Prokuvala rashladna tecnost - focus1
Moderator: Dragomir
- Focus
- Poruka: 668
- Član foruma od: petak, 6. nov. 2015. u 23:10h
Re: Prokuvala rashladna tecnost - focus1
Jeste, to sam proverio prvo, brine me ovo, cudno izgleda sve ukupno...!?
Ford Focus 2002 god. 1.6 benzin-plin
- Vlada pop
- Poruka: 900
- Član foruma od: subota, 30. apr. 2016. u 00:26h
Pogledaj creva na isparivacu plina,moze on da pravi problem,meni je na predhodnom autu uvlacio vazduh i gurao ga kroz sistem.
Focus 1.8 TDCi 74 kW 2004 karavan
- duratecHE
- Poruka: 4277
- Član foruma od: petak, 5. sep. 2014. u 12:31h
- Kontakt:
To zuborenje se javlja kada ima vazduha u sistemu, probaj da ozracis, lici mi kao da ima neki cep. Radi li grejanje kabine?
Ja menjao bocu skoro, obicno pucaju sa donje strane.
Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока
Ja menjao bocu skoro, obicno pucaju sa donje strane.
https://www.youtube.com/watch?v=MvZn6SWP2H8
drift znaci Ken Block....
- Focus
Ma ne verujem da je isparivac, vozio sam ga na benzinu, a ne uvlaci on vazduh nego gura vodu u bocu, vrucu, to zuborenje, krckanje sto kaze durateche...
Ne znam kako da ozracim, bas me brine, cudi me da ne pali ventilator s jedne strane, s druge sto bi palio kad je skazaljka na sredini, a opet motor je dosta vruc, grejanja ima i odlicno greje...
Kod lokalnih majstora ne smem ni da ga oteram vec vidim kako kazu da je prokuvao...
Ne znam kako da ozracim, bas me brine, cudi me da ne pali ventilator s jedne strane, s druge sto bi palio kad je skazaljka na sredini, a opet motor je dosta vruc, grejanja ima i odlicno greje...
Kod lokalnih majstora ne smem ni da ga oteram vec vidim kako kazu da je prokuvao...
- duratecHE
- Kontakt:
Pregledaj prvo osigurace ventilatora a moze biti i reostat hladnjaka ako ne pali ventilator uopste.
Ozracivanje, trebalo bi da skines cep na boci, okrenes regulator grejanja kabine na crveno i da ostavis auto da radi dok ne otvori termostat i upali ventilator( da tecnost ima slobodnu cirkulaciju kroz ceo sistem) i tako ce vazduh, ako ga ima, izaci na boci.Nakon toga pogledaj nivo rashladne tecnosti i dospi ako treba na sredinu izmedju min i max markera i zatvori posudu.
Mislim da voda ide kroz isparivac i ako je na benzinu.
Ozracivanje, trebalo bi da skines cep na boci, okrenes regulator grejanja kabine na crveno i da ostavis auto da radi dok ne otvori termostat i upali ventilator( da tecnost ima slobodnu cirkulaciju kroz ceo sistem) i tako ce vazduh, ako ga ima, izaci na boci.Nakon toga pogledaj nivo rashladne tecnosti i dospi ako treba na sredinu izmedju min i max markera i zatvori posudu.
Mislim da voda ide kroz isparivac i ako je na benzinu.
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4944
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
pogledaj na self testu kolika je temperatura kad je skala na pola...a ne bitno je da li vozis na plin ili benzin ako imas isparivac voda kroz njega svejedno prolazi...
- duratecHE
- Kontakt:
Kod mondea vec na 65*c skala bude na pola, na 98 otvara termostat, na 105 pali ventilator na prvu brzinu a na 115 drugu.
Probaj da upalis klimu cisto da vidis da li okrece ventilator jer se odmah pali
Probaj da upalis klimu cisto da vidis da li okrece ventilator jer se odmah pali
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Es toj 100 procento siguro da na Mondeu po preporuci fabrike treba da se radi ozračivanje sistema? Mislim ono, da li se sistem ručno ozračuje zavisi od visinske raspodele komponenata rashladnog sistema (hladnjaka, creva, usisne grane, hladnjaka kabine...), i ako postoji potreba da se sistem ozračuje a isto nije predvidjeno po fabričkoj preporuci, onda nešto sa protokom vode kroz isti nije u redu.
Kao što smo već elaborirali na forumu, kada motor definitivno prokuva otvara se zbog pritiska čep na prelivnoj posudi i oslobadja pritisak odnosno vodu napolje, a izmedju te temperature i radne temperature je razlika vrlo mala, nekoliko stepeni. Nema uopšte potrebe razmišljati o pregrevanju, nepaljenju ventilatora ili slično ako do toga ne dolazi. Koliko može da bude precizna odokativna procena "preznojio sam se čim sam podigao haubu", jel možeš na taj način da prepoznaš da li je temperature rashladne tečnosti u bloku motora 105 ili 110 stepeni, a to su temperature paljenja ventilatora i otvaranja čepa prelivne posude?
Kao što smo već elaborirali na forumu, kada motor definitivno prokuva otvara se zbog pritiska čep na prelivnoj posudi i oslobadja pritisak odnosno vodu napolje, a izmedju te temperature i radne temperature je razlika vrlo mala, nekoliko stepeni. Nema uopšte potrebe razmišljati o pregrevanju, nepaljenju ventilatora ili slično ako do toga ne dolazi. Koliko može da bude precizna odokativna procena "preznojio sam se čim sam podigao haubu", jel možeš na taj način da prepoznaš da li je temperature rashladne tečnosti u bloku motora 105 ili 110 stepeni, a to su temperature paljenja ventilatora i otvaranja čepa prelivne posude?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Focus
U pravu je 911, moguce da nije doslo do temperature kada se pali hladnjak.
Mene je jedino zabrinulo sto kada sam ugasio auto cuo sam to zuborenje u kabini, da nije bilo toga ne bi obracao paznju uopste, gledam skazaljku, stoji na sredini, kad se malo vise ugreje upalice ventilator i to je to, medjutim to klokotanje i zuborenje me zabrinulo...
Danas cu da upalim klimu da vidim da li se ventilator okrece, javljam sta se desava, hvala svima.
Mene je jedino zabrinulo sto kada sam ugasio auto cuo sam to zuborenje u kabini, da nije bilo toga ne bi obracao paznju uopste, gledam skazaljku, stoji na sredini, kad se malo vise ugreje upalice ventilator i to je to, medjutim to klokotanje i zuborenje me zabrinulo...
Danas cu da upalim klimu da vidim da li se ventilator okrece, javljam sta se desava, hvala svima.
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4944
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
zato sam i rekao da proveris temperaturu tj dal uopste ima potrebe da se pali ventilator...
- Focus
Danas upalio klimu i oba ventilatora se ukljucila u kratkom roku, verovatno je sve u redu, mozda nije dosegao temperaturu na kojoj se pali ventilator, ne znam...
- Vlada pop
A cekaj sad,da li se to klokotanje jednom desilo ili se desava svaki put kad koristis auto?
- duratecHE
- Kontakt:
Meni se par puta desilo, pre zanene boce i cepa, da cujem zuborenje odmah po startovanju motora i svaki put je u pitanju bio nizak nivo rashladne tecnosti, posto je boca pustala. Od zamene do danas nisam imao taj slucaj. Takodje, sa defektnom bocom mi se desilo nekoliko puta da kada ugasim vruc motor momentalno izbaci malo tecnost- ni ovo se nije ponovilo posle zamene. Predpostavljam da je problem bio neadekvatan pritisak u sistemu( mislim da treba biti 1,3) zbog gubitka na pukotini boce ili mozda neispravan cep.
- Focus
Ne znam sta je, tecnosti ima dovoljno, negde izmedju min i max, gubi je negde po malo, al gde to nema sanse da ustanovim, sve je suvo...
To zuborenje, citaj ulivanje tecnosti u posudu se desava stalno, ali samo kad ugasim auto, tada cujem zuborenje, podignem haubu i vidim da kroz gornje crevo vraca tecnost u posudu, do iznad maksimuma ga napuni, od prilike, do one linije gde se spaja gornji i donji deo posude, onaj istureni pregib i tada prekine dolivanje, naravno kad se ohladi vrati se na normalu, izmedju min i max...
Kad upalim klimu oba ventilatora se pale uredno, nisam imao strpljenja da cekam na leru da se motor toliko ugreje da upali samo ventilator hladnjaka, pri tom ko sto rekoh gore, skazaljka za temperaturu uredno stoji negde oko sredine...
To zuborenje, citaj ulivanje tecnosti u posudu se desava stalno, ali samo kad ugasim auto, tada cujem zuborenje, podignem haubu i vidim da kroz gornje crevo vraca tecnost u posudu, do iznad maksimuma ga napuni, od prilike, do one linije gde se spaja gornji i donji deo posude, onaj istureni pregib i tada prekine dolivanje, naravno kad se ohladi vrati se na normalu, izmedju min i max...
Kad upalim klimu oba ventilatora se pale uredno, nisam imao strpljenja da cekam na leru da se motor toliko ugreje da upali samo ventilator hladnjaka, pri tom ko sto rekoh gore, skazaljka za temperaturu uredno stoji negde oko sredine...
- Vlada pop
Isto to je bilo meni na Vectri b,dok motor radi sve ok,kako ga ugasim pocne da dize nivo u posudi,polako otvaram cep i cujem kako vazduh izlazi. Zato ti kazem da proveris isparivac,meni se u njemu skupljao vazduh koji kad ugasim motor krene i gura vodu u posudu. Problem je nestao kada sam zamenio creva i selne na isparivacu i spustio ga skroz nisko da bude sto nizi od posude kako se vazduh nebi zadrzavao u njemu ako nekako dospe u sistem. Kroz isparivac voda uvek prolazi i kada vozis na benzin i na plin. A tu gde ti gubi tecnost tu verovatno i uvlaci vazduh koji posle ima potrebu da izadje. Pogledaj racve gde se spajaju creva za vodu od plina. Dok auto radi na radnoj temp popusti malo neku selnu na crevu,koja je najvislja i malo rasiri crevo srafcigerom pa pogkedaj da li ima mehurica ili izlazi samo antifriz. Ako ima mehurica onda ima vazduha u sustemu.
- Focus
Isparivac je postavljen dosta nize od posude...videcu sta cu, nisam toliko vest morace majstor, vazno da nije nesto s motorom, a ja sumnjam da gubi tecnost na posudi negde, neka mikro pukotina, cim se nigde ne vidi mokro, posto su velike toplote i isparenja oko nje... takodje cep ako je ispravan trebao bi da ispusti visak vazduha, odnosno vode ako nesto od ta dva dosegne kriticnu tacku....
- duratecHE
- Kontakt:
Boca obicno popusti sa donje strane, jasno se vide uzduzne linije
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Dižem staru temu iz mrtvila samo da dodam da u Forda mora ići malo bolji i koncentrovaniji antifriz. Onaj Nisotec G12 40% ključa na 108C, pa ako čep nije dobar i nema pritiska u sistemu eto kuvanja ko dobar dan. Inače na mom Mondeu se prva brzina ventilatora pali na 107C a druga na 110C. Drugu ne pamtim kad sam čuo, pa ni na stajanju na granici @40C spolja. Kako nema šraf za odzračivanje, procedura je da se motor ugreje na radnu temperaturu, pa se obrtaju podignu na 5000rpm na minut, pa tako u krug dok ne istera vazduh.
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Imaj obzira da dizeli u 5k obrtaja su u iberturi
Postoji procedura ozračivanja posebno za svaki auto... mora se proveriti u servisnom uputstvu.

Postoji procedura ozračivanja posebno za svaki auto... mora se proveriti u servisnom uputstvu.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Jozza
Nesum školovao za traktorče, vozam samo šporete na plin 

- mbole
- Poruka: 14984
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
A ipak delis poluinformacije kao "sigurica"
Svaki motor, i to u svakom autu za sebe ima svoju proceduru.
Isti motor u dva razlicita modela uopste ne mora da ima istu proceduru odzracivanja, posto mu je sistem hladjenja malo drugaciji.
A za "malo" devojka trudna

Isti motor u dva razlicita modela uopste ne mora da ima istu proceduru odzracivanja, posto mu je sistem hladjenja malo drugaciji.

Djak pesak 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Voda kljuca na 100 stepeni u otvorenoj posudi.
Stavi je u zatvorenu posudu odnosno sistem pod pritiskom i jos da cirkulise u istom - kljucace na visoj temperaturi.
Ako je apsolutni pritisak recimo 1.5 bara (cep prelivne posude otvara na 1.
temperatura kljucanja je 112. stepeni.
Sve specifikacije kljucanja tecnosti se daju pri apsolutnom pritisku od 1.00 bara.
Sto znaci da prica o dobrom ili losem antifrizu zbog tacke kljucanja pada u vodu.
Stavi je u zatvorenu posudu odnosno sistem pod pritiskom i jos da cirkulise u istom - kljucace na visoj temperaturi.
Ako je apsolutni pritisak recimo 1.5 bara (cep prelivne posude otvara na 1.

Sve specifikacije kljucanja tecnosti se daju pri apsolutnom pritisku od 1.00 bara.
Sto znaci da prica o dobrom ili losem antifrizu zbog tacke kljucanja pada u vodu.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Jozza
Ovu proceduru nisam našao u literaturi, već mi je plindžija tako savetovao. Dva majstora su tvrdila da ne valja čep, pa hladnjak, pa termostat, pa dihtung glave. Na kraju plindžija odzračio sistem i sve šljaka. Da sam menjao sve redom, opet ne bih rešio problem. Sem toga napisao sam "na mom Mondeu", i ne vidi kakve to ima veze sa dizelima ili drugim autima?mbole piše:A ipak delis poluinformacije kao "sigurica"![]()
Poslednja izmena: Jozza, na dan ponedeljak, 3. sep. 2018. u 01:44h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- Jozza
Pročitaj ponovo šta sam napisao. "Ako ne valja čep, ima da ključa". A to se sa drugom rashladnom tečnošću ne dešava ni kada ostavim odvrnut čep. To za moj pojam znači da taj Nisotec G12 40% ne valja za Mondeo mk3 2.0 benz, jer može da prokuva zbog labavog čepa zbog visoke radne temperature.911s [SK] piše:Voda kljuca na 100 stepeni u otvorenoj posudi.
Ako je apsolutni pritisak recimo 1.5 bara (cep prelivne posude otvara na 1.temperatura kljucanja je 112. stepeni.
- Focus
Gde kupiti, naruciti, original cep za posudu i koliko kosta?