Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo mk3 hoce da me ubije!

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Dalmatinac
Poruka: 1257
Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
Kontakt:

Mondeo mk3 hoce da me ubije!

Poruka od Dalmatinac » sreda, 30. jul 2014. u 12:54h

Pozdrav svima, imam problem sa svojim Mondeom Mk3 TDCI 131kS.
Naime, ponekad (3 puta u 2 godine) mi se desilo da kada je motor pod vecim opterecenjem, i ukoliko stisnem gas do kraja (tipa preticanje) motor odjednom izgubi snagu i udje u LIMP mod.
Situacija je vrlo opasna ako se to desi pri preticanju, sreca do sada nije bilo u kriticnim momentima ali ko zna...
Dakle "kvar" se retko desava, i misteriozno se pojavljuje, a sto je jos misterioznije - nestane cim se motor iskljuci i ponovo ukljuci. Samim tim racunar izbrise gresku i greska ne ostaje u racunaru tako da na dijagnostici nema ni jednu gresku!

Pored toga, (da ne otvaram jos jednu temu) imam problem i sa ler gasom dok je hladan na prvom paljenju vise nece da drzi obrtaje malo ispod 1000 pa da ih polako spusta (kako se motor greje) na 750 obrtaja.
Istrazivanjem po netu, dosao sam do toga da je to najverovatnije uzrokovano kvarom senzora temperature glave cilindra. :mad:
Medjutim ni to na dijagnostici ne prijavljuje pa me majstor tera da idem u Zeravicu u Novo Milosevo, a ja ne bih posto auto ide veoma dobro nit' dimi nit' ista!

Hvala na odgovorima, pozdrav!
Slika
Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 2002.
Programming

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21584
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Mondeo mk3 hoce da me ubije!

Poruka od Markedjani » sreda, 30. jul 2014. u 14:42h

a tad kad izgubi snagu upali ti se lampica grejača ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » sreda, 30. jul 2014. u 15:02h

Da, trepti sve dok ne zaustavim i ponovom pokrenem motor
Poslednja izmena: BojanM, na dan sreda, 30. jul 2014. u 19:44h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiraš poruku iznad svoje, podrazumeva se da na nju odgovaraš.
Slika
Programming

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 30. jul 2014. u 15:41h

sipaj neki aditiv za početak wurth,wins pa vidi šta se dešava al to nažalost miriše na pumpu i dizne.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » sreda, 30. jul 2014. u 15:48h

Pitao sam u prodavnici u vezi tih aditiva i covek (prodavac) mi kaze da to nista ne pomaze.
Interesantno je da se desava samo leti i samo pri velikim opterecenjima
Poslednja izmena: BojanM, na dan sreda, 30. jul 2014. u 19:44h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiraš poruku iznad svoje, podrazumeva se da na nju odgovaraš.
Slika
Programming

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 30. jul 2014. u 15:53h

Pumpa za gorivo ti je verovatno oslabila i povremeno imas taj problem. Meni se u gotovo identicnim uslovima desava, mada je ovo prvo leto, pa mi se samo jednom desilo.
Ne obracam previse paznju na to jer ionako retko idem u 4000+ obrtaja kad mi se javio problem.
Namerno sam napisao verovatno, jer mozda i neka dizna pride zeza pa se problem amplifikuje. Jer kod mene kad ga ubaci u limp mod, auto ide fino, ne ugusi mu previse snagu. To prebacivanje u limp mi se i desilo u sred preticanja i nastavio sam da ubrzavam u narednom stepenu prenosa.
Fiesta!!

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » sreda, 30. jul 2014. u 16:16h

meni nije u velikim obrtajima... desava se na 2500 obrtaja...
Jednom prilikom sam imao gresku na dijagnostici - senzor pritiska na pumpi goriva ali kad su obrisali vise se nije pojavljivala ni ta ni jedna druga
Slika
Programming

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 30. jul 2014. u 17:13h

U svakom slučaju,pravac bošista.
Slika

tosvepfc
Poruka: 22
Član foruma od: utorak, 2. okt. 2012. u 09:38h

Poruka od tosvepfc » četvrtak, 31. jul 2014. u 23:54h

Pozdrav Dalmatinac! Čitam tvoj post i moram da se javim. Naime, već dve godine imam identičan problem kao ti, simptomi isti. Kažem, dve godine tumbam po raznoraznim dijagnostikama, milion nagađanja, od EGR ventila, rail senzora pritiska, turbine pa sve do regulacijskog ventila za pritisak i tako dalje, i tako dalje. I konačno, juče (30.07.2014.) stigoh i do Gospodina Dragomira i njegovog servisa. Dijagnostika je prijavila grešku na sistemu za ubrizgavanje goriva. Dragomir mi je objasnio da je problem najvjerovatnije oko injektora i preporučio boshistu, mislim, iz Zemuna, i dao mi je savjet da ne pokušavam jeftinije proći i ići kod raznoraznih reparatora i slično. Usput sam danas u Banjaluci informativno pitao takođe jednog boshistu za taj problem, čovjek mi reče da je odustao od reparacija delphi sistema i preporučio mi isto što i Dragomir. A to sve da odradim, izašlo bi između 450 i 1150 evra, zavisno od popravke, što sada nisam u mogućnosti, tako da ću se još neki period držati manjih obrtaja :-(. A dalje ništa neću ispitivati, jer sam po dosadašnjem iskustvu sa majstorima, došao do najboljeg, što se tiče Forda i čovjek (Dragomir) mi je u pet minuta objasnio problem što mi moji majstori gataju dve godine.
U svakom slučaju Dalmatinac srećno ti i čuvaj se, jer stvarno zna biti opasno i kod preticanja a i u običnoj vožnji kad ti se to desi. Pozdrav svim Fordovcima i Dragomiru (skoro pa zemljaku :-)) iz Banjaluke!!! P.S. Naslov posta je dosad najoriginalniji i autentičan poprilično. :)

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » petak, 1. avg. 2014. u 10:54h

Jeb.o ih Delphy.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 1. avg. 2014. u 10:59h

ja bih uvek voleo Delphi na autu..

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » petak, 1. avg. 2014. u 21:37h

Hvala svima na odgovorima.
Nazalost sa ovim mojim mondeom samo problemi od prvog dana kada sam ga pre nekoliko godina kupio. Najveci problem su majstori, sto ne znaju ama bas nista.
Kada sam ga kupio, 4 majstora mi je nagadjalo zasto trese pri ubrzanju i tek peti je bio 1000% siguran da je poluosovina.
Sve zivo sam promenio na prednjem desnom tocku, diskove izravnao i sve. Gume sam nove kupio i felne (skoro 1000 eur) i sada imam problem da ni jedan vulkanizer ne zna da kaze sta mi se desava sa felnama, zasto stalno izlaze iz balansa.
Naime, dodje vulkanizer, izbalansira prednja dva tocka, odem 2 kruga i posle toga felne opet van balansa???
Stalno neki misteriozni kvarovi, tj mozda i nisu, ali nazalost kod nas u SU nema niko ko moze da ih resi.

:mechanic:
Najveci problem mi je sto zivim u stanu, inace bi ga sam rastavio i pogledao sve, a ovako nemam gde :(
Slika
Programming

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » subota, 16. avg. 2014. u 19:00h

Update na temu.... Fora je izgleda bila u zaprljanom filteru goriva. Nakon malog servisa problem sa iznenadnim gubitkom snage je nestao :woohoo: :jeeej: :bravo: :ford:
Zbog naseg bajnog goriva, menjacu filter na 7500 km
Slika
Programming

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 16. avg. 2014. u 19:16h

a koji je filter bio i koji si sad uzeo?

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » subota, 16. avg. 2014. u 19:23h

Dalmatinac piše:...Zbog naseg bajnog goriva...
Sve zavisi sta I gde sipas,ako je stvarno gorivo-filter u pitanju.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » nedelja, 17. avg. 2014. u 10:17h

milan_gt piše:a koji je filter bio i koji si sad uzeo?
Marka filtera je bila neka italijanska, neki plavi logo sa belim slovima (provericu tacno pa ti javljam).
Sada je MANN, ali ne znam kako ce se pokazati. Znam da trenutno radi dobro (nema LIMP-a). S obzirom da mi se ulazak u LIMP dogadjao iskljucivo pred mali servis odnosno kada je filter vec dosta star, tesko je jos govoriti.

Inace, sipam na NIS-u zimi a leti na Mol-u.
Ako se sad :lele: (krstite) zbog ove informacije, reci cu vam da mi se na proslom automobilu Molovo gorivo (ED) znalo zalediti u filteru, na pocetku zimske sezone (verovatno nije bilo dovoljno aditiva ili jednostavno nisu prodali "letnju smesu" na vreme posto kod nas Mol i nije bas najprometniji).
Poslednja izmena: Dalmatinac, na dan nedelja, 17. avg. 2014. u 10:27h. Ukupno izmenjeno 2 puta.
Slika
Programming

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 17. avg. 2014. u 10:25h

koristi samo mann, nikakve 'talijanske nit engleske..

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » nedelja, 17. avg. 2014. u 10:27h

Inace, da resim i sve dileme koje vidim da su mnogi imali u vezi vrste ulja za ovaj motor (2.0 TDCI).
Nakon preporuke majstora da sipam 15w40 (prosli put) sada sam sipao Castrol (zlatni) 5w30 (1270 rsd/l) i mogu vam reci da se razlika oseca mnogo! Motor nekako lakse radi, cak i dok je motor hladan nema nikakvog stucanja, zapinjanja i slicno (pri 2000 RPM)! A sto je najvaznije, kada prebacujem u manju brzinu, motor mnooooogo lakse uskladi obrtaje, kao da je benzinac (ranije bi bilo stucanja zapinjanja i slicno)
Dakle od sad samo i iskljucivo 5w30 cista sintetika
Slika
Programming

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 17. avg. 2014. u 10:41h

Fordovo ulje preporuceno za taj motor ti je duplo jeftinije od tog sto si sipao a radi slicnu stvar. Nemas potrebe za tako skupim uljem.
Ako auto i dalje odrzavas kod tog sto ti je preporucio 15w40 za taj motor, promeni majstora.
Fiesta!!

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » nedelja, 17. avg. 2014. u 10:45h

dule0911 piše:Fordovo ulje preporuceno za taj motor ti je duplo jeftinije od tog sto si sipao a radi slicnu stvar. Nemas potrebe za tako skupim uljem.
Ako auto i dalje odrzavas kod tog sto ti je preporucio 15w40 za taj motor, promeni majstora.
To je najbolji servis u Subotici, nemam gde da odem, svugde sam vec bio :D heheheh bez sale, jedino su oni uspeli da provale problem sa poluosovinom koju cak ni 2 ovlascena fordova nisu (a znali su da naplate po 2000 za pregled :diablo: )

A sto se cene ulja tice, briga me i da platim vise kad mi motor sad radi kao sat :) A i ustedecu na zamajcu posto je sad mnogo blazi prema njemu :)
Slika
Programming

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » nedelja, 17. avg. 2014. u 13:01h

15W40 u Mondea 2.0 TDCI? Pitacu te kad temperatura padne ispod 10 stepeni da li ce da radi kao sat.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » nedelja, 17. avg. 2014. u 13:16h

Nisi ispratio šta je Dalmatinac napisao pre par poruka, promenio je 15w40 i stavio propisanu gradaciju. Sada mu motor radi kao sat.

Doduše činjenica je da je preplatio ulje, kad ima jeftiniju a adekvatnu opciju ;) mada sve se to ovako ili onako amortizuje kroz eksploataciju vozila.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 17. avg. 2014. u 13:19h

ono kao,ford 5w30 600 din litar.
Slika

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » nedelja, 17. avg. 2014. u 14:06h

Aha, da, nisam dobro skontao.

Sto se tice cene ljudi gube iz vida par cinjenica, a to je da Castrol posluje u okviru BP Petroleum-a, a Ford Formulu proizvodi bas taj isti Castrol. Tako da je ne razumem zasto ljudi kupuju bilo koje ulje pored Ford Formule F.

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » nedelja, 17. avg. 2014. u 14:25h

Zato sto ljudi nisu upuceni, a "majstori" im tako kazu. Samo hvala Bogu pa postoji ovaj forum, jer bi i meni uvalili takvo ulje u prodavnici. Istina, nije mi majstor rekao, ali su me u prodavnici ubedjivali.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“