Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Unutrasnji zglob poluosovine Mondeo Mk3

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Re: Unutrasnji zglob poluosovine Mondeo Mk3

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 19:30h

E ovako...bijah danas kod majste i zajedno smo se prilicno dugo vozikali autoputem. I ja i on smo uvjereni skoro 100% da su u pitanju prednji amortizeri.....ne lupaju ali jednostavno previse vibriraju....sto je kazu knjige jedan od prvih znakova da su potroseni....nevjerovatno nakon 35.000 km da se to desi....
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 20:03h

imas garanciju od dve godine..ako nije istekla..

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 20:24h

Pa nije istekla da budem iskren. Istice u novembru samo prosto ne mogu da vjerujem da ce to da prihvate ovdje...ipak je ovo Balkan....:)...kontam moracu se hvatati puske ako hocu to da reklamiram....ovako na lijepe oci nema pojma...
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 20:38h

nemas sta da izgubis..

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 20:44h

Vi'cemo sutra sta ce' kazu....

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 21:01h

Ne znam gdje si uzimao te Monroe amortizere, ali ja gdje god sam ih trazio imali su samo neke na kojima pise "original". Ja kad sam ih pitao za Reflex, samo su me blijedo gledali. Tako da sam odustao od njih, jer ako ne mogu kupiti neki proizvod koji je aktuelan i koji nadjem na oficijalnom sajtu proizvodjaca, onda ga necu ni uzeti. Tako da sam na kraju uzeo Sachs i zadovoljan sam.
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 21:17h

U svakom slucaju Dario ima vec neko vrijeme da slusam probleme ljudi sa Monroe amortizerima....bez obzira da li su Reflex ili Original..."govorili su mi ali ja im nisam verovao..."

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 21:43h

I Vlado je to pominjao za "Monroe" (imao je pozitivne impresije na "Sachs").
Stara tema, da li se u našem okruženju prodaju slabije klasirani i sl, ko zna...
Iako, ne može tek tako da neko etabliran toliko padne sa pretpostavljenim kvalitetom. Kao i sa gumama i mnogo čim drugim, vrati se na činjenicu "po čemu" vozimo!

dusan80
Poruka: 293
Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h

Poruka od dusan80 » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 22:52h

Ovo si dobro rekao. Ko živi u Banjaluci dobro zna kakvu golgotu prođe kompletan ovjes i trap prolaskom kroz Bulevar Stepe Stepanovića (naročito od studentskog doma pa do Rebrovca). :mad: :mad:
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!

Grafit

Poruka od Grafit » utorak, 18. sep. 2012. u 07:31h

Da ne širim previše, to je jedan od primjera, a BL je jednostavna postala kraljica poprečnih uličnih presjeka koji su se "majstorski" reparirali! A sve dovoljno da se uzme u ozbiljan obzir smanjenju trajanja ovjesa...

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 18. sep. 2012. u 10:04h

Sta god da je u pitanju ne bi trebali tako brzo da popuste. U svakom slucaju nisu procurili ili bas pokvareni nego im je popustila moc upijanja sitnih vibracija, a to je jedan od prvih znakova da ih treba mijenjati. Na proslom autu imao sam Boge i trajali su preko 100.000 km. Auto vozeno po istim cestama kao i ovo, mada mislim da su prije putevi bili jos i losiji.

slavisoni
Poruka: 74
Član foruma od: subota, 17. jan. 2009. u 14:42h

Poruka od slavisoni » utorak, 18. sep. 2012. u 13:47h

Ja mislim da to nije do amortizera.
Kad zaljuljas auto brzo, i jako ,i naglo pustis-jel auto odmah prestane da se ljulja , ili nastavi kao na oprugama da se klati.
Ako se ne klati , a amortizeri nisu procureli -osteceni, dzaba ih menjas.Ako se klati ,onda ih menjas svejedno.
Kakve sitne neravnine, pa to ne bi ni osetio cak da ostavis samo opruge.
Jednostavno auto se trese zbog tockova, kad kocis ako trese je zbog diskova, okrecuci delovi prave vibracije.
Cak sam cuo da, i nosaci motora, koji su propali mogu da uzrokuju tresenje auta, ali nikad doziveo, a vozio sam dosta losih auta sa dosta predjenih kilometara...

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 18. sep. 2012. u 14:49h

Tocak pravi velike vibracije na velikim brzinama i bez obzira na podlogu po kojoj vozis uloga amortizera je da "pokupi" i "umiri" sve te vibracije da se ne bi prenosile preko ovjesa na volan i na sasiju. Na ovjesu nema nijednog drugog elementa koji u tolikoj mjeri kupi vibracije kao amortizer. Time dobijas dobro drzanje pravca jer je malo oscilujucih masa koje mogu svoj momenat prenijeti na auto i promijeniti mu putanju ili stabilnost.

Ako trese zbog tockova zasto se onda to desava bez obzira koliko i kojih guma stavio te uvijek na isti nacin? U ovih mjesec dana promijenio sam 10 pari guma i dva seta feluga. I uvijek isto. Pa stvarno bih morao da budem bas baksuz da od tolikih guma i tockova nisam utrefio na dva ok koji ne tresu. Volan ne trese lijevo desno kao sto bi bio slucaj da su u pitanju gume. Vibracije se osjete na njemu ali i na cijelom automobilu. Majstor je juce vozio sa mnom preko 20 km i jednostavno kaze da nema drugog uzroka nego amortizeri. TO sto ne lupaju ne znaci da nisu popustili, vec znaci da im je moc ublazavanja oscilacija opala za neki procenat. Kada prolupaju onda su izgubili preko 70% svojih prvobitnih karakteristika i onda ih mijenjamo....sto opet ne znaci da je to ispravno i da treba toliko cekati pa da se promijene.
Mene je najvise zbunilo u ovome svemu to sto sam relativno skoro promijenio amortizere iako je cinjenica da su presli oko 40.000 km (ili 35.000 km svejedno) po ovim i ovakvim putevima. Ne krivim ja Monroe niti govorim da su oni losi nego da se to jednostavno desava.

Uostalo i Monroe daje neka uputstva kako prepoznati potrosene amortizere (ne 100% potrosene vec potrosene u nekom procentu manjem od toga)
http://www.monroe.com/support/Symptoms/Worn-Shocks

U svakom slucaju hvala na savjetu druze :)

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 18. sep. 2012. u 15:10h

cekaj..jesmo utvrdili da su amortizeri? da ne mlatimo praznu slamu..

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 18. sep. 2012. u 15:13h

Majstor kaze da jesu oni. Nema sta drugo tako da vibrira. Provjerio je sve ostalo. Lik radi samo Fordove i dosada je bio u pravu za sta god da je rekao.

slavisoni
Poruka: 74
Član foruma od: subota, 17. jan. 2009. u 14:42h

Poruka od slavisoni » sreda, 19. sep. 2012. u 15:47h

Polako , ja sam samo pokusao da pomognem, i da te spasim bespotrebnih troskova. Jel majstor probao klasicnu proveru amortizera, posto sigurno nema masinu, koja to utvrdjuje? Kako onda ostalim automobilima ne trese auto kada amortizeri izgube u nekoj meri svoja svojstva ?
Uostalom vec ste utvrdili, nema sta drugo. Menjaj, pa javi..

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 19. sep. 2012. u 18:06h

I ja prvi put čujem da zbog amortizera trese auto.. Kod mene su fabrički motorcraft i evo posle 200k km super rade posao,dobri amortizeri ne smeju tako brzo da propadnu. Ipak se plašim da ćeš amortizere bez potrebe da menjaš.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 19. sep. 2012. u 18:12h

@Slavišoni
Rekoh vec druže hvala ti na savjetima. Cijenim to.
Prošli put kada sam mijenjao amortizere vozio sam auto na dvije mašine na tehničkim pregledima koje mjere te stvari. Oba puta majstori su mi rekli da su ekstra. I onda ja slušajući njih promijenim masu stvari koje su bile ispravne. Na kraju sam otišao sam u radnju, kupio amortizere i došao majstoru i rekao mijenjaj. On me gleda blijedo i kaže da nisu oni problem. Ja njemu lijepo platim i on to promijeni i kada je to završio rekao sam mu da on provoza auto (prije toga je vozajući auto pokušavao da utvrdi šta je). Kada se vratio, sav se zbunio i samo što nije počeo da se izvinjava. Kaže kao da je sjeo u potpuno drugi auto. Sve vibracije i lupanje je nestalo.
Nažalost moram ponovo to sve da prolazim, a mislio sam da sam to riješio. Kada promijenim javiću kakvo je stanje. Nek drugi barem ne prolaze ovo kada ja moram.

@Nesa
I taj majstor koji ih je prosli put mijenjao je rekao isto to. "Auto ne trese zbog amortizera, to se tebi cini". Rekoh vec, poslije se izvinjavao...a dobar je majstor...:)
A sto se tice amortizera manje vise svi proizvodjaci preporucuju provjeru na svakih 20.000 km i zamjenu na 50.000 do 70.000 km zavisno od nacina voznje. Oni propadaju postepeno a ne odjednom i vjerovatno je to malo i efekat kuvane zabe.

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 19. sep. 2012. u 18:33h

bas tako..provera amortizera na svakih 20.000, poterati ga oko 200 kroz brzu krivinu u oba smera..ako ima sta da pokaze tu ce pokazati..a mondeu savrseno odgovaraju i takve brzine i takve krivine..

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 19. sep. 2012. u 19:36h

Ako je otisao pokazace i izletices iz krivine, a onda Vjecnaja pamjat.... :neo:

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 19. sep. 2012. u 19:40h

zato ga testiras na svakih 20.000

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 19. sep. 2012. u 19:57h

Milane to ti nije nikakav savet, ako ti vozis 200 da bi testirao amortizere onda nemoj da savetujes druge da to rade thumbsuph
Postoji masina koja to moze lepo da proveri i resen problem.
Fiesta!!

Grafit

Poruka od Grafit » sreda, 19. sep. 2012. u 19:59h

Čast izuzecima, no koliko vidim na našim terenima ljudi tjeraju amortizere do krajnjih granica, a uz to i štošta drugo.
Nema ni teoretske šanse da jedni amortizeri mogu služiti neke velike kilometraže!

Kao i druge, baš me interesuje stanje nakon zamjene. Je l' se već bira nešto?

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 19. sep. 2012. u 20:00h

glupo bi bilo da savetujem nekog da radi nesto sto ja ne radim..dobro ne mora bas toliko brzo..bitno je da krivina bude brza i da je G sila malo veca..

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 19. sep. 2012. u 20:11h

Najprostije i bez velike brzine jeste da natovaris auto do maksimuma, cak i preko dozvoljene tezine, i ides malom brzinom po rupama. Ako vidis u retrovizoru celom duzinom da ljulja, to je to :) Za prednje ne moze bas ovaj metod, ali moze i tad da se primeti kako se auto ponasa i pri manjim brzinama thumbsuph
Fiesta!!

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“