Rashladna Tecnost
Moderator: Dragomir
- vlajkokv
- Poruka: 68
- Član foruma od: ponedeljak, 7. maj 2012. u 10:05h
Rashladna Tecnost
Da li je normalno da za 2-3 meseca u posudi za antifriz kolicina antifriza spadne sa maximuma na polovinu izmedju max i min,gledao sam sva creva su suva i nigde ne mogu da vidim da li curi,sve je suvo ispod haube niti curi ispod auta,pa me zanima jer to ispari nekako ili negde gubi ili treba da stoji uvek na max? U pitanju je fokus tdci mk1
-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
Re: Rashladna Tecnost
mozda niosi dobro zavrnuo cep 
zezam se, tako je meni bilo, ako zavrnem nadme mi se boca hoce da explodira, ako popustim malo ono stalno sisti nesto i ja odvrnem malo vise i sve iz boce mi izadje
ja mislim da je to normalno, pogledaj malo kad nalozis auto, kod mene digne prst preko maximuma
da se nadovezem na ovo, jel cep na posudi mora da pusti zrak i ako neko moze da objasni postupak ozracivanja sistema za mk1

zezam se, tako je meni bilo, ako zavrnem nadme mi se boca hoce da explodira, ako popustim malo ono stalno sisti nesto i ja odvrnem malo vise i sve iz boce mi izadje

ja mislim da je to normalno, pogledaj malo kad nalozis auto, kod mene digne prst preko maximuma
da se nadovezem na ovo, jel cep na posudi mora da pusti zrak i ako neko moze da objasni postupak ozracivanja sistema za mk1
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Normalno nije, ni da puca posuda ni da gubi tecnost. Verovatno odmah isparava pa ne mozes da primetise ali bi trebalo da ostanu zelenkasti tragovi antifriza tu gde curka. Nije to velika kolicina da bi primetio tako lako
Kod mene na tddi stoji tacno na sredini i kad je auto zagrejan popne se na max. Kad otvorim cep izadje vazduh i to je to...
Zanima me kako zameniti antifriz, da li moze da se ispusti na donjem crevu ili gde vec?

Zanima me kako zameniti antifriz, da li moze da se ispusti na donjem crevu ili gde vec?
- vlajkokv
ima na kraju hladnjaka sodozdo srafic odvrnes ga sa 5 dinara i ispustis
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Prekontrolisi pumpu vode,posudu za antifriz(sklona je pucanju),kuciste termostata i hladnjak,negde ima tragova curenja
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- vlajkokv
ok videcu
-
- Poruka: 137
- Član foruma od: utorak, 1. maj 2012. u 12:49h
Kod mene na 1.6 Mk2 ista stvar. Pređem nekih 600 Km da mi razina padne sa između MIN i MAX na MIN. Jutros nadolio 1 decilitar čistog antifriza da ne razbijem smjesu livajući samo destiliranu vodu.
Jel štetno nadolit samo čisti antifriz bez da ga prije toga promućkam sa vodom, pa tek onda nalijem. Ovo je bilo neposredno prije paljenja, pa si mislim, ionako će ga sistem promješati.
Jel štetno nadolit samo čisti antifriz bez da ga prije toga promućkam sa vodom, pa tek onda nalijem. Ovo je bilo neposredno prije paljenja, pa si mislim, ionako će ga sistem promješati.
- vlajkokv
sve sam pregledao i pumpu i kuciste termostata i sva creva i nigde nista nema da curka jedino ako ispari nekako ili sta vec
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21584
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Mali hladnjak (iliti grejač kabine)
Valja i njega proveriti.

Valja i njega proveriti.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
ja sam menjao poklopac na plastičnoj tegli pre 2,5 godine i to u leto, ne sećam se dali mi je isparavalo ili nije držao pritisak.. a taj poklopac sa regulatorom pritiska me koštao 7 eur u ovlašćenom
- Mosha
- Poruka: 272
- Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
- Kontakt:
Meni se prosle godine desavala slicna stvar i na kraju se ispostavilo da je onaj aluminijumski cep motora na bloku ispod izduvne grane. Pustao je tako u pocetku vrlo malo da bi kasnije bilo sve vise i vise, isto sam gledao svuda ali valjda dok je u pocetku malo pustao to malo tecnosti sto izadje ispari brzo zbog toplote motora ili sta vec pa se tek kasnije primetilo gde curi. Jednostavno se prosupljio iznutra, ne znam ni sam kako, kao da je korozirao. Kad sam ga zamenio evo do sad se nivo nije pomerio ni milimetar.
- vlajkokv
gde se nalazi taj cep ako bi mogla neka slika i taj mali hladnjak gde se nalazi
-
Nakon udesa pred 10 mjeseci izmjenjen komplet radijator i antifriz i sve... i jučer opet vidim da fali par mm rashladne u onoj posudi. Pa jel može biti da opet negdje gubi?!
Jel može da to nekud isparava. Sve sam pregledao al nigdje ni traga. U posudi je sve čisto, a na čepu ulja nema nikakve emulzije, al nisam ni mislio da bi moglo biti da pušta negdje na brzvi glave motora, al nikad se ne zna. 

- vlajkokv
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Šta katanac, pa teme su otvorene da bi mogli ljudi sa sličnim problemima da diskutuju.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
Nadam se da nisam prekršio kakvo pravilo?
Tema je pokrenuta davno, znam, al je otvorena bila, pa sam opet pitao.

Tema je pokrenuta davno, znam, al je otvorena bila, pa sam opet pitao.

- mbole
- Poruka: 15009
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Zavisi dal je "par milimetara" blize 2mm iii 10mm. Ako je ovo prvo, onda je isparilo, ako je ovo drugo, onda negde jako fino pusta, sto je teska muka da pronadjes.
Vec sam negde pisao, desava se da pusta na spoju crava ali u tako finom mlazu da ga je uzasno tesko uociti. Pri tom recimo pocne da pusta tek kad se motor ugreje, a posto je mlaz fin, on kako padne na vruc motor ispari trenutno i nigde ne mozes da vidis da vlazi.
Meni je na mondeu pustao na kompenzacinoj posudi, na spoju donje i gornje polovine posude, ali tako fino da uopste nisam mogao da ga vidim. Ispusti jedno 5mm za mesec dana. Tek kad se rupa dovoljno prosirila (nakon vise od godinu dana) uspeo sam da nadjem gde je.
Vec sam negde pisao, desava se da pusta na spoju crava ali u tako finom mlazu da ga je uzasno tesko uociti. Pri tom recimo pocne da pusta tek kad se motor ugreje, a posto je mlaz fin, on kako padne na vruc motor ispari trenutno i nigde ne mozes da vidis da vlazi.
Meni je na mondeu pustao na kompenzacinoj posudi, na spoju donje i gornje polovine posude, ali tako fino da uopste nisam mogao da ga vidim. Ispusti jedno 5mm za mesec dana. Tek kad se rupa dovoljno prosirila (nakon vise od godinu dana) uspeo sam da nadjem gde je.
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Niko nije prekršio pravilo, nego sam se malo začudio što OP traži katanac na temu kad to nije praksa na ovom forumu...April Smith piše:Nadam se da nisam prekršio kakvo pravilo?
Mrštimo se malo (mi = administracija) jedino kad neko pitanje ostane neodgovoreno tipa 2-3-5 godina pa neko treći, ignorišući datum, postavi odgovor koji najverovatnije više nije relevantan onome ko je pitao (ili ne daje nikakvu novu informaciju u vezi postavljenog pitanja)

pozdrav, Bojan

-
Antifriz je izmjenjen u 1. mjesecu. A pred 2 mjeseca je razina na hladan bila točno između MIN i MAX, kako i piše u manualu. Nekidan je razina opala za cca. 3 mm. A i primjetio sam da je čep nekako mlohav i ne drži baš kao nekad.
Znači, može da ispari? Huh?

Znači, može da ispari? Huh?
- mbole
- Poruka: 15009
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Eh, onda nije opala ta 3mm za 10 meseci, vec za dva meseca, a to je prilicna razlika (naravno ako sam dobro shvatio).
Toliko vec ne moze da ispari, pre ce biti da negde sitno curka, al to dok nadjes...
Toliko vec ne moze da ispari, pre ce biti da negde sitno curka, al to dok nadjes...
Djak pesak 

-
...u potragu krećem, al se bojim da teško.