Ciscenje EGR - ventila
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 27
- Član foruma od: petak, 18. okt. 2013. u 22:32h
Re: Ciscenje EGR - ventila
Znam gdje je Vlado. Koliko je to uskoro, da sacekam?
- BokiRS
- Neizleciv
- Poruka: 4457
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h
Nece biti u narednih mesec dana sigurno.
ako ti je hitno moze da skine ecu i posalje nama ovde, mi ga vratimo isti dan.
ako ti je hitno moze da skine ecu i posalje nama ovde, mi ga vratimo isti dan.
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067
-
- Poruka: 27
- Član foruma od: petak, 18. okt. 2013. u 22:32h
Sad mi radi ok. U subotu je malo stucao i dimio. Mislim to rijesiti cim prije, da me ne bi ostavio negdje.
- BokiRS
- Neizleciv
- Poruka: 4457
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h
nece te ostaviti ali moze da te prebaci u safe mode i da izgubis snagu i da ti malo teze pali.
Chip tuning za Ford-ove
- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Ja ću morati kod sebe pogledati šta je sa egr-om. Ovo mi izbaci na diagnostici

Ne baca me u limp mode niti pali lampicu na tabli. Takođe i ne dimi.
Bar koliko vidim iz kabine,nesto malo preko 3500-4000 obrtaja.
Jedino mi se čini da malo kasnije pravo potegne (oko 2500obrtaja),ali mi se to možda čini pošto je Mondeo sa 85kw a on je inače tromiji na nižim obrtajima. Pogotovo u odnosu na 96kw.
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.

Ne baca me u limp mode niti pali lampicu na tabli. Takođe i ne dimi.
Bar koliko vidim iz kabine,nesto malo preko 3500-4000 obrtaja.
Jedino mi se čini da malo kasnije pravo potegne (oko 2500obrtaja),ali mi se to možda čini pošto je Mondeo sa 85kw a on je inače tromiji na nižim obrtajima. Pogotovo u odnosu na 96kw.
- Ayrton
- Poruka: 56
- Član foruma od: petak, 12. sep. 2014. u 20:54h
vidovac piše:Koji su simptomi loseg EGR-a?
Ovo su postovi iz ove teme i ja imam ove simptome, dimna zavjesa i slabije vuče. Nadam se da je do EGR-a.Dalmatinac piše:Jedan od simptoma je dimna zavesa, i nece da vuce bas najbolje
Oticu kod majstora da ga zatvori no zanima me jedno. Ukoliko je do njega jasno mi je da će nestati dimna zavjesa zatvaranjem EGR-a, no hoće li se još uvijek osjetit nedostatak snage, ovo da slabije vuče?
I nadam se da je EGR uzrok dimne zavjese koja se pojavila u mog Focusa.
Ford Focus MK1 2001. 85kw 1.8 TDCI Zetec
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Ici ce ti puno bolje na nizim obrtajima. Dimna zavesa moze a ne mora nestati jer moze biti i do dizni itd.
- Ayrton
Da, ali ako je samo EGR uzrok dimne zavjese onda bi trebala nestati njegovim zatvaranjem koliko sam ja skontao.Dalmatinac piše:Ici ce ti puno bolje na nizim obrtajima. Dimna zavesa moze a ne mora nestati jer moze biti i do dizni itd.
I da li dizne mogu biti uzrok crnog dima, znam da je obično dim svjetle boje ako je do dizni, a da li je moguće da one budu uzrok crnom dimu.
I sad sam bio usput kod majstora, subota i njega nije bilo tu nego samo njegov pomoćnik koji nije siguran da li je kod mog Focusa 1.8 TDCI elektronički EGR. Kaže ako je elektronički onda nema koristi od zatvaranja bolje bi ga bilo pokušat očistiti, a ako nije onda kaže mogu se odlučiti na zatvaranje, iako kaže nije mu jasno zašto želim tu opciju zatvaranja EGR-a.
Nisam mu baš objašnjavao zašto to želim, ali prateći ovaj forum i listajući teme shvatio sam da zatvaranje EGR-a nije loša opcija. Njegovim zatvaranjem koliko sam ja skontao najviše bi se osjetilo teže postizanje radne temperature u zimskim uvjetima.
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4940
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
Ne znam kakav je egr,kod mene na TDCi je zatvoren auto ne dimi,lepo ide(nisam ni pre zatvaranja imao probleme osim da nekad malo zadimi kad ga stisnem) mislim da je zivlji na manjim obrtajima sa zatvorenim egr-om
- popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Dzaba zatvaranje ako je ventil zacepljen:
Stanje kod mene.

Kod mene se posle ciscenja i zatvaranja EGRa dim smanjio za 70-80% ako mogu tako da kazem. Bolji protok vazduha svakako utice na bolje performanse i odziv na gas.
Par primera:

Stanje kod mene.

Kod mene se posle ciscenja i zatvaranja EGRa dim smanjio za 70-80% ako mogu tako da kazem. Bolji protok vazduha svakako utice na bolje performanse i odziv na gas.
Par primera:

- dax92
-
- Poruka: 7628
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Ako je auto iz potpisa, onda ti je mehanicki EGR, i bez problema ga mozes zatvarati..Ayrton piše:Da, ali ako je samo EGR uzrok dimne zavjese onda bi trebala nestati njegovim zatvaranjem koliko sam ja skontao.Dalmatinac piše:Ici ce ti puno bolje na nizim obrtajima. Dimna zavesa moze a ne mora nestati jer moze biti i do dizni itd.
I da li dizne mogu biti uzrok crnog dima, znam da je obično dim svjetle boje ako je do dizni, a da li je moguće da one budu uzrok crnom dimu.
I sad sam bio usput kod majstora, subota i njega nije bilo tu nego samo njegov pomoćnik koji nije siguran da li je kod mog Focusa 1.8 TDCI elektronički EGR. Kaže ako je elektronički onda nema koristi od zatvaranja bolje bi ga bilo pokušat očistiti, a ako nije onda kaže mogu se odlučiti na zatvaranje, iako kaže nije mu jasno zašto želim tu opciju zatvaranja EGR-a.
Nisam mu baš objašnjavao zašto to želim, ali prateći ovaj forum i listajući teme shvatio sam da zatvaranje EGR-a nije loša opcija. Njegovim zatvaranjem koliko sam ja skontao najviše bi se osjetilo teže postizanje radne temperature u zimskim uvjetima.
Na focusu nisam primetio da je nesto znacajno sporije postizanje radne temperature zimi!
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- Ayrton
Da, auto je iz potpisa.
Vidjet cu iduce sedmice da provjerim stanje EGR-a jer auto dimi popriličito.
Vidjet cu iduce sedmice da provjerim stanje EGR-a jer auto dimi popriličito.
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Zatvaraj slobodno, ja imam fokusa isto godiste. Ciscenje ne pomaze.
- Dalmatinac
- Kontakt:
Kako mislis dzaba ako je prljav?popovicvl piše:Dzaba zatvaranje ako je ventil zacepljen:
- dzajko75
- Poruka: 188
- Član foruma od: nedelja, 5. jan. 2014. u 21:07h
To tedo i ja da pitam.Kakve veze ima ako je prljav on se zatvara fakticki nista ne prolazi kroz njega.Dalmatinac piše:Kako mislis dzaba ako je prljav?popovicvl piše:Dzaba zatvaranje ako je ventil zacepljen:
Gde je direktorka?
Direktorka je na rucku trenutno.
Kad sidje sa tu rucku neka mi se javi...
- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Ako već imaš suženje kroz sam egr od čađi džabe ti ga je zatvoriti kad ti ostaje usko grlo prema usisnoj grani. Čovjek je to lijepo ilustrovao slikama malo ranije u temi.
Pogledajte slike koje je stavio popovicvl.
- dzajko75
- Poruka: 188
- Član foruma od: nedelja, 5. jan. 2014. u 21:07h
novi81 piše:Ako već imaš suženje kroz sam egr od čađi džabe ti ga je zatvoriti kad ti ostaje usko grlo prema usisnoj grani. Čovjek je to lijepo ilustrovao slikama malo ranije u temi.

Gde je direktorka?
- Dalmatinac
- Kontakt:
Good one...
Kako mozes imati taj problem kad blokadom egra gasovi vise ne idu na usis?
Nije mi bas jasan ni moj majstor kad je odvalio da ce se bez egra tj njegovom blokadom motor vise grejati... Valjda su topliji izduvni gasovi od cistog hladnog vazduha...Zato se zimi i slabije greje motor ako se blokira egr... Ali sta ces, svako svasta radi. Meni taj nije ni hteo da zatvori kao probali su na 5 auta i uvek je izbacio gresku...dzabe sam mu pricao da je moj euro 3....Na kraju sam ga sam zatvorio. Puno je lepsi osecaj u voznji nema cimanja, i nema gasenja motora. Cesto mi se desavalo (do 5puta godisnje) da mi se ugasi auto. To je za mene blamaza i to me jako nerviralo sto nekad ima nekad nema snage pri polasku. Sada je snaga u nizim obrtajima konstantna uvek i od tada mi se ni jednom nije ugasio.
Nije mi bas jasan ni moj majstor kad je odvalio da ce se bez egra tj njegovom blokadom motor vise grejati... Valjda su topliji izduvni gasovi od cistog hladnog vazduha...Zato se zimi i slabije greje motor ako se blokira egr... Ali sta ces, svako svasta radi. Meni taj nije ni hteo da zatvori kao probali su na 5 auta i uvek je izbacio gresku...dzabe sam mu pricao da je moj euro 3....Na kraju sam ga sam zatvorio. Puno je lepsi osecaj u voznji nema cimanja, i nema gasenja motora. Cesto mi se desavalo (do 5puta godisnje) da mi se ugasi auto. To je za mene blamaza i to me jako nerviralo sto nekad ima nekad nema snage pri polasku. Sada je snaga u nizim obrtajima konstantna uvek i od tada mi se ni jednom nije ugasio.
- acadimke
- Poruka: 1707
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Vreli izduvni gas iz turbine se hladi pre nego sto dodje do egr-a, hladi ga rashladna tecnost koja tako zagrejana potpomaze da motor brze postigne radnu temperaturu.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
-
- Poruka: 21
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2015. u 09:52h
Zanimalo me kako radi EGR pa sam malo istrazivao na temu. Izgleda da ti je majstor u pravu.Dalmatinac piše:Good one...
Nije mi bas jasan ni moj majstor kad je odvalio da ce se bez egra tj njegovom blokadom motor vise grejati... Valjda su topliji izduvni gasovi od cistog hladnog vazduha...
EGR vraca izduvne gasove nazad na usis pa zbog ukupne povecane mase vazduha a i zbog sastava vazduha koji ulazu u motor temperatura se smanjuje. Izduvni gasovi imaju manju kolicinu O2 i inertniji su na sagorevanje, pa u cilindru apsorbuju toplotu nastalu samim sagorevanjem. Poenta EGR-a je upravo da smanji maksimalnu temperaturu u cilindru na kojoj ustvari i nastaju NOx gasovi, a time smanji i zagadjenje.
Ceo sistem se oslanja na par ventila i senzora koji kod istrosenijih motora verovatno vremenom popuste pa odatle cinjenica da po uklanjaju EGR sistema auto bolje vuce. Pitanje je sta se desava sa samim motorom kad se maksimalna temperatura u cilindru zbog ovog poveca.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Za hladjenje je tacno upravo obrnuto 
Odnosno bilo bi tacno da te gasove iz izduva ohladimo na spoljasnu temperaturu, postoji hladnjak egr-a koji se hladi vodom, a voda je na 90 i nesto stepeni a gasovi iz egr-a su ko zna na koloko..

Odnosno bilo bi tacno da te gasove iz izduva ohladimo na spoljasnu temperaturu, postoji hladnjak egr-a koji se hladi vodom, a voda je na 90 i nesto stepeni a gasovi iz egr-a su ko zna na koloko..
Poslednja izmena: milan_gt, na dan ponedeljak, 24. avg. 2015. u 15:49h. Ukupno izmenjeno 1 put.
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
vjerovatno sa samim motorom nista jer je bez EGR energetski efikasniji. Samim tim i manje trosi i posljedicno tome emituje manje zagadjivaca vazduha.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
- Poruka: 21
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2015. u 09:52h
Poenta je u toj maksimalnoj temperaturi koju postize motor negde pri sagorevanju i tad se stvaraju NOx gasovi. Da bi smanjili tu temperaturu izmislili su EGR, i to mu je glavna namena. Temperatura izduvnog gasa kod dizel motora se krece izmedju 540-650C, dok temperatura na kojoj nastaje veca kolicina NOx gasova zahteva temperaturu preko 1600C, sto je verovatno maksimalna temperatura postignuta pri sagorevanju dizela u cilindru.milan_gt piše:Za hladjenje je tacno upravo obrnuto
Doduse, clanak na vikipediji kaze da se ukupna temperatura motora za EGR-om podize, dok se snaga motora i potrosnja smanjuju.
https://en.wikipedia.org/wiki/Exhaust_gas_recirculation
http://www.alentecinc.com/papers/NOx/Th ... %20NOx.htm
Poslednja izmena: foton, na dan ponedeljak, 24. avg. 2015. u 16:24h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
A zar im nije bilo jednostavnije smanjiti skroz dotok svezeg vazduha nego tako petljati?