio zatvoren (posto ga voda ne bi ugrejala) i ulje se ne bi hladilo kada za tim postoji potreba, tj. imao bi problem sa pregrevanjem.
Djak pesak 

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Nekad mi se cini da iz ovog Mara sam Gagi prica 

- Markedjani
- Predsednik kluba
Gagi ni'e 'vol'ko rečit 
@Čika Bole
Ovaj mondeov radi na principu temperature "vode", kad se otvori glavni termostat onda topla "voda" dopire do uljnog termostata i tad počinje da se otvara ovaj uljni termostat. (ako sam dobro shvatio kako kažu ljudi na passion ford, mada mi ne pije vodu to objašnjenje zato što se rashladna tečnost mnogo brže zagreje od ulja al' ajd da kažemo da verujemo inglišmenima
)
Ima i uljnih termostata kroz koje baš ulje prolazi... samo što to ovde nije slučaj.

Ne diraš ništa, ostaviš kako jeste i ako je neispravan zameniš ga... nije tu bez razloga, sasvim sam lepo objasnio njegovu funkciju.philipsu93 piše:@Markedjani to sto kazes ima smisla. Znaci poenta je da ulje dostigne i odrzava svoju radnu temperaturu pre nego je citav motor dostigne. E sad cu ja ponovo neso da izmisljam. Znaci kad bi se uradilo isto ono sto sam rekao, sa tim da je i uljni termostat ispravan. Mislim da to nebi remetilo njegovu funkciju, ulje bi imalo radnu temperaturu, a izuzeta toplota bi ostajala u motoru dok se kompletan ne ugreje.
@Čika Bole
Ovaj mondeov radi na principu temperature "vode", kad se otvori glavni termostat onda topla "voda" dopire do uljnog termostata i tad počinje da se otvara ovaj uljni termostat. (ako sam dobro shvatio kako kažu ljudi na passion ford, mada mi ne pije vodu to objašnjenje zato što se rashladna tečnost mnogo brže zagreje od ulja al' ajd da kažemo da verujemo inglišmenima

Ima i uljnih termostata kroz koje baš ulje prolazi... samo što to ovde nije slučaj.

- philipsu93
Kupicu ga svakako, nema nigde na u Subotici na lageru, mora da se naruci
Pa cu da vidim kako se bude ponasao.

-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Uljni termostat je sjajna stvar. Sve je lijepo objasnio precednik tako da se ne ponavljam. U sustini namjena mu je da se ulje sto prije zagrije a isto tako i da se efikasno kasnije hladi. Problem je samo sto relativno brzo strada pa onda se desava to pothladjivanje motora koje isto tako nije dobro. Ja sam ga mijenjao prije par godina i moracu opet. A problem je sto bas i nije jeftin. 36 Eur za tako malu stvar. Glavni termostat je jeftiniji.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- Lucky
- Poruka: 1083
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
benzinac ga nema 

- Markedjani
- Predsednik kluba
Al' zato imaš termostat koji ide zajedno sa kućištem i za koji ne želiš da znaš cenu u original varijanti.
Da budem malo tačniji, skuplji nego oba termostata kod dizela.
Da budem malo tačniji, skuplji nego oba termostata kod dizela.

- DukeLander
- Poruka: 210
- Član foruma od: nedelja, 16. sep. 2012. u 11:37h
Ima li Focus Mk1 1.8 TDDI taj uljni termostat?
... i tako merim vakuum kompresiju motora ...
- mbole
Zar ne bi trebalo da se ulje mnogo brze greje od "vode" (jednostavnije mi da pisem voda nego rashladna tecnost, a svi znamo na sta se misli)? Barem tako su mene ucili, doduse nekih davnih godina.Markedjani piše: ako sam dobro shvatio kako kažu ljudi na passion ford, mada mi ne pije vodu to objašnjenje zato što se rashladna tečnost mnogo brže zagreje od ulja al' ajd da kažemo da verujemo inglišmenima)
...
Ako nista drugo, ulje je u direktnom dodiru sa najtoplijim delovima motora, pocevsi od onih prskalica koje hlade klip odozdo. Ima ga u svakom coskicu glave, a vodu imas samo u kanalima. Koicina ulja u motoru je tipicno manja od kolicine vode...
Drugim recima, voda mora da "saceka" dok se zagreje masa bloka i glave da bi toplota uopste dosla do nje.
Fakat voda sama po sebi brze prima i otpusta toplotu nego ulje, al opet mislim da ovo gore odnosi prevagu.
Djak pesak 

- Markedjani
- Predsednik kluba
Jeste, ali radna temp "vode" je već od 70 stepeni i termostat uglavnom otvara na 88c a radna temp ulja počinje od 105 stepeni 
Uostalom, ako si vozio nekad auto sa meračem za temperaturu ulja... razumeo bi šta ti govorim
@Dukelander
Nema... ima hladnjak ulja ali nema uljni termostat.

Uostalom, ako si vozio nekad auto sa meračem za temperaturu ulja... razumeo bi šta ti govorim

@Dukelander
Nema... ima hladnjak ulja ali nema uljni termostat.

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8307
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Kod mene zagrejan motor na self testu prijavljuje uvek 80 i 148 stepeni celzijusa.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- DukeLander
- Poruka: 210
- Član foruma od: nedelja, 16. sep. 2012. u 11:37h
Hvala Mark
Iako ni sam nisam verovao,ulju treba minimum 3x vise vremena da dostigne radnu temperaturu nego "vodi".
Kada mi je to predoceno bacio sam se na rovarenje preopsirne Toyotine literature i nadjem da Toyotinom dizelasu sa Yanmar motorom (nema hladnjak ulja ni termostat) na spoljnoj temperaturi od ~20°C treba minimum 20 minuta normalnog (pod opterecenjem) rada da dostigne radnu temperaturu ulja (od 90°C)...
A i ovde je covek lepo objasnio:
http://www.tuneruniversity.com/blog/201 ... mperature/
Bole: zaboravljas da kanali idu preko zidova i glave cilindra i da imaju mnogo vecu povrsinu od kanala ulja...
Iako ni sam nisam verovao,ulju treba minimum 3x vise vremena da dostigne radnu temperaturu nego "vodi".
Kada mi je to predoceno bacio sam se na rovarenje preopsirne Toyotine literature i nadjem da Toyotinom dizelasu sa Yanmar motorom (nema hladnjak ulja ni termostat) na spoljnoj temperaturi od ~20°C treba minimum 20 minuta normalnog (pod opterecenjem) rada da dostigne radnu temperaturu ulja (od 90°C)...
A i ovde je covek lepo objasnio:
http://www.tuneruniversity.com/blog/201 ... mperature/
Bole: zaboravljas da kanali idu preko zidova i glave cilindra i da imaju mnogo vecu povrsinu od kanala ulja...
... i tako merim vakuum kompresiju motora ...
- mbole
Ustvari... kad malo razmislim, moze da bude i nebitno sta ce pre dobaciti do neke ili do radne temperature.
Posto ne znamo kakva je radna karakteristika temostata, odnosno ne znamo na kojoj temperaturi pocinje da otvara i kako se menja protok kroz njega u zavisnosti od temperature.
Recimo, moguce je da on pocinje da se otvara tek kad temperatura vode predje normalnu radnu temperaturu.
Ili pocinej da otvara kada voda dostigne radnu temperaturu, ali otvori samo malkice, a onda ako temperatura vode poraste za lupetam, 1 stepen, on pocinje drasticno da se otvara, ili neka deseta kombinacija.
Duke, kod ulja nisu samo kanali u igri. Ulje je jednostavno "razliveno" po celoj glavi, direktno obliva stablo ventila (mada je voda u glavi obicno "blize" samom kompresionom prostoru), prska se na donju povrsinu klipa, direktno na povrsine cilindra, imas ga na uljnoj karici... tj. na mestima gde voda nikako ne sme da dobaci, a koja su u direktnom kontaktu sa najtoplijim delovima motora, dok se voda uvek nalazi iza bar 5mm bloka/glave.
Ono sto hocu da kazem je da bi ulje trebalo da brze reaguje na promene temperature motora.
To sto kasnije dostize svoju radnu temperaturu, je posledica toga sto je ta temperatura visa.
Daklem pitanje je da li ce recimo ulje pre da stigne do 60 ili do 70 ili voda? Mogao bi da pogleda neko ko to ima na selfu.
Odnosno da li ce brze da padne/poraste temperatura ulja ili vode, kada temperatura motora poraste za 1 stepen. OK, to je gotovo nemoguce izmeriti kada se jednom dostigne radna temperatura, posto termostati rade svoje, ali ako se prilikom zagrevanja motora temperatura ulja penje brze od temperature vode, mogao bi da se izvuce zakljucak da ulje brze raguje na promenu temperature samog motora.
No, ako je slucaj obrnut, pa voda brze reaguje, tada su fordovi indziliri bili u pravu sto su termostat ulja stavili tako da reaguje na temperaturu vode, iako mi taj sistem deluje manje pouzdano od onoga koji meri direktno temperaturu ulje, posto se u sistem uvodi jos jedan korak, to jest termostat ne meri direktno ono sto otvara/zatvara vec "preko posrednika", pa uvodis jos jednu mogucnost greske/mesto kvara.
Ako ulje menja temperaturu brze od vode, onda je bolja varijanta termostata koji radi direktno na ulje.
Mada... verovatno su razlike zanemarljive.
Al... nekako volim ovakva teoretska razmatranja
Posto ne znamo kakva je radna karakteristika temostata, odnosno ne znamo na kojoj temperaturi pocinje da otvara i kako se menja protok kroz njega u zavisnosti od temperature.
Recimo, moguce je da on pocinje da se otvara tek kad temperatura vode predje normalnu radnu temperaturu.
Ili pocinej da otvara kada voda dostigne radnu temperaturu, ali otvori samo malkice, a onda ako temperatura vode poraste za lupetam, 1 stepen, on pocinje drasticno da se otvara, ili neka deseta kombinacija.
Duke, kod ulja nisu samo kanali u igri. Ulje je jednostavno "razliveno" po celoj glavi, direktno obliva stablo ventila (mada je voda u glavi obicno "blize" samom kompresionom prostoru), prska se na donju povrsinu klipa, direktno na povrsine cilindra, imas ga na uljnoj karici... tj. na mestima gde voda nikako ne sme da dobaci, a koja su u direktnom kontaktu sa najtoplijim delovima motora, dok se voda uvek nalazi iza bar 5mm bloka/glave.
Ono sto hocu da kazem je da bi ulje trebalo da brze reaguje na promene temperature motora.
To sto kasnije dostize svoju radnu temperaturu, je posledica toga sto je ta temperatura visa.
Daklem pitanje je da li ce recimo ulje pre da stigne do 60 ili do 70 ili voda? Mogao bi da pogleda neko ko to ima na selfu.
Odnosno da li ce brze da padne/poraste temperatura ulja ili vode, kada temperatura motora poraste za 1 stepen. OK, to je gotovo nemoguce izmeriti kada se jednom dostigne radna temperatura, posto termostati rade svoje, ali ako se prilikom zagrevanja motora temperatura ulja penje brze od temperature vode, mogao bi da se izvuce zakljucak da ulje brze raguje na promenu temperature samog motora.
No, ako je slucaj obrnut, pa voda brze reaguje, tada su fordovi indziliri bili u pravu sto su termostat ulja stavili tako da reaguje na temperaturu vode, iako mi taj sistem deluje manje pouzdano od onoga koji meri direktno temperaturu ulje, posto se u sistem uvodi jos jedan korak, to jest termostat ne meri direktno ono sto otvara/zatvara vec "preko posrednika", pa uvodis jos jednu mogucnost greske/mesto kvara.
Ako ulje menja temperaturu brze od vode, onda je bolja varijanta termostata koji radi direktno na ulje.
Mada... verovatno su razlike zanemarljive.
Al... nekako volim ovakva teoretska razmatranja

Djak pesak 

- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Zamenio uljni termostat,greje ko furuna i kazaljka na pola.
Nego,ja ostavio auto i po milioniti put pre radova ne pitam koliko ce da kosta nego se iznenadim kad pitam na kraju kolko treba...kaze 2500din zamena malog termostata,da nije malo mnogo? (servis Baca u Prokuplju)
Nego,ja ostavio auto i po milioniti put pre radova ne pitam koliko ce da kosta nego se iznenadim kad pitam na kraju kolko treba...kaze 2500din zamena malog termostata,da nije malo mnogo? (servis Baca u Prokuplju)
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Fordov termostat je 36 Eur. E sad preracunaj kurs.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Uljni je skuplji od glavnog. Zbog čega nemam pojma.
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Zato sto je tipski
-
- Poruka: 19
- Član foruma od: utorak, 5. jan. 2016. u 20:20h
Pozdrav svima i srećni praznici.
Htio bih da se nadovežem na temu. Prije par mjeseci sam kupio S-Max 1.8 Tdci 125KS. Imam sličan problem sa temperaturom motora od prvog dana. Promijenio sam onu temostat pečurku (marke BEHR), ali bez ikakve razlike.
Na autoputu postigne nekih 85-88 C(prema kazaljci) inače rijetko prelazi 70. Na nizbrdicama padne skroz do kraja. Napomenuo bih da grijanje još i solidno radi bez obzira na temperaturu motora. Još jedna zanimljivost je da kada ugasim auto na kratko par minuta, i kada ga upalim kazaljka je na pola (kako treba) i poslije 20-ak sekundi počinje rapidno da pada.
Zanima me koji je originalni broj tog uljnog termostata i gdje se uopšte nalazi na motoru? Može i nekakav broj zamjenskog.
Hvala unaprijed
Htio bih da se nadovežem na temu. Prije par mjeseci sam kupio S-Max 1.8 Tdci 125KS. Imam sličan problem sa temperaturom motora od prvog dana. Promijenio sam onu temostat pečurku (marke BEHR), ali bez ikakve razlike.
Na autoputu postigne nekih 85-88 C(prema kazaljci) inače rijetko prelazi 70. Na nizbrdicama padne skroz do kraja. Napomenuo bih da grijanje još i solidno radi bez obzira na temperaturu motora. Još jedna zanimljivost je da kada ugasim auto na kratko par minuta, i kada ga upalim kazaljka je na pola (kako treba) i poslije 20-ak sekundi počinje rapidno da pada.
Zanima me koji je originalni broj tog uljnog termostata i gdje se uopšte nalazi na motoru? Može i nekakav broj zamjenskog.
Hvala unaprijed